پیام خوزستان

آخرين مطالب

زندگی مردی که وقتی جهان در جنگ بود، می‌خواند و می‌نوشت مقالات

زندگی مردی که وقتی جهان در جنگ بود، می‌خواند و می‌نوشت
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - مهر / گروه فرهنگ و ادب، طاهره طهرانی: «پس از مشاهده عظمت کتابخانه آن شهر و تأمل آن‌همه کتب نفیسه نادره از عربی و فارسی و غیره شوق مطالعه آن‌ها چنان بر من غلبه کرد که بی‌اختیار اهل و وطن و خانواده را نمی‌گویم فراموش کردم، ولی موقتاً خیال آن‌ها را به کناری گذاردم.» این جمله نوشته علامه محمد قزوینی است، وقتی گمان می‌کرد یک سفر کوتاه به انگلستان رفته است برای دیدن برادر کوچکش. 76 سال پیش در چنین روزی (6 خرداد) علامه محمد قزوینی در تهران چشم از جهان فرو بست؛ مردی که وقتی جهان در آتش جنگ جهانی می‌سوخت در اروپا مشغول خواندن و نوشتن و یافتن نسخه‌های نفیس شاهکارهای ادب فارسی بود.
یازده فروردین 1256 شمسی در محله سنگلج تهران، در خانه «ملأ آقای قزوینی» پسری دنیا آمد که نامش را محمد گذاشتند. ملأ آقا که نام کاملش ملأ عبدالوهاب قزوینی است، اهل قلم و فرهنگ و از نویسندگان نامه دانشوران بود. خاندان قزوینی اصالتاً از بلوک بشاریات قزوین (بخش کنونی بشاریات) برخاسته بودند. جد شأن، ملأ عبدالعلی قزوینی، از دانشمندان برجسته قزوین به شمار می‌رفت. ملا آقا هم در مدرسه معیرالممالک تهران به تدریس اشتغال داشت و در دارالتألیف و دارالترجمه ناصری نیز مشارکت فعالی در تدوین آثار علمی داشت.
محمد قزوینی در ابتدا نزد پدر خود مقدمات صرف و نحو را فراگرفت و پس از درگذشت پدر در سال 1265 شمسی، تحت سرپرستی شیخ محمد مهدی عبدالرب‌آبادی قزوینی، از ادبای عصر و از مؤلفان نامه دانشوران، قرار گرفت. وی سپس نزد استادانی چون سید مصطفی قنات‌آبادی، شیخ صادق تهرانی، شیخ فضل‌الله نوری، ملأ علی نوری حکمی، ملأ محمد آملی، و حاج میرزا حسن آشتیانی به تکمیل تحصیلات خود پرداخت. علامه قزوینی علاوه بر تحصیلات رسمی، در محافل علمی شیخ هادی نجم‌آبادی، سید احمد ادیب پیشاوری، و محمدحسین فروغی حاضر می‌شد و از مباحث علمی و ادبی آنان بهره می‌برد. در مدرسه آلیانس تهران زبان فرانسه را فراگرفت و خود نیز به آموزش عربی به شاگردان و دوستانش پرداخت.
یک سفر کوتاه 36 ساله!
در سال 1282 شمسی، به دعوت برادرش احمد عبدالوهابی که در لندن اقامت داشت، به انگلستان سفر کرد. این سفر که ابتدا تصور می‌شد سفر کوتاهی باشد، به دلیل علاقه وی به مطالعه نسخ خطی نفیس فارسی و عربی و آشنایی با شرق‌شناسانی چون پروفسور ادوارد براون، به اقامتی 36 ساله در اروپا تبدیل شد. براون پیشنهاد تصحیح تاریخ جهانگشای جوینی را به وی داد و قزوینی برای مطالعه نسخه‌های خطی این اثر به پاریس رفت. البته لیست خاورشناسانی که محمد قزوینی با آنها همکاری و آشنایی داشت بسیار مطول است؛ علامه قزوینی با شبکه‌ای گسترده از شرق‌شناسان اروپایی در تعامل بود و این ارتباطات، هم به غنای پژوهش‌های خود او انجامید و هم به معرفی بهتر میراث ادبی و تاریخی ایران در غرب کمک کرد.
روش دقیق و انتقادی او در تصحیح متون، الگویی برای نسل‌های بعدی پژوهشگران شد. بزرگانی مانند ادوارد براون (شرق‌شناس نامدار انگلیسی) آمدروز؛ سر دنیسون رأس (مترجم تاریخ رشیدی به انگلیسی)؛ باربیه دومنار (مترجم مروج‌الذهب مسعودی)؛ ادگار بلوشه (مؤلف فهرست کتاب‌های فارسی کتابخانه ملی پاریس و ناشر بخشی از جامع‌التواریخ رشیدالدین فضل‌الله)؛ لویی ماسینیون (متخصص مطالعات عرفان اسلامی، به‌ویژه آثار مرتبط با حسین بن منصور حلاج)؛ هانری ماسه؛ ادوارد زاخائو (ناشر آثارالباقیه ابوریحان بیرونی و طبقات الکبری ابن سعد)؛ ولادیمیر مینورسکی (ایران‌شناس روس و مترجم حدودالعالم)؛ پاول کراوس (متخصص آثار محمد بن زکریای رازی)؛ پل کازانوا (متخصص تاریخ و جغرافیای اسلامی) پل پلیو (متخصص زبان‌های چینی و مغولی) و...
قزوینی نه‌تنها از منابع اروپایی برای تحقیقات خود بهره برد، بلکه با انتقال دانش و روش‌های علمی جدید به محافل تحقیقاتی ایران، نقش مهمی در پیشبرد ایران‌شناسی ایفا کرد. به‌ویژه، آشنایی او با پروفسور عثمان کعاک (اندیشمند تونسی) منجر به تقویت مطالعات ایران‌شناسی در جهان عرب شد. کعاک تحت تأثیر قزوینی، کتاب روابط تاریخی تونس و ایران (العلاقات بین تونس و ایران عبر التاریخ) را تألیف کرد که از منابع مهم در این حوزه به شمار می‌رود.
در جریان وقایع مشروطه و به توپ بستن مجلس، علامه قزوینی از تبعیدشدگان سیاسی حمایت کرد و در این دوران با علی‌اکبر دهخدا، که در پاریس اقامت داشت، رابطه علمی و دوستانه نزدیکی برقرار نمود. وی تا آغاز جنگ جهانی اول در پاریس ماند و در این مدت جلد اول تاریخ جهانگشای جوینی را منتشر کرد.
با شروع جنگ جهانی اول، به دعوت سید حسن تقی‌زاده، مدیر کمیته ایرانیان مقیم برلین و نشریه کاوه، به آلمان رفت و تا پایان جنگ در آنجا ماند. پس از جنگ، به پاریس بازگشت و با یک بانوی ایتالیایی به نام رُزا شیاوی ازدواج کرد که حاصل این ازدواج یک فرزند دختر به نام ناهید (سوزان) بود.
در سال 1308 شمسی، طی ملاقات با عبدالحسین تیمورتاش، وزیر دربار پهلوی، پیشنهاد نسخه‌برداری از نسخ خطی نایاب فارسی در اروپا را مطرح کرد. این طرح مورد موافقت قرار گرفت و قزوینی در طول ده سال، 18 نسخه خطی ارزشمند را استنساخ و با مقدمه‌ای علمی به ایران ارسال کرد. برخی از این نسخه‌ها بعدها به چاپ رسید و در اختیار محققان قرار گرفت.
و سرانجام بازگشت و خفتن ابدی در وطن
با آغاز جنگ جهانی دوم در سال 1318 شمسی، علامه قزوینی به ایران بازگشت و کتابخانه شخصی خود را نیز از پاریس به تهران انتقال داد. وی تا پایان عمر به تحقیق و تصحیح متون کهن فارسی ادامه داد؛ از جمله آثار مهم او ویرایش دیوان حافظ به همراه قاسم غنی بود.
ده سال بعد _در سال 1328 شمسی_ بر اثر عوارض ناشی از عمل جراحی پروستات، دچار عفونت و قانقاریا شد و در 6 خرداد 1328 (28 رجب 1368 قمری) در 72 سالگی درگذشت. پیکر وی در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی، در جوار شیخ ابوالفتوح رازی، به خاک سپرده شد. سید حسن تقی زاده که وصی او بود، درباره او گفته است: «می توان گفت که در قرون اخیر محققی دانشمند نظیر مرحوم قزوینی نداشته‌ایم و اگر به مبالغه و خطا منسوب نشوم می‌توانم بگویم که نظیر ایشان در تمام تاریخ دراز ما با کثرت عظیم عده اهل علم و فضل، بسیار کم و بلکه نادر است و می‌توان وی را بیرونی ثانی خواند.» محمدتقی بهار (ملک الشعرا) قصیده معروف خود را در سوگ او سرود که مطلع آن چنین است:
از ملک ادب داعیه‌داران همه رفتند
شو بار سفر بند که یاران همه رفتند
میراث قزوینی در کتابخانه دانشکده ادبیات
دانشگاه تهران کتابخانه نفیس او را خریداری و به کتابخانه دانشکده ادبیات منتقل کرد. علامه قزوینی به دلیل دقت وسواس‌گونه در تحقیق، آثار مکتوب کمی از خود به جای گذاشت، اما تصحیحات و تحقیقات او در متون کلاسیک فارسی، از جمله تاریخ جهانگشای جوینی، لباب‌الالباب عوفی، و تاریخ بیهقی، از منابع معتبر ادبیات فارسی به شمار می‌رود. روش علمی او در نقد متون و همکاری با شرق‌شناسان، تأثیر عمیقی بر مطالعات ایران‌شناسی گذاشت.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1106748/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شلمچه و چذابه آماده میزبانی از زائران اربعین هستند

🎬 اجرای طرح شورای پیشرفت محله در خوزستان برای نخستین بار در کشور

وحدت و انسجام رمز پیروزی ملت ایران در دفاع مقدس 12 روزه

اجرای دو طرح عمرانی مدیریت بحران در دزفول و گتوند

نخستین گردهمایی توجیهی رؤسای ادارات آموزش بنیاد شهید «منطقه 1» کشور برگزار شد

بزودی اجرای طرح شورای پیشرفت محله در خوزستان برای نخستین بار در کشور

پیگیری مشکلات آبرسانی در برخی مناطق روستایی اندیکا

طرح پتروشیمی ارغوان گستر ایلام آماده تولید تجاری شد

اتصال 16 روستا در خوزستان به شبکه ملی اطلاعات

دیدار مدیر کل بنیاد مازندران با خانواده پاسدار شهید مجید آل ابراهیم در چالوس

پارس جنوبی؛ الگوی ملی داخلی‌سازی تجهیزات پالایشگاهی

افزایش 50 درصدی سود خالص پتروشیمی اروند

آغاز همکاری بیمه دی و فدراسیون فوتبال از امروز

کوسه های جزیره کیش؛ زیبا و بی خطر

حجاب و عفاف یکی از مهمترین وصایای شهدا بوده است/ خطر دوگانگی ارزشی یکی از تهدیدهای هویتی است

اجرای طرح شورای پیشرفت محله به‌زودی آغاز می‌شود

خاموشی‌های خانگی در پی پیگیری‌های استانی به میزان 60 درصد کاهش یافت

سازمان منطقه آزاد کیش به دنبال توسعه تولید برق از انرژی خورشیدی/ رشد بی‌سابقه سرمایه‌گذاری در جزیره

شلمچه و چذابه آماده میزبانی از زائران اربعین

نوسازی پست برق مالکریم مسجدسلیمان

آمادگی اندیمشک برای میزبانی از 2 میلیون زائر اربعین حسینی

معدوم‌سازی 240 کیلوگرم مرغ و گوشت غیرقابل مصرف در شادگان

هشدار زرد خیزش گرد و خاک در خوزستان

گام‌های زیست‌محیطی پالایشگاه سوم پارس جنوبی

ارتقای زیرساخت‌های ایمنی و رفاهی در مرز‌های اربعینی خوزستان

کاهش 60 درصدی خاموشی‌های خانگی در خوزستان

شهدا با انتخاب مرگ، به حیات جاودان رسیدند / شهادت مفهومی از هستی‌بخشی است

گلدمن ساکس پیش‌بینی قیمت نفت برنت را افزایش داد

راه‌اندازی واحد تفکیک‌گر سیال نفت در آزادگان جنوبی

راه‌اندازی واحد تفکیک‌گر سیار نفت در آزادگان جنوبی

نقش زنان در حفظ تاب‌آوری و تثبیت امنیت انرژی کشور

تدوین سند مدیریت راهبردی شرکت نفت و گاز پارس به مرحله اجرا رسید

بهره‌وری ناوگان حفاری به 78 درصد رسید/ کاهش 14 درصدی زمان‌های انتظار

تمدید تفاهم نامه‌ی گسترش و توسعه شهرک‌های صنعتی منطقه اروند

ارتقاء زیرساخت‌های ایمنی و رفاهی در مرز‌های اربعینی خوزستان

دورکاری اداره‌های خوزستان در روز چهارشنبه 25 تیر

استفاده مجازات‌های جایگزین یکی از اولویت‌های دستگاه قضایی خوزستان

اجرای بیش از 250 برنامه به مناسبت هفته بهزیستی در خوزستان

سرمایه‌گذاری برای افزایش تولید 250 هزار بشکه نفت

نجات مادر باردار و فرزندش از مرگ در احمدفداله

یک بارداری سالم به چه عواملی بستگی دارد؟

رشد 9.3 درصدی تقاضای جهانی نفت تا 2030

محکومیت قاچاقچی بیش از 7 هزار لیتر سوخت در اهواز

راه اندازی 7 روستا بازار در خوزستان

آغاز عملیات زیرسازی وآسفالت ایلراه عشایری باباروزبهان در لالی

معدوم سازی بیش از 6 هزار و 700 کیلوگرم مواد غذایی فاسد در دزفول

ارتقاء زیرساخت‌های حمل‌ونقلی، ایمنی و رفاهی در محور‌ها و مرز‌های اربعینی خوزستان

راه‌اندازی 31 واحد نانوایی دولتی پخت نان کامل در خوزستان

محکومیت پزشک متخلف در خوزستان به پرداخت جریمه

انتخاب هیئت رئیسه کمیسیون انرژی/ احمدی رئیس ماند