پیام خوزستان

آخرين مطالب

انتقاد شدید از «صیاد»»/ درباره بنی‌صدر فیلم ساخته اید یا شهید صیاد شیرازی؟! فرهنگی

انتقاد شدید از «صیاد»»/ درباره بنی‌صدر فیلم ساخته اید یا شهید صیاد شیرازی؟!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - فرهیختگان / شهر پر از بیلبوردهای تبلیغاتی است که در آن مردم را به تماشای یک فیلم فرامی‌خواند، اما در بیشتر این تابلوها، جای قهرمان داستان، یعنی «شهید علی صیاد شیرازی» خالی است و حضور «ابوالحسن بنی‌صدر» به‌عنوان مهم‌ترین قطب منفی اثر در آن‌ها پرتکرارتر است.
فیلم سینمایی «صیاد» هم در واقعیت به جای شناساندن چهره ویژه‌ای همچون «شهید علی صیاد شیرازی» به مخاطبان جوان‌تر سینما و تبدیل آن به «اسم خاص» در ذهنیت این دسته از تماشاگران به‌طور ناخواسته به بیان خصوصیات و ویژگی‌های بنی‌صدر می‌پردازد و به اثری پرتره، اما در مورد بدمن ماجرا تبدیل می‌شود.
«صیاد» پس از «پایی برای پرواز» و «کلبه» سومین فیلم بلند داستانی «جواد افشار» محسوب می‌شود که اگر نسبت به دو ساخته قبلی بدتر نباشد به‌هیچ‌وجه بهتر نیست. در واقع افشار در دومین پروژه بلندپروازانه‌اش پس از سریال پرهزینه «کیمیا» به سراغ روایت بخش‌هایی از زندگی فرمانده نیروی زمینی ارتش رفته ولی از نتیجه کار چنین برمی‌آید که فیلم هنوز تبدیل به یک «اثر» نشده و در حد کلیپ‌ها و آیتم‌های نمایشی تلویزیونی باقی مانده است.
قرار فیلم‌ساز با ما احیاناً این است که در هنگام تماشای صیاد به شناخت دقیق‌تری از این قهرمان دست یابیم و احساس مثبت‌مان نسبت به او را برانگیخته کنیم که در این‌صورت می‌توان به تیم تولید این فیلم به‌خاطر نیت خیرشان آفرین گفت، اما وقتی که وارد جهان بی‌منطق و پادرهوای اثر می‌شویم تمام آن تحسین‌های اولیه را از فیلم‌سازش پس می‌گیریم!
صیاد که در ادامه پروژه ساخت فیلم و سریال در مورد فرماندهان دفاع مقدس قرار دارد نه‌تنها مانند بیشتر آن‌ها به فرم نمی‌رسد بلکه اساساً «شناخت سوژه» برایش تبدیل به «مسئله اساسی» نمی‌شود و فیلم مدام دور آدم‌ها و موضوعات متعدد می‌چرخد و بدون آن که آورده‌ای برای مخاطبش داشته باشد به تیتراژ پایانی می‌رسد. ما قرار است از پس تماشای کشمکش میان صیاد شیرازی با بنی‌صدر و همراهانش به شناخت دقیق‌تری از قهرمان داستان برسیم، 
ولی فیلم‌ساز با نابلدی تمام، زاویه‌دید دوربینش را به‌طرف بنی‌صدر سوق می‌دهد و در مقایسه با صیاد شیرازی پرداخت بیشتر و حتی به شکل ناخواسته نگاه همدلانه‌تری نسبت به او دارد! به همین خاطر هم است که فیلم مصالح لازم برای بیان تفسیرهای زمان‌پریشانه را فراهم می‌کند و اکت‌ها و تصمیمات سیاسی رئیس‌جمهور مخلوع را در ترازوی امروز می‌گذارد. 
این البته تنها ایراد مهم و اساسی صیاد نیست و ما به‌عنوان مخاطب سینما نسبت به چرایی حضور او در عملیات‌های مختلف و دفاعش از نیروهای نظامی و همچنین ایده‌اش مبنی بر همگرایی سپاه و ارتش در میدان نبرد هیچ درکی پیدا نمی‌کنیم. اینجا دقیقاً نقطه‌ای بود که فیلمنامه‌نویس باید پیش از هر چیز فکرش را می‌کرد و از انگیزه‌های درونی و بیرونی برای حضور همه‌جانبه در جنگ پرده برمی‌داشت تا تماشاگر نسبت به چندوچون اقدامات او به‌درستی آگاه می‌شد و صیاد را به همراه تمام ویژگی‌های مثبت و نقاط ضعفش در راه پرداخت و قوام شخصیت درک می‌کرد، اما فیلمنامه و اجرا در یک اتحاد نامبارک دست به ساخت اثری زده‌اند که همان اطلاعات و محفوظات پیشینی ما در مورد شهید صیاد شیرازی را به شکلی ابتر و فشرده تکرار می‌کند؛ با این تفاوت که مطالعه آنچه بر این شهید در طول دوران حیاتش گذشته ما را از تماشای این فیلم کاملاً بی‌نیاز می‌کند.
تعدد موضوعات که رفت‌وآمد آدمک‌ها به درون قاب را منطقی جلوه می‌دهد مورد دیگری است که اجازه ساخته‌شدن شخصیت سینمایی کاراکتر محوری ماجرا را نمی‌دهد. در واقع بیننده نمی‌تواند با وجوه سینمایی شخصیت صیاد ارتباط بگیرد و برای قرارگرفتن در مسیر قصه، حفره‌های عمیق و پر ناشدنی روایت را باتوجه‌به پیش‌فرض‌های خود جلو ببرد.
این البته تنها جنبه منفی این شیوه از روایت نیست و باید اشاره کرد که فیلم‌ساز عجله زیادی دارد تا توجه مخاطب را از اصل به سمت حاشیه بکشاند و او را با پرش ذهنی مواجه کند؛ حاشیه هم چیزی جز پرداختن به بگومگوی فرماندهان سپاه و ارتش در چادر فرماندهی و شوخی سطحی با اسامی عملیات‌های مختلف و اشاره به مسئله ایرانیت و ساختن یک دیگری در برابر زبان عربی نیست. 
فیلم در ادامه هم راه را بر ارائه تفسیرهای زمان‌پریشانه و آناکرونیستی باز می‌گذارد و برای نزدیک‌کردن احوال شهید صیاد شیرازی به حال اکنون سازندگانش از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند و قرائتش از دفاع مقدس را موضوع تفسیرهای مد روز قرار می‌دهد. 
حضور «مارال بنی‌آدم» به‌عنوان همسر شهید نیز حتی باوجود پیوند زناشویی‌اش در واقعیت بیرونی با «علی سرابی» هم مصداق ندارد و ما نمی‌فهمیم که بیان احوالات درونی شهید صیاد شیرازی از زبان همسرش از کدام منطق سینمایی پیروی می‌کند. علی‌القاعده فیلم باید می‌توانست منطق استفاده از صدای مارال بنی‌آدم به‌عنوان راوی را توجیه‌پذیر جلوه دهد و اثر را با نماهایی از همسر شهید در مقام روایت‌کننده ماجرا به تصویر دربیاورد، اما حتی این اتفاق در تدوین هم نمود پیدا نکرد تا اثر به کلیپی مطول از صدای توپ و تانک که توانایی حفظ راکورد صحنه را هم ندارد بدل شود. در واقع، فیلم‌ساز همسو با بیلبوردهای تبلیغاتی فیلمش در سطح شهر از شهید صیاد شیرازی به‌عنوان «مک‌گافین» آدم‌های مسئله‌داری همچون «بنی‌صدر» و همپالگی‌هایش بهره برده که این اتفاق در نوع خودش جالب‌توجه است. 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1094161/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت «فرمانده سری» از 7 روز قبل از عملیات طوفان‌الاقصی

شوخی رئیس‌جمهور با پژمان‌فر، نماینده مجلس مشهد: بیا جلو بشین خبری نیست نمی گیرنت

عراقچی با شهباز شریف دیدار کرد

پزشکیان: بی‌عدالتی و تبعیض بین مدارس دولتی و غیردولتی برازنده نظام اسلامی نیست

پزشکیان: برخی استانداران در باور گذشته هستند و می‌گویند پول بدهید تا کارها را درست کنیم

اسلامی: غنی‌سازی نماد استقلال و اقتدار ملی است

تصاویری از حضور خانواده‌های شهدای خدمت در محل معراج

قیمت طلا، سکه و ارز امروز؛ 15 اردیبهشت| تمام سکه 76 میلیون و 400 هزار تومان

چرا کفپوش اپوکسی مناسب ترین کفپوش برای کارخانه ها است؟

ورود سامانه گرد و خاک عراقی از امروز به خوزستان

لزوم اجرای قانون ممنوعیت عرضه و استعمال دخانیات در بوستان های دزفول

استاندار خوزستان با سفر به شادگان قول تسریع در حل مشکلات محلی را داد

مراجعه 248 بیمارتنفسی ناشی از گردوخاک به مراکز درمانی جنوب غرب خوزستان

تلمبه خانه دارخوین، گنجینه ارزشمند نفت جنوب است

رشد 4 هزار مگاواتی پیک مصرف برق شبکه خوزستان

توسعه و افزایش بهره‌وری در قدیمی‌ترین میدان نفتی کشور کلید خورد

بسیج می‌تواند در ارتقای پشتوانه مردمی نظام نقش موثری ایفا کند

کارگردان «رژه پنگوئن‌ها» داور بخش واقعیت مجازی کن شد

کتک کاری بهبود و ارسطو

پرتاب ماهواره‌های «استارلینک» در روز جنگ ستارگان

اینزاگی: یامال را به طور ویژه‌ای زیر نظر خواهیم گرفت

ممنوع الورود شدن مادام‌العمر آرنولد در لیورپول!

قطعی شدن غیبت کامران قاسمپور در جام تختی

اعلام اسامی محرومان هفته بیست‌ونهم لیگ برتر فوتبال

دو نشانه غیرقانونی‌بودن معاملات آنلاین طلا را بشناسید

میانگین قیمت نفت امسال 60 دلار خواهد بود

هدایت هدفمند سرمایه‌گذاری‌ها در تکمیل زنجیره ارزش

مراسم گرامیداشت روز شوراهای شهر و روستا اردیبهشت ماه 1404

لزوم به‌روزرسانی فرآیندهای مدیریت حوادث

تشکیل کنسرسیوم‌های صادراتی برای حضور در بازارهای جهانی

سرپرست اداره تربیت بدنی وزارت نفت معارفه شد

داستانک/ در مسیر اوج

رئیس‌جمهور به دیدار مادر شهید رئیسی رفت

توضیحات عراقچی پس از دیدار با وزیر خارجه پاکستان

موزه انقلاب و دفاع مقدس میزبان جشنواره فیلم مقاومت شد

راز مقاومت یمن در برابر بزرگترین قدرت نظامی جهان+فیلم

مدیران استان قزوین بزرگداشت شهدای خدمت را جدی بگیرند

نماینده ایرلندی پارلمان اروپا: تجربه ملت مظلوم فلسطین مشابه ایرلند است

چهره ها/ تصاویری از روناکِ سریال «نون خ» در دبی

استقبال از حضور بازیگران تاجیک در پروژه‌های ایرانی بعد از «پایتخت 7»

علاقه عجیب و غریب صحرا اسداللهی به ماشین بازی

فراستی: فرهنگ کمدی نداریم!

«شنژو-20» نمونه‌های آزمایشی را به ایستگاه فضایی چین رساند

تغییر تاکتیک رئال مادرید در ال‌‌کلاسیکوی آخر

فرستاپن: ردبول در سطح مک‌لارن نیست

صعود علی پاکدامن در رده‌بندی فدراسیون جهانی

تاخیر در برگزاری دیدار فینال لیگ برتر بسکتبال بدلیل ازدحام جمعیت

دیدار سرپرست بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با خانواده شهید والامقام عسکر کبودی

استقبال سرمایه‌گذاران از تابلو برق آزاد؛ بورس انرژی ایران رکورد زد

نمایشگاه نفت تهران؛ روایتی از 30 سال رُستن زیر قطره‌های طلای سیاه