پیام خوزستان

آخرين مطالب

راز تسلط چین بر بازار مواد معدنی حیاتی چیست؟ سیاسی

راز تسلط چین بر بازار مواد معدنی حیاتی چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - تسلط چین بر زنجیره تأمین مواد معدنی حیاتی، آمریکا را به تکاپو برای تغییر این وضع وا داشته است، در همین حال برخی تحلیلگران بر این عقیده‌اند که آمریکا برای رقابت در بازار مواد معدنی حیاتی باید به‌ جای تقلید از مدل دولتی چین، زیرساخت‌های بازار آزاد را بازسازی کند.

به گزارش شانا به نقل از مدیریت امور اوپک و روابط با مجامع انرژی وزارت نفت، تأمین عناصر کمیاب خاک یکی از موضوعات اصلی در مذاکرات تجاری پیچیده آمریکا با چین بوده است. این موضوع نشان می‌دهد که در زمینه مواد معدنی حیاتی، چین دست بالا را دارد.
چین افزون بر تسلط در حوزه تولید در زنجیره تأمین مواد معدنی، کنترل زیرساخت‌های بازار جهانی این مواد را هم در اختیار دارد و در عمل قیمت‌ها را تعیین می‌کند، همین عامل سبب شده است که آمریکا و متحدانش در رقابت با چین احساس ضعف شدید کنند، اما این دولت‌ها چگونه از تسلط چین بر زنجیره تأمین مواد معدنی، رها می‌شوند و راه نجات آنها چیست؟
در شرایط کنونی، وسوسه دخالت دولتی در این بازارها با ارائه تضمین‌های مالی در حال افزایش است و پیشنهادهایی مانند «ایجاد ذخایر معدنی اعماق دریا» یا «تضمین خرید محصولات تولیدکنندگان داخلی» مطرح شده است. هرچند به‌کارگیری این ابزارها ممکن است مفید باشد، اما از طرف دیگر بروز پیامدهایی همچون ایجاد ناکارآمدی، انحراف مشوق‌ها و جایگزینی پویایی بازار با برنامه‌ریزی متمرکز دولتی، چندان دور از ذهن نیست.
به نظر می‌رسد برای خروج زنجیره تأمین مواد معدنی از سیطره چین باید زیرساخت‌هایی که بازارها و زنجیره تأمین اکنون بر آن استوار هستند، بازسازی شود. این زیرساخت‌ها شامل «قراردادهای مرجع برای شفافیت قیمت»، «بورس‌های فیزیکی برای پشتیبانی از تولید»، «حمل‌ونقل و ذخیره‌سازی مواد معدنی» و «نقدشوندگی بازار برای کاهش مخاطره سرمایه‌گذاری» می‌شوند.
برای نمونه، بزرگ‌ترین تولیدکننده لیتیوم در آمریکا، شرکت آمریکایی آلبرمارل (Albemarle) به‌تازگی اعلام کرده که به دلیل قیمت‌های بسیار پایین و بازار بیش از حد نوسانی، قادر به ساخت بزرگ‌ترین پالایشگاه لیتیوم این کشور نیست.
چین چگونه قیمت‌ها را به بازار آمریکا دیکته می‌کند!؟
تسلط چین بر زیرساخت بازار مواد معدنی حیاتی، اتفاقی نبوده است. پس از وقوع بحران مالی جهان، اصلاحات مقرراتی و نظارتی در غرب، سرمایه را از بازارهای کالایی خارج کرد و همین خلأ، فرصتی برای پکن ایجاد کرد تا خود را به‌عنوان بازیگر اصلی بازار مطرح کند.
چین با راه‌اندازی بورس‌های داخلی برای افزایش قدرت قیمت‌گذاری، به‌سرعت وارد عمل شد. برای نمونه، قرارداد نیکل شانگهای طی یک سال از بورس فلزات لندن در حجم معاملات پیشی گرفت. اکنون با شرکت‌های دولتی، زنجیره‌های تأمین یکپارچه و قراردادهای بلندمدت خرید، چین شرایط بسیاری از بازارهای معدنی جهان را تعیین می‌کند.
راهبرد پکن ساده است؛ ابتدا با پذیرش ضررهای کوتاه‌مدت، رقبای خود را از بازار بیرون می‌کند و سپس با انحصار ایجادشده بر بازار حاکم می‌شود. چین با اتخاذ همین راهکار بر صادرات محصولات با ارزش افزوده بالا مانند باتری‌ها مسلط شده است. به این‌ ترتیب با پایین نگه‌داشتن مصنوعی قیمت‌ها از طریق تولید بیش‌ازحد، شرکت‌های آمریکایی قادر به جذب سرمایه یا حفظ عملیات خود نیستند.
با این رویه حتی وقتی یک تولیدکننده لیتیوم در آمریکا قصد دارد محصول خود را به خودروساز آمریکایی بفروشد، ارزش قرارداد براساس قیمتی تعیین می‌شود که در آسیا و تحت تأثیر بازار چین اعلام شده است. اگر چین بازار را با عرضه اشباع کند، قیمت مرجع افت می‌کند و درآمد تولیدکننده کاهش می‌یابد. به این ترتیب حتی بدون دخالت مستقیم، چین معادله اقتصادی معامله را تعیین می‌کند.
راهکار آمریکا برای خروج از تسلط چین
خریداران و فروشندگان در جست‌وجوی بازارهایی شفاف و مبتنی بر قواعد هستند. برای رسیدن به این هدف، «راب ویتمن» (Rob Wittman) نماینده و رئیس مشترک کمیته منتخب چین در کنگره آمریکا، پیشنهادی مبنی بر ایجاد یک ذخیره راهبردی ارائه داده است. بر اساس این پیشنهاد، این ذخیره راهبردی به واسطه‌ها، وام و تسهیلات ارائه می‌کند تا مواد معدنی را خریداری، ذخیره و عرضه ‌کنند. این اقدام سبب می‌شود ابزار نقدشوندگی به بازار بازگردد، قیمت‌ها تثبیت و سرمایه‌گذاران به ساخت زنجیره تأمین مستقل از چین ترغیب می‌شوند.
البته این ذخیره راهبردی برای نقش‌آفرینی مؤثر در بازار، باید ابزارهای دیگری نیز در اختیار داشته باشد. «توانایی ارائه اعتبار یا بیمه به تأمین‌کنندگان نقدینگی» و «سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های ذخیره‌سازی» از جمله مواردی است که باید در نظر گرفته شود، همچنین «خرید به‌عنوان آخرین خریدار» زمانی‌که بازار دچار اختلال می‌شود - مشابه آنچه در ذخیره‌سازی راهبردی نفت هنگام سقوط قیمت نفت در سال‌های 2023 و 2024 رخ داد - از دیگر موارد مهم است که باید در خصوص آن به ذخیره راهبردی اختیارات لازم را اعطا کرد.
این همان رویکردی است که برای مواد معدنی حیاتی در آمریکا نیاز است. این رویکرد شامل بازگرداندن علائم قیمتی، جذب سرمایه و هدایت عرضه از سوی بخش خصوصی می‌شود، اما برای موفقیت این مدل، سیاست‌گذاری باید از سوی نهادهای مستقل و معتبر صورت گیرد. این ذخیره راهبردی باید مانند فدرال رزرو به‌صورت فنی و مستقل طراحی شود.
به نظر می‌رسد تولیدکنندگان آمریکایی بدون بازارهای کارآمد برای مواد معدنی حیاتی، همچنان با افزایش هزینه‌ها، اختلال در عرضه و وابستگی بیشتر به شرکت‌های دولتی خارجی مواجه ‌شوند. در حقیقت مدل چین نه‌تنها نامطلوب، بلکه برای یک اقتصاد آزاد عملی نیست، به عبارت دیگر نمی‌توان سرمایه‌داری دولتی چین را با تقلید از آن شکست داد، بلکه باید با بازسازی بازارهایی که چین تضعیف کرده، بر آن غلبه کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1120875/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادای احترام به شهدای حملات رژیم صهیونیستی در گلزار شهدای آستانه اشرفیه

بازدید مدیرکل ورزشی و اردویی بنیاد شهید و امور ایثارگران از مجموعه اردوگاهی صابرین در چابکسر

رهاسازی آب از سد سیمره برای تأمین حقابه پایین‌دست کرخه

مهار حریق در منطقه هارکیزه شهرستان لالی

رهاسازی آب سد سیمره برای تأمین حقابه پایین‌دست کرخه و مهار آتش‌سوزی هورالعظیم

دورکاری ادارات در برخی شهرستان‌های خوزستان

مجوز محیط‌زیستی فاز دوم پتروشیمی ماهشهر پس از ماه‌ها پیگیری صادر شد

حل بحران هورالعظیم نیازمند همکاری منطقه‌ای است

گزیده‌های نفتی هفته

افتتاح تصفیه‌خانه پساب فولاد شادگان گامی مهم در حفظ محیط زیست است

سرمایه‌گذاری شرکت‌های خوزستانی در خارج از استان خلاف عدالت است

کارشناسان دادگستری نقش کلیدی در کاهش آسیب‌های اجتماعی دارند

تصفیه‌خانه پساب صنعتی فولاد شادگان به بهره‌برداری رسید

14 شهر خوزستان در وضعیت قرمز و نارنجی آلودگی هوا

چشم‌ انتظاری برای یاسمین در سی‌ امین یادواره شهدای دودانگه ساری

دشمن تلاش می کند دستاوردهای ایران در جنگ تحمیلی 12 روزه را کوچک جلوه دهند

لزوم ساماندهی فرآیند توقیف و ترخیص وسایل نقلیه توقیفی و رسوبی در خوزستان

اجرای طرح‌های آبخیزداری در یک میلیون هکتار از اراضی کوهستانی و تپه ماهوری+فیلم

25 هزار هکتار از تالاب هورالعظیم در حصار دود و آتش

شناسایی پیکر شهید موسی اکبری پس از 41 سال

افزایش 30 درصدی ظرفیت قطار‌های اربعین حسینی

شناسایی بیش از 26 هزار بیمار دارای پرفشاری خون در دزفول

اجرای جشنواره فرهنگی زیست محیطی 100 روز با رود دز

مردانی که نفت ایران را می‌سازند

کار زیر آفتاب 50 درجه؛ مردانی که ایران را از دل زمین زنده نگه می‌دارند

رقابت 47 هزار و 251 داوطلب در آزمون سراسری 1404+فیلم

راه اندازی بازارچه‌های صنایع‌دستی در مبادی مرزی کشور

وکیل و کارشناس، دو بال قاضی در اجرای عدالت هستند

آغاز عملیات اجرایی مرحله دوم طرح آبرسانی مناطق جاده دزفول به شوشتر

رفع افت ولتاژ برق در اندیمشک با نصب و راه اندازی 9 ترانس

پیش بینی کاهش دما و وقوع گرد و خاک محلی در خوزستان

تداوم روند افزایشی قیمت نفت

دستگیری عامل بمب گذاری در شادگان

امضای تفاهم‌نامه جاده میانبر مسجدسلیمان با اعتبار 5 همت

کارگران شرکت تخته فشرده پاک چوب خوزستان مجدد مشغول به کار شدند

افتتاح تصفیه‌خانه پساب صنعتی و بهداشتی شرکت صنعت فولاد شادگان

راز تسلط چین بر بازار مواد معدنی حیاتی چیست؟

تداوم ناپایداری‌های جوی و دریایی در استان

پیام استاندار خوزستان در گرامیداشت هفته بهزیستی

پیام استاندار خوزستان به مناسبت آغاز سال نو صابئین مندایی

🎬تلاش‌ها و پیگیری‌های مستمر استاندار خوزستان جهت کاهش خاموشی‌ها در استان

ثبت دمای 50 درجه سانتی گراد و بالاتر در ١٠ نقطه خوزستان

پیکر پاک پدر شهید خادمی با حضور مدیر کل بنیاد مازندران در کیاسر ساری تشییع شد

تداوم آبرسانی اروندان به 3 شهرستان در جنوب کشور

تداوم آبرسانی اروندان به سه شهرستان در جنوب کشور

نشست رئیس اپراتور تلفن همراه کیش و مدیر مخابرات استان هرمزگان

ادعای توزیع بنزین بی‌کیفیت در قزوین رد شد

علت انتشار دود از پتروشیمی تبریز چه بود؟

تکذیب شایعه اختلاط بنزین با آب در یکی از جایگاه‌های سوخت

بیش از 220 درخواست در میز خدمت بنیاد شهید و امور ایثارگران اردبیل بررسی شد