چهارشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۴

سیاسی

اظهارات وزیر خارجه و همتای روس درباره موضوع هسته‌ای ایران/ عراقچی: از حقوق خود صرف نظر نخواهیم کرد

اظهارات وزیر خارجه و همتای روس درباره موضوع هسته‌ای ایران/ عراقچی: از حقوق خود صرف نظر نخواهیم کرد
پیام خوزستان - تسنیم / وزیر امور خارجه روسیه در نشست خبری مشترک با همتای ایرانی خود در مسکو گفت که ایران حق غنی‌سازی اورانیوم دارد. عراقچی نیز با بیان اینکه ما درباره موضوع ...
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - تسنیم / وزیر امور خارجه روسیه در نشست خبری مشترک با همتای ایرانی خود در مسکو گفت که ایران حق غنی‌سازی اورانیوم دارد. عراقچی نیز با بیان اینکه ما درباره موضوع هسته‌ای ایران هم رایزنی کردیم افزود: من توضیح دادم که ایران عضو متعهد به ان پی تی است و به تعهدات پایبندیم ولی از حقوق خود صرف نظر نمی‌کنیم و حقوق ما استفاده از هسته‌ای به شمول غنی سازی است.
سید عباس عراقچی و سرگئی لاوروف، وزرای امور خارجه ایران و روسیه امروز چهارشنبه 26 آذرماه با یکدیگر در مسکو دیدار و رایزنی کردند.
دو وزیر پس از این دیدار در نشست خبری مشترک حاضر شده و در خصوص جزئیات رایزنی‌ها سخنانی را مطرح کردند.
بازار
اظهارات لاوروف
سرگئی لاوروف گفت: «ما امروز به روابط ایران و روسیه اشاره کردیم. معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه در سال 2025 امضا شد و هفته گذشته روسای جمهور دو کشور در ترکمنستان در این خصوص رایزنی کردند. ما درباره موضوع سیاسی گفتگو کردیم. به موضوعات مربوط به تجاری و سرمایه گذاری هم پرداختیم. رشد تجاری در سال جاری ده درصد بوده است».
وزیر خارجه روسیه اضافه کرد باید ارتباطات بین بخش‌های خصوصی افزایش یابد. او همچنین گفت: «رابطه ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا خیلی مهم است. ما همچنان علاقه مندیم که روابط دو کشور گسترش پییدا کند.ما درباره راه آهن رشت-آستارا صحبت کردیم. این به توسعه مسیر کریدور شمال جنوب کمک می‌کند.»
وزیر خارجه روسیه رایزنی‌های میان ایران و روسیه درباره مسائل منطقه را «نزدیک» توصیف کرد و گفت که تهران و مسکو به دنبال دموکرات شدن هر چه بیشتر روابط بین‌الملل هستند.»
او تصریح کرد: «ما بر چندجانبه گرایی تاکید کردیم. متاسفانه غرب این را نادیده گرفته است. امروزه اصول و حقوق بین الملل باید رعایت شود و به آنان احترام گذاشته شود.»
لاوروف اضافه کرد: «ما به توافق رسیدیم که با اعضای جامعه بین‌المللی که هم‌نظر با ما هستند، کار کنیم. در جهت خنثی کردن اثرات تحریم‌ها نیز رایزنی کردیم».
وی در ادامه به موضوع برنامه هسته‌ای ایران پرداخت و گفت که ایران به عنوان عضو آژانس بین‌المللی انرژی اتمی حق غنی سازی اورانیوم را دارد.
اظهارات عراقچی
بخش دیگری از این نشست خبری به سخنان سید عباس عراقچی وزیر خارجه ایران اختصاص داشت. او در ابتدای اظهاراتش گفت: «سال جدید میلادی و عید کریسمس را خدمت دولت و ملت روسیه تبریک عرض می‌کنم.ما امروز مذاکرات جزیی در مورد همه مسائل داشتیم. روابط ایران و روسیه از گسترش فوق العاده‌ای برخوردار بوده است. با امضای معاهده جامع روابط شتاب بیشتری گرفته است.»
او اضافه کرد: «امروز در توافقی که امضا کردیم دستوکار وزارت خارجه های دو کشور را تعیین کردیم. روابط ایران و روسیه همه‌جانبه است. در حوزه سیاسی از مواضع مشترک برخورداریم. به صورت مرتب تبادل نظر می‌کنیم.»
وزیر خارجه ایران همچنین گفت: «در حوزه اقتصادی روابط ما خیلی گسترده شده است. هم در حوزه انرژی فعالیت زیادی صورت می‌گیرد و هم در بحث حمل و نقل همکاری وجود دارد. تجارت ما رو به افزایش است و زمین‌های جدیدی برای افزایش پیدا شده که داریم روی ان کار می‌کنیم.کمیسیون مشترک دو کشور در ماه فوریه برگزار می‌شود. همین طور در حوزه فعالیت های علمی و فرهنگی مذاکره کردیم.»
وی تصریح کرد همکاری‌های دو کشور در حوزه‌های دفاعی و امنیتی همچنان ادامه دارند.
وزیر امور خارجه ایران درباره رایزنی‌هایش با روسیه تصریح کرد: «ما درباره مسائل منطقه قفقاز، افغانستان، اوکراین و فلسطین و جنایاتی که توسط اسراییل صورت گرفته رایزنی کردیم. ما درباره موضوع هسته‌ای ایران هم رایزنی کردیم. من توضیح دادم که ایران عضو متعهد به ان پی تی است و به تعهدات پایبندیم ولی از حقوق خود صرف نظر نمی‌کنیم و حقوق ما استفاده از هسته‌ای به شمول غنی سازی است.»
او گفت: «ما در خصوص مسائل بین‌المللی هم اشتراک نظر داریم. برای مقابله با نظام سلطه که آمریکا دارد تحمیل می‌کند رایزنی کردیم. صلح از طریق زور که توسط آمریکا مطرح می‌شود برای جامعه جهانی خطرناک است.جامعه جهانی دارد تلاش می‌کند صلح از طریق قانون انچام شود و استفاده از زور بدعت خطرناک است و جامعه جهانی را به سمت قانون جنگل می‌برد.»
به گفته عراقچی، در خصوص تحریم‌ها هر دو کشور ما توسط تحریم‌های ناعادلانه مورد هجمه کشورهای غربی قرار گرفتند. وی گفت: «ما از موضع روسیه در خصوص غیرقانونی دانستن اقدام سه کشور اروپا در شورای امنیت قدردانی می‌کنیم. کشورهای اروپایی و امریکا حق بازگردادن تحریم‌های گذشته را نداشتند و این اقدام از نظر ما باطل است. ما از موضع روسیه تشکر می‌کنیم.»
عراقچی تصریح کرد: «در خصوص مقابله به تحریم‌های یکجانبه آمریکا ما همکاری می‌کنیم و تبادل نظر بین ما برقرار است.»
بخش پرسش‌ و پاسخ
وزیران خارجه دو کشور در بخش پرسش و پاسخ در این نشست خبری نیز به اظهارنظر درباره موضوعات مختلف پرداختند. 
در حال تکمیل...


نظرات شما