پیام خوزستان - فناوری پیشرفته حفاری شعاعی (Radial Drilling) برای نخستین بار در میدانهای مشترک نفتی کشور و در یکی از چاههای میدان نفتی آبان با هدف افزایش تولید نفت و کاهش آب همراه به اجرا درآمد.
به گزارش شانا به نقل از شرکت مهندسی و توسعه نفت (متن)، سیروس آقاجری، سرپرست طرح توسعه و افزایش تولید میدانهای آبان و پایدار غرب گفت: حفاری شعاعی از نوآورانهترین روشهای حفاری در سطح جهان است که کشورهای پیشرفته، بهویژه روسیه در آن پیشتاز هستند. اکنون این فناوری با مشارکت شرکت روسی ZNV و همکاری یک شرکت ایرانی منتخب در یکی از چاههای میدان آبان در حال اجراست.
وی افزود: این روش بهمنظور افزایش تولید نفت، بدون نیاز به حفاری چاههای جدید، به بازسازی و اصلاح چاههای موجود میپردازد و از نظر اقتصادی بسیار مقرونبهصرفه است.
سرپرست طرح توسعه و افزایش تولید میدانهای آبان و پایدار غرب با تأکید بر اهمیت راهبردی این پروژه بیان کرد: حفاری شعاعی سبب افزایش سطح تماس چاه با مخزن، عبور از نواحی آبده و سرانجام افزایش خلوص نفت تولیدی میشود، همچنین کاهش مقدار آب همراه نفت یکی از شاخصهای اصلی موفقیت این طرح بهشمار میرود.
آقاجری اظهار کرد: این عملیات در عمق حدود 3 هزار متر، با قطر دو و سهچهارم اینچ و به طول 14 تا 25 متر در جهات مختلف اجرا میشود و در صورت تحقق اهداف تعیینشده، قابلیت تعمیم به سایر چاههای میدانهای مشترک کشور را خواهد داشت.
انتقال دانش فنی و بومیسازی در اولویت است
وی تصریح کرد: در این پروژه، انتقال دانش فنی، آموزش نیروی انسانی، اجرا و ارزیابی نهایی عملکرد بهطور کامل در قالب قرارداد IPC پیشبینی شده است و این پروژه میتواند مدلی موفق در زنجیره ارزش صنعت نفت از مهندسی تا اجرا و انتقال فناوری باشد.
سرپرست طرح توسعه و افزایش تولید میدانهای آبان و پایدار غرب گفت: نتایج مطالعات زمینشناسی میدان آبان نشان میدهد اجرای این روش در چاه منتخب سبب افزایش تولید شود و با توجه به سرمایهگذاری محدود، انتظار میرود در کمتر از یک سال هزینهها بازگردد.
بر اساس این گزارش، پروژه حفاری شعاعی در میدان نفتی آبان تا پایان ژوئن 2025 ادامه خواهد داشت و در صورت موفقیت، زمینه اجرای این فناوری در سایر میدانهای تحت مدیریت شرکت مهندسی و توسعه نفت و در سطح وزارت نفت فراهم خواهد شد.