پیام خوزستان

آخرين مطالب

گرد نابودی بر خانه‌های تاریخی شهر چند هزار ساله | سرنوشت خانه احمد محمود در انتظار بناهای تاریخی اهواز مقالات

گرد نابودی بر خانه‌های تاریخی شهر چند هزار ساله | سرنوشت خانه احمد محمود در انتظار بناهای تاریخی اهواز
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان -   این روزها اگر تنها چند خانه تاریخی باقی مانده از دوره قاجار و پهلوی در اهواز نبود، نشانی از تاریخ در این شهر به سختی پیدا می‌شد، با این حال همین خانه‌های تاریخی محدود نیز یکی پس از دیگری در معرض آسیب و تخریب قرار دارد؛ به‌عنوان مثال خانه پدری احمد محمود و چند خانه دیگر در سایه بی‌تدبیری مسئولان وقت به تلی از خاک تبدیل شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اهواز، شهری با قدمت چند هزار ساله، در هر دوره تاریخی تغییرات زیادی را به خود دیده است؛ این کلانشهر با توجه شرایط جغرافیای خود و در محاصره نفت بودن، به سرعت به سمت صنعتی شدن پیش رفت و بخش هویتی و تاریخی آن به فراموشی سپرده شد.
خانه‌های تاریخی نقش مهمی در توسعه شهری به‌ویژه در زمینه گردشگری دارد و همواره مورد توجه قرار می‌گیرد تا با بازسازی و به‌روزآوری آنها، یک مرکز گردشگری ایجاد شود؛ کاری که در اهواز با وجود داشتن چندین خانه تاریخی کمتر به آن توجه شده است و در واقع یک فرصت بزرگ سرمایه‌گذاری شهری نادیده گرفته می‌شود. نمونه بارز آن تخریب خانه «احمد محمود» یکی از نویسندگان و شخصیت‌های مطرح در عرصه ادبیات جنوب کشور است که به‌رغم هشدارهای مکرر فعالان میراث فرهنگی شبانه با خاک یکسان شد.
شناسایی پلاک‌های سنگی که در هیچ جای ایران نیست یک کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری در این باره می‌گوید: از سال 1389 تاکنون 15 پلاک سنگی در اهواز شناسایی شده است در حالی که به جز یک پلاک در شوشتر در هیچ کجای ایران این پلاک‌ها را نمی‌توان پیدا کرد.با این حال در چند سال گذشته در سایه بی‌مهری فراوان چندین خانه تاریخی در این شهر تخریب شده است و شهرداری نیز هیچ دلیلی برای این اقدام مطرح نکرده است.

پیام خوزستان

مجتبی گهستونی می‌افزاید: شهرداری باید برای حفظ و نگهداری و همچنین جلوگیری از تخریب خانه‌های تاریخی، استعلام‌های لازم را از سازمان میراث فرهنگی دریافت کند، اما دریافت نکردن استعلام منجر به تخریب خانه پدری «احمد محمود» شد، لذا شهرداری به عنوان مدیر شهر باید از سازمان میراث فرهنگی مطالبه داشته باشد تا خانه‌های تاریخی موجود، حفظ و نگهداری شود.
این کارشناس میراث فرهنگی و گردشگری با بیان اینکه زیرساخت‌های فرهنگی و بافت تاریخی شهر اهواز باید شناسایی، حفظ و شماره‌گذاری شود، تاکید می‌کند: در اهواز باید یک بافت تاریخی با محوریت سازمان نوسازی و بهسازی تشکیل شود.
وی ادامه می‌دهد: در کلان‌شهر اهواز 250 بنای تاریخی شناسایی شده است، بر همین اساس تشکیل یک کارگروه برای حمایت از بافت تاریخی، احیا و مرمت بناهای تاریخی ضروری است تا بتوان از طریق مذاکره با بخش خصوصی و مالکان، این بناها را مرمت و احیا کرد.
آمادگی برای بازسازی خانه‌های تاریخی رئیس سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اهواز می‌گوید: بر اساس تعاریف قانونی این سازمان متولی بازآفرینی بافت‌های تاریخی و فرسوده شهری است، البته برای نخستین‌بار مطالعات سطح یک بازآفرینی شهری در این شهر به سرانجام رسیده و در مرحله انجام فرایند مناقصه است.
صادق کهوازی با بیان اینکه اگر بافت یا خانه‌ای به عنوان تاریخی ثبت شود، بر اساس قانون، ساخت‌وساز در اطراف آن محدود می‌شود، می‌افزاید: متولی اصلی بافت تاریخی سازمان میراث فرهنگی است؛ خانه‌ها و بافت‌های تاریخی موجود در شهرها با کمک این سازمان خریداری یا مرمت شده است، اما در اهواز این کار به خوبی صورت نگرفته است، به طور مثال خانه دادرس تاکنون مرمت نشده و توسط سازمان میراث فرهنگی نیز خریداری نشده است.
مدیرعامل سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اهواز تصریح می‌کند: مطالعات اولیه و نهایی بافت تاریخی اهواز انجام، اما تاکنون مصوب و ثبت نشده است، با این حال سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری با محوریت خانه‌های معین‌التجار و عامری به دنبال بدنه‌سازی لازم در این بناها است و علاوه بر آن، برای ورود به نوسازی بناهای تاریخی هشت بنگله، ساختمان سه‌گوش و خانه جنگ که در مالکیت سازمان‌های دولتی قرار دارد، همچنین بناهای تاریخی خانه دادرس و هتل قو وارد مذاکره شده‌ایم تا آنها را بازسازی و در اختیار مالک قرار دهیم.

پیام خوزستان

مالکیت شخصی برخی خانه‌های تاریخی رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اهواز می‌گوید: تعداد خانه‌های تاریخی در اهواز نسبت به سایر شهرها کمتر است، با این حال دارای ابعاد مختلفی است، به طور مثال بعضی از این خانه‌ها همچون ساختمان معین‌التجار دارای مالکیت شخصی است و اگر قرار بر انجام کاری حتی برای بازدید باشد، باید از مالک اجازه گرفته شود.
سیدمحمدعلی پورموسوی می‌افزاید: به‌رغم اینکه بعضی دیگر از خانه‌های تاریخی اهواز همچون ساختمان سه‌گوش و هشت بنگله در مجموعه‌های دولتی قرار دارد، اگر شهرداری و شورای اسلامی شهر از تخریب این خانه‌ها باخبر شود، به طور قانونی برای جلوگیری از این اقدام وارد عمل می‌شود.
رئیس کمیسیون اقتصادی، سرمایه‌گذاری و گردشگری شورای اسلامی شهر اهواز تاکید می‌کند: در دوره جدید مدیریت شهری از خانه‌های تاریخی این کلان‌شهر بازدیدهای زیادی انجام شد، بعضی از این خانه‌ها همچون خانه ماپار، هتل قو و کلیسای آشوریان توسط بخش خصوصی مرمت شده و در حال استفاده در حوزه رفاهی است، با این حال با توجه به شرایط موجود، برای شهرداری اهواز این امکان وجود ندارد که کمک چندانی به این خانه‌ها داشته باشد، اما متولیان کار، مالکان این خانه‌ها و دستگاه‌های مالک باید دست به دست هم دهند و از بناهای باارزش اهواز حفظ و حراست کنند.
منبع : ایمنا
کد خبر 705947 برچسب‌ها تاریخ - بافت تاریخی نوسازی شهرداری شورای شهر شهر مدیریت شهری

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/377306/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نخستین هم‌رسانی فعالان اقتصاد خلاق و دانش‌بنیان با موزه‌های دفاع مقدس

ثبت بیش از 15 هزار بازدید بهداشتی در خرمشهر

3 کشته و مصدوم در حادثه رانندگی شهر الوان

ماجرای ترک تشریفات در شهرداری اهواز و حرف و حدیث‌ها

3 فوتی و مصدوم در حادثه رانندگی شهر الوان

تخریب 5 کوخه و جلوگیری از زنده گیری پرندگان شکاری در خوزستان

آغاز به کار گروه‌های پایش ملخ صحرایی در آبادان

مهار آتش سوزی در مدرسه نوید صالحین اهواز

ساماندهی کودکان کار در شوشتر

زمان نشست خبری بازی نساجی و الهلال مشخص شد

جنبش جهاد اسلامی: خون شهدا انتفاضه گسترده‌ای را شعله‌ور خواهد کرد

افزایش 181 درصدی معاملات تجاری در بنادر آبادان

تصادف زنجیره ای در جاده هندیجان به ماهشهر/ 3 نفر جانباختند

برنامه نشست خبری مربیان نساجی و الهلال اعلام شد

ساخت ربات با الهام از سیستم ناوبری مورچه‌ها

زنان ایرانی نسبت به زنان غربی آزادی بیشتری دارند

برگزیده جشنواره تئاتر بسیج در تماشاخانه مهر روی صحنه می رود

مدیر روابط عمومی بنیاد فرهنگی روایت فتح منصوب شد

توافق در خصوص مهارت آموزی عراقی ها در اروند

قصه «چرخ و فلک» برای بچه‌ها چاپ شد

258 زندانی در قزوین از پابند الکترونیک استفاده می‌کنند

برگزاری مسابقات آزاد اسکیت سرعت در آکادمی اسکیت آزادی تهران

از «خُرم» تا روایتی از شهید چمران در تئاتر

دستگیری هفت صیاد متخلف در سردشت

مگر مربی بهتر از پورموسوی هم هست؟/در آینده بازیکن‌ساز خواهیم بود

غرب تهران روی ریل معبرسازی

رازهای شوهر داری با جنیفر لوپز؟/ ویدئو

اختلال در خط سه مترو بر طرف شد

گزیده‌های نفتی هفته

9 زندانی در استان کرمان به مناسبت هفته دفاع مقدس آزاد شدند

تصادف در شهر ایذه با 3 کشته و زخمی

شرایط در زندان رامهرمز خوزستان عادی است

«سر» هایی که تاریخ نوشتند + فیلم

مصوبه سران قوا درباره مولدسازی در برنامه هفتم تبدیل به قانون شده است

فیلم کارگردان خوزستانی به جشنواره بین‌المللی برزیل راه یافت

استقبال بیش از 30 هزار نفر از کیف پول شهروندی/ ایرادات در حال رفع است

پرداخت بیش از 850 میلیارد ریال پاداش صرفه جویی برق در کلانشهر اهواز

2 تصادف در خوزستان مرگ سه نفر را رقم زد

2 میلیارد و 885 میلیون دلار کالا از گمرکات خوزستان صادر شد

طرح تعالی منش استادی برای نواستادان برگزار می‌شود

رشد 52 درصدی عملیات تخلیه و بارگیری کالا در بندر خرمشهر

شرایط در زندان رامهرمز به وضعیت عادی برگشت

شهدای دفاع مقدس در روز 8 مهر

آزادی 10 مددجوی جرائم غیرعمد از زندان رفسنجان

انتشار فراخوان برای انتخاب ناظرین محلات پایتخت

افت و خیز دما در آبادان و خرمشهر

حرکت به سمت اهداف پیش رو بعد از مدتی درجا زدن

یکی از ویژگی‌های مسلمانان، احترام به دیگر مذاهب است

قدرت فضایی ایران؛ تکمیل پازل پهپادی و موشکی

در زندان رامهرمز چه خبر است؟