پیام خوزستان

آخرين مطالب

قاتلی به نام ریزگرد شهرستان ها

قاتلی به نام ریزگرد
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - به گزارش سلامت نیوز به نقل از جام جم، چند روزی می‌شود که باد و طوفان مهمان استان‌های ایران شده و هشدارهای جدی و فوری حکایت از سرعت تندبادها تا 100کیلومتر در ساعت دارند.درست است که معمولا طوفان‌ها خرابی‌هایی در پی دارند اما نکته مهم وجود گردوغبارهایی در دل این تندبادهاست که ویرانی‌های بیشتری برجای می‌گذارند.
بر اساس نتایج تحقیقات مشخص شده آلودگی‌های شدید و وجود ریزگردها در هوای شهرها به‌طور متوسط روزانه حدود 15هزارمیلیارد تومان به اقتصاد ضرر می‌زند که زیان زیادی به‌شمار می‌آید.
با این اوصاف، گردوخاک‌های فروردین و اردیبهشت‌ماه امسال تنها کیفیت هوا را پایین نیاورده، بلکه با نفوذ در میان چرخ‌دنده‌های اقتصاد، در حال از کار انداختن بخش زیادی از آن است.حدود دو هفته پیش بود که اولین موج گردوغباری سال جدید از غرب کشور آغاز شد و استان‌های خوزستان، کرمانشاه، لرستان، بوشهر، ایلام، کهگیلویه‌وبویراحمد و زنجان را تعطیل کرد. 
وقتی شاخص آلودگی هوا در کرمانشاه به بالاتر از 500 رسید، دیگر نمی‌شد میزان آلاینده‌ها را سنجید، چون دستگاه‌ها توانایی نشان‌دادن شاخص صفر تا 500 را دارند و فراتر از آن امکان‌پذیر نیست. در همان زمان به‌جز مراکز بهداشتی و امدادی تمام شهر تعطیل شد.البته حال و روز دیگر استان‌ها بهتر از کرمانشاه نبود. در خوزستان، تمام مدارس و دانشگاه‌ها غیرحضوری شدند و ادارات به دورکاری رفتند، چون ذرات معلق به 67 برابر حد مجاز رسید.اوضاع لرستان هم مثل خوزستان شد و رسانه‌های رسمی وضعیت این استان را «کاملا خطرناک» توصیف کردند.بوشهر و ایلام هم وضعیتی بحرانی را تجربه کردند و این‌بار استان‌هایی مثل زنجان که به‌ندرت آلودگی هوا داشتند هم آژیر قرمز ورود گردوغبار را به‌صدا درآوردند.
نیازمند پیمان منطقه‌ای
بر اساس گزارش‌های رسمی، از حدود دو دهه قبل که ریزگردها راه ورود به ایران را باز کردند، اعلام شد منشأ 55درصد آنها، بیابان‌های عراق، به‌خصوص اراضی در معرض بیابان‌زایی دجله و فرات هستند.سپس شرق سوریه و شمال عربستان هم به‌خاطر خشکسالی، سدسازی و بهره‌برداری از منابع زیرزمینی، به عوامل بروز بحران ریزگرد در ایران اضافه شدند.اما این پایان کار نبود زیرا مدیریت ناپایدار داخلی در کانون‌های خوزستان با 350هزار هکتار، دشت سیستان، تالاب هامون و زاینده‌رود را خشک کرد و کویر لوت هم به این کانون‌های بحران‌زا اضافه شد.
حالا و با کاهش بارش‌ها و خشکسالی در کشور حدود نیمی از تالاب‌ها هم به کانون ریزگردها تبدیل شده‌اند.این اتفاقات در شرایطی رقم خورد که وقتی در اوایل دهه‌80 اعلام شد کشورهای غرب‌آسیا باید برای یک مدیریت یکپارچه جهت مقابله با ریزگردها هم‌پیمان شوند، برخی تعلل‌ها باعث شد همکاری‌های بین‌المللی به‌ویژه با عراق، سوریه و ترکیه برای مدیریت ریزگردها شکل‌نگیرد و به‌همین‌خاطر هر سال اوضاع استان‌های غربی ایران بحرانی‌تر شود و دامنه گسترش ریزگردها تا شمال و شرق کشور افزایش یابد.
تجربیات قبلی نشان می‌دهد هر سال شهرهای ایران در محاصره کانون‌های گردوغبار قرار می‌گیرند و چشمه‌های گردوغبار خارجی و داخلی سالانه 137میلیون تن ریزگرد را تولید و روانه مناطق مختلف کشور می‌کنند. ریزگردهای خارجی پنج‌برابر داخلی‌ها ست.نکته ترسناک این‌که حالا در 23 استان کانون‌های تولید گردوخاک فعال هستند و شش استان بحرانی‌ترین چشمه‌های تولید ریزگرد را دارند.
مسئولان بی‌مسئولیت
الان بیش از دو دهه است که ریزگردها و تاثیرات آن مورد توجه قرار گرفته است.شاید روزی این پدیده در استان‌های غربی و به‌خصوص خوزستان بیش از هر جای دیگری مد نظر قرار می‌گرفت اما حالا تقریبا تمام ایران درگیر آن است، زیرا ذرات موسوم به PM2.5 به هیچ‌کس رحم نمی‌کنند و باعث افزایش آسم، برونشیت و بیماری‌های قلبی می‌شوند.جالب اینجاست که در برنامه مقابله با گردوغبار، وزارت جهادکشاورزی، سازمان منابع طبیعی، سازمان هواشناسی، سازمان حفاظت محیط‌زیست، سازمان زمین‌شناسی، همچنین وزارت بهداشت و درمان طیف گسترده‌ای از اقدامات تکلیفی دارند. در برنامه 10ساله مقابله با گردوغبار نیز از استانداران خواسته شده تا اقدامات لازم را در شورای برنامه‌ریزی توسعه استان‌ها مصوب و براساس اولویت پیگیری کنند. حال باید پرسید کدام استان‌ها آماده ارائه گزارش از میزان عملکرد خود در زمینه مدیریت ریزگردها هستند.
سوغات همسایه‌ها
گذری به دنیای آمار و ارقام و منشأ تولید ریزگردها می‌تواند در مدیریت این پدیده موثر باشد.اگر مجموع مساحت کانون‌های خارجی تولید ریزگردها را به‌دست‌بیاوریم به عدد 270میلیون هکتار می‌رسیم که در شش کشور ترکمنستان، عراق، افغانستان، پاکستان، امارات و عربستان قرار داشته و سالانه حدود 127میلیون تن گردوغبار تولید و روانه ایران می‌کنند.
به این رقم باید سه‌میلیون هکتار مساحت کانون‌های داخلی را هم اضافه کنیم که توانایی تولید سالانه 10میلیون تن گردوغبار را دارند.هم‌اکنون 23 استان ایران، به‌طور مستقیم درگیر بحران گردوغبار هستند و شش استان خراسان‌جنوبی، کرمان، سیستان‌و بلوچستان، خراسان‌رضوی، خوزستان و هرمزگان بیشترین غبارخیزی کشور را دارند.
استان‌های کردستان، همدان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، آذربایجان‌غربی، آذربایجان‌شرقی، اردبیل و زنجان تحت تاثیر کانون شمال عراق قرار دارند و خوزستان، چهارمحال‌وبختیاری، کهگیلویه‌وبویراحمد و بوشهر هم قربانی گردوغبار حاصل از کانون‌های شمال ‌عربستان، جنوب‌شرق و شمال عراق هستند.کانون‌های جنوب عربستان، امارات و جنوب‌شرق عراق هم بر استان‌های فارس، هرمزگان و کرمان تاثیر گذاشته و سیستان‌وبلوچستان و خراسان‌جنوبی هم اسیر کانون‌های افغانستان و پاکستان هستند.اگر تا چندی پیش استان‌های شمالی ایران به بهشت کوچک تشبیه می‌شدند، حالا گردوغبار ترکمنستان، نفس خراسان رضوی و شمالی، گیلان، مازندران و گلستان را به شمارهانداخته است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1092080/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«معمای هوش مصنوعی» منتشر شد

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

والتز: ترامپ آماده صلح با ایران است

آکسیوس از احتمال تعویق دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا خبر داد

سردار پاکپور: 100 تروریست طی عملیات حافظان امنیت به هلاکت رسیدند

مذاکرات ایران و آمریکا به تعویق افتاد

جزیره خارگ نماد مقاومت است

کارگران پالایشگاه آبادان افتخار آفریدند؛ از رکوردشکنی تا مگاپروژه‌های آینده

ساخت فصل دوم «شوگان» رسمی ‌شد

کارگران؛ قهرمانان فراموش شده سینما

پرستو صالحی و ابتذال یک برنامه یوتیوبی!

بهاره رهنما: فردای صبح نامزدی‌ با پیمان قاسم‌خانی فهمیدم اشتباه کردم!

خطرات کنونی هوش مصنوعی ترسناک‌تر از پیش‌بینی‌های آخرالزمانی است

آزمایش راهکارهای خنک‌سازی تجهیزات الکترونیکی با کمک یک تراشه جدید

توسعه زنجیره ارزش پتروشیمی راهکار افزایش ترانزیت

محور برنامه های هفته معلم، بر تکریم مقام معلم و تشریح توسعه عدالت آموزشی باشد

لائوتارو بازی بارسا از دست داد: فرصت طلایی طارمی

پیروزی نزدیک تیم ملی فوتبال ساحلی ایران مقابل موریتانی

حقوق کارگر را چطور می‌توان پیگیری کرد؟‌

روند نزولی قیمت نفت بازهم ادامه یافت

افزایش 40 درصدی هزینه‌های اجاره‌ نشینی

رئیس اتحادیه کباب: چلوکباب‌های زیر 100 هزار تومان سرطان‌زاست

بابک زنجانی در مرخصی چه می‌کند؟

اقدام‌های مؤثر وزارت نفت برای ساماندهی وضعیت کارکنان غیررسمی

توسعه متوازن بوشهر با تکمیل زنجیره ارزش پتروشیمی

صحبت هایی دلنشین از باران نیکراه

جلیلی: چرا برای طوفان الاقصی هیچ اثری ساخته نشده است؟

گلایه‌های بوژوویچ قبل از ترک ایران؛ سرقت نکردم، اجازه خداحافظی می‌دادید!

انتقاد از بی توجهی مسئولان به ساماندهی سه راه اشتلق

معاون وزیر راه: ایلام از مسیر کرمانشاه و خرم‌آباد به راه آهن متصل می‌شود

در جنگ غزه تاوان سنگینی داده‌ایم

قیمت طلا، سکه و ارز امروز؛ 11 اردیبهشت| تمام سکه 71 میلیون و 950 هزار تومان

نتانیاهو: هدف از جنگ آزادی اسرا نیست

آخر هفته چه فیلم هایی از رسانه ملی پخش می شود؟

ناریا هزارتوی یک قصه

ستایش بالاخره بله گفت

برگزاری روز نجوم 1404 در سراسر ایران با شعار «نجوم، آموزش و ترویج علم»

توسعه صادرات و گردشگری؛ مهم‌ترین دستاورد منطقه آزاد کیش در نمایشگاه ایران اکسپو 2025

بهترین گل‌های ستاره‌های زیر 21 سال

باشگاه استقلال: هنوز قراردادی با ماتزاری امضا نشده است

جواب رد مجید حسینی به کارتال و پرسپولیس

تجلیل از دختران معظم شهدا و بانوان شاغل در بنیاد شهید قم به مناسبت روز دختر

قوانین ایثارگری بازنگری می‌شود

«کلاه کیه؟» کتاب جدید مجید راستی منتشر شد

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

رقابت داوطلبان کنکور هنر و زبان‌های خارجی آغاز شد

دیپلمات سابق ایران در نیویورک: ترامپ به دنبال همان هدف اوباما است؛ یک توافق استراتژیک با ایران

گزارش صداوسیما از سابقه بدعهدی‌های آمریکا در برابر ایران

فعال اقتصادی: آمریکا دیگر بیشتر از این نمی‌تواند به ایران فشار اقتصادی وارد کند

شهدا نماد مقاومت و اقتدار جمهوری اسلامی هستند