پیام خوزستان

آخرين مطالب

شاید سیارک «وستا» تکه‌ای از یک سیاره منظومه شمسی باشد علمي

شاید سیارک «وستا» تکه‌ای از یک سیاره منظومه شمسی باشد
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایسنا /گروهی از پژوهشگران علوم سیاره‌ای معتقدند سیارک «وستا» می‌تواند تکه‌ بزرگی از یک سیاره منظومه شمسی باشد که 4.5 میلیارد سال پیش، پس از یک برخورد سهمگین از سیاره‌ مادر خود جدا شده و به فضا پرتاب شده است.
نتیجه‌گیری پژوهشگرانی که میدان گرانشی سیارک «وستا»(Vesta) و نحوه حرکت این سیارک را در فضا با دقت نقشه‌برداری کرده‌اند، نشان می‌دهد این سیارک ممکن است بخشی از یک سیاره در منظومه شمسی باشد. اگر فرضیه آنها درست باشد، این ایده که خود وستا در واقع یک پیش‌سیاره متوقف‌شده است، رد می‌شود. تصور بر این است که در طول تولد منظومه شمسی، سیارات طی فرآیندی به نام «برافزایش هسته» تشکیل شده‌اند و رشد کرده‌اند و سپس با جذب بقایای سنگی و افزودن جرم از طریق برخورد با پیش‌سیاره‌های دیگر، خود را ساخته‌اند.
به نقل از اسپیس، تاکنون تصور می‌شد وستا آخرین پیش‌سیاره و بقایایی از روزهای اولیه منظومه شمسی ما بوده است که به دلایلی هرگز به یک سیاره کامل تبدیل نشد. وستا به عنوان دومین جرم بزرگ در کمربند سیارکی بین مریخ و مشتری، 525 کیلومتر قطر دارد. فضاپیمای «داون»(Dawn) ناسا بین سال‌های 2011 و 2012 از وستا بازدید کرد و داده‌هایی را به دست آورد که اکنون باعث شده دانشمندان علوم سیاره‌ای درباره ماهیت این سیارک دچار تردید شوند.
بررسی‌های اولیه‌ داون درباره وستا نشان داد که این سیارک از یک پوسته‌ بیرونی، یک گوشته و یک هسته‌ی فلزی تشکیل شده است. این تمایز زمانی رخ می‌دهد که یک جرم آن قدر گرم باشد تا عناصر سنگین به مرکز آن فرو بروند. این همان اتفاقی است که درون زمین و سایر سیاره‌های سنگی منظومه شمسی رخ داد.
دانشمندان با انجام دادن آزمایش‌های گرانشی، گشتاور اینرسی وستا را اندازه‌گیری کردند. سیگنال‌های رادیویی که از گذشته وستا به زمین می‌رسند، تحت تأثیر گرانش دچار جابه‌جایی داپلر می‌شوند. سیگنال‌های جابه‌جاشده با تصاویر داون از قطب وستا و سرعت چرخش آن همراه شدند. دانشمندان با استفاده از این تصاویر توانستند گشتاور اینرسی و ساختار داخلی وستا را مدل‌سازی کنند. بررسی‌های اولیه در سال 2012 نشان داد که وستا یک هسته متمایز دارد. این همان چیزی است که باعث شد وستا به عنوان یک پیش‌سیاره توصیف شود.
انجام دادن این اندازه‌گیری‌ها دشوار است و حاشیه خطای قابل توجهی را به جا می‌گذارد. اکنون سال‌ها پس از انجام شدن این اندازه‌گیری‌ها، روش‌های تنظیم و پردازش داده‌های گرانش بهبود یافته‌اند و یک تحلیل اصلاح‌شده اکنون به نتیجه‌ متفاوتی با سال 2012 رسیده است. نتیجه جدید این است که وستا هسته متراکم ندارد. «سث یاکوبسون»(Seth Jacobson) پژوهشگر «دانشگاه ایالتی میشیگان» و سرپرست این پژوهش گفت: فقدان هسته بسیار تعجب‌آور بود. این یک روش واقعا متفاوت را برای تفکر درباره وستا فراهم می‌کند.
با وجود این، این یافته‌های به‌روزرسانی‌شده درباره وستا آن را به نوعی پارادوکس تبدیل می‌کنند. سطح وستا پوشیده از مواد آتشفشانی و بازالتی است. آتشفشان‌ها گرما تولید می‌کنند تا فضای داخلی را به اندازه کافی نرم کنند و بدین ترتیب، عناصر سنگین‌تر به سمت هسته فرو بروند اما همان طور که دیده‌ایم، داده‌های گرانشی می‌گویند که این اتفاق رخ نداده است. با وجود این، شواهد به‌دست‌آمده از شهاب‌سنگ‌های موسوم به «هواردیت-یوکریت-دیوژنیت‌« که در مقطعی طی یک برخورد دهانه‌ساز از وستا جدا شده‌اند، این تفسیر آتشفشانی را تأیید می‌کنند.
دانشمندان چگونه می‌توانند آتشفشان‌های گسترده را با عدم تمایز تطبیق دهند؟ یاکوبسون دو احتمال را مطرح می‌کند. نخست این که وستا شروع به تمایز یافتن کرده اما سپس متوقف شده است. ما می‌دانیم که وستا حاوی سنگ‌های آتشفشانی است اما شاید مدتی آتشفشان کافی برای گرم نگه داشتن فضای داخلی وستا وجود نداشته تا کاملا تمایز یابد.
شواهد در واقع این ایده را مورد تأیید قرار نمی‌دهند زیرا ویژگی‌های شهاب‌سنگ‌های هواردیت-یوکریت-دیوژنیت ‌که می‌دانیم از وستا آمده‌اند، از آن پشتیبانی نمی‌کنند. یاکوبسون گفت: ما مطمئن هستیم که این شهاب‌سنگ‌ها از وستا آمده‌اند اما آنها شواهد آشکاری را از تمایز ناقص نشان نمی‌دهند.
احتمال دوم که توضیح ترجیحی یاکوبسون است، می‌گوید که خود وستا باید طی یک برخورد سهمگین از یک سیاره جدا شده باشد. اگر وستا از یک سیاره متمایز دیگر که آتشفشان‌های گسترده‌ای را تجربه کرده است آمده باشد، آن گاه توضیح می‌دهد که چرا وستا حاوی سنگ‌های آتشفشانی است اما متمایز نیست.
این فرضیه جدیدی نیست. یاکوبسون پیش از این گفته بود که بسیاری از شهاب‌سنگ‌های سقوط‌کرده‌ به زمین در اصل بخشی از تکه‌های بزرگی بوده‌اند که در دوران اولیه و پر از هرج‌ومرج منظومه شمسی حدود 4.5 میلیارد سال پیش در اثر برخوردهای سهمگین از سیاره‌ها جدا شده‌اند.
اگر وستا از یک سیاره جدا شده باشد، بدان معناست که سیارک‌های دیگر نیز می‌توانند قطعات جداشده‌ از سیاره‌ها باشند. چندین ماموریت در مسیر خود به سمت سیارک‌ها آزمایش‌های گرانشی مشابهی را انجام خواهند داد تا در کنار وظایف دیگر، ساختار داخلی آنها را نیز مدل‌سازی کنند. این یافته‌ها می‌توانند آنچه را که ما درباره سیارک‌ها می‌دانیم، تغییر دهند.
این پژوهش در مجله «Nature Astronomy» به چاپ رسید.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1095853/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گزارش خبرنگار خبرورزشی از ورزشگاه آزادی در آستانه دیدار استقلال-چادرملو

مدیرعامل چادرملو: ما هم می‌خواستیم بازی‌مان با استقلال از شبکه 3 پخش شود

آزادی 10 زندانی جرائم غیر عمدی استان سمنان

نفت MIS برای بقا دیر اقدام کرد!

کمین مقاومت در رفح؛ کشته و زخمی‌شدن نظامیان صهیونیست

آقاجلال کاغذهای جادویی را برداشت! (عکس)

ورود تیم فولاد و استقلال خوزستان به ورزشگاه

حماس: حملات صهیونیست‌ها به کرانه باختری اراده ملت ما را از بین نمی‌برد

شوخی زشت علیخانی با نعیمه نظام‌دوست در جوکر

آقای پژمان جمشیدی دیگر از دیدن خواب شما هم می‌ترسیم

پست اینستاگرامی پریناز ایزدیار برای فوت پدرش

مجتبی پیرزاده، یک‌تنه آبروی سریال محبوب شده است

سلفی پربازدید نگار جواهریان در پشت‌صحنه «وحشی»

خورشید در نهایت، تمام حیات روی زمین را نابود خواهد کرد

شاید تا 10 سال دیگر، آیفونی وجود نداشته باشد!

ظرفیت ورزشگاه تختی خرم آباد تکمیل شد

ورود اتوبوس پرسپولیس به ورزشگاه تختی

نمایی از ورزشگاه آزادی پیش از مصاف دو تیم استقلال و چادرملو اردکان

هواداران خیبر وحید امیری را به شدت تشویق کردند

یک تازه‌وارد با عبور از قهرمان المپیک جایگاه اول تپانچه را کسب کرد

اعلام آمادگی خوزستان برای میزبانی جشن قهرمانی

سکه با افزایش قیمت به استقبال پایان هفته رفت، طلا و سکه گران شدند

رمان «برای مادرم» منتشر شد

بخشی از کتاب/ هنر خوب‌ زندگی‌ کردن

کاتن: ترامپ خواستار توافق قوی با ایران است

بازدید فرمانده کل سپاه از یک پایگاه زیر زمینی راهبردی

جبهه مقاومت خود را بازشناسی کند/ در یک انعطاف تاریخی قرار داریم

شعله مقاومت خاموش شدنی نیست؛ غزه هنوز هم زنده است

گام بلند پالایش نفت آبادان در بومی‌سازی کاتالیست

امضای تفاهم‌نامه اچ‌اس‌ئی بین پژوهشگاه صنعت نفت و پالایش گاز سرخون

کارگردان «بچه مردم»: فیلم‌سازی فرمول واحد ندارد

جنا اورتگا؛ دختری که قلب‌ دهه هشتادی‌ها را فتح کرد

شوخی جناب خان با سوژه مستعان همه را روده‌بر کرد

مهران ضیغمی و همسرش در اکران خصوصی فیلم «سلام علیکم حاج آقا» در ایوان شمس

کاهش مصرف سموم در باغ‌های سیب با اینترنت اشیاء

بخشنامه تغییر ساعت اداری در خوزستان ابلاغ شد

ضرورت توجه به میراث باستانی و فرهنگی در موزه‌های صنعت نفت

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد

دیدار مدیرعامل صندوق اشتغال و کارآفرینی ایثارگران با مادران شهدای محله جوادیه

طرح مجلس برای بازنشستگی با 70 سال سن و 10 سال سابقه

بنزین در سال 1404 گران نمی‌شود؛ افزایش قیمت‌ها قانونی است

اثر جنگ هند و پاکستان بر اقتصاد ایران

امضای تفاهم‌نامه همکاری پژوهشگاه صنعت نفت و شرکت کی‌آن چین

انتقال 33 میلیارد لیتر فرآورده نفتی از منطقه تهران به مبادی مصرف

نخستین روز بیست‌ونهمین نمایشگاه نفت

لایروبی اروند و توسعه گردشگری جزیره مینو در دست پیگیری است

کارگران پیشران توسعه صنعتی کشور هستند

حرکت گاز ایلام به‌سوی خودکفایی در مواد شیمیایی راهبردی پالایشگاهی

پیام تبریک استاندار خوزستان، به مناسبت سالروز آزادسازی هویزه

پرداخت کامل معوقات حقوق و بیمه کارگران شرکت لاستیک خوزستان