پیام خوزستان - رئیس مرکز بهداشت خوزستان بر رعایت توصیههای بهداشتی و تغذیهای برای تهیه غذاهای نذری تاکید کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان ، دکتر مهرداد شریفی با بیان اینکه ماه محرم از ایامی است که نذرهای زیادی در آن ادا میشود، گفت: بیشتر این نذریها به صورت طبخ غذا و پخش آن در میان مردم انجام میشوند.
وی افزود: با توجه به این که این غذاها بین افراد زیادی توزیع میشوند، در صورت رعایت نکردن اصول بهداشتی و تغذیهای میتوانند در کوتاه مدت سبب گسترش بیماریهای واگیردار و یا مسمومیتهای غذایی بین مصرفکنندگان شده و در درازمدت ابتلا به اضافه وزن و چاقی و بیماریهای غیرواگیر را افزایش دهند. در صورتی که با اجرای موارد ساده میتوان با تهیهی غذای سالم چه از نظر بهداشتی و چه از نظر تغذیهای به حفظ سلامت کسانی که این غذاها توسط آنها مصرف میشود توجه نشان داد و از این طریق نذر خود را به معنی واقعی ادا کرد.
دکتر شریفی پیشنهادات در مورد خرید مواد اولیه را به شرح زیر اعلام کرد:
* دام و طیور مورد مصرف را از مراکزی تهیه کنید که تحت نظارت دامپزشکی و مراکز بهداشتی هستند.
* روغن مورد نیاز تنها از انواع روغن مایع (مایع معمولی معمولی و مایع مخصوص سرخ کردن) خریداری شود.
* نمک دریا و سنگ نمک اغلب دارای ناخالصیهای زیادی است که برای کبد و کلیه زیانآور است؛ بنابراین نمک مورد نیاز را تنها از انواع نمکهای یددار تصفیه شده تهیه کنید. از خریداری و انبار کردن نمک به مقدار زیاد خودداری کرده و نمک خریداری شده را در ظروف در بسته و غیرقابل نفوذ به نور نگهداری کنید.
* مواد اولیه بهداشتی و پاستوریزه مانند کشک، شیر یا ماست پاستوریزه تهیه کنید.
*در صورت استفاده از ماست یا لبنیات، از انواع پاستوریزه کم چرب استفاده کنید.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز پیشنهادات در مورد تهیه غذا را به شرح اعلام کرد:
* از سرخ کردن غذاها تا حد امکان اجتناب شود. در مواردی که نیاز به سرخ کردن مواد غذایی وجود دارد فقط از روغن مایع مخصوص سرخ کردن استفاده کنید.
* از مصرف دنبه گوسفند برای سرخ کردن مواد اولیه خودداری کنید. (دنبه و روغنهای حیوانی باعث افزایش کلسترول بد خون میشود)
* به طور کلی غذاها به طور کم چرب تهیه شوند. به طور مثال پوست و چربی مرغ یا چربی قابل رویت گوشت را پیش از طبخ جدا کنید.
* از مصرف زیاد روغن در تهیه غذاها خودداری کنید. استفاده از غذاهای آب پز و یا کبابی در این مورد بهتر است.
* کره را روی برنج نریزید. از بستههای جداگانه و کوچک کره استفاده کنید. در صورت استفاده از این کرهها به دلیل این که به سرعت آب شده و وارد غذا میشوند، آن را روی برنج داغ قرار ندهید.
* درباره مرغ و انواع گوشت چه به صورت آب پز و چه به صورت کبابی دقت کنید که کاملا پخته شوند تا از انتقال بیماریهای واگیر جلوگیری شود.
* برای تهیه انواع خورشها، سبزیهای مصرفی از قبیل کدو، بادمجان، کرفس و سبزی قورمه با روغن کم و به مدت کوتاه تفت داده شوند.
* در طبخ کباب کوبیده دقت شود که از گوشت کم چرب استفاده شود و تمام قسمتهای آن به طور یکنواخت مغزپخت شود.
* از سوزاندن غذا در زمان کباب کردن یا پخت (کباب، جوجه کباب، ته دیگ و ...) خودداری و از مصرف بخشهای سوخته غذا نیز پرهیز کنید.
* از آنجا که نقــش مهــم و موثر سبزیها در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلب وعروق، سرطان، بیماریهای گوارشی و ... به اثبات رسیده است، غذاهای مختلفی که حاوی سبزی هستند، طبخ شود. به عنوان مثال تهیه غذاهایی مثل لوبیاپلو، شویدپلو، باقلا پلو و ... به منظور افزایش مصرف انواع سبزی و حبوبات توصیه میشود.
* در صورت استفاده از حبوبات و مواد اولیهای که امکان وجود سنگ در آنها هست یا از انواع پاک شده استفاده کنید و یا آنها را به دقت پاک کنید.
*قبل از طبخ حبوبات را به مدت حداقل 4 ساعت در آب بخیسانید و پس از دور ریختن آب باقیمانده، حبوبات را به غذا اضافه نمایید.
* با توجه به نقش نمک در افزایش فشار خون از حداقل مقدار نمک در طبخ غذاها استفاده کنید.
* سعی کنید آبگوشت را به صورت پرچرب تهیه نکنید.
* حتی الامکان به جای نوشابههای گازدار از دوغ پاستوریزه و یا آب برای نوشیدن استفاده کنید. میتوانید با اضافه کردن سبزیهای معطر دوغ را خوش طعمتر کنید.
* از استفاده زیاد از شکر در تهیه شله زرد، انواع شربتها و نذریهای شیرین خودداری کنید.
* در مراسمات به جای قند و شکر برای مصرف چای از کشمش و خرما استفاده کنید.
* چنان چه نذر شما توزیع شیر است از شیرین کردن آن خودداری کنید.
* به مقدار مورد نیازتان غذای نذری دریافت کنید. از دریافت مقادیر بیشتر از نیاز که در نهایت مجبور به دور ریختن آن میشوید، خودداری کنید.
* باقی مانده غذاها را در یخچال و سردخانه نگهداری کرده و از گرم کردن چند باره آن خودداری کنید.
* آشها از بهترین غذاهایی هستند که به عنوان نذری تهیه میشوند البته به شرط این که یک وجب روغن روی آنها نباشد.
* بهتر است توزیع میوه را هم به عنوان یکی از مواد غذایی که میشود، نذر کرد در نظر بگیرید.
*از مواد اولیهای که تاریخ مصرف آن منقضی شده است استفاده نکنید.
*در زمان طبخ غذا از روزنامه به عنوان دمکنی استفاده نکنید.
*در طبخ غذا از ظروف استیل یا ظروف تفلون بدون خراشیدگی استفاده نمایید.
*از سرو چای داخل لیوانهای پلاستیکی شفاف و یا غذا در ظروف پلاستیکی خودداری کنید. استفاده از ظروف پلاستیکی برای ارائه نوشیدنیها و غذاهای سرد بلامانع است.
*در توزیع غذا، ترجیحا" از ظروف یکبار مصرف بر پایه گیاهی استفاده کنید.
*از برگرداندن روغن استفاده شده به ظرف اصلی و یا استفاده مکرر از روغن سوخته شده اکیدا" خودداری کنید.