پیام خوزستان

آخرين مطالب

درک کمیت فراتر از انسان؛ کدام حیوانات می‌توانند اعداد را درک کنند؟ علمي

درک کمیت فراتر از انسان؛ کدام حیوانات می‌توانند اعداد را درک کنند؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - زومیت / بسیاری از حیوانات از درک کمیت برخوردار هستند؛ اما روش شمارش و محاسبه‌شان شبیه به انسان‌ها نیست.
ایده‌ی حیوانی که بتواند بشمارد یا عملیات ریاضی انجام دهد، شاید شبیه داستانی وایرال در اخبار یا تیک‌تاک به نظر برسد؛ اما درک کمیت یا آن چیزی که گاهی «عددمندی» نامیده می‌شود، در گونه‌های مختلفی از جانوران دیده شده است. بااین‌اوصاف، کدام حیوانات می‌توانند بشمارند یا ریاضی ساده را درک کنند؟
بازار
مایکل بران، استاد روان‌شناسی در دانشگاه ایالتی جورجیا، به لایوساینس می‌گوید: «بسیاری از گونه‌ها، ازجمله حشرات، نرم‌تنان، مارمولک‌ها، پرندگان و انواع مختلفی از پستانداران (چه خشکی‌زی و چه آبزی) می‌توانند بین کمیت‌های مختلف تمایز قائل شوند.»
توانایی شمارش ازنظر تکاملی سودمند است، چراکه به حیوانات در یافتن منابع غذایی بیشتر و در نتیجه بقا و انتقال ژن‌هایشان کمک می‌کند. برای مثال، پژوهش‌ها نشان داده‌اند که زنبورهای عسل هنگام پرواز به سوی گل‌های سرشار از شهد، نشانه‌های سر راه را می‌شمارند. عنکبوت‌های تارگرد طلایی (Nephila clavipes) تعداد حشراتی را که در تارشان گیر افتاده‌اند، دنبال می‌کنند.
قورباغه‌های تونگارا (Physalaemus pustulosus) حتی به‌عنوان بخشی از مراسم جفت‌گیری خود، دوئل‌های عددی برگزار می‌کنند: یک نر با صدایی ناله‌مانند شروع می‌کند که به صدای عجیب و کوتاهی به نام «چاک» ختم می‌شود و قورباغه‌ی نر دیگر با یک چاک اضافه پاسخ می‌دهد. این رقابت ادامه می‌یابد و تعداد چاک‌ها بیشتر و بیشتر می‌شود تا زمانی که یکی از آن‌ها نفسش تمام شود.
شیرهای ماده پیش از تصمیم به حمله یا عقب‌نشینی، تعداد غرش‌های گله‌ی رقیب را می‌شمارند تا شانس پیروزی خود را ارزیابی کنند. در سال 2024، پژوهشگران کشف کردند که کلاغ‌های لاشخور می‌توانند در پاسخ به نشانه‌های بصری یا شنیداری، تعداد دقیقی از «قارها»‌ را با صدا بیان کنند؛ یعنی قادرند به‌صورت صوتی از یک تا چهار بشمارند؛ اما براساس توضیحات برن این گونه‌ها احتمالاً قادر به شمارش به شیوه‌ای که ما در انسان‌ها درنظر داریم، نیستند.
به گفته‌ی جورجو والروتیگارا، استاد علوم اعصاب در دانشگاه ترنتوی ایتالیا، بسیاری از حیوانات دارای ابزاری شناختی هستند که دانشمندان آن را سامانه‌ی تقریبی اعداد (ANS) یا «درک کمیت» می‌نامند. او توضیح می‌دهد: «به نظر می‌رسد این سیستم به «نورون‌های عددی» متکی باشد؛ سلول‌هایی عصبی که نسبت به مقادیر خاص، واکنش بیشینه نشان می‌دهند. جالب اینجاست که ما این نورون‌ها را حتی در جوجه‌های تازه از تخم درآمده پیدا کردیم که نشان می‌دهد ANS می‌تواند ذاتی باشد.»
«درک کمیت» مثل شمارش با انگشت‌ها عمل نمی‌کند و بیشتر به مقایسه‌های سریع شباهت دارد. دو ویژگی مهم آن اثر فاصله‌ای و اثر اندازه هستند. اثر فاصله‌ای یعنی تمایز بین عددهایی که فاصله‌ی بیشتری دارند (مثل 8 و 4) آسان‌تر از عددهایی با فاصله‌ی کم‌تر (مثل 8 و 6) است و اثر اندازه یعنی مقایسه‌ی عددهای کوچک‌تر (مثل 2 و 4) از عددهای بزرگ‌تر (مثل 12 و 14) آسان‌تر است، حتی اگر اختلاف عددی آن‌ها یکسان باشد.
سامانه تقریبی اعداد (ANS) از قانون وبر پیروی می‌کند. به گفته‌ی آیرین پیربرگ، استاد پژوهشی دانشگاه بوتسون، این قانون می‌گوید حیوانات تفاوت بین کمیت‌ها را بر اساس نسبت و نه مقدار مطلق می‌سنجند.
پپر‌برگ و برن می‌گویند توانایی تخمین کمیت با استفاده از سامانه‌ی تقریبی عددی (ANS) بسیار متفاوت از توانایی انسان در شمارش واقعی است. برای مثال باید بدانیم که یک عدد مانند «4» دقیقاً به چهار چیز اشاره دارد، بدون توجه به اینکه این چیزها چوب‌پنبه، کلید یا تیله باشند. پپر‌برگ توضیح می‌دهد که شمارش واقعی همچنین شامل یادگیری نمادها، درک ارزش عددی هر رقم و شناخت ترتیب آن‌هاست. کودکان انسان سال‌ها آموزش می‌بینند تا این مفاهیم را به‌طور کامل درک کنند و فقط تعداد بسیار کمی از غیرانسان‌ها مثل الکس، طوطی معروف و دو شامپانزه به نام‌های شبا و آی توانسته‌‌اند تا حدی به شمارش واقعی نزدیک شوند.
الکس، طوطی خاکستری آفریقایی، می‌توانست ارقام عربی از یک تا هشت را تشخیص دهد و به‌درستی آن‌ها را به ترتیب بچیند و حتی دو مجموعه از اشیاء مانند بیسکویت یا پاستیل را با هم جمع بزند.
آیا حیوانات می‌توانند عملیات ریاضی را انجام دهند؟
برای بسیاری از پژوهشگران، شمارش به‌عنوان پیش‌نیاز و پایه‌ای برای ریاضیات درنظر گرفته می‌شود، اما خودِ ریاضی نیست؛ بنابراین، اگرچه بسیاری از حیوانات حداقل در تشخیص تغییرات کمیتی ظاهراً قادر به شمارش ابتدایی هستند، اکثریت قریب به اتفاق آن‌ها واقعاً در حال انجام ریاضی نیستند. ریاضی، در ابتدایی‌ترین سطح، شامل عملیات حسابی است: اعداد و نمادهایی که برای انجام جمع، تفریق، ضرب و تقسیم به کار می‌روند.
والورتیگارا می‌گوید: «درس حساب، نوعی که کودکان ما در مدرسه یاد می‌گیرند، به‌وضوح یک اختراع فرهنگی نسبتاً جدید است.» او اشاره می‌کند که برخی جوامع سنتی، مانند قبیله‌ی هیمبا در نامیبیا، همچنان به درک کمیت برای تخمین کمیت‌ها متکی هستند. با ظهور کشاورزی و دامداری، انسان‌ها نیاز به محاسبات دقیق‌تری پیدا کردند و احتمالاً همین موضوع به پیدایش حساب رسمی منجر شد.
بااین‌حال، دانشمندان آزمایش‌هایی خلاقانه طراحی کرده‌اند تا نشان دهند که چند گونه‌ی خاص ممکن است توانایی انجام ریاضیات ساده مانند جمع و تفریق را داشته باشند.
چند گونه‌ی جانوری مثل طوطی خاکستری آفریقایی، کبوتر، برخی نخستی‌سانان، زنبور عسل، سفره‌ماهی‌ها و سیکلید‌ها، هنگامی که با رنگ‌ها و نمادها آموزش دیدند، توانایی انجام جمع و تفریق ساده با اعداد کوچک را از خود نشان دادند. در این آزمایش‌ها، حیوانات یاد می‌گیرند که نشانه‌های بصری (مثل یک نقطه‌ی آبی برای اضافه‌کردن یک عدد) را تفسیر کنند و آن قوانین را برای حل مسائل ساده‌ی ریاضی به کار ببرند.
برن می‌گوید: «شاید با طراحی‌های خلاقانه، حتی برخی شکل‌های ضرب و تقسیم که در اصل حالت‌های خاصی از جمع و تفریق هستند نیز ممکن باشد؛ اما اگر ریاضی شامل اعداد بزرگ‌تر مثلاً حل کردن 12 + 22 یا فرمول‌های پیچیده‌تر مانند جبر باشد، در آن صورت شواهد برای توانایی حیوانات غیرانسان در ریاضیات بسیار ضعیف‌تر خواهد بود.»

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1120228/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رفتار باورنکردنی ترامپ در جشن قهرمانی!‌‎

قهرمانی چلسی در جام جهانی باشگاه ها؛ شیرهای لندن پی اس جی رو غافلگیر کردن!

سیدصالحی:نام‌ها جا‌به‌جا می‌شوند اما کارایی مهم است

حرکت عجیب ستاره پاریس در فینال

جشن قهرمانی چلسی، قهرمان جام جهانی باشگاه‌ها

دو ایرانی فاتحان اصلی جام باشگاه‌های جهان!

اهدای مدال به علیرضا فغانی و تیم داوری فینال جام جهانی باشگاه‌ها

جوایز بهترین‌های جام جهانی باشگاه‌های فیفا

تحقیر غول‌کش به دست پالمر؛ چلسی با شکست پاریسن‌ژرمن قهرمان جهان شد

درگیری فیزیکی بین اعضای تیم چلسی و پاری‌سن‌ژرمن پس از سوت پایان بازی

امیررضا معصومی در‌ تمرین تیم ملی جمهوری آذربایجان!

موقعیت تک به تکی که دلاپ به سادگی از دست داد

موقعیت خطرناک برای پاریسن ژرمن و باز هم واکنش سانچز دروازه چلسی را بسته نگه داشت

ژوائو نوس به دلیل کشیدن موی کوکوریا با کارت قرمز مستقیم علیرضا فغانی اخراج شد

مهار آتش سوزی تریلر حامل سوخت در محور شوش به اهواز

صحنه سرنگونی پدرو در محوطه جریمه پاریسن ژرمن که فغانی اعتقادی به خطا نداشت

ضربه خطرناک ویتینیا؛ چلسی 3-0 پاری‌سن‌ژرمن

سه بازیکن دیگر هم به تراکتور پیوستند

شیرجه تک دست دوناروما مانع از گل چهارم چلسی شد

2 گل پالمر در نیمه اول از نگاه دوربین روی لباس علیرضا فغانی

واکنش غریب آبادی به اظهارنظر صدراعظم آلمان درباره فعال شدن اسنپ بک

شوت کواراتسخلیا با واکنش ضعیف سانچز دفع شد

سوپرسیو سانچز مانع از گلزنی پاری‌سن‌ژرمن شد

بحث کردن مریم امیرجلالی با سیما تیرانداز درباره رژیمش

راهکار ساده دانشمندان برای خواب بهتر: مصرف میوه و سبزیجات بیشتر

گلر استقلال به ملوان پیوست

تذکر شدید و کارت زرد فغانی به نتو

گل سوم چلسی به پاریسن ژرمن توسط پدرو در دقیقه 45

ضربه سر نوس با واکنش خوب سانچز مهار شد

خسرو معتضد: ما یک آدم با سر و زبان مثل ظریف در سازمان ملل می‌خواهیم

وزیر کشور: پاکستان با اقدام قاطعانه نشان داد با ایران دوست و برادر است

غریب آبادی: در طول جنگ، هماهنگی وزارت خارجه و بخش نظامی کشور در حد اعلی بود

من طلبی از شما ندارم...

نفیسه روشن: کسانی که به من بدی کردن رو نمی بخشم

تیزر متفاوت برنامه «از سرگذشت»

وقتی امیرحسین رستمی وفاداریش رو به هوتن شکیبا ثابت می کنه!

بخشی از صحبت های زیبا بروفه در مورد فرزندان طلاق

تقدیم به بانوی زیبایِ شکارگاه…

پروژه خارق‌العاده در چین؛ وقتی زنبورهای واقعی به سایبورگ تبدیل می‌شوند

گزارش زنده؛ پاری سن ژرمن 0_0 چلسی

حضور ترامپ در فینال جام‌جهانی باشگاه ها

چالش گل از روی نقطه کرنر وریا غفوری

دستور رئیس‌جمهور برای تشکیل کارگروه تخصصی مقابله با پدیده گرد و غبار

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه دوشنبه 23 تیر 1404

آغاز روند شماره‌گذاری و افزایش مدت تردد خودروهای خارجی پلاک موقت

لفاظی تکراری نتانیاهو درباره برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای و موشکی ایران

رایزنی وزرای خارجه روسیه و چین درباره مناقشه میان ایران و اسرائیل

عارف: اجازه نمی‌دهیم دشمنان از جبهه اقتصادی به کشور آسیب برسانند

حمله رسایی به عراقچی: چرا سفیر فرانسه را هنوز از راه نرسیده پذیرش می‌کنید!؟

صادق خرازی: اگر جنگ 12 روزه ادامه پیدا می‌کرد، می‌توانست موجب از بین رفتن رژیم صهیونیستی شود