پیام خوزستان

آخرين مطالب

هشدار مسعود نیلی درباره تورم؛ دولت سیزدهم رکورد افزایش نقدینگی را زده است اقتصادي

هشدار مسعود نیلی درباره تورم؛ دولت سیزدهم رکورد افزایش نقدینگی را زده است
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - دکتر مسعود نیلی اقتصاددان در نوشت:به نظر می‌رسد، بانک مرکزی با هدف مهار تورم فزاینده، در تلاش است تا رشد نقدینگی را به دامنه 25تا30درصد برساند.

این اقتصاددان در ادامه نوشت: هدف ذکرشده هرچند همچنان عددی بالا و متناظر با تورم‌های بالاست، اما با توجه به محدودیت‌های مختلف سیاسی و اقتصادی، «در صورت استمرار» می‌تواند به کاهش تورم در محدوده 30درصد بینجامد که آن هم هرچند تورمی بالاست، اما به نسبت شرایط موجود، یک گام به جلو محسوب می‌شود. موفقیت در دستیابی به این هدف، زمینه را برای تعیین اهداف مراحل بعد فراهم می‌کند.
اصلی‌ترین مطلب در ارزیابی سیاست ذکرشده، «میزان پایداری» هدف تعیین‌شده است. برای آنکه معیارهایی برای مقایسه داشته باشیم، توجه مخاطبان را به دو عدد جلب می‌کنم. در فاصله سال‌های 1390 تاکنون، متوسط رشد نقدینگی سال‌های تحریمی، یعنی 1391 و 1392و سال‌های 1397 به بعد، کمی بیش از 5/ 32درصد بوده است. این در حالی است که متوسط رشد نقدینگی در سال‌های غیرتحریمی، یعنی 1390 و 1393 تا 1396، کمی بیش از 5/ 25درصد را به ثبت رسانده است. بنابراین هدف‌گذاری ذکرشده برای رشد نقدینگی در شرایط تحریمی، به شرط استمرار، هدفی مناسب اما نه چندان ساده تلقی می‌شود. پس در ادامه، تمرکز خود را بر ارزیابی میزان پایداری هدف تعیین‌شده قرار می‌دهیم. در واقع سوال این است که آیا این کاهش می‌تواند به اندازه‌ای پایدار باشد که به پایین آوردن پایدار تورم بینجامد؟ برای آنکه مشخص شود کاهش پایدار تورم چقدر اهمیت دارد توجه شما را به ارقام تورم در فاصله سال‌های 1397 تا 1401 جلب می‌کنم.
نرخ تورم در سال1397 به 5/ 47درصد رسید اما در سال بعد یعنی 1398 با کاهشی قابل توجه 22درصد شد. این کاهش پایدار نبود و مجددا در سال بعد از آن، یعنی 1399 عدد 7/ 48درصد را به ثبت رساند. دوباره در سال1400 با کاهش بیش از 14واحد درصدی، 3/ 34درصد شد که در ادامه بازهم به‌دلیل ناپایداری، با افزایش حدود 20واحد درصدی در سال1401، به 54درصد رسید. می‌توان درک کرد که تصمیم‌گیرندگان به چه میزان از کاهش قابل‌توجه تورم در سال1398 و پس از آن در سال1400 احساس خوشحالی کرده‌اند و می‌توان حدس زد که افزایش‌های 1399 و 1401 چقدر ناراحت‌کننده بوده است. بنابراین، مهم است بدانیم که نوسانات تورم، از خود تورم می‌تواند مشکل‌آفرین‌تر باشد. ملاحظه می‌کنید که تورم در نرخ‌های بالا رفتاری زیگزاگی دارد ولذا در بازه‌های یک‌ساله با کاهش‌های فریبنده، سیاستگذار را به دام می‌اندازد و به او جرات رفتار انبساطی می‌دهد.
آنچه کاهش پایدار تورم را از رفتار زیگزاگی نرخ‌های بالای تورم متمایز می‌کند، درجه همحرکتی و همبستگی «کُل‌های پولی» است. بنابراین لازم است تمرکز اصلی خود را بر «چگونگی» کاهش رشد نقدینگی قرار دهیم. به عبارت دیگر، هر کاهشی در نرخ رشد نقدینگی به کاهش پایدار تورم نمی‌انجامد. همان‌طور که می‌دانیم نقدینگی در یک تقسیم بندی، از دوجزء پول و شبه‌پول تشکیل شده و در یک تقسیم‌بندی دیگر دو جزء پایه پولی و ضریب فزاینده نقدینگی را دربرمی‌گیرد. «پایداری» کاهش رشد نقدینگی در اقتصاد ایران، بستگی به این دارد که در تقسیم‌بندی اول، رشد پول «کاملا» کمتر از رشد نقدینگی و در تقسیم‌بندی دوم، رشد پایه پولی «کاملا» کمتر از رشد نقدینگی باشد. این دو معیار را از این نظر معرفی کرده‌ام که مشخص شود، کل‌های پولی تا چه اندازه با هدف تعیین‌شده سازگاری دارند. آیا کاهش رشد نقدینگی از حدود 41درصد سال1400 به حدود 31درصد سال1401، با کاهش بیشتر رشد حجم پول از یک طرف و کاهش بیشتر رشد پایه پولی از طرف دیگر، همراه بوده است؟ پاسخ متاسفانه منفی است.
آیا برای کاهش پایدار نرخ رشد نقدینگی، باید از اجزای آن شروع کرد تا بعد نتیجه خود به خود به رشد پایین‌تر نقدینگی منتهی شود یا آن‌گونه که الان پیش می‌رود، مستقل از عملکرد اجزای نقدینگی، می‌توان همه فشار را بر متغیر نهایی یعنی نقدینگی کل وارد آورد؟ آنچه در حال حاضر مشاهده می‌کنیم آن است که رشد حجم پول همچنان در دامنه نگران‌کننده حرکت می‌کند. توجه داشته باشیم که از سال1358 تا قبل از سال گذشته، بدترین سال از نظر رشد حجم پول، در سال1375 با عدد 38درصد به ثبت رسیده است و ما هم اکنون در جایی بسیار بالاتر قرار داریم. از نظر رشد پایه پولی هم، رقم 45درصد فروردین امسال، همه ارقام سال‌های 1358 به بعد را درنوردیده و با فاصله‌ای اندک نسبت به دوسال غیر منضبط‌ترین سال‌های عملکرد اقتصاد کشور یعنی سال‌های 1384 و 1387 قرار گرفته که چه بسا تا الان، از رکورد آن دوسال هم عبور کرده باشد.
همان‌طور که مشاهده می‌شود، حجم پول به‌عنوان شاخصی از بی‌قراری آحاد اقتصادی و پایه‌پولی به‌عنوان شاخصی از بی‌قراری دولت، شرایط مورد نیاز را فراهم نمی‌کنند. واقعیت این است که نهاد بانک مرکزی، در نظام حکمرانی اقتصادی ما، به تنهایی فاقد ابزارها و اختیارات لازم برای هدف‌گذاری حجم نقدینگی است. رشد حجم پول عمدتا تابع فاصله میان نرخ سود بانکی و تورم و بخش قابل‌توجهی از رشد پایه پولی تحت‌تاثیر چگونگی تامین کسری بودجه دولت تعیین می‌شود که در هیچ‌یک از آنها، بانک مرکزی نهاد تعیین‌کننده نیست. ازآنجاکه قبلا درباره خطرات رشد حجم پول و چگونگی کنترل آن، مطالبی را منتشر کرده‌ام، در اینجا، تمرکز خود را بر پایه پولی قرار می‌دهم. رشد پایه پولی در پایان سال1401، جهشی بیش از 10 واحد درصدی نسبت به سال1400 را نشان می‌دهد و از 6/ 31درصد به 4/ 42درصد افزایش یافته است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/772612/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صحبت های شنیدنی از علی ضیا

ماجرای تسخیر قلعه تسخیرناپذیر حسن صباح

معرفی 6 کتاب تقریظ‌ شده توسط رهبر معظم انقلاب

باید یاد بگیرم...

هروی: وفاق ملی این نیست که یک مشت از اصلاح طلب‌ها، اصولگراها و اعتدالیون را کنار هم بگذارید

انجام عمل جراحی کوچک روی چشم سفیر ایران در لبنان

وکیلی: با «دولت ضعیف و چابک» و «ملت فعال و قوی»، تعارض منافع پایان می‌یابد

جزئیات هلاکت فرمانده ارشد گروهک تروریستی کومله

آذر منصوری: عاملان اصلی شکاف حاکمیت و ملت، همچنان خط قرمز تعریف می‌کنند

عمل جراحی سفیر ایران در لبنان با موفقیت انجام شد

«عراقچی» عازم نیویورک شد

سعید شریعتی: «وحدت» یعنی همه با من، «اتحاد» یعنی همه با هم!

ادای احترام هیئت طالبان به سرود ملی ایران بعد از حواشی اخیر

پنتاگون درباره احتمال انتقام ایران در پاسخ به ترور هنیه: تاکنون هیچ تغییری مشاهده نشده است

اجرای طرح شمیم مهر در مدارس بهبهان

اجرای محدودیت های ترافیکی رژه نیروهای مسلح در بوشهر

طبیعت بکر شلا در اندیکا از جاذبه های دیدنی خوزستان

امام جمعه آبادان: دولت چهاردهم به ساماندهی زیرساخت‌های شهرستان نگاه ویژه داشته باشد

آمریکا متهم اصلی همه جنایت‌ها در منطقه

رژیم صهیونیستی ضربات سختی را از مقاومت دریافت کرده است

آلودگی هوای دو شهر خوزستان

حمید مطهری: در نقل و انتقالات مانند ساوتهمپتون هستیم؛ VAR در فوتبال ایران نباشد بهتر است!

رحمتی: فولاد با گل‌محمدی تیم خوبی شده است/ لیگ برای هوادار از نیم فصل دوم شروع می‌شود

معرفی تیم‌های صعود کننده به مرحله نهایی لیگ زیر گروه

دفاع مقدس الگوی جبهه مقاومت در برابر اسرائیل است

5.5 کیلومتر دوچرخه‌سواری به سمت استادیوم آزادی تهران

دانش افزایی ناظران داوری لیگ‌های خوزستان

از جشن باشکوه امت احمد در مصلی امام خمینی تا همدلی با جبهه مقاومت

امام جمعه گناباد: جنایت‌های رژیم صهیونیستی نشانه درماندگی است

آغاز زندگی مشترک 35 زوج به همت خیرین دزفول

شلیک بیش از 100 موشک از جنوب لبنان به الجلیل و جولان اشغالی

نشست شهردار تهران و اعضای کنفرانس بین المللی وحدت اسلامی/زاکانی: ضرورت تبیین چرایی مقاومت از سوی علمای جهان اسلام

امت اسلام باید در مبارزه با رژیم صهیونیستی و نابودی آن متحد شود

آمریکا متهم اصلی همه جنایت‌ها در منطقه است

روحانیت در خط مقدم شهادت و ایثار است

دفاع مقدس نماد همبستگی وحماسه پرشکوه مقاومت ملت ایران است

صهیونیست‌ها در جنایات اخیر خود به هیچکدام از اهدافشان نرسیدند

بیش از 5 کیلومتر دوچرخه‌سواری به سمت استادیوم آزادی تهران

قدردانی ائتلاف مقاومت فلسطین از سید حسن نصر الله

رحمتی: فولاد خوزستان قدمت و افتخارات مشخصی در فوتبال ایران دارد

دفاع مقدس حماسه‌ای عظیم بود/ الگوگیری جبهه مقاومت از ملت ایران

سردار سلامی: به زودی شاهد نابودی اسرائیل خواهیم بود

پیش‌بینی وزش باد و خیزش گرد و خاک در آبادان و خرمشهر

حمایت‌های استکبار اسرائیل را در حد نفس کشیدن زنده نگه داشته است

الگوگیری از مقاومت ملت ایران لرزه بر رژیم غاصب صهیونیستی انداخته است

معرفی تیم‌های صعودکننده به مرحله نهایی لیگ زیر گروه فوتبال خوزستان

گردشگری دزفول در راستای فرهنگ این شهرستان توسعه یابد

جبهه مقاومت قطعاً پاسخ اسراییل را خواهد داد

حمله موشکی یمن به رژیم صهیونیستی باعث افتخار جبهه مقاومت است

واکنش نماینده ولی‌فقیه در استان به انفجار پیجرها در لبنان