پیام خوزستان

آخرين مطالب

دنباله‌دار میان‌ستاره‌ای تازه کشف‌شده از کل منظومه شمسی قدیمی‌تر است علمي

دنباله‌دار میان‌ستاره‌ای تازه کشف‌شده از کل منظومه شمسی قدیمی‌تر است
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - زومیت / ستاره‌شناسانی که جسم میان‌ستاره‌ای تازه وارد در منظومه شمسی را ردیابی می‌کنند، معتقدند که این جسم از ستاره‌ای با حداقل 8 میلیارد سال قدمت می‌آید.
دنباله‌دار «3I/ATLAS»، مهمان بین‌ستاره‌ای منظومه ما، تازه همین هفته پیش کشف شد و از آن زمان تاکنون، ستاره‌شناسان در سراسر جهان سخت مشغول رصد و گردآوری هرچه بیشتر داده در مورد آن بوده‌اند. داده‌های اولیه‌ی مربوط به این جرم، تفاوت‌های چشم‌گیری با دو جرم بین‌ستاره‌ای شناخته‌شده‌ی قبلی که وارد منظومه شمسی شدند نشان می‌داد. حالا، به لطف یک مدل جدید، به نظر می‌رسد که این دنباله‌دار از منطقه‌ای کاملاً متفاوت در کهکشان ما سرچشمه گرفته باشد.
بیایید زمان را یک هفته به عقب برگردانیم. «متیو هاپکینز» دوشنبه گذشته از پایان‌نامه دکترای خود درباره مدل‌سازی اجرام میان‌ستاره‌ای در «کهکشان راه شیری» دفاع کرد. روز بعد، او به پروفسور «کریس لینتات»، استاد راهنمای خود گفت قصد دارد کمی استراحت کند و سپس کار روی اصلاحات پایان‌نامه را آغاز کند. اما درست در همان زمان، دنباله‌دار 3I/ATLAS خودش را نشان داد. بنابراین هاپکینز دوباره به کار بازگشت و از پژوهش دکترای خود استفاده کرد تا نگاهی بی‌سابقه به این مهمان میان‌ستاره‌ای تازه وارد بیندازد.
بازار
به گزارش آی‌اف‌ال ساینس، هاپکینز و لینتات دو نفر از شش نویسنده‌ی مقاله‌ای هستند که با استفاده از این مدل جدید، منشأ دنباله‌دار 3I/ATLAS را بررسی کرده‌اند. آن‌ها می‌گویند به احتمال زیاد، دنباله‌دار 3I/ATLAS از ستاره‌ای کهنسال در قرص ضخیم کهکشان می‌آید و مدت زمانی طولانی‌تر از عمر منظومه شمسی در فضا سرگردان بوده است.
یکی از تفاوت‌های چشمگیر میان جرم جدید و دو بازدیدکننده‌ی بین‌ستاره‌ای قبلی، سرعت آن است. دنباله‌دار 3I/ATLAS با سرعتی حدود 57 کیلومتر بر ثانیه حرکت می‌کند، که تقریباً دو برابر سریع‌تر از دو جرم قبلی محسوب می‌شود.
مشاهدات «تلسکوپ بسیار بزرگ» (VLT) در «رصدخانه جنوبی اروپا» نشان می‌دهد که دنباله‌دار رنگی بسیار متمایل به قرمز دارد و بیشتر شبیه به سیارک‌های گروه «سانتور» (Centaurs) است تا دنباله‌دارهای معمول منظومه شمسی. مقاله‌ی دیگری نیز بر شباهت‌های این جرم با اجرام مختلف منظومه شمسی، از جمله برخی دنباله‌دارها تمرکز دارد؛ اما تأکید می‌کند که تفاوت اصلی این جرم با «اوموآموا» و «بوریسوف» است.
پروفسور کریس لینتات می‌گوید: «فکر می‌کنم هیجان‌انگیزترین بخش ماجرا برای من این است که اگر منشأ این دنباله‌دار واقعاً از قرص ضخیم کهکشان باشد، با بخشی از کهکشان روبه‌رو هستیم که تاکنون هیچ نمونه‌ای از آن ندیده بودیم.»
بازوهای مارپیچی کهکشان‌هایی مانند راه شیری، در ساختاری به نام قرص نازک قرار دارند؛ جایی که خورشید نیز حضور دارد. اما این کهکشان‌ها ساختار دیگری هم دارند به نام قرص ضخیم که در بالا و پایین صفحه‌ی اصلی کهکشان قرار دارد و معمولاً محل حضور ستاره‌های پیرتر است.
لینتات می‌گوید: «دنباله‌دار 3I/ATLAS به احتمال زیاد از ستاره‌ای پیر در قرص ضخیم کهکشان می‌آید و فکر می‌کنیم این جرم احتمالاً بیش از عمر منظومه شمسی در فضا سرگردان بوده. حدود دوسوم احتمال وجود دارد که قدمت این جرم بالای 7 میلیارد سال باشد و این موضوع می‌تواند رنگ سرخش را توضیح دهد. این اجرام به‌وسیله پرتوهای کیهانی به مرور قرمز می‌شوند که این فرضیه با داده‌ها هماهنگ است. البته رنگ‌هایی که مقاله VLT گزارش کرده، کمی عجیب است؛ بنابراین باید بررسی‌های بیشتری صورت بگیرد.»
ستارگان مسن‌تر محتوای آب بیشتری در دنباله‌دارهای خود دارند
پروفسور لینتات می‌گوید: «مدل ما می‌گوید که ستاره‌های مسن‌تر تمایل به تولید اجرام میان‌ستاره‌ای غنی از آب دارند. بنابراین اگر حق با ما باشد، با نزدیک‌شدن این جرم به خورشید، باید شاهد فعالیت‌های دنباله‌داری زیادی باشیم. وظیفه پیش‌رو این است که تحلیل شیمیایی دقیق‌تری انجام دهیم.»
با توجه به این فرض که حدود یک میلیارد میلیارد میلیارد (10 به توان 27) جرم میان‌ستاره‌ای در سراسر کهکشان وجود دارد، تعجبی ندارد که دانشمندان تخمین زده‌اند روزانه حدود 10 هزار جرم بین‌ستاره‌ای از مدار نپتون درحال گذر هستند. بیشتر این اجرام بسیار تاریک‌اند و با تلسکوپ‌های ما دیده نمی‌شوند. رصدخانه «ورا روبین» به‌تازگی نشان داده که می‌تواند در عرض چند شب، بیش از 2 هزار سیارک جدید را کشف کند. با فعال‌شدن تلسکوپ‌های پیشرفته‌ی بیشتر، کشف این‌گونه اجرام آسان‌تر خواهد شد.
لینتات می‌گوید: «دلیل اینکه به مطالعه‌ی اجرام بین‌ستاره‌ای علاقه‌مند شدم این است که نظریه‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه این اجرام در موادی که ستاره‌ها و سیارات را شکل می‌دهند گنجانده می‌شوند و ممکن است تشکیل سیارات را آغاز کنند. بنابراین این احتمال وجود دارد که زمین ما با ورود جرمی شبیه به این آغاز شده باشد که واقعاً ایده‌ی جذاب و هیجان‌انگیزی است!»
مقاله‌ی پژوهشگران برای انتشار در ژورنال اخترفیزیکی ارسال شده و هم‌اکنون در پایگاه داده آرکایو در دسترس است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1119784/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گلزنی بعد از 18 سال دوری: اشک‌های دی‌ماریا در خانه

آغاز تمرینات پیش فصل آرسنال

تمامی گل‌های یاسر آسانی در لیگ نخبگان

خوش گلدیز سردار دورسون

خداحافظی احساسی مربی سپاهان

تیم منتخب تاریخ بارسلونا از نظر لامین یامال

تمرینات امروز پرسپولیسی‌ها زیرنظر هاشمیان

شماره پیراهن فرجی در تراکتور: دبل سه!

پیغام شجاع برای دو خروجی تیم تراکتور

رضا اسدی و برهم زدن نقل و انتقالات با پیراهن آبی

لاریجانی: اگر رژیم صهیونیستی بیچاره نمی‌شد آتش بس اعلام نمی کرد

ادعای فارس درباره جزئیات حمله اسرائیل به جلسه شورای عالی امنیت

گزینه استقلال به ترکیه نمی‌رود

خولیو ولاسکو تقدیم می‌کند: 11 بازی، 11 برد!

چرا دست گذاشتی و زن سابق رفیقت؟

یکی دیگه اسم مهراوه رو انتخاب کرده!

سکانس‌هایی از سریال کنکل

چهره ها/ تغییر چهره بی بی سریال متهم گریخت بعد از 20 سال

سکانس عاشقانه ای با صدای علیرضا قربانی از «زعفرانیه ١٤ تیر»

امیر نادری رئیس جشنواره زردآلوی طلایی ارمنستان شد

کیانوش گرامی: 700-800 کبوتر دارم!

تایید علمی یک باور قدیمی: خوردن پنیر ممکن است موجب کابوس دیدن شود

استفاده از مشربات الکی تقلبی 31 نفر را راهی بیمارستان بزرگ دزفول کرد

آتش‌سوزی گسترده منابع طبیعی سولک صیدون مهار شد

واکنش اینستاگرامی دورسون به شایعات جدایی

فقط یک بازیکن ایران مقابل لهستان بازی نکرد!

خانزاده: این سخت‌ترین بازی ایران در هفته سوم است

کاش دو بازی دوستانه با لهستان انجام می‌دادیم

پیش بینی قیمت دلار، طلا و سکه یکشنبه 22 تیر 1404

دو فشار بازار رمزارز به قیمت ارز و سکه

راغفر: نقشه صهیونیست‌ها کشتار 200 تا 300 هزار نفر از مردم به دست کومله، مجاهدین و سلطنت طلب‌ها بود.

نگرانی شبکه ضدایرانی اینترنشنال از دستگیری جاسوسان در داخل کشور

وسط قصه‌ای گیر کردم که همه خوبن من احمق!

چهره ها/ محمدرضا گلزار سیکس‌پک‌های خود را به رخ کشید

چهره ها/ بازیگر گیلدخت با یک تیپ جذاب جلب‌توجه کرد

حسادت رفیق از رقابتِ رقیب بدتره

وقتی آقای سهیلی حوصله ی مصاحبه نداره

مهسا حجازی از خفگی تا تاسیان

تیزر سری جدید مسابقه «مردان آهنین»

صحبت های آرامش بخشِ بهنوش طباطبایی

رشد قلب، کبد و ریه مینیاتوری با رگ‌های خونی واقعی در آزمایشگاه

اصلاح طرح تشدید مجازات جاسوسی در کمیسیون امنیت ملی

فتوای آیت‌الله نوری همدانی درباره حکم محاربه تهدیدکنندگان رهبری در قم بررسی شد

حکم 5 سال حبس تجمیعی جدید به تاج زاده ابلاغ شد

نبویان: از بازرسان آژانس ریزتراشۀ جاسوسی کشف کرده‌ایم

آغاز فرایند رسمی ورود و شماره‌گذاری خودرو‌های گذر موقت در منطقه آزاد اروند

چهره ها/ سلفی بازیگر سریال همه چیز آنجاست با پسرش

کله خرابِ خانواده...

صحنه ای از دوبلوری ژاله صامتی

سکانس معنادار از مهران مدیری در سریال تاسیان