خوزستان پیشگام در ایمنی سدها؛ رصدخانه آب و انرژی راهاندازی شد
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - - این همایش با حضور مدیران سدها و نیروگاهها، اساتید دانشگاهها، کارشناسان پژوهشگاههای معتبر و همچنین مسئولان سازمان آب و برق خوزستان برگزار شد، سخنرانان این رویداد در مورد چالشهای پیشروی سدها در برابر تهدیدات طبیعی، بهویژه زلزلهها و راهکارهای نوین برای بهبود پایش لرزهای و مدیریت ایمنی سدها صحبت کردند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
فریدون صالحی، مدیرعامل سد و نیروگاه کرخه در سخنان خود به نقش کلیدی سدها در تأمین آب و انرژی اشاره کرد و گفت: سدها نهتنها بهعنوان منابع آب و انرژی تجدیدپذیر هستند، بلکه جزء سازههای غیرقابل تکرار در کشور محسوب میشوند و به همین دلیل باید بهطور مداوم تحت پایش قرار گیرند.
او ادامه داد: در خوزستان، با وجود بزرگترین سدها و منابع آبی کشور، بهویژه در مناطق زلزلهخیز، لازم است که برنامههای بهروز و مستمر برای پایش خطرات طبیعی بهویژه زلزلهها برای حفظ ایمنی سدها پیادهسازی شود.
آقای صالحی به لزوم توجه ویژه به مناطقی مانند کوههای زاگرس اشاره کرد و افزود: این مناطق یکی از بیشترین سطوح لرزهخیزی را در کشور دارند و به همین دلیل، پایش مستمر و بهکارگیری فناوریهای جدید در بررسی تهدیدات لرزهای اهمیت ویژهای دارد.
نصرالله کمالیان، رئیس پیشین مرکز ژیوفیزیک دانشگاه تهران نیز در این همایش به ضرورت آموزش مسئولین و کارشناسان سدها در مواجهه با بحرانهای طبیعی تأکید کرد.
او بیان کرد: کشور ما بهویژه در استانهایی مانند خوزستان که از لحاظ لرزهخیزی در وضعیت حساسی قرار دارند، باید مسئولین و کارشناسان بهطور کامل از تهدیدات موجود آگاه باشند.
کمالیان همچنین افزود: افزایش دانش در این حوزه میتواند به مدیران کمک کند تا در مواقع بحرانی، تصمیمات بهتری بگیرند و اقدامات لازم را بهسرعت انجام دهند.
او ادامه داد: این همایش فرصتی است تا مسئولین صنعت آب و برق خوزستان با آخرین دستاوردهای علمی و فنی در زمینه پایش سدها آشنا شوند و از آنها برای بهبود ایمنی سدها استفاده کنند.
ذاکر مشفق، معاون پژوهشی و فناوری دانشگاه جندیشاپور دزفول در این همایش از همکاریهای گسترده دانشگاه با صنعت آب و برق خوزستان خبر داد و گفت: در سالهای اخیر، دانشگاه جندیشاپور در راستای ارائه راهکارهای فناورانه برای رفع نیازهای صنعت آب و برق استان خوزستان اقدامات مؤثری انجام داده است.
مشفق افزود: این همکاریها بهویژه در حوزه هوش مصنوعی و فناوریهای نوین به ارتقای ایمنی سدها کمک خواهد کرد، ما در حال تعریف پروژههایی مانند تحلیل رفتار سدها و پیشبینی شرایط لرزهای با استفاده از دادههای هوشمند هستیم.
مشفق به راهاندازی مرکز نوآوری و فناوری دانشگاه جندیشاپور اشاره کرد و گفت: هدف از ایجاد این مرکز، حمایت از واحدهای فناور برای توسعه محصولاتی است که نیازهای صنعت آب و برق خوزستان را برطرف کند.
رصدخانه آب و انرژی خوزستان برای ایمنی سدها
معصومی، مدیر رصدخانه آب و انرژی سازمان آب و برق خوزستان، نیز در سخنان خود به فعالیتهای رصدخانه در پایش سدها اشاره کرد و گفت: رصدخانه آب و انرژی خوزستان با هدف پایش لحظهای وضعیت سدها و رودخانهها تأسیس شده است تا بتوانیم در برابر هرگونه تهدید بهویژه زلزلهها آمادگی داشته باشیم.
او افزود: این رصدخانه میتواند به مدیران صنعت آب و برق خوزستان کمک کند تا وضعیت ایمنی سدها را در هر لحظه بررسی کنند و در صورت بروز تهدید، اقدامات پیشگیرانه و اصلاحی را انجام دهند.
معصومی تأکید کرد: با توجه به اهمیت سدهای استان در تأمین آب و برق، نیاز است که متخصصان و مدیران سدها در این زمینه آموزشهای بیشتری ببینند تا با بهرهگیری از دانش روز دنیا، ایمنی سدها را بهطور مؤثر مدیریت کنند.
بهارلوئی، مدیر نوآوری سازمان آب و برق خوزستان در این همایش از تبادل تجربیات و علم میان صنعت و دانشگاه استقبال کرد و گفت: این همایش فرصتی طلایی برای متخصصان است تا بتوانند ایدهها و فناوریهای جدید را در زمینه پایش سدها و مدیریت ایمنی آنها به کار گیرند.
او افزود: سدهایی مانند سد کرخه که ظرفیت ذخیرهسازی بیش از 5 میلیارد متر مکعب آب را دارند، در برابر تهدیدات طبیعی مانند زلزله باید مورد بررسی و پایش مستمر قرار گیرند تا از وقوع هرگونه بحران در آینده جلوگیری شود.
استفاده بهینه از دادههای لرزهنگاری برای تحلیل رفتار سدها
داودی، رئیس پژوهشکده مهندسی ژئوتکنیک کشور، در سخنرانی خود به اهمیت استفاده بهینه از دادههای لرزهنگاری برای تحلیل رفتار سدها اشاره کرد و اظهار کرد: دستگاههای شتابنگاری که در برخی از سدهای کشور نصب شدهاند، ابزارهای ارزشمندی برای مطالعه رفتار دینامیکی سدها هستند، این دادهها باید بهطور مؤثر تجزیه و تحلیل شوند.
او افزود:هدف ما این است که از دادههای لرزهای نهتنها برای ثبت رکوردهای زلزله استفاده کنیم، بلکه این اطلاعات را بهطور دقیقتری پردازش کنیم تا به درک بهتری از رفتار سدها در شرایط لرزهای برسیم.
رئیس پژوهشکده مهندسی ژئوتکنیک کشور، ادامه داد: با استفاده از روشهای پیشرفته پردازش سیگنال، میتوانیم از این دادهها بهعنوان ابزاری برای پیشبینی رفتار آینده سدها استفاده کنیم و در نتیجه ایمنی بیشتری برای سدها و مناطق پاییندست آنها فراهم آوریم.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1092282/