تخت روانچی: آمریکاییها هنوز پاسخی به پرسش ایران برای تضمین ندادهاند
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - تسنیم / معاون سیاسی وزیر امور خارجه کشورمان با بیان "هنوز زمانی برای ازسرگیری مذاکرات با آمریکا توافق نشده است."، تأکید کرد: اکنون ما بهدنبال پاسخی برای این پرسش هستیم؛ هنگامی که در گفتگوها مشارکت کنیم، آیا شاهد تکرار اقدام تجاوزکارانه خواهیم بود؟ مجید تختروانچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در مصاحبه با شبکه جهانی "بیبیسی" در خصوص مذاکرات آتی با آمریکا با بیان "ما در مورد هیچ تاریخی توافق نکردهایم."، گفت: ما در مورد شکل مذاکرات هم توافقی نداشتهایم. اکنون ما بهدنبال پاسخی برای این پرسش هستیم؛ هنگامی که در گفتگوها مشارکت کنیم، آیا شاهد تکرار اقدام تجاوزکارانه خواهیم بود؟ و آمریکاییها باید در مورد این پرسش بسیار مهم کاملاً شفاف باشند...، اما آنان موضع خود را در مورد این پرسش بسیار مهم هنوز روشن نکردهاند.
متن این مصاحبه بهشرح زیر است:
سؤال: ایران گفته است دیپلماسی زمانی آغاز می شود که حملات متوقف شود؛ بنابراین آیا اکنون هنگام گفت و گو با آمریکاییها است؟
پاسخ: ما همواره طرفدار گفتگو و تعامل بودهایم. اما ما نباید این واقعیت را فراموش کنیم که ما در میانه گفتگوها و در انتظار ششمین دور مذاکرات با آمریکاییها در عمان بودیم. اما دو روز پیش از آن، اسرائیلیها به ما حمله کردند. این به لطف آمریکاییها میسر شد! اکنون داریم میشنویم، آنها پذیرفتهاند که بخشی از این (تجاوز) بودهاند. بنابراین آنها (آمریکایی ها) شگفتانه خیلی بزرگی برای ما داشتند و دلیل آن اجازه دادن به اسرائیلیها برای تجاوز به ایران و همکاری با آنان در تجاوز به ایران بود. بنابراین آنان اعتماد ضروری را که بخش اساسی هر گفتگویی است از بین بردهاند. هنگامی که شما به طرف مقابل اطمینان نداشته باشید و طرف مقابل غیرقابل اعتماد باشد، نمیتوانید مطمئن باشید که چنین چیزی دوباره اتفاق نخواهد افتاد. ما اکنون در این مرحله قرار داریم. ما از آمریکاییها می شنویم که برای گفتگو آماده هستند، اما آنان باید به این پرسش پاسخ دهند که چه تضمینی وجود دارد که آنان کاری را که انجام دادند دوباره تکرار نخواهند کرد.
سؤال: خواسته شما چیست؟
پاسخ: ما در پی ضمانت هستیم.
سؤال: چهنوع ضمانتی؟
پاسخ: آنان باید ما را به این باور برسانند که جدی هستند. دفعه قبل، آنان جدی نبودند. آنان نه تنها جدیت نداشتند، که به ما خیانت کردند؛ به گفتگو خیانت کردند، به دیپلماسی پشت پا زدند. آنان باید خیلی تلاش کنند تا ما را مطمئن سازند؛ نه تنها ایران را، بلکه آنان باید به جامعه بین المللی اطمینان بخشند که بار دیگر در هیچ اقدام تجاوزگرانه علیه ایران شرکت نخواهند کرد.
سؤال: اما این رئیس جمهور ترامپ بود که آتشبس را ترتیب داد، و از اسرائیل و ایران خواست (درگیریها را) متوقف سازند. آیا این نشانه کافی نیست که او بارها گفته که در اینجا خواهان صلح است، این کافی نیست؟
پاسخ: آتشبس یک چیز است و از سرگیری گفتگوها چیز دیگری است. ما باید اطمینان حاصل سازیم که در میانه گفتگوها و بحثها، اگر ما چیزی که آمریکاییها به ما میگویند را نپذیریم، آنها به زور علیه ما متوسل نخواهند شد. این، آن چیزی است که بار قبل رخ داد و ما باید اطمینان حاصل کنیم که آنچه که در تاریخ 13 ژوئن روی داد، تکرار نمیشود.
سؤال: ما از رئیس جمهور ترامپ می شنویم که او آشکارا میگوید که میتواند دوباره ایران را بمباران کند یا با ایران گفت و گو کند. از طریق میانجی گران، و کانال های پشتی به شما چه می گویند؟
پاسخ: نخست اینکه؛ اظهارات عمومی رئیس جمهور ترامپ خلاف حقوق بینالملل است...
سؤال: اما او رئیس جمهور ایالات متحده است و میتواند سیاستهایش و تغییرات در آن را اعلام کند... .
پاسخ: نه، او میتواند هر چه میخواهد بگوید، اما، آنچه که تلاش میکنم بگویم این است که این بر خلاف حقوق بین الملل است. این بر خلاف منشور سازمان ملل متحد است. این بر خلاف اصول بنیادین سازمان ملل است. سازمان ملل متحد برای چه تشکیل شد؟ برای اینکه جنگهای مرگبار را پشتسر گذاریم. اکنون، برخی ممکن است فکر کنند که حق و زور دارند بر اساس هر آنچه که باور دارند هر کاری دوست دارند، انجام دهند. باید بپذیریم که این بر خلاف حقوق بین الملل است. این بر خلاف احساسات هر انسانی است که هنگامی که چیزی میگویید و کسی به آن گوش نمیدهد به زور متوسل شوید. این بر خلاف حقوق بین الملل است.
سؤال: پس شما احساس می کنید که دیگر کشورها حملات به کشورتان را محکوم نکردند، کشورهای اروپایی، حتی بریتانیا گفتند که اسرائیل حق دارد از خود دفاع کند....
پاسخ: این خیلی عجیب است، البته، بسیاری از کشورها این حملات اسرائیلیها و آمریکاییها را محکوم کردند. کشورهای زیادی همدلی خود را با ایران نشان دادند. حدود یک هفته پیش، سازمان همکاری اسلامی در استانبول نشستی داشت. آنها به اتفاق آرا قطعنامهای قوی را در رد تجاوز اسرائیل و تجاوز آمریکا به ایران تصویب کردند. اما، شما درست میگویید. شماری از کشورها، از جمله در اروپا بودند که از متجاوز طرفداری کردند. این شرم آور است، این شرم آور است، که شماری از کشورهای اروپایی که همواره مدعای ترویج حقوق بین الملل را داشته اند، اکنون از متجاوز طرفداری میکنند. اما ما باید بر نیروهای خودمان تکیه کنیم، ما باید برای دفاع از خودمان تدارک و آمادگی داشته باشیم. قسمت آخر جنگ این واقعیت را به اثبات رساند که ایران باید بر توانمندی های خود تکیه کند، باید بر هر آنچه که داریم تکیه کنیم تا بتوانیم از خودمان دفاع کنیم.
سؤال: برخی حتی می گویند که با حملات به تاسیسات هسته ای، این را محتمل تر می سازد که شما تلاش کنید به «بمب هسته ای» دست یابید. آیا در اینجا بحث ها بر سر این است؟ شما گفتید که باید از خودتان دفاع کنید...
پاسخ: تمایلات بسیاری درون جامعه ایرانی وجود دارد...
سؤال: آیا این موضوع جزو بحثها است که شما یک آسیبپذیری میبینید که به شما حمله شد، حتی پیش از اینکه بمب هستهای را دنبال کنید...
پاسخ : سیاست ما در زمینه «انپیتی» تغییری نیافته است، اگرچه...
سؤال: اما شما تهدید کردهاید که از «انپیتی» خارج میشوید...
پاسخ: خروج از «انپیتی» یک چیز است و بهسوی بمب حرکت کردن، موضوع دیگری است...
سؤال: خب، اجازه دهید درباره اولی صحبت کنیم، مجلس شما قانونی را تصویب کرد مبنی بر اینکه ایران باید از «انپیتی» خارج شود...
پاسخ: نخیر اینگونه نیست، مجلس قانونی را تصویب کرد که بر اساس آن رابطه با آژانس بینالمللی انرژی اتمی را تعلیق کرد، البته این قانونی است که باید محترم شمرده شود...
سؤال: آیا شما در نظر دارید از «انپیتی» خارج شوید؟
پاسخ: همانگونه که گفتم تمایلات گوناگونی در جامعه ایرانی وجود دارد...
سؤال: آیا این گزینهای بهروی میز است؟
پاسخ: تا جایی که مربوط به دولت است... شما دارید درباره جامعه صحبت میکنید یا دولت؟
سؤال: دولت...
پاسخ: دولت موضعش را درباره هستهای شدن تغییر نداده است. اما، شما دارید میشنوید ظرف هفته گذشته و من مطمئن هستم که با بسیاری از افراد در ایران صحبت کردهاید و گرایشی قوی در برخی افراد وجود دارد که معتقد هستند ما باید راه دیگری را برویم... برای آنان، اینجا مردم سالاری است و آنها میتوانند هرچه دوست دارند بیان کنند. اما سیاست دولت در این باره تغییری نکرده است.
سؤال: بگذارید روشن صحبت کنیم؛ ما می دانیم که پیام هایی از طریق میانجی گران میان آمریکا و ایران رد و بدل شده است. چه پیامی اکنون از واشنگتن درباره گام های بعدی دریافت کردهاید؟
پاسخ: ما از واشنگتن می شنویم که به ما میگویند میخواهند گفتگو کنند. و جهت اطلاع شما هم هیچ تاریخی (برای مذاکره) تعیین نشده است...
سؤال: رئیس جمهور ترامپ درباره این هفته سخن گفت...
پاسخ: من دارم به شما می گویم که ما در مورد هیچ تاریخی توافق نکردهایم. ما در مورد شکل مذاکرات هم توافقی نداشتهایم. اکنون ما به دنبال پاسخی برای این پرسش هستیم: هنگامی که در گفتگوها مشارکت کنیم، آیا شاهد تکرار اقدام تجاوزکارانه خواهیم بود؟ و آمریکاییها باید در مورد این پرسش بسیار مهم کاملا شفاف باشند.
سؤال: و هنگامی که می گویید که نیاز به تضمین دارید، آنها چه پاسخی به شما می گویند؟
پاسخ: من در جایگاهی نیستم تا درباره پیامهایی که از طریق میانجی گران رد و بدل شده صحبت کنم. اما آنان موضع خود را در مورد این پرسش بسیار مهم هنوز روشن نکردهاند.
سؤال: آیا شما برداشتی درباره آنچه که رئیس جمهور ترامپ می خواهد، دارید؟ زیرا او یک بار گفت که دیگر اهمیتی به توافق نمی دهد، زیرا او معتقد است که آسیب کافی به برنامه هسته ای شما وارد ساخته است. آیا این روی میز است؟ یک توافق هسته ای یا چیزی دیگر...
پاسخ: من واقعا نمیدانم که ماهیت یک دستور کار احتمالی برای مذاکرات چه خواهد بود. ما باید در این باره فکر کنیم. اما همانگونه که گفتم ما نیاز داریم که در این باره به طور روشن بدانیم که چه چیزی قرار است به ما پیشنهاد بدهند تا اعتمادسازی لازم را انجام دهند که لازمه چنین گفتگوهایی است و به شما میگویم این اعتماد با تجاوز آمریکاییها به شدت تضعیف شده است.
سؤال: وزیر امور خارجه، آقای عراقچی، گفت که بخاطر آنچه روی داد، دیپلماسی ایران اکنون باید تغییر کند، این بهچهمعناست؟
پاسخ: ما همواره از دیپلماسی پشتیبانی کرده ایم، ما در حال گفتگو با اروپاییها هستیم، حتی با وجود آنکه انتقادات خودمان به روشی که آنان در این باره در پیش گرفته اند را داریم، و اینکه از متجاوز طرفداری کرده اند. مردم در ایران از روشی که اروپایی ها در این موضوع داشته اند، خسته شده اند. با این وجود، ما با اروپایی ها تعامل داشته ایم. هفته پیش نشستی در ژنو داشتیم و اگر نیازی باشد با اروپایی ها دوباره گفتگو میکنیم. ما با همسایگان مان گفتگو میکنیم؛ با طرف هایی که می توانستیم با آنان تبادل دیدگاه داشته باشیم. بنابراین، این خود نشان می دهد که ما طرفدار گفتگو هستیم. اما با آمریکا، این چیز دیگری است؛ این (موضوع) بی اعتمادی است که باید به طریقی درمان شود. ما نیاز داریم موضع روشن آمریکا را داشته باشیم تا مطمئن شویم که امور دوباره به حالت عادی باز خواهد گشت.
سؤال: آیا زمان بازاندیشی درباره برنامه هسته ای شما نیست؟ بر اساس گزارش ها، یک توافق احتمالی مشتمل بر برداشتن تحریم ها، سرمایه گذاری در ایران، در مقابل تنها موافقت ایران با کنار گذاشتن غنی سازی در داخل ایران خواهد بود. آیا این ممکن خواهد بود؟
پاسخ: چرا ما باید با چنین طرح پیشنهادی موافقت کنیم؟
سؤال: در این سفر به ما گفته شد که ایران بهای بسیار گزافی برای غنی سازی اورانیوم پرداخته، موجب سوء ظن حتی در میان شرکای اروپایی تان شده. چرا اورانیوم را 60 درصد غنی سازی می کنید؟ آیا این لازم بود؟
پاسخ : نخست اینکه؛ غنی سازی 60 درصدی برای مقاصد صلح آمیز قابل استفاده است.
سؤال: اما این وضعیت سوء ظن را ایجاد کرده است. آیا زمان بازاندیشی... آیا غنی سازی اینقدر مهم است که ایران و ایرانیان در حال پرداخت چنین بهای گزافی هستند؟
پاسخ: نخست اینکه اگر درباره سوءظن صحبت می کنید، ما کسانی هستیم که باید از اروپایی ها و دیگران بخواهیم درباره موضع شان شفاف باشند. بنابراین، بار اتهامات را بر دوش یک طرف انداختن موجب حل مشکلات نخواهد شد. اگر قرار است که اتهامات را متوجه طرف مقابل کنیم، این ما هستیم که باید آن را در قبال اروپاییان و دیگران انجام دهیم. اما، در زمینه غنی سازی، ما بهای زیادی در مساله غنی سازی پرداخته ایم. زیرا، در درجه نخست این حقی است که ما معتقدیم باید به عنوان یک عضو «انپیتی» (برای ما) در نظر گرفته شود. دوم اینکه؛ مواد هسته ای را از ما دریغ داشته اند، موادی که برای مقاصد تحقیقاتی و نیروگاه هایمان نیاز داشتیم. بنابراین، ما باید بر خودمان تکیه کنیم. این دلیلی است که موجب شده بر برنامه غنی سازی در ایران اصرار داشته باشیم. اما، درباره سطح آن می توان مذاکره کرد، درباره ظرفیت می توان بحث و مذاکره کرد. اما اینکه گفته شود شما نمی توانید غنی سازی کنید، شما باید غنی سازی صفر داشته باشید، و اگر قبول نکنید، بمباران می شوید، این قانون جنگل است!
سؤال: وضعیت برنامه هسته ای اکنون چگونه است؟ وزیر خارجه گفته است که آسیب «گسترده و جدی» بوده است. آیا می توانید جزئیات دقیقی به ما بگویید؟
پاسخ: نه، نمی توانم. من در جایگاهی نیستم که ارزیابی دقیقی از صدمات به شما بدهم. من تنها می توانم آنچه وزیر خارجه درباره آسیب گفت را تکرار کنم. سطح دقیق آن در حال ارزیابی و ملاحظه است...اما می دانم که احتمالا در مدت کوتاهی همه چیز روشن خواهد شد.
سؤال : رافائل گروسی، مدیر کل آژانس گفته است که ایران احتمالا ظرف چند ماه غنی سازی را از سر بگیرد. شما مساله را در میدان نظارت می کنید. آیا ارزیابی شما نیز چنین است؟
پاسخ: من واقعا نمی دانم. شما باید از متخصصان سازمان انرژی اتمی ما درباره اینکه چه زمانی آماده غنی سازی هستند، بپرسید. من فکر نمی کنم که رافائل گروسی درباره اینکه ایران ظرف چند ماه در چنین یا چنان وضعیتی خواهد بود، کاملا درست بگوید. این زمان می برد تا همه چیز به طور کامل روشن شود.
سؤال: رئیس جمهور ترامپ گفت که بمباران آمریکا برنامه هسته ای ایران را محو کرده است.. .
پاسخ: این ارزیابی او است. آن را به خودش واگذار می کنیم.
سؤال: ارزیابی شما این نیست...او بسیار عصبانی بود از اینکه رهبر معظم، آیت الله خامنه ای، در سخنرانی اش به طور مستقیم از آمریکا انتقاد کرد، از رئیس جمهور ترامپ انتقاد کرد. او گفت که در نظر داشت تحریم ها را بردارد، در پی برنامه هسته ای بود، او گفت که سپس آن را متوقف کرد؛ به خاطر شیوه ای که ایران درباره او صحبت کرد.
پاسخ: این جالب است که ما موضع قربانی و متجاوز را جابجا می کنیم. در حقیقت، ما قربانی این اقدام تجاوزکارانه هستیم. ما کاملا حق داریم از برخوردی که با ما شده، شکایت داشته باشیم. روشی که آمریکایی ها- من نمی خواهم آنچه پیشتر گفتم را تکرار کنم- دو روز پیش از دور آتی گفتگوها، آنها در یک اقدام تجاوزگرانه علیه ما مشارکت کردند. این خود همین نشان دهنده نبود صداقت از سوی آمریکایی ها است. اکنون آنان از این شاکی هستند که ایران با آنها بد رفتار کرده است؟! بس کنید...
سؤال: اگر سرپیچی ایران به دیپلماسی صدمه بزند و ....
پاسخ: منظور شما از سرپیچی چیست؟
سؤال: سرپیچی این است که شما بیانیه بدهید و بگویید که رئیس جمهور ترامپ اغراق کرده است، به توهین کنید و رئیس جمهور ترامپ در مقابل بگوید که ناراحت شده و توهین کند و سپس او اقداماتی که برای مردم ایران سودمند بود را متوقف کند.
پاسخ: نه، ما این استدلال را باور نمی کنیم که او در آستانه لغو تحریم ها بود و به یکباره موضعش را تغییر داد. ما این استدلال را باور نمی کنیم. نخست اینکه؛ این تحریم ها به عقیده ما غیرقانونی است، بر اساس برداشت ما از حقوق بین الملل، آن تحریم ها غیر قانونی است. و اینکه قضیه را اینقدر ساده ببینیم که «من داشتم آن تحریم ها را بر می داشتم و شما چنین با من رفتار کردید و به همین دلیل من تحریم ها را لغو نمی کنم»؛ این راه و روشی نیست که برداشتن تحریم ها بر اساس آن اجرا شود. به هر حال، آنگونه که او به رهبر ما توهین کرد.ایشان تنها یک رهبر سیاسی نیست، ایشان رهبری دینی با میلیون ها پیرو است، میلیون ها پیرو؛ و به آن پیروان هم توهین شده است.
سؤال: شما فکر می کنید اسرائیل چه می خواهد؟
پاسخ: آنگونه که آنها اقدام کردند؛ می خواستند هر کار که تمایل داشتند را انجام دهند تا جمهوری اسلامی ایران را تضعیف کنند. اما آنان شکست خوردند. آنان شکست خوردند. شما شاید دیروز در خیابان های تهران به این سو و آن سو سفر کردید. شما شاهد بودید که چگونه مردم تهران در گرمای تابستان در خیابان آمدند و تلاش کردند با عزیزانشان، با شهیدان خداحافظی کنند. همین نکته نشان می دهد که مردم چگونه نه تنها پشتیبان حکومت هستند، که تسلیم نیز نشده اند. آنان حامی روشی هستند که دولت دارد وضعیت را به پیش می برد و علیرغم خواست آمریکا و اسرائیل، ما متحده بوده ایم. من مطمئن هستم که از بسیاری از ایرانی ها در خیابان پرسیده اید که آیا احساس همدلی با یکدیگر دارند و یا نه؟
سؤال : نتانیاهو روشن گفته است که به دنبال تغییر رهبری در اینجا است. رئیس جمهور ترامپ دیدگاه متفاوتی دارد. شما چه پیام هایی دریافت کرده اید؟ آیا ایالات متحده می خواهد تغییر حکومت در ایران انجام دهد، اقدامی در مورد رهبر معظم انقلاب؟
پاسخ : نخست اینکه؛ اینها خواب و خیال نتانیاهو و هر کس دیگری در جهان است که فکر بکنند می توانند در ایران تغییر حکومت اجرا کنند. همانگونه که گفتم مردم طرفدار راه و روشی هستند که امور انجام شده است. اگرچه ممکن است آنها نسبت به اقدامات دولت انتقاد داشته باشند. اما هنگامی که پای تجاوز خارجی به میان می آید، ایرانیان مشهور هستند به اینکه از یکدیگر پشتیبانی می کنند، که متحد بشوند تا با تجاوزی مقابله کنند. و این دلیلی است که من معتقدم تغییر حکومت در ایران اتفاق نخواهد افتاد. زیرا ایران چندین هزار سال پیشینه تمدنی و تاریخی دارد.
سؤال: شما از ایالات متحده چه پیامی شنیده اید؟ آیا این سیاست آنها هست یا نیست؟ آنها به شما چه گفته اند؟
پاسخ: ما اظهارات عمومی از آمریکایی ها شنیده ایم.
سؤال: به طور خصوصی چه چیزی به شما گفته اند؟
پاسخ: تقریبا همان اظهارات؛ اینکه آنها نمی خواهند درگیر تغییر رژیم شوند. اما نکته مد نظرم این است که تغییر حکومت یک اقدام باطل و بیهوده است و در ایران عملی نخواهد شد.
سؤال: این برای ایران بهتآور نبود که شمار زیادی از فرماندهان ارشد شما، دانشمندان هسته ای پیشرو شما ظرف چند ساعت از عملیات اسرائیل هدف قرار گرفتند و کشته شدند؟ دستگاه اطلاعاتی اسرائیل، موساد چقدر در جامعه شما نفوذ کرده است؟ این چقدر خطرناک است؟
پاسخ: پس از حمله تروریستی به فرماندهان ما در حالی که در خانه هایشان در کنار عزیزانشان در خواب بودند، این جنایت است. کشتن یک فرد نظامی در حالی که در پشت جبهه به سر می برد هم حتی یک جنایت است. این تا اینجا. اما به آنچه در ادامه روی داد بنگرید؛ روز بعد این افراد جایگزین شدند...
سؤال: برخی از آنان کشته شدند...
پاسخ : یکی از آنان شهید شد، اما شخص دیگری جایگزینش شد. این روش درستی برای نگاه کردن به آنچه در ایران می گذرد نیست. ممکن است در کشور دیگری این مساله مهم باشد که اگر رهبران نظامی را حذف کنید، کشور در هرج و مرج فرو برود. در مورد ایران، قضیه بر عکس است؛ نه تنها با وضعیت هرج و مرج روبرو نمی شود، بلکه مردم برای ناامید ساختن آمریکا و اسرائیل متحد می شوند. ایران متفاوت است و آنها باید درک کنند که ایران متفاوت است.
سؤال: بسیاری نگران این هستند که به علت نفوذ دستگاه اطلاعات اسرائیل، نیروهای امنیتی سرکوب می کنند، مردم دستگیر می شوند، مردم اعدام می شوند و این بر مردم تاثیر می گذارد، بر زندگی شان تاثیر دارد...
پاسخ: ...ما در جنگ هستیم...
سؤال: اکنون؟!
پاسخ: حالا نه، اما فضای جنگ هنوز از بین نرفته است، با اینکه در وضعیت آتشبس هستیم، اما، نیروهای امنیتی باید هشیار باشند...
سؤال: بهنظر شما آیا زیادهروی نمیکنید؟
پاسخ: منظور شما چیست؟
سؤال: اینکه افراد مشهور مخالف دولت (اپوزیسیون) و معترضان...
پاسخ: نه، مساله این نیست. این درست نیست. آنها (نیروهای امنیتی) اگر با وضعیت مشکوکی روبهرو شوند، تلاش می کنند بفهمند داستان از چه قرار است و ممکن است برخی دستگیر شوند و اگر خطائی مرتکب نشده باشند، آزاد می شوند. اما، ما عوامل موساد را دستگیر کرده ایم. ما کسانی را دستگیر کرده ایم که اقدامات خلاف امنیت کشور مرتکب شده اند. این دلیلی است که حضور نیروهای امنیتی این روزها محسوس تر است. آنان هر کاری که لازم است برای حفاظت از جان ایرانیان انجام می دهند. ما اجازه نخواهیم داد تا عوامل اسرائیلی، عوامل آمریکایی در ایران آزادی عمل داشته باشند و من گمان می کنم در هر کشور دیگری که مورد حمله قرار گرفته باشد نیز وضعیت چنین باشد.
سؤال: آیا شما فکر میکنید آتشبس پایدار میماند؟
پاسخ: این مشخص نیست. تا جایی که به ایران مربوط می شود؛ تا زمانی که مورد حمله قرار نگرفته باشیم به آن پایبند خواهیم ماند. اما اگر به هر طریقی آنها یعنی اسراییلی ها و آمریکایی ها احساس کنند که ممکن است موفقیتی به دست آورند، بایستی خویشتن داری کنند و به بخت و اقبال دل نبندند، زیرا این بار ما می دانیم چگونه عمل کنیم و ما هر آنچه که لازم باشد برای محافظت از مردممان انجام خواهیم داد.
سؤال: تنها برای روشن کردن مسئله؛ آیا ایالات متحده به شما اطمینانی داده است؟ تا آنجا که به آنان مربوط است، حملات شان را به پایان رسانده اند، اسرائیلی ها نیز به همین ترتیب حمله نمی کنند. آیا به شما اطمینان خاطری داده اند؟
پاسخ: آنچه که آشکارا گفتهاند.
سؤال: آیا به طور خصوصی آن را گفته اند؟
پاسخ: تا جایی که به خاطر می آورم به طور محرمانه پیامی نفرستاده اند. اما آشکارا و علنی گفته اند که این مرحله به پایان رسیده است. اما بی اعتمادی، مساله اصلی هرگونه تعاملی در آینده است.
سؤال: جدای از ترتیبات مربوط به آتش بس، آیا متحدان عرب شما مانند قطر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی در حال انجام اقدامات بیشتری برای اطمینان یافتن از جلوگیری از سرگرفتن مناقشه هستند؟
پاسخ: نخست اینکه؛ ما در شرایط خوبی در روابط مان با همه همسایگان مان از جمله در حوزه خلیج فارس هستیم. ما بهترین روابط را با این کشورها داریم و در ارتباط روزانه با این همسایگان هستیم.
سؤال: آیا می توانند کاری کنند تا مطمئن شوند که از سرگیری مناقشه در کار نخواهد بود؟
پاسخ: آنها هر کار که بتوانند می کنند. آنها هر چه بتوانند انجام می دهند تا فضای لازم برای گفتگو را فراهم کنند. اما همانگونه که پیشتر گفتم؛ ما باید مطمئن شویم که آمریکایی ها بار دیگر این اقدام را تکرار نخواهند کرد.
سؤال: آیا آنها می توانند رئیس جمهور ترامپ را قانع کنند؟
پاسخ: نمی دانم. باید از خودشان بپرسید. اما می دانید، آنها (کشورهای عرب خلیج فارس) صداقت دارند. آنها در زمینه ترویج صلح در میان همسایگان صادق هستند. به همین دلیل ما در ارتباط نزدیک با آنها هستیم، و در تماسهای روزانه با آنها تبادل اطلاعات و دیدگاه داریم. و برایشان آرزوی توفیق می کنیم اگر تلاشی داشته باشند تا آمریکایی ها را ترغیب کنند به اینکه روشی که با ایران رفتار کرده اند، بد و، فاجعه بار بوده برایشان آرزوی توفیق می کنیم.
سؤال: آیا آنها تاثیری در دستیابی به آتش بس داشتند؟
پاسخ: آنان در ارتباط با هر دو طرف بوده اند.
سؤال: و آیا تاثیری داشته اند.
پاسخ: من فکر می کنم چنین بوده است.
سؤال ماجرای آن چه بود که اسرائیلی ها گفتند که «ما فعلا، به اهداف مان دست یافته ایم»...
پاسخ: آنان می توانند چنین ادعایی کنند که به اهداف شان دست یافته اند، این به درد خودشان می خورد که چنین صحبتی بکنند. اما هنگامی که به آن دست یافتیم، آنها آتش بس را بر پا داشتند و ما نیز چنین کردیم.
سؤال: این خطرناک نیست...اغلب گفته می شود هنگامی که گفت و گو متوقف می شود، مخاطرات باز می گردد؟
پاسخ: مخاطرات...شما نمی توانید اطمینان داشته باشید که مخاطره ای در کار نخواهد بود.
سؤال: اکنون سطح مخاطرات چقدر بالاست؟
پاسخ: من نمی توانم آمار و ارقامی در این زمینه به شما بگویم...
سؤال: با هر کسی که در اینجا ملاقات کرده ایم به ما گفته که آتش بس برقرار نخواهد ماند. آنان نگران جنگ دیگری هستند. شما در وزارت خارجه چقدر نگران هستید؟
پاسخ: ما باید آماده باشیم. ما باید هر آنچه لازم است انجام دهیم. باید هوشیار باشیم و دوباره غافلگیر نشویم. به همین دلیل است که ما بسیار محتاط هستیم و هر لحظه مراقب هستیم تا با خیانتی مشابه مواجه نشویم.
سؤال: به این دلیل که اعتماد بسیار کم بود و اکنون به زیر صفر رفته است؟
پاسخ: همان گونه که گفتم من آمار و ارقامی در زمینه سطح اعتماد نخواهم گفت. اما آمریکایی ها می دانند در مورد چه صحبت می کنم.
سؤال: برای پیش رفتن، آیا امیدی به ما می دهید...
پاسخ: انسان باید امیدوار باشد و ما نیز امیدواریم. ما جنگ نمی خواهیم. ما می خواهیم گفت و گو و دیپلماسی داشته باشیم. اما مجبوریم آماده باشیم، ما باید محتاط باشیم، تا دوباره غافلگیر نشویم. ما می خواهیم اطمینان حاصل کنیم از اینکه خیانتی مشابه تکرار نخواهد شد.
سؤال: شما می گویید به شما خیانت شده است. اما اسرائیل، اروپایی ها و آمریکا می گویند به ایران اعتماد ندارند. این احساسی است که آنان دارند. مساله آنها این است...
پاسخ : ما اعتماد نداریم. آنها شاید به ایران اعتماد نداشته باشند، اما ما اقدام تجاوزکارانه ای علیه آنان انجام نداده ایم. اما آمریکایی ها و اسرائیلی ها مرتکب اقدام تجاوزگرانه علیه ایران شده اند و برخی رهبران اروپایی از آن را تایید کرده اند. این مضحک است، این تمسخر عدالت است. کسانی که مدعای ترویج حقوق بین الملل را داشته اند در جایگاه خوبی برای توجیه اقدامات آمریکا نیستند.
سؤال: آنها میگویند؛ این ایران است که باید به دنیا اعتماد دهد که برنامه هستهای و موشکهای بالستیکش تهدید نیستند.
پاسخ: ما در حال گفتوگو با آمریکاییها، در میانه مذاکرات بودیم که ناگهان با تجاوزگری آشکار روبهرو شدیم و آنانی که از ما انتقاد میکنند؛ باید به روشی که با ما رفتار شد خرده بگیرند، آنها باید از آمریکاییها انتقاد کنند، آنها باید از اسرائیلیها انتقاد کنند، و اگر جرئت انتقاد از آمریکا را ندارند، باید سکوت کنند، نه اینکه تجاوزگری را توجیه کنند.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1116479/