پیام خوزستان
عدم تاب‌آوری اهواز مساله‌ساز می‌شود / جمعیت حاشیه‌نشین اهواز روز به روز در حال افزایش است
پنجشنبه 28 اردیبهشت 1402 - 1:49:59 AM
ایسنا
پیام خوزستان - معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان گفت: برخی جاها ساخت و ساز غیر مجاز، کاملا حرفه‌ای و بر اساس نقشه شهرسازی و تقسیم‌بندی خوب و طبق نقشه طرح جامع است که این مساله نشان می‌دهد یک جاهایی این ساخت و سازها ریشه در دستگاه‌های دولتی ما دارند بنابراین باید جلوی این مفسده‌ها گرفته شود.
محمد خانچی در همایش ملی حاشیه‌نشینی، بافت‌های فرسوده و بازآفرینی شهری؛ سیاست‌ها، چالش‌ها و راهکارها که امروز (27 اردیبهشت‌ماه) در شورای شهر اهواز برگزار شد، اظهار کرد: هر چه به این مساله بپردازیم کم است؛ زیبنده نظام جمهوری اسلامی و دولت مردمی نیست که در گوشه و کنار خوزستان و کشور شاهد چنین مناطقی باشیم.
 
  وی افزود: حرف همه این است که باید در این مناطق کار و تلاش کرد اما باید با سازوکار خوب، بیشتر به حوزه اجرا بپردازیم تا از این حالت خارج شویم.
خانچی بیان کرد: سالیان سال به این موضوعات پرداخته شده اما هنر ما این است که از حالت گفت‌وگو خارج شویم و به سمت کار انجام‌شده برویم.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان عنوان کرد: خوزستان جزو سه استان نخست کشور از نظر مساحت و جمعیت ساکن در بافت‌های ناکارآمد است. عمده‌ترین مشکل در این مناطق، ناهماهنگی دستگاه‌های دولتی و مجموعه‌هایی است که قرار است به نوعی در این مناطق ورود کنند.
وی افزود: گاه مشاهده می‌شود دستگاه‌های متعدد طرح‌های مختلفی برای یک موضوع مشترک ارائه می‌دهند در حالی که همه دنبال یک هدف هستیم و باید در قالب اقدام مشترک و یک کار تیمی و جهادی همه اهداف مد نظر را اجرایی کنیم تا خروجی خوبی داشته باشیم.
خانچی عنوان کرد: بیشتر مطالعات بازآفرینی خوزستان مربوط به دهه 80 است. از محل عوارض آلایندگی، بیشتر شهرداری‌ها را مکلف کردیم تا مطالعات خود را به روز کنند که برخی از شهرداری‌ها کار را انجام داده‌اند و در برخی نیز در حال انجام است تا بر مبنای مطالعه خوب و به روز، اقدامات انجام شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان گفت: در مجموعه استانداری خوزستان اراده خوبی وجود دارد تا با زمان‌بندی مناسب از وضعیت موجود عبور کنیم.
وی تصریح کرد: زمانی که بحث محله‌های ناکارآمد مطرح می‌شود بعضا همه ذهن‌ها به سمت حاشیه و ساخت‌وسازهای غیرمجاز می‌رود؛ هر چند برخی جاها ساخت و ساز غیر مجاز کاملا حرفه‌ای و بر اساس نقشه شهرسازی و تقسیم‌بندی خوب و طبق نقشه طرح جامع است که این مساله نشان می‌دهد یک جاهایی این ساخت و سازها ریشه در دستگاه‌های دولتی ما دارند بنابراین باید جلوی این مفسده‌ها گرفته شود.
خانچی بیان کرد: برخی اوقات مشاهده می‌شود محلات درون بافت شهری مانند عامری و منبع آب، دست کمی از مناطق حاشیه‌ای ندارند و کمتر به این مناطق پرداخته شده است و باید جدی به آن‌ها پرداخته شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان گفت: امروزه در شهرهای بزرگ با کمبود جدی زمین روبه‌رو هستیم که در این راستا بحث احیای زمین را داریم. امروز بحث نهضت ملی مسکن این است که تا حد امکان این طرح در مناطق بافت‌های فرسوده اجرا شود.
وی افزود: باید با همکاری سایر دستگاه‌های ذی‌ربط با برنامه‌ریزی منسجم و در قالب یک کار قرارگاهی، اقدام خوبی انجام شود.
خانچی با تاکید بر ارتقای سطح زندگی مردم در محلات گفت: طرح‌های موازی متعددی در این زمینه وجود دارد که باید هم‌پوشانی در این زمینه ایجاد شود زیرا تا زمانی که هم‌پوشانی و هماهنگی ایجاد نشود به جز اتلاف انرژی و هزینه نتیجه‌ای ندارد.
وی بیان کرد: اهواز ظرفیت‌های زیادی دارد و زمانی که از پل هلالی به سمت بیمارستان رازی می‌آییم، ساختمان‌ها و بناهای قدیمی می‌بینم که محصور شده‌اند و از آن‌ها بهره‌برداری نمی‌شود و از این بابت تاسف می‌خوریم. در بافت قدیمی شهر نیز خانه‌هایی با معماری خاص وجود دارد که انبار برخی فروشگاه‌های بزرگ شده‌اند؛ تاسف می‌خوریم و باید از این ظرفیت‌های بالقوه استفاده شود.
خانچی گفت: اینکه می‌بینیم خانه تاریخی "دادرس" چگونه جلوی چشم همه دارد پایین می‌آید، تاسف بزرگی است و باید با اراده همگانی در این زمینه اقدام شود. البته اداره‌کل میراث فرهنگی خوزستان 2 میلیارد تومان برای مرمت اولیه این مکان در نظر گرفته است که باید مالک خصوصی آن نیز توجیه شود تا پای کار بیاید و این منطقه، مکانی برای گردشگری شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خوزستان بیان کرد: بر اساس مطالعات طرح 2020، در خوزستان 123 محله در 19 شهر ناکارآمد تشخیص داده شده است که در حال برنامه‌ریزی هستیم تا در یک بازه زمانی مناسب سطح زندگی در این مناطق را ارتقا دهیم. 
شهردار اهواز نیز در این همایش با اشاره به کارکردهای مختلف شهری گفت: راحت‌ترین و پردرآمدترین و سهل‌الوصول‌ترین کارکرد برای اهواز کارکرد خدماتی است؛ کارکرد خدماتی با کمترین قیمت می‌تواند علاوه بر اشتغال‌زایی و جذب سفر، جایگاه این شهر را در سطح ملی و بین‌المللی ارتقا دهد.
رضا امینی گفت: گردشگری می‌تواند یکی از کارکردهای مهم شهرهای جاذب و پر رونق باشد و قطعا اهواز می‌تواند سرآمد این شهرها در کشور باشد.
  ، وی افزود: گردشگری را گل بی‌خار یا عروس اقتصاد می‌گویند که می‌تواند با کمترین هزینه بیشترین مواهب را به ارمغان آورد بنابراین یکی از رویکردهایی که باید در اهواز مورد توجه قرار بگیرد، رویکرد گردشگری است و برگزاری این همایش یکی از اجزایی است که می‌تواند امر گردشگری را تقویت کند. مطالب ارزشمندی که در این همایش عنوان شده است باید به منصه ظهور برسند.
شهردار اهواز عنوان کرد: این همایش‌ها و جلسات برگزار می‌شود و به ادبیات خوبی می‌رسیم اما حلقه‌های مفقوده‌ای وجود دارد که بعضا به مرحله عمل نمی‌رسد و ناکامل است؛ یکی از دلایل این مساله عدم همگرایی و وحدت نظر در موضوع مشترک بین اجزای حاکمیت است.
امینی ادامه داد: الفاظ و عباراتی که توسط افراد دانشگاهی و برخی مدیران استفاده می‌شود برای لایه‌های اولیه ارزش دارند اما انتقال هدفمند آن به مردم باید مدنظر قرار بگیرد وگرنه سیاست‌ها در حد سیاست باقی می‌مانند.
شهردار اهواز بیان کرد: امروزه مدیریت شهرها پیچیده است؛ گفته می‌شود بیش از 300 وظیفه برای شهرداری‌ها تعیین شده که یکی از آن‌ها موضوع حاشیه‌نشینی است. باید تلاش شود در مقوله‌های علمی و اجرایی به وحدت نظر برسیم.
وی با بیان اینکه باید آشتی بین دانشگاه و شهرداری تقویت شود و در عمل خود را نشان دهد، عنوان کرد: اینکه در مرحله صحبت بمانیم شاید منظر ما نباشد و باید با وحدت نظر و انسجام فکری بین بخش‌های حاکمیت، سیاست‌ها را عملیاتی کنیم.
امینی بیان کرد: مطالب علمی وجود دارد اما انطباق این مطالب با بوم اهواز بسیار مهم است؛ اهواز با وجود همه ظرفیت‌ها و زیبایی‌ها با برخی از بلایا مواجه است و باید با وحدت نظر به کارکرد اصلی اهواز برسیم. کارکرد و جایگاه اهواز در کشور چند بعدی است؛ امروز در سطح کشور از خوزستان و اهواز از نظر کارکرد فرهنگی، اقتصادی و کشاورزی یاد می‌شود. به نظر من راحت‌ترین و پردرآمدترین و سهل‌الوصول‌ترین کارکرد برای اهواز کارکرد خدماتی است؛ کارکرد خدماتی با کمترین قیمت می‌تواند علاوه بر اشتغال‌زایی و جذب سفر، جایگاه این شهر را در سطح ملی و بین‌المللی ارتقا دهد.
شهردار اهواز عنوان کرد: ساختار اهواز به گونه‌ای است که این شهر می‌تواند زیباترین شهر ایران باشد؛ زمینه‌ها و شرایط مهیا است و اگر نتوانیم از این فرصت استفاده کنیم به خودمان ظلم و به مردم جفا کرده‌ایم.
امینی بیان کرد: در اختلاف و گفت‌وگوهای بی‌ثمر و حاشیه‌ای همه متضرر می‌شوند اما با وحدت، همدلی و انسجام، حتما مواهب و برکات زیادی برای خودمان و شهر خواهیم داشت.
وی عنوان کرد: شهرداری یک مجموعه اجرایی است که نیاز به کمک استادان دانشگاه دارد تا در قالب اتاق فکر، مطالعه و تلاش کنند و با انتقال تجربیات خود، حلقه وصلی بین مدیران سطح یک، بخش اجرایی شهرداری و بدنه اجتماعی وجود داشته باشد تا این سیاست‌ها عملیاتی شود.
امینی افزود: مردم برای نقاط تاریخی خود ارزش قائل هستند و احیای این بافت‌ها برای ماندگاری و پایداری ساختارهای اصلی شهری به نحوه عملکرد مدیران برمی‌گردد و چگونگی توجیه و انتقال مفاهیم در این زمینه بسیار مهم است.
شهردار اهواز تصریح کرد: تاب‌آوری زیاد مردم موجب شده شهر اهواز ناتاب‌آور شود؛ داشتن صبر و تحمل زیاد مردم در زندگی و کوتاهی‌های مسئولان در انجام برخی اقدامات موجب شده شهر اهواز به سمت عدم تاب‌آوری برود و تهدیدهای جدی در این زمینه داشته باشد که می‌تواند در بحران مساله‌ساز شود. اگر هماهنگی بین بخشی برقرار شود می‌توان تاب‌آوری شهر را ارتقا داد.
وی بیان کرد: اهواز رتبه دوم حاشیه‌نشینی را دارد و این ما را بر آن می‌دارد که با استفاده از واژگان کلیدی و مبانی علمی دقیق به بافت فرسوده رسیدگی شود. ایجاد صرفا جدول و آسفالت به معنی احیای بافت نیست و خودمان هنوز به وحدت نظر نرسیده‌ایم که منظور چیست؟
امینی ادامه داد: باید از مواهب قانونی تعیین شده توسط دولت برای احیای این بافت‌ها استفاده شود و امیدوارم حاصل برگزاری چنین نشست‌هایی ارتقای کیفیت زندگی مردم باشد.
شهردار اهواز گفت: باید موضوعات از طریق منطق کارشناسی جدی پیگیری شود تا با تغییر مدیران، موضوعات زمین نماند.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اهواز از قرار گرفتن 64 محله از مجموع 154 محله اهواز، با جمعیتی بالغ بر 460 هزار نفر در بافت فرسوده، تاریخی، ناکارآمد و با مخاطرات طبیعی و انسان‌ساخت خبر داد.
هدایت‌الله زارع‌زاده در همایش ملی حاشیه‌نشینی، بافت‌های فرسوده و بازآفرینی شهری؛ سیاست‌ها، چالش‌ها و راهکارها که امروز (27 اردیبهشت‌ماه) در شورای شهر اهواز برگزار شد، اظهار کرد: تاکید و اصرار ما استفاده از پژوهش‌ها و مطالعات کاربردی قابل بهره‌برداری در حوزه اجرایی شهر است؛ مساله‌ای که حلقه مفقوده است این است که بیشتر پژوهش‌های ما به مطالعات کتابخانه‌ای و پژوهش‌هایی تبدیل شده‌اند که در هارد سیستم‌های برنامه‌ریزی و پژوهش تمام دستگاه‌های اجرایی وجود دارند.
به گزارش ایسنا، وی افزود: هفته گذشته کارگروه بازآفرینی شهری اهواز برگزار شد و مراحل قانونی آخرین مطالعات در انتظار تصویب کمیسیون ماده 5، گذرانده شده و امیدواریم در روزهای آینده تصویب شود.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری اهواز گفت: در حوزه بازآفرینی شهر فقر داده‌های مصوب زیاد است؛ دو دهه است که هیچ مطالعه موثری که منجر به تصویب و تدوین به عنوان سند بالادستی برای اقدامات در حوزه بازآفرینی، بافت‌های فرسوده و حاشیه شود، نداشته‌ایم.
زارع‌زاده بیان کرد: در سال 86 مطالعه‌ای توسط دانشگاه شهید چمران اهواز در حوزه حاشیه‌نشینی و الزامات آن انجام شد. سال 98 نیز مطالعه‌ای به سفارش اداره‌کل راه و شهرسازی در خصوص مناطق حاشیه‌ای و بافت‌های فرسوده به روز رسانی شده است اما هیچ کدام از این مطالعات به عنوان سند در حوزه بازآفرینی نبوده است و از این مطالعات به عنوان صرفا برای یک سری اقدامات اجرایی روبنایی استفاده شده است.
وی عنوان کرد: بر اساس آخرین ابلاغیه معیارهای شهرسازی، 64 محله از مجموع 154 محله اهواز، با جمعیتی بالغ بر 460 هزار نفر و 3300 هکتار مساحت به عنوان بافت فرسوده، تاریخی، ناکارآمد و با مخاطرات طبیعی و انسان‌ساخت عنوان شده که در مرحله تصویب است.
رئیس کمیسیون عمران، شهرسازی و معماری شورای شهر اهواز با اشاره به سکونت 400 هزار حاشیه‌نشین در شهر اهواز، نسبت به گسترش حاشیه‌نشینی هشدار داد.
حمید دغاغله در همایش ملی حاشیه‌نشینی، بافت‌های فرسوده و بازآفرینی شهری؛ سیاست‌ها، چالش‌ها و راهکارها که امروز (27 اردیبهشت‌ماه) در شورای شهر اهواز برگزار شد، اظهار کرد: برگزاری این همایش برای اهواز بسیار مهم است زیرا 400 هزار نفر در مناطق حاشیه‌نشین این شهر سکونت دارند و روز به روز به جمعیت این شهر افزوده می‌شود و اگر مسئولان و دستگاه‌های مرتبط در این زمینه همتی نکنند، حاشیه‌نشینی در اهواز روز به روز افزایش می‌یابد.
به گزارش ایسنا، وی افزود: در حال حاضر حاشیه‌نشینی در اهواز روز به روز در حال گسترش است و هر چه خدمات به این مناطق ارائه شود، باز هم ناکارآمدی این مناطق سر جای خود باقی می‌ماند.
رئیس کمیسیون عمران، شهرسازی و معماری شورای شهر اهواز گفت: در بافت‌های فرسوده، سرانه‌های مختلف از جمله سرانه‌های ورزشی و آموزشی لحاظ نمی‌شود در نتیجه زمانی که امکانات ساده‌ای توسط شهرداری اهواز به ساکنان این مناطق ارائه می‌شود، سرانه‌هانیزی دیگر مطالبه می‌شود در حالی که خرید و فروش زمین‌ها در این مناطق غیر قانونی است و نظارتی در این زمینه وجود ندارد.
دغاغله با تاکید بر لزوم آشتی بین مسئولان و دانشگاه بیان کرد: سالیان سال بود که دانشگاه و مسئولان، از هم فاصله گرفته بودند و این مساله موجب شد بسیاری از کارهایی که باید بر اساس یک پژوهش علمی در سطح شهر انجام شود، اجرا نشود. از طرف دیگر به دلیل نبود حلقه وصل، دلسوزی بسیاری از این افراد به جایی نرسیده است.
وی افزود: تا زمانی که حلقه‌های مفقوده دانشگاه و شهرداری به هم وصل نشود و موانع موجود برداشته نشود، نتیجه‌ای حاصل نمی شود.
رئیس کمیسیون عمران، شهرسازی و معماری شورای شهر اهواز گفت: جاهایی از بافت فرسوده فرصت و برخی جاها تهدید است و بافت‌های فرسوده قدیمی شهر باید احیا شود. بسیاری از جاها سرانه‌ها و هزینه‌ای که باید برای بافت‌های فرسود مرکز شهر هزینه کنند را در نظر نمی‌گیرند و همه مطالبات از شهرداری اهواز است در حالی که اگر بودجه 10 سال آینده شهرداری اهواز برای احیای بافت‌های فرسوده و حاشیه‌نشین و بازآفرینی شهری هزینه شود، باز هم کار تکمیل نمی‌شود بنابراین به بودجه‌های ملی برای کار در این بافت‌ها نیاز داریم.
وی افزود: در شهرهای دیگر، مناطق میراث فرهنگی با هزینه‌های شهرداری، احیا نشده‌اند و باید با بودجه ملی در این زمینه کار شود.
دغاغله گفت: بسیاری از مشکلات بافت‌های فرسوده نداشتن سند است و دستگاه‌های اجرایی با مقاومت خود موجب شده‌اند مناطق حاشیه‌ای سند نداشته باشند که این مساله موجب خرید و فروش غیرقانونی می‌شود؛ در نتیجه این مساله موجب از بین رفتن سرانه‌ها می‌شود.
وی با بیان اینکه در خصوص مسائل بافت فرسوده هیچ مساله‌ای قابل اغماض نیست، افزود: برای حل مشکلات شهر باید این مشکلات با استادان که معتمدین شهر هستند، در میان گذاشته شود. 
معاون پژوهش و فناوری موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان گفت: زمانی که از بافت فرسوده یا شهر پایدار صحبت می‌شود باید ردپای تاب‌آوری در ادبیات ذهنی همه کسانی که مسئولیتی در این شهر دارند، وجود داشته باشد و مسئولان شهری بیش از پیش به این فکر کنند که باید مجموعه‌ای با رویکرد تاب‌آوری راه‌اندازی کنند.
دکتر نوید سیاه‌پلو در همایش ملی حاشیه‌نشینی، بافت‌های فرسوده و بازآفرینی شهری؛ سیاست‌ها، چالش‌ها و راهکارها که امروز (27 اردیبهشت‌ماه) در شورای شهر اهواز برگزار شد، با اشاره به اهمیت تاب‌آوری اظهار کرد: امروزه همه شهرهای پیشرفته در حال حرکت به سمت تاب‌آوری هستند و رویکرد تاب‌آوری را جایگزین رویکرد مدیریت بحران می‌کنند.
به گزارش ایسنا، وی با بیان اینکه باید حواسمان باشد زیرا خوزستان استانی است که مخاطرات طبیعی مختلفی دارد، افزود: زمانی که صحبت از تاب‌آوری و مقاومت در برابر بلایای طبیعی می‌شود باید نگاه جدی به احساس همدلی و افزایش تعلق به شهر داشته باشیم. زمانی که صبحت از تاب‌آوری می‌شود الزاما بلایای طبیعی نباید ما را نگران کند زیرا برخی اوقات بلایای غیر طبیعی نیز رخ می‌دهد که می‌توان شاخص‌های تاب‌آوری را با آن‌ها نیز ارزیابی کرد.
استادیار گروه عمران موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان گفت: ریسک، ارتباط نزدیکی با تاب‌آوری دارد؛ در مهندسی ریسک، ارزیابی خطرپذیری و آسیب‌پذیری دو پارامتر مهم هستند که با قرار گرفتن این دو پارامتر در کنار یکدیگر، مدیریت ریسک انجام شده است و شاید مدیریت ریسک در کنار تاب‌آوری معنا پیدا کند.
سیاه‌پلو با اشاره به رابطه تاب‌آوری با بافت فرسوده شهری گفت: اگر بپذیریم که مساحت محدوده شهری اهواز تقریبا 21 هزار هکتار است و حدود یک هزار و 250 تا یک هزار و 300 هکتار بافت فرسوده داریم و حدود 7 هزار هکتار محل سکونت در اهواز تعریف شده است، متوجه می‌شویم که درصد قابل توجهی از سکونتگاه‌های قابل استفاده در اهواز در محدوده بافت فرسوده هستند که این مساله زنگ خطر است زیرا سوانح طبیعی را داریم و قرار گرفتن سوانح طبیعی در کنار بافت فرسوده نگرانی بسیاری ایجاد می‌کند بنابراین شاید این موضوع آلارمی باشد تا بیشتر حواسمان جمع شود.
معاون پژوهش و فناوری موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان افزود: بیشترین تراکم جمعیتی اهواز در بافت فرسوده قرار دارد بنابراین زمانی که صحبت از بافت فرسوده و تاب آوری می‌شود باید حواسمان به تراکم جمعیت باشد.
وی ادامه داد: وجود معابر کم عرض، امکانات و خدمات کم و ساخت و سازهایی که در سال‌های خیلی دور انجام شده‌اند از نگرانی‌ها و چالش‌ها در مورد بافت فرسوده هستند. یکی از اصلی‌ترین نگرانی‌ها و چالش‌ها در تاب‌آوری در بافت فرسوده، بدنه فرسوده و کیفیت ضعیف ابنیه‌ها است.
استادیار گروه عمران موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان عنوان کرد: بافت فرسوده، هویت شهر است و دو راه روبه‌رو داریم؛ یا بافت فرسوده را از بین ببریم و به جای آن ساخت و سازهای جدید انجام دهیم که این کار پاک کردن صورت مساله است یا برای بافت فرسوده برنامه‌ریزی کنیم و شاخص‌های تاب‌آوری را در آن افزایش دهیم.
سیاه‌پلو با بیان اینکه سیل، تا حدودی زلزله و تندبادها مخاطرات طبیعی در اهواز هستند، افزود: اکنون در شهرهای پیشرفته حرکت از سوی شهرهای پایدار به شهرهای تاب‌آور است.
وی افزود: تاب‌آوری کمتر از 17 تا 18 سال عمر دارد و تعاریف مختلفی از آن وجود دارد؛ تاب‌آوری به معنی برگشت به شرایط تعادل گذشته یا حتی تطبیق دادن با شرایط پس از وقوع سانحه است. یکی از ویژگی‌های شهر تاب‌آور به ویژه در بافت فرسوده که نگرانی بیشتری برای ما ایجاد می‌کند، افزایش قابلیت تطبیق‌پذیری در شهر است و الزاما برگشت به شرایط اولیه کافی نیست. امروز این موضوع مورد توجه نیست زیرا بسیاری اوقات ممکن است هزینه‌های هنگفتی برای مدیریت شهری ایجاد کند.
استادیار گروه عمران موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان گفت: رویکردهای تاب‌آوری در مدیریت شهری به رویکرد گذشته‌نگر، همزمان و آینده‌نگر تقسیم می‌شود و امروز کشورهای پیشرفته به سمت نوع سوم حرکت می‌کنند.
وی عنوان کرد: در برگشت به شرایط اولیه یا انطابق‌پذیری با شرایط جدید، ریکاوری تایم (زمان بازیابی) مطرح است و اکنون کشورهای پیشرفته دنبال به حداقل رساندن ریکاوری تایم هستند و تمام شاخص‌ها را در این زمینه به کار می‌بندند.
سیاه‌پلو بیان کرد: تاب‌آوری چهار مولفه مهم اجتماعی، محیطی، اقتصادی و مدیریتی دارد که باید به طور هزمان به این چهار مولفه توجه شود.
استادیار گروه عمران موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان گفت: زمانی که از انطباق‌پذیری صحبت می‌شود، در مورد سه رکن از جمله فرم کالبدی شهر و شریان‌های حیاتی برنامه‌ریزی می‌شود؛ تاب‌آوری ارتباط بسیار نزدیکی با شریان‌های حیاتی شهر دارد و اگر امروز از تاب‌آوری صحبت می‌شود باید مسیرهای ارتباطی برای خدمات‌رسانی بعد از وقوع سانحه و برگرداندن شهر در زمان ریکاوری به حالت اولیه، مسیرهای ایمن تعریف شود.
وی بیان کرد: اهواز به شهر پل‌ها معروف است و ارتباط بین شرق و غرب از طریق پل‌ها برقرار می‌شود؛ تصور کنید سانحه‌ای رخ دهد و تنها راه ارتباطی شرق و غرب شهر پل‌ها است و می‌خواهیم ریکاوری تایم را به حداقل زمان ممکن برسانیم بنابراین باید تمرکز ویژه‌ای در مورد شاخص‌های تاب‌آوری در پل‌ها داشته باشیم.
سیاه‌پلو ادامه داد: در حال حاضر کشورهای پیشرفته برای تعمیر، نگهداری و بازرسی مداوم پل‌ها برنامه‌ریزی‌های گسترده‌ای دارند.
استادیار گروه عمران موسسه آموزش عالی جهاد دانشگاهی خوزستان گفت: یکی از همکارانم در دانشگاه شهید چمران اهواز، مطالعه‌ای در مورد آسیب‌پذیری بافت فرسوده از منظر تاب‌آوری در یکی از محلات اهواز انجام داده و به این نتیجه رسیده است که مناطق بافت فرسوده اهواز می‌توانند از منظر تاب‌آوری نگرانی‌های جدی ایجاد کنند.
وی بیان کرد: پارامترهایی مانند زمان، آسیب‌های بدنی و نگهداشت سرمایه برخی از شاخص‌های تاب‌آوری هستند بنابراین زمانی که از ریکاوری تایم صحبت می‌شود منظور تنها زمان نیست و باید ببینیم چقدر فرصت داریم که بر اساس شاخص‌های مختلف، به حالت اولیه برگردیم.
وی افزود: در حال حاضر در دنیا دارند تاب‌آوری را به سمت شهرهای سازگار با محیط زیست هم می‌برند. یعنی آنقدر این موضوع مهم شده که این نگرانی وجود دارد که آیا شهرها بعد از وقوع بحران می‌توانند خود به مخاطرات محیط زیستی تبدیل شوند یا نه؟ 
سیاه‌پلو با بیان اینکه وضعیت ایستگاه‌های آتش‌نشانی اهواز زیاد مطلوب نیست، گفت: پل‌ها یکی از زیبایی‌های ذاتی اهواز هستند و نقطه عطف برگشت اهواز به وضعیت اولیه در شرایط بحرانی‌اند و باید برای آن‌ها برنامه‌ریزی شود. بیمارستان‌ها، ایستگاه‌های آتش‌نشانی، برج مراقبت فرودگاه و زیرساخت‌های کلیدی شهر نیز برخی از ارکان مهم برگشت به حالت اولیه هستند.
وی عنوان کرد: زمانی که از بافت فرسوده یا شهر پایدار صحبت می‌شود باید ردپای تاب‌آوری در ادبیات ذهنی همه کسانی که مسئولیتی در این شهر دارند، وجود داشته باشد و مسئولان شهری بیش از پیش به این فکر کنند که باید مجموعه‌ای با رویکرد تاب‌آوری راه‌اندازی کنند، کمی دقیق‌تر قسمت‌های مختلف شهر را رصد کنند و بیش از پیش به موضوع ریکاوری تایم و بحران‌های طبیعی توجه کنند.
رئیس شورای شهر اهواز بر لزوم جلوگیری از ایجاد سکونتگاه‌های غیر رسمی در شهر اهواز تاکید کرد.
سیاوش محمودی در همایش ملی حاشیه‌نشینی، بافت‌های فرسوده و بازآفرینی شهری؛ سیاست‌ها، چالش‌ها و راهکارها که امروز (27 اردیبهشت‌ماه) در شورای شهر اهواز برگزار شد، اظهار کرد: باید موارد مهم شهر را به عنوان مساله مطرح کنیم و دانشجویان و استادان در این زمینه کار کنند تا خروجی خوبی داشته باشیم.
به گزارش ایسنا، وی افزود: بافت فرسوده، بافت تاریخی و بافت سکونتگاه‌های غیررسمی، هر کدام مسائل خاص خود را دارند. با توجه به اینکه واگذاری مدیریت بازآفرینی شهری به شهرداری‌ها در حال انجام است. دفاتر تسهیل‌گری شهرداری‌ها در شهرهای دیگر در این زمینه خوب کار کرده‌اند.
محمودی گفت: بافت فرسوده تنها مساله کالبدی شهر نیست بلکه مسائل مختلف شهری مطرح است که باید مورد توجه قرار بگیرند.
رئیس شورای شهر اهواز بیان کرد: عدم مدیریت واحد و یکپارچه در زمینه بافت‌های حاشیه‌ای و فرسوده یکی از مشکلات در این زمینه است و باید برای هر بافت، بسته خاصی داشته باشیم.
وی ادامه داد: اگر شهرداری متولی این حوزه شود نمی‌توانیم به تنهایی در این بیش از 2 هزار هکتار مساحت کار کنیم بنابراین باید مجموعه مشاوران و صاحب نظران در این زمینه تشکیل شود تا کار جلو برود.
محمودی افزود: پیشنهاد می‌شود در حوزه مدیریت شهری، موضوعات مساله محور باشند و با مشارکت صاحب نظران در این زمینه مشکلات رفع شوند زیرا هر جایی موفقیت حاصل شده ناشی از مشارکت بوده است.
رئیس شورای شهر اهواز گفت: در حال حاضر یکی از سیاست‌های دولت این است که از مبداء از ایجاد سکونتگاه‌های غیر رسمی جلوگیری شود یعنی اجازه ندهیم روستاها به سمت شهرها بیایند و این مسائل در حاشیه شهرها ایجاد شود.
وی افزود: همچنین در بافت‌های فرسوده، مساله تامین زمین مطرح است که باید در این حوزه بازآفرینی شود. علاوه بر این، بافت تاریخی باید حفظ شود.
 

http://www.khozestan-online.ir/Fa/News/727490/عدم-تاب‌آوری-اهواز-مساله‌ساز-می‌شود---جمعیت-حاشیه‌نشین-اهواز-روز-به-روز-در-حال-افزایش-است
بستن   چاپ