پیام خوزستان

آخرين مطالب

نقش حاج حسن در تجهیز توپخانه سپاه شهرستان ها

نقش حاج حسن در تجهیز توپخانه سپاه
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید قاسم سلیمانی در کتاب تاریخ شفاهی خود به بیان جزئیات مرحله دوم عملیات بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر پرداخته است.
سرلشکر پاسدار «سید یحیی صفوی» مشاور عالی فرمانده کل قوا و رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس شهید قاسم سلیمانی در کتاب تاریخ شفاهی خود به بیان جزئیات مرحله دوم عملیات بیت‌المقدس و آزادسازی خرمشهر پرداخته که بخشی از آن به شرح زیر است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
دو طرح عملیاتی بیشتر نبود؛ یک طرح این بود که ما با ادامه حمله در امتداد همین جاده (خرمشهر)، برویم خرمشهر را آزاد بکنیم؛ یعنی آزادسازی خرمشهر از شمال شهر به سمت جنوب. طرح دوم این بود که اول به سمت مرز برویم و پس از رسیدن به مرز بین‌المللی، از سمت شلمچه، از پشت سر دشمن برویم، هم جادۀ شلمچه - خرمشهر را قطع بکنیم و هم دشمنی که در خرمشهر بود محاصره بکنیم.
در قرارگاه کربلا با حضور فرماندهان تیپ‌ها و قرارگاه‌ها بحث‌های زیادی شد و آنچه به تصویب رسید این بود که هم قرارگاه فتح و هم قرارگاه نصر برای تأمین مرز، عملیات را به‌طرف مرز ادامه دهند. قرار شد ساعت 21:30 شب 16 اردیبهشت (61) قرارگاه فتح و قرارگاه نصر برای تأمین منطقه مرزی ایران و عراق عملیات انجام بدهند. آنچه ما در این مرحله به‌طور واقعی به دنبال آن بودیم، آزادسازی خرمشهر و تأمین مرز بین‌المللی بود، منتها در طرح‌های عملیاتی معمولاً نوشته می‌شود اگر وضعیت خیلی خوب بود ادامۀ تک بدهید. در این طرح هم آمده بود که بنا به دستور به سمت تنومه حرکت کنیم.
برای این عبور از مرز هم که باید بنا به دستور انجام می‌شد، ما از حضرت امام خمینی یا مسئولان رده بالای کشور اجازه نگرفته بودیم. عبور از مرز از نظر سیاسی و نظامی فاز دیگری بود و برای ورود به خاک عراق اجازه و مجوز حضرت امام فرمانده کل قوا لازم بود؛ بنابراین آنچه در این مرحله در ذهن ما فرماندهان قرارگاه مرکزی کربلا؛ آقای رضایی، بنده و فرماندهان ارتش مثل صیاد شیرازی بود، عمدتاً تأمین مرز و آزادسازی خرمشهر بود، بعد از آن می‌خواستیم برویم از امام کسب تکلیف بکنیم که چه‌کار بکنیم.
بالاخره مرحلۀ دوم عملیات با یک ساعت تأخیر یعنی در ساعت 10:30 شب به‌جای ساعت 9:30 شروع شد. در این چهار روز درگیری شدید وجود داشت؛ خصوصاً در قرارگاه نصر. ببینید دشمن فقط از روبه‌رو، یعنی از غرب منطقه به قرارگاه فتح پاتک می‌کرد، اما هم از قسمت جنوبی یعنی از سمت خرمشهر به پهلوی چپ قرارگاه نصر می‌زد و هم از روبه‌رو، از سمت شلمچه به این قرارگاه پاتک می‌کرد.
تمرکز عمده قوای دشمن سمت خرمشهر بود و شدیدترین درگیری‌ها در منطقه قرارگاه نصر اتفاق افتاد. تیپ‌های 22 بدر و 27 محمد رسول‌الله (ص) و تیپ‌های دیگر قرارگاه نصر مثل تیپ‌های لشکر 21 حمزه در آن منطقه درگیر بودند. درگیری چهار روز پیوسته ادامه داشت و قطع نشد؛ ضمن اینکه دشمن تلاش می‌کرد ما را از جاده هم عقب بیندازد و جاکن بکند عراق می‌دانست اگر بتواند نیروهای ما را از جاده اهواز - خرمشهر جاکن بکند.
عراق می‌دانست اگر بتواند نیروهای ما را از جاده اهواز - خرمشهر جاکن کند، ما به پشت رودخانه کارون برمی‌گردیم، چون در دشت صاف هیچ موضع استقراری و پدافندی وجود نداشت. در دشت صاف و بدون عارضه و بدون مواضع پدافندی امکان گرفتن موضع و خط دفاعی وجود نداشت؛ ضمن اینکه دشمن بر منطقه مسلط بود. من یادی از حسن طهرانی مقدم بکنم. مقدم در این عملیات 11 آتشبار توپخانه برای یگان‌های سپاه سازمان داده بود، برای اولین بار تیپ‌های سپاه مثل تیپ امام حسین (ع)، نجف و کربلا خودشان آتش توپخانه داشتند و اطمینان نسبی داشتند که آتش ولو محدود پشت سر آنها وجود دارد.
تقریباً نیروهای ما به این نتیجه رسیدند که آتش توپخانه و پشتیبانی مهم است؛ مخصوصاً وقتی‌که دشمن پاتک می‌کند. در مرحله دوم عملیات، یگان‌های قرارگاه فتح (تیپ 25 کربلا، تیپ 55 هوابرد، تیپ 14 امام حسین و تیپ 8 نجف اشرف) توانستند با انهدام بسیار خوب دشمن به پشت نوار مرزی برسند. آنها هم‌زمان با پیشروی، دشمن را هم به‌خوبی منهدم کردند، چون شناسایی دقیقی کرده، بودند اطلاعات دقیقی داشتند و تاکتیک‌هایی که به کار گرفته بودند، بسیار دقیق بود؛ لذا توانستند همان شب اول به خط مرزی برسند.
قرارگاه نصر برای هجوم با تأخیر آماده شد و وارد عمل شد و پاتک‌های شدیدی که دشمن از جناح جنوبی از شلمچه کرد، سبب شد با تأخیر به خط دژ برسد. ما در آنجا یک دژ مرزی داشتیم که با خود مرز حدود 2 تا 3 کیلومتر فاصله داشت، دائم آنها می‌گفتند ما به مرز رسیدیم ولیکن به مرز نرسیده بودند، بلکه به خط دژ رسیده بودند. دژ مرزی یک خاکریز نسبتاً کوتاهی بود. مشکلی که برای ما در مرحله دوم عملیات پیش آمد این بود که قرارگاه فتح جلوتر و قرارگاه نصر عقب‌تر بود و بین این دو قرارگاه فاصله وجود داشت که بعد از دو سه روز توانستند این فاصله را پر و الحاق کنند.
منبع: اردستانی، حسین، تاریخ شفاهی دفاع مقدس: از سنندج تا خرمشهر (جلد اول)، روایت: سید یحیی (رحیم) صفوی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی: مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس، تهران 1399، صص 544، 546، 547
منبع: دفاع پرس

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1096831/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نشست سران قوا به میزبانی پزشکیان برگزار شد

حمایت فراکسیون مستقلین از «تکرار» ریاست قالیباف بر مجلس

تودهنی به ترامپ درباره گنده‌گویی‌اش درخصوص خلیج فارس

جزئیات دیدار عراقچی با وزیر خارجه عربستان

قالیباف: درآمد نفتی ایران از 119 میلیارد دلار در سال‌های اخیر به 17 میلیارد دلار کاهش یافته است

واکنش عراقچی به اقدام خصمانه سوئد علیه ایران

استقبال ایران از اعلام آتش‌بس میان هند و پاکستان

تعامل رسانه‌ها و صنعت نفت سبب بهبود مدیریت انرژی می‌شود

فرد تبر به دست بادیگارد مدیرعامل باشگاه است!

انتشار روایت‌ها درباره عظمت زنان مقاومت

استراحت یک روزه در برنامه پرسپولیسی‌ها

گوهری از فاجعه برای آبی‌ها جلوگیری کرد!

عقب‌نشینی آمریکا از یمن، اینترنشنال را عصبانی کرد

رئیس بازرسی کل کشور از نمایشگاه نفت بازدید کرد

خبرهای رسیده سینما و تئاتر را بخوانید

جشنواره فیلم مقاومت محلی برای ارائه ایده‌ها می‌شود

این ستاره نباید اینجا باشد!

هم‌اکنون 12 هزار خودروی برقی در کشور وجود دارد

هلدینگ خلیج‌فارس تفاهم‌نامه تأمین مالی نیروگاه تجدیدپذیر امضا کرد

راهیابی اثر کارگردان خوزستانی به جشنواره فیلم اسپانیا

رهاسازی زباله‌ عفونی در کارون؛ پاس‌کاری بیمارستان و شهرداری

شرجی در راه خوزستان

بازدید سخنگوی دولت از رسانه‌های وزارت نفت

امضای قرارداد ساخت پکیج‌های توربوکمپرسورهای 5 مگاواتی

سخنگوی دولت: از زحمتکشان صنعت نفت قدردانی می‌کنم

افزایش بهره‌وری با ارتقای تجهیزات گازی

یزدانی به فینال تور جهانی تنیس رسید

تکواندو نونهالان جهان؛ حذف نمایندگان ایران در روز نخست

یزدانی: حریفان و رقابت‌های باکیفیت موجب ارتقای کشتی می‌شود

بازگشت باشکوه سینر با کفش‌هایی به افتخار «خانه»

غول 2 متری جانشین عبادی‌پور در الریان

دیدار مهندس اوحدی با خانواده خلبانان شهید پرواز اردیبهشت

زمستانی بدون قطعی گاز؛ دستاوردی ارزشمند برای کشور

رد ادعاها درباره هندوانه صادراتی ایران به روسیه

رشد 25 درصدی مصرف برق در اردیبهشت

معاون وزیر نفت: بنزین سه نرخی نخواهد شد

پیشرفت 55 درصدی پروژه شوریجه؛ بهره‌برداری در 1405

شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران 2 تفاهم‌نامه همکاری امضا کرد

افزایش 10 میلیون مترمکعبی گاز شرکت نفت مناطق مرکزی در 1403

تحویل مدیریت فشارافزایی پارس جنوبی به نفت و گاز پارس/ برنامه برداشت 722 میلیون مترمکعب گاز

ارتقای اثربخشی فناوری و نوآوری در مهندسی و توسعه گاز

بازدید معاون وزیر از اتاق خبر رسانه‌های وزارت نفت

دیدار با مسعود فروتن در نمایشگاه کتاب

سخنگوی دولت در نمایشگاه کتاب

مهاجرانی: ترامپ می‌میرد، اما خلیج فارس همیشه خلیج فارس می‌ماند

هشدار فلاحت‌پیشه به آمریکایی‌ها درباره مذاکرات: دیدار پنجم به قیامت خواهد افتاد اگر...

دیدار وزرای خارجه ایران و عربستان د‌ر جده

ترامپیست‌های ایرانی در جریان تغییر نام خلیج فارس کجا می‌ایستند؟

پرونده «تبرکِشی» یزدی‌ها روی میز کمیته انضباطی فدراسیون + فیلم درگیری

رئیس دفتر عقیدتی فرماندهی کل قوا: اگر مردمی در دفاع از ولی‌شان کوتاهی کنند لگد دشمن از خواب بیدارشان می کند/ شکر نعمت جبهه مقاومت، آن را گسترش می‌دهد