پیام خوزستان

آخرين مطالب

بلندپروازی جدید شرکت کولوسال؛ احیای موآ، پرنده باستانی منقرض‌شده نیوزیلند علمي

بلندپروازی جدید شرکت کولوسال؛ احیای موآ، پرنده باستانی منقرض‌شده نیوزیلند
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - زومیت / علم می‌گوید موآ 600 سال پیش منقرض شد. فناوری امروز می‌گوید هنوز نه؛ پروژه‌ی انقراض‌زدایی از این غول افسانه‌ای در راه است. آیا موآ واقعاً بازمی‌گردد؟
شرکت آمریکایی کولوسال بایوساینسز اعلام کرده که قصد دارد یکی از پرندگان غول‌پیکر منقرض‌شده‌ی جهان را احیا کند: موآ، پرنده‌ای بی‌بال و بومی نیوزیلند که برای قرن‌ها از صحنه‌ی طبیعت محو شده است. در حالی‌که این طرح توجه بسیاری را به خود جلب کرده، گروهی از دانشمندان هشدار می‌دهند که چنین پروژه‌ای هنوز با چالش‌های علمی و اخلاقی بزرگی روبه‌رو است.
بازار
موآ، تنها پرنده در تاریخ شناخته‌شده‌ی حیات است که حتی کوچک‌ترین اثری از بال در بدن خود نداشته است. این ویژگی، موآی غول‌پیکر را از پرندگانی چون ایمو نیز متمایز می‌کرد. از این پرنده 9 گونه‌ی مختلف در نیوزیلند وجود داشت که از اندازه‌ی بوقلمون تا قدی برابر با 3٫6 متر و وزنی نزدیک به 230 کیلوگرم، متفاوت بودند. بر اساس شواهد تاریخی، موآها احتمالاً در پی شکار گسترده‌ پس از ورود نخستین مهاجران پلی‌نزی در حدود سال 1300 تا اواسط قرن پانزدهم، به‌طور کامل منقرض شدند.
آن‌طور که نیوساینتیست گزارش می‌دهد، شرکت کولوسال در جریان پروژه‌ی بلندپروازانه‌ی انقراض‌زدایی از موآ، در همکاری با مرکز پژوهشی نای‌تاهو در دانشگاه کانتربری، پیتر جکسون، فیلم‌ساز سرشناس و موزه‌ی کانتربری که بزرگ‌ترین مجموعه‌ی بقایای موآ را در اختیار دارد، تلاش می‌کند ژنوم این پرنده را بازسازی کند. هدف، استخراج دی‌ان‌ای از بقایا و توالی‌یابی کامل ژنوم هر 9 گونه‌ی شناخته‌شده است.
پایه‌ی اصلی انقراض‌زدایی موآ، بر ویرایش ژنتیکی گونه‌های زنده بنا شده است. اگرچه موآ از نظر تکاملی به تیناموهای کوچک‌جثه‌ی آمریکای لاتین نزدیک است، اندازه‌ی بسیار کوچک تیناموها آن‌ها را برای میزبانی تخم موآ نامناسب می‌سازد. در عوض، تیم پژوهشی قصد دارد از ایموی استرالیایی (Dromaius novaehollandiae)، پرنده‌ای بزرگ با تخم‌هایی بسیار حجیم، به‌عنوان میزبان استفاده کند.
اندرو پسک، استاد دانشگاه ملبورن و مشاور علمی پروژه، تأکید می‌کند که تلاش برای بازگرداندن موآ، با پروژه‌ی جنجالی گرگ وحشت تفاوت دارد. برخلاف آن پروژه که تنها شامل چند تغییر محدود ژنتیکی در گرگ خاکستری بود، در پروژه‌ی موآ قرار است حجم وسیعی از ویرایش دی‌ان‌ای انجام شود. او می‌گوید: «این بار، هدف این نیست که فقط چیزی شبیه موآ بسازیم. ما واقعاً می‌خواهیم خود موآ را از نو مهندسی کنیم.»
با وجود تمام پیشرفت‌ها، هنوز پرسش‌های اساسی بی‌پاسخ باقی مانده‌اند: این پرندگان غول‌پیکر در صورت بازگشت به حیات، در چه مکانی زندگی خواهند کرد و چه تأثیری بر اکوسیستم خواهند گذاشت؟ مایک استیونز از مرکز نای‌تاهو، می‌گوید جامعه‌ی محلی و بومیان مائوری باید ابتدا ابعاد اخلاقی و زیستی پروژه را به‌دقت بررسی کنند. او می‌افزاید: «پیش از هر تصمیم‌گیری، باید بدانیم این فناوری چه دستاوردی دارد و آیا اصلاً می‌توان از چنین پرنده‌ای در محیط طبیعی بهره گرفت یا خیر.»
دیدگاه‌ها در میان دانشمندان دوپاره است. فیلیپ سدون، استاد دانشگاه اوتاگو در نیوزیلند، باور دارد که نتیجه‌ی پروژه چیزی جز نسخه‌ای شبیه موآ نخواهد بود. او یادآور می‌شود که موآ و تینامو حدود 60 میلیون سال پیش از هم جدا شده‌اند و این فاصله‌ی تکاملی، بازسازی واقعی موآ را به امری ناممکن تبدیل می‌کند. او توضیح می‌دهد:
خلاصه‌اش این است که روش کولوسال برای احیای گونه‌های منقرض‌شده، درواقع استفاده از مهندسی ژنتیک برای تغییر گونه‌ای نزدیک به گونه‌ی منقرض‌شده و خلق یک ارگانیسم اصلاح‌شده ژنتیکی (GMO) است که شبیه نسخه‌ی منقرض‌شده به‌نظر برسد.
فاصله تکاملی، بازسازی واقعی موآ را به امری ناممکن تبدیل می‌کند
درنتیجه به باور سدون، آنچه کولوسال انجام می‌دهد، ارتباطی با حفظ تنوع زیستی ندارد و بیشتر برای جذب سرمایه و جلب توجه رسانه‌هاست. البته دیدگاه سدون با مخالفت جدی کولوسال مواجه شده است. اندرو پسک معتقد است دانش به‌دست‌آمده از چنین پروژه‌هایی نه‌تنها به توسعه‌ی علم ژنتیک کمک می‌کند، بلکه در نجات گونه‌های در معرض انقراض امروز نیز نقش مهمی خواهد داشت.
پایه‌ی اصلی انقراض‌زدایی موآ، بر ویرایش ژنتیکی گونه‌های زنده بنا شده است. اگرچه موآ از نظر تکاملی به تیناموهای کوچک‌جثه‌ی آمریکای لاتین نزدیک است، اندازه‌ی بسیار کوچک تیناموها آن‌ها را برای میزبانی تخم موآ نامناسب می‌سازد. در عوض، تیم پژوهشی قصد دارد از ایموی استرالیایی (Dromaius novaehollandiae)، پرنده‌ای بزرگ با تخم‌هایی بسیار حجیم، به‌عنوان میزبان استفاده کند.
اندرو پسک، استاد دانشگاه ملبورن و مشاور علمی پروژه، تأکید می‌کند که تلاش برای بازگرداندن موآ، با پروژه‌ی جنجالی گرگ وحشت تفاوت دارد. برخلاف آن پروژه که تنها شامل چند تغییر محدود ژنتیکی در گرگ خاکستری بود، در پروژه‌ی موآ قرار است حجم وسیعی از ویرایش دی‌ان‌ای انجام شود. او می‌گوید: «این بار، هدف این نیست که فقط چیزی شبیه موآ بسازیم. ما واقعاً می‌خواهیم خود موآ را از نو مهندسی کنیم.»
در میان صداهای میانه‌روتر، جیمی وود از دانشگاه آدلاید استرالیا می‌گوید پروژه‌ی موآ می‌تواند بینش‌هایی تازه از زیست‌شناسی و سیر تکاملی این پرنده ارائه دهد. اما وود هشدار می‌دهد که اگر مسیر پروژه بیش‌از‌حد به پروژه‌ی گرگ وحشت شبیه باشد، ممکن است افکار عمومی آن را جدی تلقی نکند. به‌ویژه، اگر پرنده‌ی تولیدشده فقط ظاهری شبیه موآ و رفتاری کاملاً متفاوت از آن داشته باشد.
به باور وود، نگرانی جدی است: اگر انقراض‌زدایی فقط به بازتولید ظاهری خلاصه شود، شاید موآی جدید هرگز نتواند همان نقشی را در اکوسیستم ایفا کند که گونه‌ی اصلی داشته است. در این صورت، پروژه‌ای که با وعده‌ی احیای پرنده‌ای منقرض‌شده آغاز شده، شاید به ساخت موجودی کنجکاوی‌برانگیز برای نمایشگاه‌های علمی محدود شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1120229/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بحث کردن مریم امیرجلالی با سیما تیرانداز درباره رژیمش

راهکار ساده دانشمندان برای خواب بهتر: مصرف میوه و سبزیجات بیشتر

گلر استقلال به ملوان پیوست

تذکر شدید و کارت زرد فغانی به نتو

گل سوم چلسی به پاریسن ژرمن توسط پدرو در دقیقه 45

ضربه سر نوس با واکنش خوب سانچز مهار شد

خسرو معتضد: ما یک آدم با سر و زبان مثل ظریف در سازمان ملل می‌خواهیم

وزیر کشور: پاکستان با اقدام قاطعانه نشان داد با ایران دوست و برادر است

غریب آبادی: در طول جنگ، هماهنگی وزارت خارجه و بخش نظامی کشور در حد اعلی بود

من طلبی از شما ندارم...

نفیسه روشن: کسانی که به من بدی کردن رو نمی بخشم

تیزر متفاوت برنامه «از سرگذشت»

وقتی امیرحسین رستمی وفاداریش رو به هوتن شکیبا ثابت می کنه!

بخشی از صحبت های زیبا بروفه در مورد فرزندان طلاق

تقدیم به بانوی زیبایِ شکارگاه…

پروژه خارق‌العاده در چین؛ وقتی زنبورهای واقعی به سایبورگ تبدیل می‌شوند

گزارش زنده؛ پاری سن ژرمن 0_0 چلسی

حضور ترامپ در فینال جام‌جهانی باشگاه ها

چالش گل از روی نقطه کرنر وریا غفوری

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه دوشنبه 23 تیر 1404

لفاظی تکراری نتانیاهو درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای و موشکی ایران

رایزنی وزرای خارجه روسیه و چین درباره مناقشه میان ایران و اسرائیل

عارف: اجازه نمی‌دهیم دشمنان از جبهه اقتصادی به کشور آسیب برسانند

حمله رسایی به عراقچی: چرا سفیر فرانسه را هنوز از راه نرسیده پذیرش می‌کنید!؟

صادق خرازی: اگر جنگ 12 روزه ادامه پیدا می‌کرد، می‌توانست موجب از بین رفتن رژیم صهیونیستی شود

کشف قطعات و ملزومات پهپاد‌های منتسب به عوامل رژیم صهیونیستی در پرند

خاطره مهران مدیری از دوران مستاجری اش

شمایل متفاوت یوسف صیادی در سریال "سلمان فارسی"

سکانسی از قسمت بیست و یکم سریال «تاسیان»

عشق آدم ها رو عوض می کنه

حس و حال نفیسه روشن از روز حادثه ساختمان شیشه‌ای

تغییر چهره بهنوش طباطبایی و نفس بازغی بعد از 11 سال

بهرام افشاری و سازندگان «فسیل» با «مرد عینکی» می‌آیند

الهام اخوان در سریال «از یاد رفته»

فیل‌ها با حرکات خود، خواسته‌هایشان را بیان می‌کنند

جشنواره گل بانوان فوتبالیست ایران در آسیا

رونمایی از بمب جدید فجری‌ها؛ فرشید اسماعیلی

پیام وزیر نفت پس از حضور رئیس‌جمهوری/ همراهی نفتی‌ها رمز عبور از بحران‌هاست

دو خط کتاب/ آن ها از زندگی چی میفهمند؟

جبلی: 11 موشک به ساختمان شیشه‌ای صداوسیما در حمله رژیم صهیونیستی، شلیک شد

سرلشکر ایزدی: توان موشکی ما اعجاب کارشناسان جهانی را در پی داشت

ادعای تازه معاون سیما درباره رضا رشیدپور

رونمایی از تریلر فیلم سینمایی «مرجان» در کمتر از یک هفته تا آغاز اکران

قسمتی از برنامه‌ی "کلاه قرمزی" که دیدنش می‌برتتون به چندین سال قبل!...

کارنامه سیروس الوند از «دست‌های آلوده» تا «یک سیب برای تو»

حامد بهداد: کارگردان «پیر پسر» به من گفت تو پیامبر فیلم منی!

چهره ها/ عکس جذاب ماهور الوند در تولد 31 سالگی‌اش

هر کاری بگی انجام میدم

شگفت‌زدگی 30 ریاضیدان برتر جهان از توانایی هوش مصنوعی

لیگ ملت‌ها؛ لیست تیم بحران‌زده برای هفته سوم