پیام خوزستان

آخرين مطالب

روایت مقاومت به زبان ساده اجتماعی

روایت مقاومت به زبان ساده
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - یکی ازسریال‌های موثر وموفقی که دراین روایتگری، پیشتاز بوده ومخاطبان زیادی را نیز نسبت به خود جلب کرده، «خاک‌ونمک» است. سریال خاک‌ونمک به زبان عربی «ملح‌التراب» در 30قسمت و به کارگردانی ایاد نحاس تولید شده و محصول سال 2014 لبنان است. این اثر در ژانر ملودرام سیاسی است و داستان به وقایع جنگ در جنوب لبنان و مقاومت و مبارزه مردم لبنان علیه صهیونیست می‌پردازد.
گروهی از بازیگران مشهور لبنانی و سوری ازجمله مهدی فخرالدین، عمار شلک، دیامن بو عبود، کارول عبود، حسام الصباغ، حسن مراد، وسام فارس، محمد علاالدین، سلیم علاالدین، سعد مینا، شادی زیدان و مدیحه کنفاتی در این سریال جذاب و مخاطب‌پسند ایفای نقش می‌کنند. 
اصلی‌ترین دغدغه کارگردان سریال خاک‌ونمک، ترسیم مختصات جامعه‌ای مقاوم در لبنان است. این سریال داستان جامعه‌ای مقاوم را روایت می‌کند که الهام‌گرفته از واقعیت رویارویی مردم جنوب لبنان با اشغالگران اسرائیل و عوامل آن است. پس از عقب‌نشینی رژیم اشغالگر قدس از جنوب لبنان در سال 2000 و وقوع جنگ 33 روزه سال 2006 میلادی، دشمنان غربی و صهیونیستی و حتی برخی چهره‌ها و شخصیت‌های فرهنگی و هنری وابسته به جریان 14 مارس (جریان مخالف مقاومت در لبنان) تلاش کردند از طریق ابزارهای سمعی و بصری، تصویر مخدوشی را نسبت به جریان مقاومت و ماهیت و عملکرد آن ارائه دهند. ساخت سریال خاک‌ونمک، پاسخی قاطعانه به این اقدامات و تصویرسازی‌های کاذب محسوب می‌شود. در این سریال، از انحصارگرایی در ترسیم ساختار مقاومت پرهیز شده و مصادیق جریان مقاومت به گونه‌ای مبسوط از سوی کارگردان و عوامل سازنده به تصویر کشیده شده است. در این سریال، گزاره ادعایی دشمنان مبنی بر جدایی مقاومت از لبنانی‌ها به‌صورتی عملیاتی و ملموس ابطال شده و مصادیق پیوند تمامی اقشار جامعه لبنانی (اعم از ثروتمندان، فقرا، صاحبان مشاغل و حرفه‌های گوناگون، جوانان، سالمندان و ...) با این جریان و گفتمان به تصویر کشیده شده است. 
این سریال، داستان چهار خانواده در جنوب لبنان را روایت می‌کند که هریک از آنها، دارای روحیات و مناسبات و علایق اجتماعی خاص خود هستند. در حقیقت، از پیوند میان این خانواده‌ها (که هریک از آنها نماد گروهی اجتماعی در جنوب لبنان هستند) رنگین‌کمانی از محیط‌زیست اجتماعی ــ گروهی ساکنان این منطقه و طرفداران گفتمان مقاومت به تصویر کشیده می‌شود. ادغام وقایع مربوط به اشغال جنوب لبنان و جنگ در سریال خاک‌ونمک، جلوه‌ای ویژه به آن بخشیده و اثری اجتماعی ــ اکشن را خلق کرده است. بلال زعرور، مدیر مرکز تولید هنری و توزیع بیروت صراحتا معتقد است که باید خاک‌ونمک را از آثار دیگری که پیشتر توسط این شرکت ساخته شده متفاوت دانست. براساس اظهارات زعرور، می‌توان با مشاهده سریال خاک‌ونمک، درک بهتر و عمیق‌تری از جریان مقاومت و مناسبات گوناگون تعریف‌شده در ذیل گفتمان آن پیدا کرد. 
در اینجا با کلیدواژه‌ای تحت عنوان مقاومت معاصر مواجه هستیم، یعنی مقاومتی که هنوز جاری بوده و اکنون قصد دارد به روایتگری ازماهیت، اهداف وعملکرد خود(درقالب اثری‌هنری وبصری) بپردازد. یکی ازاصلی‌ترین ویژگی‌های سریال خاک‌ونمک، زدودن تصاویر و گزاره‌های کلیشه‌ای از این جریان است. یکی ازاین گزاره‌های غیرواقعی، مربوط به ارتباط میان فقر و مقاومت است: این‌که مقاومت صرفا در میان افراد فقیر (به لحاظ مالی و اجتماعی) نمود و عینیت دارد و اقشار متوسط و مرفه جامعه اساسا با این گفتمان سنخیتی ندارند! این القای دروغین، بارها توسط جریان 14 مارس در لبنان تبلیغ شده است اما سریال خاک‌ونمک، بی‌محابا و صریح چنین گزاره و ادعایی را باطل می‌کند. 
رویارویی با رژیم اشغالگر قدس، مصادیق مشخصی در این سریال دارد و صحنه‌های جنگ و درگیری مقاومت لبنان با اشغالگران صهیونیست در آن با نمود ویژه‌ای همراه است. با توجه به این‌که داستان فیلم در بازه زمانی دهه 1990 روایت می‌شود، منازعات صهیونیست‌ها و رزمندگان مقاومت لبنان بر سر آزادی جنوب این کشور، به گونه‌ای استادانه و در پیوند مستقیم با وقایع اجتماعی و فرهنگی در جنوب لبنان مورد توجه قرار گرفته است. این صحنه‌ها که بیشتر به صحنه‌های درگیری با ارتش آنتوان لحد همراه است در سریال دیده می‌شود. آنتوان لحد یک مزدور نظامی لبنانی بود که با ادعا و شعارهای ناسیونالیستی و وطن‌پرستی، از ارتش لبنان خارج شد و با پول و سلاح دولت اسرائیل، ارتشی تشکیل داد که 20سال با لبنانی‌ها ومردم کشورش جنگید. لحد از اصلی‌ترین عوامل اصلی جنگ داخلی 15ساله در لبنان به‌شمار می‌رفت و در کشتار فلسطینیان صبرا و شتیلا نیز در کنار سمیر جعجع (رهبر فالانژهای لبنان) نقش پررنگی ایفا کرد. عمار شلق، هنرپیشه لبنانی در این سریال، نقش یک ثروتمند حامی جریان مقاومت را ایفا می‌کند. فردی که در عین برخورداری از مکنت و ثروتی زیاد، حامی واقعی گفتمان مقاومت و رزمندگانی است که برای آزادی جنوب لبنان در جدال با عوامل رژیم‌صهیونیستی هستند. 
در سریال خاک‌ونمک، به نقش گروه‌های مرفه اجتماعی و اقتصادی و افراد دارای تحصیلات آکادمیک و علمی بالا در حمایت از گفتمان مقاومت و تکمیل پازل‌های اجتماعی ــ سیاسی آن اشاره شده است. به عبارت بهتر در سریال نمک‌وخاک، مقاومت و گفتمان برخاسته از آن به‌مثابه یک رویداد و پدیده فرهنگی (و نه امنیتی ــ نظامی) مورد شناسایی و تعریف قرار گرفته است. بدیهی است که محصول یک گفتمان فرهنگی، می‌تواند ابعاد میدانی، اقتصادی، نظامی و... را نیز در بر بگیرد. پس در اینجا مقاومت برخاسته از یک نگاه و فرهنگ غنی بوده و منبعث از استیصال و فقر اجتماعی و اقتصادی نیست.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/802403/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خبرنگار روس: نمایشگاه کتاب از منظم‌ترین نمایشگاه‌هایی است که دیده‌ام

سامانه‌ای برای جستجوی پیشرفته کتاب

گزارش وزیر کار در دیدار کارگران با رهبر انقلاب

گرامیداشت یاد و خاطره شهید رئیسی توسط رهبر انقلاب

واکنش فلاحت پیشه به شایعاتی درباره فعالیت‌های هسته‌ای در سایت سمنان و تاثیر آن بر مذاکرات مسقط

نخست‌وزیر ازبکستان با دعوت عارف به تهران می‌آید

تحلیل «خراسان» از ادعای فاکس نیوز درباره وجود تأسیسات هسته ای در سمنان

رهبر انقلاب: ملت‌های مسلمان نباید اجازه دهند مسائل مربوط به فلسطین به فراموشی سپرده شود

تراکتور و اسکوچیچ جاودانه نشدند

نشر دارالولا و انتشار کتب متنوع در حوزه فلسطین

قیمت سکه امروز 20 اردیبهشت اعلام شد

امیدواری جباری به حضور یک ستاره در جام حذفی

جدیدترین قیمت مسکن در اهواز، بهار سال 1404

افتخارآفرینی ورزشکاران خوزستانی در مسابقات MMA قهرمانی کشور

محمدرضا آزادی جدیدترین مصدوم استقلال؛ غایبین قطعی برابر سپاهان فردا مشخص می‌شوند

آمار بازدید ویدئوهای «پایتخت 7» به پنج میلیارد رسید!

رقص مازنی رو محسن تنابنده به بهروز و سالار یاد داد

سکانسی از بازی شیوا ارسطویی که دو روز پیش درگذشت

علیرضا داود‌نژاد: الان هنر سینما تکلیفش چیه؟

پشت صحنه سکانس راز و نیاز نقی با امام رضا(ع)

آب زمین از کجا آمده است؟/ شهاب‌سنگی در قطب جنوب راز را فاش کرد!

پایان جعل برند با ترکیب «فناوری نانو» و «بلاک‌چین»

دود سیاه آتش مزارع در گلوی خوزستان

الخلیفی همه را در پاریس سوپرایز کرد

نفرات برتر مسابقات جودو جوانان کشور مشخص شدند

اولین طلای قایقرانان ایران در قهرمانی آسیا 2025

گاف بزرگ فدراسیون دوومیدانی؛ مسیر آب رفت همه رکورد زدند!

تمرین مشترک مدودف و آلکاراس در رم

گزارش فدراسیون جهانی از حسین رضازاده

گرانی حبوبات زیر سایه صادرات بی‌رویه و عرضه‌های قطره‌چکانی

تحول دیجیتال در آزمایشگاه‌های نفتی؛ سامانه‌ای برای مدیریت داده‌ها

افزایش 40 درصدی تحویل سوخت مایع به نیروگاه‌ها در سال 1403

بهشتی پور: هیچ توافقی در نظام بین‌المللی تضمین ندارد

واکنش جبلی به ادعای جناحی عمل کردن صداوسیما؛ هیچ‌ شواهد و مستنداتی وجود ندارد

سردار جلالی: دانشگاه‌ها تهدیدات را شناسایی کنند و راهکار مقابله ارائه دهند

حضور سرزده پزشکیان در وزارت جهاد کشاورزی

معاون اول رئیس‌جمهور: باید سرمایه اجتماعی نظام را افزایش دهیم

جمالی نوبندگانی: نظام درباره مذاکره و مساله هسته‌ای تصمیم خود را گرفته است

بابک زنجانی طلبکار شد؛ اموال به غارت رفته توسط ‎شرکت ملی نفت در نبود ما کجا گم شد؟

دیدار کارگران با رهبر انقلاب

امضای 2 قرارداد تولید بار اول ازسوی خطوط لوله و مخابرات نفت

بازدید وزیر نفت در میانه همهمه نفتی‌ها

آزادی 33 زندانی جرائم غیرعمد گلستان به برکت دهه کرامت

محل جشن قهرمانی تراکتور : هنوز نامعلوم!

واژگونی تانکر سوخت در محور اندیمشک _ شوش با یک فوتی (+عکس)

کمک 19 میلیارد دلاری بچه‌های آبادان به شرکت نفت

نتایج 8 دیدار؛ پرسپولیس و سپاهان هم امتیاز شدند / سهمیه لیگ نخبگان در چنگ جدال با استقلال

مرز بین المللی شلمچه می‌تواند عامل توسعه خرمشهر باشد

هوای اهواز، سوسنگرد و هویزه در وضعیت قرمز

با تثبیت قیمت Chainlink، آیا شاهد حرکت به سمت مقاومت‌های بالاتر خواهیم بود؟