رهاسازی زباله عفونی در کارون؛ پاسکاری بیمارستان و شهرداری
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - فارس / انتشار تصاویری از تخلیه زبالههای عفونی در حاشیه شهرستان کارون، اعتراض ساکنان و محیطزیستدوستان را برانگیخت. مسئولان بیمارستانها و شهرداری اهواز هر یک دیگری را مقصر میدانند، درحالی که سلامت مردم در معرض خطر است.
روز گذشته فیلمها و تصاویری در شبکههای اجتماعی منتشر شد که نشان میداد زبالههای عفونی در مجاورت مناطق مسکونی رها شدهاند؛ موضوعی که اعتراض و نارضایتی ساکنان منطقه را در پی داشت.
بازار ![]()
کاربران فضای مجازی با اشاره به اینکه این زبالهها در حاشیه منطقه قلعه کوچک واقع در شهرستان کارون تخلیه شدهاند، خواستار ورود مدعیالعموم برای دفاع از محیطزیست و سلامت شهروندان شدند و برخورد قضایی با متخلفان را ضروری دانستند.
عباس ظاهری، رئیس اداره محیط زیست شهرستان کارون، در گفتوگو با خبرنگار فارس با تأیید این موضوع گفت: یکی از معضلات مناطق قلعه کوچک، قلعه چنعان و حاشیه شهرستان کارون، انباشت زبالههای عفونی بیمارستانی است.
وی با بیان اینکه برای برخی از بیمارستانهای متخلف پرونده قضایی تشکیل شده و موضوع در حال پیگیری است، افزود: بیمارستانهای امام خمینی، آریا، مهر، امیرالمؤمنین و... از جمله این مراکز هستند.
رئیس اداره محیط زیست کارون ادامه داد: این بیمارستانها بهدلیل بُعد مسافت، بهجای انتقال پسماندهای عفونی به محلهای مجاز مانند صُغیّره، اقدام به تخلیه آنها در زمینهای اطراف شهرستان کارون میکنند.
ظاهری با تأکید بر اینکه موارد تخلیه زبالههای عفونی توسط مردم یا گروههای رصد محیط زیست گزارش میشود، گفت: در پاسخ به اعتراض ما، بیمارستانها مدعیاند که با سازمان پسماند شهرداری قرارداد دارند
اختلاف بین بیمارستان و شهرداری
وی افزود: این در حالی است که اداره محیط زیست کارون محلی را شناسایی و ثبت کرده که پسماندهای پزشکی مانند سرم و سرنگ در آن دپو شده بود. مسئولان نیز ادعا میکنند این زبالهها را (بهدلیل وجود اشیای پلاستیکی) از پیمانکاران پسماند خریداری کردهاند.
ظاهری اظهار داشت: به نظر میرسد بین بیمارستانها و سازمان پسماند اختلافی وجود دارد؛ چرا که بیمارستانها میگویند پسماندها را تحویل شهرداری دادهاند و هر اتفاقی که رخ میدهد، پس از تحویل زبالههاست.
وی یادآور شد: طبق ماده 7 قانون مدیریت پسماند، مسئولیت مدیریت پسماند از مبدأ تا مقصد بر عهده تولیدکننده پسماند است.
رئیس اداره محیط زیست کارون با اشاره به خطرناک بودن زبالههای عفونی تأکید کرد: خودروهای حمل این نوع زبالهها باید به سامانه موقعیتیاب (GPS) مجهز باشند تا محل تخلیه قابل ردیابی باشد.
وی همچنین از شکایت این اداره از دانشگاه علوم پزشکی اهواز خبر داد و گفت: پسماندهای این دانشگاه نیز در شهرستان کارون تخلیه میشوند.
نادر راشدی، مسئول حقوقی بیمارستان امام خمینی(ره) اظهار کرد: پسماندهای عفونی ابتدا در بیمارستان بیخطرسازی شده و سپس به سازمان پسماند تحویل داده میشود.
وی افزود: حمل زبالهها بهصورت روزانه و توسط دو خودرو انجام میشود و مسئولیت محل تخلیه بر عهده سازمان پسماند است.
راشدی گفت: در ابتدا برای حمل زبالههای عفونی و غیرعفونی با سازمان پسماند قرارداد داشتیم اما بعدها به درخواست آن سازمان، حمل زبالهها بهصورت فاکتوری انجام شد اسناد آن هم موجود است.
با پیمانکار متخلف برخورد میشود
وی در پایان تصریح کرد: زبالههای عفونی بهصورت ماهانه توزین و بر اساس حجم تولیدی بیمارستان، هزینه آن طبق فاکتور صادرشده از سوی سازمان پسماند پرداخت میشود.
محمود ثابتقدم،رئیس سازمان پسماند شهرداری اهواز اظهار کرد: بر اساس تفاهمنامهای که بین سازمان پسماند و بیمارستانها منعقد شده، بیمارستانها درخواست جمع آوری و حمل پسماندها را میکنند.
وی با بیان اینکه برخی بیمارستانها برای حمل و جمعآوری پسماندها با بخش خصوصی کار میکنند، افزود: ماشینهای ما مخصوص حمل پسماند بیمارستانی هستند و مجهز به GPS بوده و بهصورت مستمر رصد میشوند.
رئیس سازمان پسماند شهرداری اهواز گفت: مواردی پیش آمده که دستگاه امحای بیمارستانها خراب شده و زباله در بیمارستان جمع میشود. در این شرایط، پیمانکار ما اجازه جمعآوری زبالههای امحانشده را ندارد.
ثابتقدم افزود: بیمارستان امام خمینی(ره) روزانه 2 تن زباله تولید میکند و عدم جمعآوری بهموقع آن، حجم زباله را افزایش میدهد. چنانچه شهرداری بهدلیل عدم امحا، آن را جمعآوری نکند، خود بیمارستان اقدام به جمعآوری و تخلیه آن میکند.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا تخلیه زباله اخیر بیمارستان امام(ره) مربوط به شهرداری است یا خیر، عنوان کرد: خودروهای حمل زباله ما مجهز به GPS هستند و این موضوع بهراحتی قابل رصد است، اما اگر پیمانکار ما تخلف کرده باشد، با او برخورد خواهد شد.
بدهی بیمارستانها به شهرداری
ثابتقدم در رابطه با فیلم منتشرشده از زبالههای بیمارستان امام خمینی(ره) اهواز بیان کرد: با توجه به تکه کاغذی که در فیلم از میان زبالهها خارج کردند، مشخص بود که زبالهها امحا نشدهاند، ضمن اینکه پیمانکار ما حق حمل و تخلیه زبالههای امحانشده را ندارد.
وی با تأکید بر اینکه عدم پرداخت بدهی توسط بیمارستانها کیفیت خدمات را کاهش میدهد، افزود: بیمارستان امام خمینی(ره) مبلغ 3 میلیارد و 860 میلیون تومان به سازمان پسماند بدهی دارد و بیمارستانها در مجموع 18 میلیارد تومان به ما بدهکار هستند.
ثابتقدم با انتقاد از اینکه متولی جمعآوری پسماند آزمایشگاهها، مطبهای خصوصی، کلینیکها و سایر مراکز درمانی در سطح شهر مشخص نیست، گفت: در حالی که از سه سال گذشته اعلام شده بود قرار است پیمانکار بخش خصوصی، پسماندهای این مراکز را ساماندهی کند.
شهرداری مسئول دفع نهایی پسماند است
اما اظهارات یاسین افرا مدیر کل روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی اهواز متفاوت از مسئول حقوقی بیمارستان امام خمینی و رئیس سازمان پسماند شهرداری اهواز است.
وی میگوید: بیمارستان طبق قانون، پسماندهای عفونی را بیخطرسازی کرده و به شهرداری تحویل میدهد. بیمارستان امام ماهیانه بیش از 300 میلیون تومان نیز بابت این خدمات پرداخت میکند.
افرا افزود:دفع نهایی زبالهها مسئولیت شهرداری است و پاسخگویی در این زمینه نیز بر عهده مدیریت پسماند است. دانشگاه نیز پیگیر است.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1097131/