پیام خوزستان

آخرين مطالب

مقاومت برای جلوگیری از افزایش دستمزد؟ مقالات

مقاومت برای جلوگیری از افزایش دستمزد؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - اعتماد نوشت: یکی از جلسات مهمی که همه ساله در روز‌های پایانی سال برگزار می‌شود جلسه شورای عالی کار به منظور تعیین دستمزد کارگران برای سال آینده است و این روز‌ها هم که به سال نو نزدیک می‌شویم بیش از 14.5 میلیون کارگر، در انتظار مصوبه شورای عالی کار برای افزایش دستمزد سال آینده خود هستند.
در این راستا روز گذشته نیز جلسه شورای عالی کار با حضور صولت مرتضوی، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و شرکای اجتماعی این حوزه برگزار شد، اما این جلسه نیز مانند جلسات گذشته بدون نتیجه پایان یافت و مذاکرات فشرده شرکای اجتماعی در شورای عالی کار و چانه‌زنی‌های مزدی تا روشن شدن تکلیف سبد معیشت در روز‌های آینده ادامه دارد، البته اخبار غیررسمی از حداقل حقوق 8 میلیون تومانی حکایت دارد که مورد قبول نمایندگان کارگری نیست.
  ظاهرا چانه‌زنی‌ها هنوز روی سبد معیشت ادامه دارد و این موضوع موجب شده تا تعیین حداقل حقوق باز هم به تعویق بیفتد.
چانه‌زنی‌ها برای اعلام رقم سبد معیشت ادامه‌دار شد بسیاری از کارشناسان حوزه کار بر این باورند که با وجود افزایش 57درصدی دستمزد‌ها در سال 1401، باز هم فاصله حداقل حقوق با سبد معیشت 3 میلیون تومان شد که البته بعد از گذشت چند ماه از شروع سال، این فاصله به دلیل بالا رفتن نرخ تورم و افزایش قیمت‌ها، افزایش قابل‌توجهی پیدا کرد تا جایی که امروز در خوش‌بینانه‌ترین حالت ممکن، دستمزد 6 میلیون تومانی، تنها کمتر از 10 روز هزینه‌های اساسی یک خانوار را تامین می‌کند.
در عین حال آخرین رقم سبد معیشت که از سوی کمیته مزد برای سال 1402 اعلام شد رقم 12 میلیون و 479 هزار و 500 تومان بود که کارگران این رقم را قبول نکردند و رقم پیشنهادی خود برای کمیته مزد را 17 میلیون و 447 هزار و 160 تومان اعلام کردند که این رقم هم مورد قبول واقع نشد.
دستمزد کارگران در سال گذشته 57 درصد افزایش پیدا کرد و برای سال 1400 نیز 3درصد رشد داشت و حال وزیر کار در تازه‌ترین اظهارات خود اعلام کرده که حداقل حقوق کارگران برای سال 1402 باید به اندازه حقوق کارمندان یعنی به اندازه 20 درصد افزایش داشته باشد، یعنی 30 درصد کمتر از نرخ تورم کنونی.
اظهارنظر رییس کل سابق بانک مرکزی روز‌های پایانی آذر ماه امسال بود که علی صالح‌آبادی، رییس کل سابق بانک مرکزی در اظهاراتی صریح، رقم افزایش 57 درصدی حقوق و دستمزد در سال 1401 را «عجیب و غریب» خواند و گفت که «قطعا برای سال 1402، چنین اتفاقی نمی‌افتد.» استدلال رییس کل سابق بانک مرکزی نیز این بود که «درصد افزایش دستمزد آن‌قدر زیاد بوده که روی تورم امسال تاثیر گذاشته است.» هر چند این اظهارات او به سرعت توسط فعالان کارگری و حتی برخی اقتصاددانان رد شد و بسیاری به این موضوع انتقاد‌های شدیدی وارد کردند.
اما دلیل اصلی مقاومت برای افزایش دستمزد‌ها به میزان بیش از 20 درصد این است که دولت معتقد است افزایش دستمزد‌ها منجر به رشد تورم خواهد شد که در مقابل کارگران این موضوع را رد کرده و می‌گویند افزایش دستمزد‌ها ارتباطی با رشد تورم ندارد. رابطه بین میزان رشد دستمزد‌ها و رشد قیمت‌ها در چند سال اخیر، یکی از موضوعات مورد بحث و چالش برانگیز میان سیاست‌گذاران، مدیران و نیروی کار بوده است. چالش میان کارگران و کارفرمایان درخصوص تعیین سقف دستمزد‌ها هر سال تازه می‌شود. نتیجه این مجادله این است که کارگران متقاضی افزایش حداقل دستمزد به میزان تورم هستند و کارفرمایان بر افزایش حقوق و دستمزد براساس بهره وری تاکید دارند. از سوی دیگر، دولت‌ها همواره نگران آثار افزایش دستمزد هستند.
در نگاه دولت‌ها و مدیران بنگاه‌ها، تورم حداقل دستمزد می‌تواند به تورم قیمت‌ها منجر شود و از این طریق به نرخ ارز، ثبات اقتصادی و رقابت‌پذیری صادرات ضربه بزند. هزینه نیروی کار بخش زیادی از هزینه‌های تولید را شامل می‌شود و افزایش دستمزد به بنگاه‌ها فشار زیادی می‌آورد. بنگاه‌ها برای بی‌اثر کردن این افزایش هزینه، مجبور به بالا بردن قیمت محصول نهایی خود هستند.
سید مرتضی افقه، اقتصاددان و استاد دانشگاه در واکنش به تاثیر افزایش دستمزد‌ها روی نرخ تورم به «اعتماد» گفت: این موضوع نیازمند تحلیل است و باید بررسی شود که افزایش دستمزد‌ها روی کدام بخش از واحد‌های اقتصادی اثرگذار است؛ چراکه به نظر می‌رسد افزایش دستمزد‌ها بر هزینه تولید واحد‌های بسیار بزرگ که درآمد‌های بالایی هم دارند تاثیر چندانی ندارد، اما در مورد بنگاه‌های کوچک قضیه کمی فرق می‌کند.
او ادامه داد: به دلیل بی‌تدبیری‌ها و موانعی که در بنگاه‌های کوچک و متوسط وجود دارد و افزایش نرخ مالیات و بیمه و... این قبیل از بنگاه‌ها معمولا در زیان قرار می‌گیرند و هرگونه افزایش هزینه تولید ممکن است این گروه از تولیدکنندگان را دچار لطمه کند؛ اما این مساله به معنای آن نیست که دستمزد‌ها که فاصله زیادی هم با نرخ تورم دارند را نباید افزایش داد.
عدم افزایش دستمزد، بهره‌وری را کاهش می‌دهد افقه تصریح کرد: هر چند گفته می‌شود با افزایش دستمزد ممکن است هزینه‌های تولید بنگاه‌های کوچک و متوسط افزایش یابد، اما عدم افزایش دستمزد‌ها متناسب با نرخ تورم هم کاهش بهره‌وری را به دنبال دارد و منجر به نارضایتی کارکنان می‌شود.
این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: بنابراین افزایش دستمزد‌ها باید متناسب با نرخ تورم برای طبقه کارگر صورت پذیرد و دولت هم نباید روی درصد‌های پایین افزایش دستمزد‌ها اصراری داشته باشد، چراکه دولت بودجه خود را معادل نرخ تورم افزایش داده، اما موضوع دستمزد که به معیشت و توده مردم مرتبط است را به افزایش تورم ربط می‌دهد و تنها خواستار افزایش 20 تا 25 درصدی دستمزد‌ها برای سال 1402 است.
رشد دستمزد معادل نرخ تورم نبود افقه ادامه داد: آنچه ضرورت دارد تا دولت برای افزایش تولید انجام دهد این است که در کنار افزایش متناسب دستمزدها، فشار‌ها و مزاحمت‌ها برای بخش تولید را کم کند یا اینکه یارانه‌هایی را به بخش تولید اختصاص دهد تا بنگاه‌های کوچک و متوسط دچار لطمه‌های بیشتری نشوند. این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: در سال‌های گذشته (به جز سال 1401) نیز افزایش دستمزد معادل با نرخ تورم نبود، به خصوص اینکه در سه، چهار سال اخیر که با تشدید تحریم‌ها مواجه شدیم و رشد تورم به صورت روزانه رخ داد، میزان دستمزد‌ها تغییری نکرد.
اهمال‌کاری، تبعات سیاسی و تنش‌های اجتماعی به دنبال دارد این کارشناس اقتصادی در ادامه گفت: در صورتی که این سیاست‌ها در مورد افزایش محدود دستمزد‌ها ادامه پیدا کند و هرگونه اهمال‌کاری تبعات سیاسی و تنش‌های اجتماعی زیادی به دنبال دارد. افقه در پاسخ به این پرسش که آیا افزایش دستمزد منجر به تورم انتظاری شده و صاحبان کار و سرمایه هم با افزایش دستمزد‌ها قیمت کالاهای‌شان را افزایش خواهند داد؟ گفت: افزایش دستمزد طبقات پایین جامعه، (دهک‌های 5 به پایین و کارگران) تقاضا برای کالا‌های ساخت داخل و بادوامی که عمدتا تولید داخل هستند و کمتر هم از مواد اولیه وارداتی در آن‌ها استفاده می‌شود را بالا برده و رکودی که در این کارخانه‌ها هست را از بین می‌برد و باعث رونق شان نیز خواهد شد.
از طرف دیگر اگر دستمزد طبقات مرفه جامعه افزایش پیدا کند به دلیل اینکه این افراد متقاضی کالا‌های وارداتی هستند ممکن است تورم افزایش یابد؛ اما با توجه به شرایط رکودی کنونی، افزایش دستمزد طبقات متوسط به پایین جامعه باعث افزایش تقاضا و رونق صنایع و تولیدات داخلی خواهد شد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/522001/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سپاهان 0-0 نفت آبادان؛ گزارش زنده

زنده: سپاهان صفر - نفت آبادان صفر

سپاهان صفر - نفت آبادان صفر / نساجی صفر - گل گهر صفر

باد شدید در ورزشگاه آزادی، تمرین کار با توپ را برای بازیکنان مختل کرده است / فیلم

بزرگنمایی نکنید؛ رابطه با عربستان وقتی سودمند است که منجر به سرمایه گذاری شود/ کمربند‌ها را ببندید سال سختی پیش روست

اجرای برنامه های نوروزی در بوستان بهاران

ترکیب صنعت نفت آبادان برای بازی با سپاهان مشخص شد

ببینید | جلوگیری از ورود زنان بدون حجاب به طاق بستان

فراخوان استقلالی‌ها برای محاکمه مقصران حذف از آسیا در آزادی

اعلام ترکیب تیم های سپاهان و نفت آبادان

هشدار زرد نفوذ گردوخاک عراقی به خوزستان

رونمایی از ترکیب سپاهان برابر صنعت نفت آبادان

فرو ریختن 7 تیر برق در اثر برخورد خودرو سواری در اهواز

ببینید | زنان بدون حجاب را به طاق بستان کرمانشاه راه ندادند

سیاوش با چهره جدید دوباره در ترکیب اصلی (عکس)

ورود تیم استقلال به ورزشگاه آزادی / فیلم

ورود تیم ذوب‌آهن اصفهان به ورزشگاه آزادی / فیلم

حال و هوای ورزشگاه آزادی پیش از بازی استقلال و ذوب‌آهن اصفهان / فیلم

ترکیب تیم‌های سپاهان و صنعت نفت آبادان مشخص شد

اعلام ترکیب صنعت نفت آبادان مقابل سپاهان

ثبت اقامت بیش از 3 هزار نفر شب در اسکان ایثارگران

استقبال نوروزی از ویژه برنامه های منطقه فرهنگی و گردشگری عباس آباد

تعطیلی سه کافه در آبادان

بایدن خواستار آزادی خبرنگار آمریکایی در روسیه شد

کنت: نمی‌خواهم چیزی درباره رشید مظاهری بگویم

گزارش اختصاصی طرفداری از اطراف ورزشگاه آزادی پیش از آغاز دیدار استقلال و ذوب آهن / فیلم

دستور جلب مقصران حادثه مرگ کودک اهوازی صادر شد

رصد آسمان شب در میراث جهانی شوش برگزار شد

اسکان اضطراری بیش از 1460 مسافر در راه مانده در خوزستان

هشدار زرد نفوذ گرد و خاک عراقی به خوزستان

توضیح شهرداری درباره مرگ کودک اهوازی

ملت ایران در سال 1358 مهر قاطع و محکمی بر پایان پرونده سراسر ظلم نظام طاغوت کوبیدند

سهمیه ایران در فصل آتی لیگ قهرمانان آسیا 1+3 شد

85 هزار مترمکعب نخاله ساختمانی از مناطق مختلف شهر اهواز جمع آوری شد

بیانیه نهضت مقاومت اسلامی حسینیون در واکنش به افتتاح سفارت جمهوری آذربایجان در فلسطین اشغالی

چرا افراد از یک ایموجی بیشتر از بقیه استفاده می‌کنند؟

صدور دستور جلب مقصران حادثه سقوط منجر به فوت کودک اهوازی

صدور دستور جلب برای مقصران حادثه سقوط منجر به فوت کودک اهوازی

جزئیات فعالیت سامانه بارشی در خوزستان در روزهای آینده

توضیح شهرداری درباره سقوط کودک اهوازی در چاه فاضلاب

چت بات ChatGPT در ایتالیا فیلتر شد

یک کودک اهوازی با سقوط در حفاری‌های آبفا جان خود را از دست داد/ دادستان دستور جلب مقصران را صادر کرد

توزیع 49 تن مرغ کشتار روز در دزفول

تیم فوتبال صنعت نفت آبادان با دو غایب مقابل سپاهان اصفهان

اقامت 1.5 میلیون نفر در مراکز اقامتی رسمی و غیررسمی آذربایجان شرقی

رهاسازی ماهی‌های قرمز سفره هفت‌سین در آبنماهای بوستان‌های منطقه4 در روز طبیعت

قدردانی شیخ یعقوب شمس در خطبه های نماز جمعه از عملکرد ستاد نوروزی کیش

تقدیر شیخ یعقوب شمس در خطبه های نماز جمعه از عملکرد ستاد نوروزی کیش

پیام تسلیت معاون فرهنگی بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان «فرجی برزگر»

فتح های امروز جبهه مقاومت، محصول راهی است که شهید متوسلیان باز کرد