پیام خوزستان

آخرين مطالب

چگونه آثار داستایفسکی را بخوانیم؟ مقالات

چگونه آثار داستایفسکی را بخوانیم؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایرنا /خواندن آثار داستایفسکی صبر و آمادگی ذهنی می‌طلبد. آثار او فقط داستان نیستند؛ سفری به اعماق روان انسان و کشمکش‌های فلسفی هستند که هنوز پس از دو قرن، در جهان مدرن حرفی برای گفتن دارند.
 فئودور داستایفسکی یکی از بزرگ‌ترین نویسندگان تاریخ است که آثارش نه تنها شاهکارهایی در ادبیات روسی، بلکه گنجینه‌هایی در ادبیات جهانی به شمار می‌آیند. مطالعه رمان‌های او به دلیل درون‌مایه‌های پیچیده، شخصیت‌های چندلایه و مضامین فلسفی عمیق، نیازمند درک پیش‌زمینه‌های فکری اوست است.
خواندن آثار داستایفسکی مانند ورود به دنیایی پیچیده است. او با موضوعاتی؛ چون «وجدان»، «گناه» و مفاهیم «آزادی» و «مسئولیت»، «ایمان» و «تردید مذهبی» و «تضاد میان فرد و جامعه» سر و کار دارد. از سوی تجربه او در زندگی‌ زاویه جدیدی به داستان‌هایش بخشیده است. او پس از سال‌ها سختی و تبعید در سیبری به «دوره‌ای درخشان از خلاقیت» رسید و در آن چهار «رمان بزرگِ ادبیات روسی» و کل ادبیات جهان را نوشت.
اندیشه داستایفسکی
ویژگی فکری داستایفسکی «باور به پیچیدگی و تناقض در ماهیت انسان» بود. او اعتقاد داشت انسان موجودی است سراسر تضاد؛ همزمان می‌تواند عاشق و خشن، نیک و شرور، مؤمن و مردد باشد. در نگاه این نویسنده، انسان‌ها قابل تقلیل به فرمول‌های ساده‌ اخلاقی یا عقلانی نبودند.
داستایفسکی درگیر پرسش‌هایی مثل آزادی اراده، وجود خدا، مسئولیت اخلاقی و معنای رنج بود. وی باور داشت بدون ایمان، انسان به پوچی و تباهی کشیده می‌شود؛ ولی در عین حال، ایمان برای انسان مدرن کار آسانی نیست و از میان تاریکی شک و رنج عبور می‌کند.
از نظر فلسفی، داستایفسکی پیشرو اگزیستانسیالیسم بود؛ یعنی اعتقاد داشت حقیقت انسان در تصمیمات فردی، در انتخاب بین خیر و شر و در مبارزه‌ درونی او آشکار می‌شود، نه در قوانین اجتماعی یا نظریه‌های علمی.
به همین دلیل ویژگی مهم آثار داستایفسکی، «کاوش ژرف در روان انسان» است. او به عنوان نویسنده، شخصیت‌هایش را تا ژرف‌ترین لایه‌های روحی دنبال می‌کند؛ جایی که تضادها، ترس‌ها، امیدها و گناه‌های پنهان پدیدار می‌شوند.
زبان او پرتنش، هیجانی و پر از گفت‌وگوها و حتی درون‌گویی یا تک‌گویی‌های طولانیِ فلسفی است. روایت‌هایش معمولاً فضایی تیره و تار دارند و در بستر فقر، بیماری، تبعید، زندان یا فروپاشی خانواده شکل می‌گیرند.
برخی منتقدان داستایفسکی را «استاد ترسیم بحران‌های وجودی» نام نهاده اند؛ بحران‌هایی که در آن لحظه‌ها انسان به همه چیز، حتی به خودش، شک می‌کند.

پیام خوزستان

دست‌نوشته‌های داستایفسکی
چگونه آثار داستایفسکی را بخوانیم؟
آهسته و دقیق بخوانید؛ چون رمان‌های داستایفسکی بلند و پُرمغز هستند، بهتر است سرعت خواندن را کاهش دهید تا فرصت فکرکردن به مفاهیم فراهم شود. به قول یکی از منتقدان، «هرچه آهسته‌تر بخوانید، زمان بیشتری در جهان اثر خواهید ماند و بیشتر فرصت خواهید داشت درباره مضامین و دغدغه‌های آن بیندیشید». اگر کتاب‌ها را با سرعت می‌خوانید، اندکی وقت بگذارید و بخش‌های مهم را دوباره مرور کنید.
نام‌ها و شخصیت‌ها را یادداشت کنید؛ در رمان‌های داستایفسکی تعداد زیادی نام روسی (اغلب با چند شکل مختلف) به‌کار رفته است. برای حفظ پیوستگی داستان می‌توانید با خودتان تلفظ نام‌ها را ساده کنید یا فهرستی از شخصیت‌ها تهیه کنید. توصیه شده که «نام‌ها را هرطور که مایلید تلفظ کنید، حتی تغییر دهید و ساده کنید»؛ مهم این است که در ذهن شما ماندگار شوند. ساختن «برگه یادداشت شخصیت‌ها» یک پیشنهاد عمومی، برای مطالعه آثار نویسندگان روسی است.
به مطالعه عمق بدهید؛ در زمان خواندن چند خط یا پاراگراف مهم را یادداشت کرده یا نکته‌برداری کنید. داستایفسکی مسائل بزرگی مانند اخلاق، گناه و رستگاری، سرکوب درونی و انسانیت را مطرح می‌کند و این فرصتی برای تفکر شخصی است. در حاشیه کتاب یا دفترچه‌ای بنویسید: چرا شخصیت‌ها چنین فکر می‌کنند؟ آیا با آنها موافقید؟ به‌ عبارتی، با اندیشیدن روی مضامین کتاب به مطالعه‌تان عمق بیشتری بدهید.
در داستان قدم بزنید؛ بهتر است از خواندن خلاصه‌ها یا پیش‌داوری درباره اتفاقات داستان خودداری کنید، تا از کشف تدریجی داستان لذت ببرید.
پرسش‌های باز مطرح کنید؛ در حین خواندن سعی کنید سوالاتی برای خود مطرح کنید که شما را به تأمل بیشتر وا دارد. مورتیمر آدلر، نویسنده نخستین کتاب درباره «چگونه کتاب بخوانیم؟» توصیه می‌کند درباره هر اثر چهار پرسش بنیادی را در نظر بگیریم: «چه گفته می‌شود؟ چگونه گفته می‌شود؟ آیا حقیقت دارد؟ در نهایت چه؟».
مونولوگ‌های طولانی را رد نکنید؛ داستایفسکی به تک‌گویی درونی و مکالمات طولانی علاقه دارد که گاهی چند صفحه را در برمی‌گیرد. این بندهای دنباله‌دار و بی‌وقفه ممکن است در آغاز خواننده را خسته کنند اما نقطه قوت کار او محسوب می‌شوند. در برخورد با این ساختار، کلید کار صبر و انعطاف است؛ لحظاتی بایستید و با دقت به افکار شخصیت‌ها گوش دهید و نگران طولانی بودن متن نباشید.

پیام خوزستان

بازار


نسخه روسی مجموعه آثار داستایفسکی
از کجا شروع کنیم؟
برای مطالعه آثار داستایوفسکی پیشنهاد می‌شود با آثار کوتاه‌تر و ساده‌تر آغاز کرده و به‌تدریج به رمان‌های پیچیده‌تر و فلسفی‌تر او پرداخته شود.
شب‌های روشن: داستانی کوتاه و عاشقانه دربارهٔ تنهایی و رؤیاپردازی‌های یک مرد جوان در سن‌پترزبورگ. این اثر مقدمه‌ای مناسب برای آشنایی با سبک نوشتاری و فضای احساسی آثار داستایوفسکی است.
یادداشت‌های زیرزمینی: روایتی از یک مرد منزوی و ناهنجار که به نقد جامعه و انسان می‌پردازد. این اثر به‌ عنوان یکی از نخستین نمونه‌های ادبیات اگزیستانسیالیستی (هستی‌شناختی) شناخته می‌شود.
جنایت و مکافات: رمانی دربارهٔ راسکولنیکوف، دانشجویی که مرتکب قتل و با عذاب وجدان و پیامدهای اخلاقی آن مواجه می‌شود. این اثر یکی از مشهورترین و تأثیرگذارترین آثار داستایوفسکی است.
قمارباز: روایتی نیمه‌خودزندگی‌نامه‌ای درباره اعتیاد به قمار و تأثیرات آن بر زندگی فردی و روابط انسانی. این رمان در مدت کوتاهی نوشته شد و بازتابی از تجربیات شخصی داستایوفسکی است.
ابله: داستان پرنس میشکین، مردی پاک‌دل و ساده‌لوح که در جامعه‌ای پر از ریا و فساد قرار می‌گیرد. این اثر به بررسی تضاد بین معصومیت و فساد اجتماعی می‌پردازد.
شیاطین: رمانی سیاسی و فلسفی درباره گروهی از انقلابیون در روسیه قرن نوزدهم و پیامدهای ایدئولوژی‌های افراطی. این اثر نقدی بر افراط‌گرایی و نیهیلیسم است.
برادران کارامازوف: آخرین و جامع‌ترین اثر داستایوفسکی که به مسائل فلسفی، دینی، اخلاقی و روان‌شناختی می‌پردازد. داستان درباره سه برادر با دیدگاه‌های متفاوت و قتل پدرشان است. این رمان به‌عنوان شاهکار داستایوفسکی شناخته می‌شود.
با این ترتیب، خواننده به‌تدریج با سبک نوشتاری، مضامین فلسفی و پیچیدگی‌های روان‌شناختی آثار داستایوفسکی آشنا می‌شود. این مسیر مطالعه به درک عمیق‌تر و لذت‌بخش‌تر از آثار این نویسنده بزرگ کمک می‌کند.


رویدادهای تاریخی اجتماعی زمان داستایفسکی
دوره‌ زندگی داستایفسکی (1821 تا 1881) پر از رویدادهای بزرگ اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در روسیه بود.
داستایفسکی در جوانی شاهد حکومت نیکلای اول بود. او در جوانی به دلیل عضویت در حلقه‌ بحث‌های سیاسی، موسوم به «حلقه‌ پتراشفسکی»، دستگیر شد و حتی تا آستانه‌ اعدام رفت، اما در آخر لحظه حکم تخفیف یافت و به چهار سال زندان در سیبری و چند سال خدمت اجباری در ارتش محکوم شد. در این سال‌ها مواجهه‌ مستقیم با سخت‌ترین واقعیت‌های انسانی بود: جنایتکاران واقعی، گرسنگی، تحقیر و سرما.
برخی منتقدان می‌گویند در این دوران بود که ایمان مذهبی عمیق‌تری پیدا کرد و فهمید انسان، حتی در قعر فلاکت، باز هم می‌تواند کرامت و امید داشته باشد، به همین خاطر، در آثار بعدی‌اش مثل خاطرات «خانه مردگان» و «برادران کارامازوف»، تصویر انسان‌های گناهکار اما قابل نجات، بسیار پررنگ شد.
انقلاب‌های اروپایی سال 1848 نیز در ذهن و اندیشه داستایفسکی اثر عمیقی داشت، هرچند آزادی خواهان در روسیه سرکوب شدند، ولی ایده‌های سوسیالیسم، آزادی فردی و برابری وارد گفت‌وگوهای محافل روشنفکری زمان او شد.
آثار فلاسفه‌ آلمانی (مثل هگل و شوپنهاور) و نویسندگان فرانسوی و انگلیسی به‌شدت در محافل روشنفکری روسیه ترجمه و خوانده می‌شد. داستایفسکی چند سالی در فقر و با بیماری در اروپا زندگی کرد و با این افکار آشنا شد، ولی نسبت به بسیاری از آن‌ها موضع انتقادی داشت. او معتقد بود همراه با افزایش نفوذ سرمایه‌داری، فردگرایی و بحران‌های اخلاقی نیز در غرب در حال گسترش‌ اند، به همین دلیل، در نوشته‌هایش نوعی دعوت به بازگشت به «ریشه‌های معنوی روسی» دیده می‌شود.
اصلاحات اجتماعی دهه‌ 1860 و لغو نظام رعیتی، آزادی دهقانان در سال 1861، امیدی برای تحول اجتماعی در زمان او بود اما در عمل، بسیاری دهقانان همچنان در فقر باقی ماندند و فقر، بی‌عدالتی و نابودی طبقات پایین‌تر، دغدغه‌ اصلی رمان‌های او شد.
در اواسط قرن نوزدهم، جریان نیهیلیسم با تاکید بر رد ارزش‌های سنتی، از دین تا خانواده در روسیه قوت گرفت. داستایفسکی این پدیده را خطرناک می‌دانست و در رمان‌هایش به‌ویژه در «جنایت و مکافات» و «ابله» و «جن‌زدگان»، با آن مبارزه کرد.

پیام خوزستان

نسخه‌های انگلیسی آثار داستایفسکی
فئودور داستایفسکی که بود؟
فئودور میخایلویچ داستایفسکی به عنوان فرزند دوم در 11 نوامبر1821 در روسیه به دنیا آمد. پدرش پزشکی بود که در جوانی از کشور اوکراین به مسکو پایتخت روسیه مهاجرت کرده بود و همچنین مادرش دختر یکی از بازرگانان معروف مسکو بود.
او تا 10 سالگی خود را در مسکو گذراند، سپس به همراه برادر بزرگترش در دانشگاه نظامی تحصیل کرد. داستایفسکی 16 ساله بود که مادرش درگذشت و یک سال بعد نیز پدرش از دنیا رفت.
داستایفسکی در سال 1843 با درجه افسری از دانشکده نظامی فارغ‌التحصیل شد و شغلی در اداره مهندسی وزارت جنگ به دست آورد. در این دوران داستایفسکی روی به قمار آورد و ارث پدری خود را در این راه از دست داد که خاطرات این دوران سبب نوشتن رمان «قمارباز» شد.
داستایفسکی در سال 1845 نخستین اثرش رمان «بیچارگان» را به قلم تحریر درآورد و خیلی زود به عنوان یک نویسنده بزرگ به جوامع هنری معرفی شد. او در همان سال سه رمان معروف خود یعنی «همزاد»، «آقای پروخارچین» و «زنِ صاحبخانه» را نوشت.
بعد از نوشتن چند رمان، داستایفسکی که وارد محفل روشنفکران روسیه شده بود، به جرم براندازی حکومت دستگیر شد. دادگاه نظامی روسیه برای فیودور داستایفسکی تقاضای حکم اعدام کرد اما مشمول تخفیف شد و حکم او به چهار سال زندان در سیبری و سپس خدمت در لباس سرباز ساده تغییر یافت اما برای نشان دادن قدرت حکومت تزاری این زندانیان را در برابر جوخه‌های آتش نمایشی قرار دادند.
داستایفسکی در 15 فوریه 1854 از زندان بیرون آمد تا دوره بعدی مجازاتش را در لباس سرباز عادی طی کند، به عنوان مأمور خدمت در گردان هفتم پیاده‌نظام سیبری به سمیپالاتینسک اعزام شد. در همین دوران با دختری به نام ماریا دیمیتریونا ازدواج کرد. وی بعد از آزادی در 1856 دو داستان «خواب عموجان» و «دهکده ستیپان چیکاوا» را نوشت. سپس در مجله‌ای که برادرش آن را مدیریت می‌کرد، به روزنامه‌نگاری مشغول شد. برادر داستایفسکی در سال 1863 درگذشت. چند ماه بعد همسرش نیز جان باخت، این مرگ‌ها سبب نگارش دو رمان معروف «خاطرات خانه اموات» و «آزردگان» شد.
داستایفسکی بعد از مرگ همسرش، یک دستیار به نام آنا را استخدام کرد تا در تندنویسی به وی کمک کند. با کمک آنا، توانست رمان «قمارباز» را تنها در 21 روز بنویسد و پس از دوره‌ای با یکدیگر ازدواج کردند. حاصل این ازدواج 4 فرزند بود که یکی در سه ماهگی و یکی دیگر در سه سالگی درگذشت. بعد از این اتفاقات، داستایفسکی سفرهای اروپایی خود را آغاز کرده و به سوئیس، ایتالیا و آلمان سفر رفت.
او که اکنون یک نویسنده مشهور بود، نوشتن رمان «ابله» را شروع کرده و آن را در ژانویه سال 1869 در فلورانس ایتالیا به پایان رساند. سپس رمان «همیشه شوهر» را در پاییز همان سال در درسدن آلمان نوشت و در ژوئیه 1871 نوشتن «جن‌زدگان» را به پایان رساند. داستایفسکی بعد از مشهور شدن در محافل ادبی و در آغاز سال 1873 سردبیر مجله کوچکِ «گراژ دانین» شد.
او رمان «جوان خام» را در زمستان 1875 نوشت که در طول سال 1875 در مجله «اوتچستیه زابیسکی» انتشار یافت. «دفتر یادداشت روزانه یک نویسنده» را نیز طی سال‌های 1876 به همین نام در روزنامه منتشر کرد. رمان «برادران کارامازوف» که در دو جلد منتشر شد، نه تنها مسیر ادبیات بلکه مسیر فسلفه را تغییر داد و روی افرادی همچون نیچه تأثیرگذار بود.
داستایفسکی در سال 1881 به دلیل بیماری‌هایی که از دوران زندان به آن مبتلا شده بود، درگذشت. او به هنگام مرگ شصت سال داشت. در مراسم دفن وی بیش از سه هزار شهروند روسی حضور داشتند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1093796/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کیش میزبان چهارمین کنگره بین‌المللی وانا با محوریت سلول‌های بنیادی و پزشکی بازساختی

تأکید بر درآمدهای پایدار، اصلاح ساختارها و نقش محوری شرکت عمران ، آب و خدمات در آینده کیش

گل دوم منچستریونایتد به برنتفورد توسط گارناچو

گل سوم منچستریونایتد به برنتفورد توسط دیالو

سومین نشست شورای طرح و برنامه شاهد و ایثارگر برگزار شد

رایج‌ترین روش‌های پولشویی در سال 2025

سکه گران شد؛ ثبات نسبی قیمت طلا و دلار

7 سد کمتر از 10 درصد آب دارند؛ کاهش 33 درصدی بارش‌ها

بیشترین مقاصد صادرات ایران چه کشورهایی هستند؟

رد آتش از بندر شهید رجایی پاک شد

هشدار به سهام‌داران عدالت

تغییر فرمانده کل سپاه تکذیب شد

توسعه همکاری‌های فناورانه هسته‌ای ایران و ونزوئلا

امیر واحدی: نیروی هوایی خط مقدم پاسخ سریع به هر تهدیدی است

آزادیِ آزادی توسط جباری!

تنش آبی در اندیمشک بسیار جدی است

آزادی 1600 زندانی جرائم غیر عمد با محوریت امامزادگان و بقاع متبرکه

مظفری زاده: فیلم شادی با پرچم کشورهای دیگر حاشیه سازی برای تراکتور است

معاون استاندار فارس: تنها عامل مقاومت در برابر دشمنان همبستگی ملی است

مدیرعامل تراکتور: انتشار فیلم شادی با پرچم‌های دیگر برای به حاشیه‌کشیدن قهرمانی است

خرمشهر، آلوده ترین شهر ایران شد

ستاره گلزن سپاهان زیر تیغ رفت

فیلم شادی با پرچم کشورهای دیگر حاشیه سازی برای تراکتور است

داوران جشنواره فیلم 100 اعلام شدند؛ از مصطفی زمانی تا احمدرضا درویش

ماجرای سانسور «پایتخت 7» که سیروس مقدم فاش کرد

«استیون اسپیلبرگ» بزرگ‌ترین فیلم آمریکایی تاریخ را معرفی کرد

آمادگی چند فیلم جشنواره فجر 43 برای اکران

اقدام هیجان‌انگیز آمریکا، عاشقان کی‌پاپ را سورپرایز کرد!

ماه و مشتری بر فراز یکی از قدیمی‌ترین دریاچه‌های اروپا

درمان قارچ ناخن با یک قطره نانو ساخت ایرانی

با وفاق می توانیم نظام تعلیم و تربیتی طراحی کنیم که پاسخگوی نیازهای امروز و فردای ایران عزیز باشد

مدارس باید بستری برای تحقق آموزش باکیفیت، هدف‌محور و مؤثر باشند

پیام وزیر آموزش و پرورش به مناسبت روز سمپاد

گل اول منچستریونایتد به برنتفورد توسط میسون مانت

گل اول برنتفورد به منچستریونایتد توسط دامسگارد

ارائه دستاوردهای فناورانه پژوهشگاه صنعت نفت در نمایشگاه

واحدهای تحت پوشش گاز در پایتخت به مرز 6 میلیون رسید

شمارش معکوس برای آغاز به‌کار بزرگ‌ترین رویداد صنعتی کشور

روایتی از زندگی نماینده مسلمان کنگره آمریکا در بازار کتاب

شعر خوانی زیبای باران نیکراه

شعری زیبا از هوشنگ ابتهاج

نمی شود یک شب بخوابی!

چگونه آثار داستایفسکی را بخوانیم؟

شعری از سجاد حیدری، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

شعری دلنشین روی سنگ قبر!

تقریظ متفاوت رهبر انقلاب بر یک کتاب؛ زیارت قبول عزیز نویسنده

اطلاعیه شماره 6 ستاد انتخابات کشور درباره انتخابات شوراها

نماینده ولی فقیه در سپاه: تغییر فرمانده کل سپاه کذب و دروغ پردازی است

علی لاریجانی: برای ارزیابی در مورد مذاکرات زود است

تجلیل از فرمانده بسیج فولاد اکسین خوزستان در نشست استانی حفظ آثار دفاع مقدس