پیام خوزستان

آخرين مطالب

پشت‌پرده توقف 100 هزار بشکه‌ای تولید نفت؛ چرا تولید ابوذر متوقف شد؟ وزارت نفت

پشت‌پرده توقف 100 هزار بشکه‌ای تولید نفت؛ چرا تولید ابوذر متوقف شد؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران با تأکید بر اینکه توقف تولید 100 هزار بشکه‌ای از میدان ابوذر از آذر 1403 و بازگشت بیش از 30 درصدی تولید این میدان در شرایط فعلی، تصمیمی آگاهانه و داوطلبانه بوده است تا از مقدار آلودگی زیست‌محیطی کاسته شود، بیان کرد: میدان ابوذر یک میدان مستقل به شمار می‌رود و این توقف تولید، عدم‌النفعی برای ایران به همراه ندارد.

سکوی ابوذر به‌عنوان یکی از مهمترین سکوهای تولید نفت ایران در خلیج فارس است. تا پیش از این، روزانه 100 هزار بشکه نفت از قلب سکوی ابوذر تولید و با خط لوله‌ای 24 اینچی به جزیره خارک منتقل می‌شد. خط لوله‌ای که به دلایل مختلف از طول عمر بالا گرفته تا عدم مراقبت‌های به موقع، بیشتر شبیه آبکشی بود که هر بار نفت از یکی از سوراخ‌های آن بیرون می‌زد و به دریا می‌ریخت. نشت نفت و سوراخ‌های بی‌شمار این خط لوله 24 اینچی سرانجام سبب شد تا استفاده از آن برای انتقال نفت تولیدی از سکوی ابوذر به جزیره خارک غیرممکن شود.
خط لوله 24 اینچی انتقال نفت سال 1400 از مدار خارج شد و تصمیم مدیران وقت شرکت نفت فلات قاره بر آن شد تا به جای آن از خط لوله 26 اینچی که برای انتقال گاز همراه نفت احداث شده بود، استفاده شود. تصمیم که از سر اجبار برای حفظ تولید نفت از یک مخزن مستقل گرفته شد اما فقط 18 ماه زمان لازم بود تا سرنوشت این مار 26 اینچی 74 کیلومتری در بستر دریا را به سرنوشتی مشابه رفیق 24 اینچی آن تبدیل کند. نخستین نشتی از خط لوله 26 اینچی به تاریخ 31 مرداد سال 1402 ثبت شد و این در حالی بود که این خط لوله از 16 اسفند سال 1400 برای انتقال نفت تغییر کاربری داده بود.
نشت نفت هر روز از این خط لوله بیشتر شد. هر روز سوراخ جدیدی در این خط لوله ایجاد می‌شد و اگرچه کارکنان فلات قاره با نشت‌گیری از خط لوله آن را سر پا نگه می‌داشتند اما هر بار تعمیر خط لوله تنها برای چند روز دوام داشت و بخش دیگری از خط لوله دوباره سر باز می‌کرد. علت این موضوع آنگونه که احمدرضا راستی، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره ایران به خبرنگار شانا اعلام کرده است، مناسب نبودن این خط برای انتقال نفت، عدم کنترل آب لازم برای انتقال نفت در خط لوله، ورود ماسه به خط لوله 26 اینچ و رسوب آن در کف این خط و از همه مهمتر بی‌توجهی به پیگرانی‌های به موقع بود و در نهایت کار به شکایت سازمان محیط زیست و سازمان بنادر برای نشت نفت در دولت قبل رسید.
این در شرایطی بود که در آن زمان در مواقعی تا 10 برابر بیشتر از مواد امحاکننده نفتی برای از بین‌بردن لکه‌های ناشی از نشت نفت در این شرکت استفاده شده بود تا سرپوشی بر سوراخ‌های مکرر خط لوله و آلودگی‌های زیست محیطی باشد. با روی کار آمدن دولت چهاردهم و به فاصله چند ماه، بحران استفاده از این خط لوله و ادامه در مداربودن آن خودنمایی کرد. به گفته مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره، از آنجا که میدان ابوذر، میدان مستقل ایرانی است و همسایه‌ای در آن شراکت ندارد، بر اساس اختیار و البته با توجه به ملاحظات زیست محیطی، تصمیم بر توقف استفاده از این خط لوله تا زمان تعمیر کامل آن گرفته شد. در کنار آن نیز، در همین دولت ساخت خط لوله جدید 20 اینچی که از سال 1401 آغاز شد و قرار بود ظرف 2 سال و در سال 1403 به پایان برسد تا پایداری تولید از میدان ابوذر در سال‌های آینده تضمین شود.
مشروح گفت‌وگوی احمدرضا راستی، مدیرعامل شرکت نفت فلات قاره را در ادامه می‌خوانید. گفت‌وگویی که سایه و روشن توقف تولید از میدان ابوذر و علت اصلی آن را بیان می‌کند.
از چه زمانی خط لوله 26 اینچ مورد استفاده قرار گرفت و چه عواملی سبب تا این خط لوله هم با نشتی‌های متعدد همراه شود؟
خط لوله 24 اینچ انتقال نفت در سال 1400، آنقدر سوراخ شده بود و نفت به دریا می‌زد که دستگاه‌های نظارتی مثل سازمان محیط زیست و اداره بنادر و دریانوردی فلات قاره را به دلیل عدم رعایت الزامات زیست محیطی تحت فشار گذاشته بود و در نهایت با اجبار این سازمان‌ها، توقف انتقال نفت از خط لوله 24 اینچی انجام شد و خط لوله 26 اینچی جای آن را گرفت. اگر چه این تصمیم انتقادات زیادی را به دنبال داشت و تأکید شده بود که این خط لوله گاز، چندان مناسب انتقال نفت نیست، اما به جای توجه به حفظ و نگهداری برای جلوگیری از خوردگی، در عمل به توصیه‌های ایمنی برای افزایش عمر خط لوله بی‌توجهی شد.
چه اقدام‌های باید انجام می‌شد، که در آن زمان صورت نگرفت و در نهایت به نشتی نفت از این خط لوله در تابستان 1402 انجامید؟
متأسفانه عدم توجه به پیگرانی‌ها و نظارت بر روی تزریق مواد شیمیایی، انتقال نفت با آب کمتر و ورود بیشتر ماسه به خط لوله سبب شد تا خط لوله آسیب ببیند و بعد از حدود 1.5 سال از آوردن خط لوله 26 اینچ داخل سرویس، نخستین سوراخ ایجاد شد و روند نشت خط لوله ادامه داشت و تا قبل از شروع دولت چهاردهم در مرداد 1403 حدود 6 تا 7 تا ترمیم خط لوله برای جلوگیری از نشتی انجام شد. نشتی نفت از مرداد سال 1402 تا مرداد 1403 سبب شد تا هر بار که اعتراض سازمان محیط زیست بالا می‌گرفت برای مدتی تولید و انتقال نفت متوقف شود. همچنین برای کنترل این نشتی‌ها از مواد امحاکننده بیشتری استفاده می‌شد و در مواردی حتی به 10 برابر شرایط عادی می‌رسید. خط لوله 24 اینچ از مدار خارج بود و خط لوله 26 اینچ نیز سوراخ سوراخ شده و عملا از دست رفته بود.
واکنش‌ها به این شرایط همزمان با روی کار آمدن دولت چهاردهم چه بود؟ و شما چه تصمیم در این زمینه گرفتید؟
معاون استانداری خوزستان یک شب به من زنگ زد که نفت دنیا رو گرفته و تمام سواحل هندیجان نفت است. از اداره بندر بوشهر نیز به من زنگ زدند و نسبت به نشت نفت اعتراض داشتند. ما دو راه پیش‌رو داشتیم. یا باید با همان شرایط تولید را از یک مخزن مستقل ادامه می‌دادیم و یا تصمیم شجاعانه‌تری می‌گرفتیم و با توجه به ملاحظات زیست محیطی، تولید را تا زمان پایدار شدن خط لوله متوقف می‌کردیم. زیرا عملا با همین آلودگی‌ها دولت قبل تولید نفت را ادامه داده بود. در نهایت تصمیم بر آن شد تا تولید نفت به صورت خودخواسته و با تصمیم درست متوقف شود زیرا میدان ابوذر مستقل است و خطر برداشت بیشتر از سوی همسایگان وجود ندارد. بنابراین عدم‌النفعی نیز متوجه این توقف تولید نبود.
نکته مهم آن است که در حالی که تا پیش از دولت چهاردهم چندین شکایت از سوی سازمان محیط زیست علیه شرکت نفت فلات قاره انجام شده بود، اما با این توقف، دیگر شکایتی از شرکت ما انجام نشده و ما همچنان پاسخگوی شکایت‌هایی هستیم که در دولت قبل شکل گرفت. در واقع، این توقف تولید 100 هزار بشکه‌ای از آذر پارسال و بازگشت بیش از 30 درصد تولید در شرایط فعلی، یک تصمیم خودخواسته بوده تا آلودگی محیط‌زیستی کاهش پیدا کند.
با قطع جریان نفت در این خط لوله از 19 آذر سال 1403، بررسی‌ها آغاز شد و پاکسازی و ترمیم خط لوله 26 اینچ در دستور کار قرار گرفت.همچنین پیگرانی مخصوصی برای شستشوی داخل خط لوله صورت گرفت. به وسیله گاز نیز فشارگذاری صورت گرفت و نقاط پر ریسک شناسایی شد. در نهایت مشخص شد که در 17 نقطه خط لوله سوراخ دارد که این بخش‌ها ترمیم و شستشو با مواد شیمیایی قوی صورت گرفت.
با این اقدام‌ها تا چه مقدار تولید نفت از سکوی ابوذر به مدار تولید بازگشت؟
در حال حاضر، خط لوله امکان انتقال روزانه 100 هزار بشکه نفت را دارد اما با شرکت ملی نفت هماهنگ کردیم که تولید در حدود 35 هزار بشکه باقی بماند تا خط لوله پایداری خود را حفظ کند. برای انتقال 100 هزار بشکه لازم است تا فشار خط لوله به 40 بار برسد که می‌تواند خط لوله را با ریسک همراه کند، اما برای انتقال 35 هزار بشکه می‌توان با فشار 15 بار خط لوله را در مدار تولید نگه داشت که سلامت خط حفظ می‌شود.
خط لوله جدید 20 اینچی تا چه زمانی آماده بهره‌برداری می‌شود؟
ساخت خط لوله جدید از سال 1401 و بعد از برنده‌شدن شرکت تأسیسات دریایی در مناقصه ساخت آغاز شد. اکنون تمام 76 کیلومتر لوله مورد نیاز خریداری شده و در بندر خرمشهر کیسینگ لوله‌ها در حال انجام است. شرکت تأسیسات دریایی منتظر آماده‌شدن کشتی لوله‌گذار است و پیش‌بینی می‌شود لوله‌گذاری از اواسط تیر به مدت 60 روز انجام شود. بعد از آن نیز اتصال خط لوله به سکوی ابوذر و از سوی دیگر به تأسیسات در جزیره خارک صورت می‌گیرد و امیدواریم تا پایان سال خط لوله جدید 20 اینچ را به مدار تولید بیاوریم. این در حالی است که ساخت خط لوله باید 2 ساله به اتمام می‌رسید.
بعد از بهره‌برداری از خط لوله جدید، امکان استفاده دوباره از خط لوله 26 اینچ برای انتقال گاز وجود دارد؟
این خط لوله که 76 کیلومتر است، تنها در 20 کیلومتر نزدیک جزیره خارک دچار خوردگی شده و حتی اگر نتوان این بخش را برای انتقال گاز ترمیم کرد، نیازی به احداث خط لوله جدید نیست بلکه 20 کیلومتر مدنظر تعویض می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1095655/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«استراتژی‌های کوچینگ» روانه بازار نشر شد

سرلشکر سلامی خطاب به آمریکایی‌ها: در موضوع هسته‌ای اگر تهدید کنید بدانید ما در هر مقیاسی برای جنگ آماده‌ایم

تصاویری از قدرت پهپادی ایران در رهگیری شناورهای فرامنطقه‌ای

آمریکا تحریم‌های جدیدی علیه ایران اعمال کرد

گزارش خبرنگار خبرورزشی از ورزشگاه آزادی در آستانه دیدار استقلال-چادرملو

مدیرعامل چادرملو: ما هم می‌خواستیم بازی‌مان با استقلال از شبکه 3 پخش شود

آزادی 10 زندانی جرائم غیر عمدی استان سمنان

نفت MIS برای بقا دیر اقدام کرد!

کمین مقاومت در رفح؛ کشته و زخمی‌شدن نظامیان صهیونیست

آقاجلال کاغذهای جادویی را برداشت! (عکس)

ورود تیم فولاد و استقلال خوزستان به ورزشگاه

حماس: حملات صهیونیست‌ها به کرانه باختری اراده ملت ما را از بین نمی‌برد

شوخی زشت علیخانی با نعیمه نظام‌دوست در جوکر

آقای پژمان جمشیدی دیگر از دیدن خواب شما هم می‌ترسیم

پست اینستاگرامی پریناز ایزدیار برای فوت پدرش

مجتبی پیرزاده، یک‌تنه آبروی سریال محبوب شده است

سلفی پربازدید نگار جواهریان در پشت‌صحنه «وحشی»

خورشید در نهایت، تمام حیات روی زمین را نابود خواهد کرد

شاید تا 10 سال دیگر، آیفونی وجود نداشته باشد!

ظرفیت ورزشگاه تختی خرم آباد تکمیل شد

ورود اتوبوس پرسپولیس به ورزشگاه تختی

نمایی از ورزشگاه آزادی پیش از مصاف دو تیم استقلال و چادرملو اردکان

هواداران خیبر وحید امیری را به شدت تشویق کردند

یک تازه‌وارد با عبور از قهرمان المپیک جایگاه اول تپانچه را کسب کرد

اعلام آمادگی خوزستان برای میزبانی جشن قهرمانی

سکه با افزایش قیمت به استقبال پایان هفته رفت، طلا و سکه گران شدند

امضای 18 قرارداد و تفاهم‌نامه ساخت بار اول در نفت

نبض نفت در خیابان سئول

در بازدید پزشکیان از نمایشگاه نفت چه گذشت؟

تحول دیجیتال در صنعت نفت؛ معادل یک انقلاب صنعتی است

استقبال هلدینگ‌های پتروشیمی از تکمیل زنجیره ارزش

مدیریت پسماند در صنعت پتروشیمی؛ از ضایعات تا سوخت جایگزین

نخستین روز بیست‌ونهمین نمایشگاه نفت/ 2

افزایش استفاده از تجهیزات ایرانی در طرح‌های پتروشیمی

رمان «برای مادرم» منتشر شد

بخشی از کتاب/ هنر خوب‌ زندگی‌ کردن

کاتن: ترامپ خواستار توافق قوی با ایران است

بازدید فرمانده کل سپاه از یک پایگاه زیر زمینی راهبردی

جبهه مقاومت خود را بازشناسی کند/ در یک انعطاف تاریخی قرار داریم

شعله مقاومت خاموش شدنی نیست؛ غزه هنوز هم زنده است

گام بلند پالایش نفت آبادان در بومی‌سازی کاتالیست

امضای تفاهم‌نامه اچ‌اس‌ئی بین پژوهشگاه صنعت نفت و پالایش گاز سرخون

کارگردان «بچه مردم»: فیلم‌سازی فرمول واحد ندارد

جنا اورتگا؛ دختری که قلب‌ دهه هشتادی‌ها را فتح کرد

شوخی جناب خان با سوژه مستعان همه را روده‌بر کرد

مهران ضیغمی و همسرش در اکران خصوصی فیلم «سلام علیکم حاج آقا» در ایوان شمس

کاهش مصرف سموم در باغ‌های سیب با اینترنت اشیاء

بخشنامه تغییر ساعت اداری در خوزستان ابلاغ شد

ضرورت توجه به میراث باستانی و فرهنگی در موزه‌های صنعت نفت

کتاب «اینجا بدون تو» به قلم همسر شهید مدافع حرم محمد بلباسی رونمایی شد