پیام خوزستان
به پیش‌بینی آژانس بین‌المللی انرژی
عرضه در بازار نفت محدودتر از برآوردهای کنونی است
شنبه 21 تير 1404 - 12:32:51
پیام خوزستان - آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد که با وجود پیش‌بینی مازاد عرضه در بازار نفت، بهبود نرخ عملیاتی پالایشگاه‌ها و رشد تقاضای فصلی سبب شده است عرضه نفت بازار محدودتر از برآوردهای کنونی باشد.

به گزارش خبرگزاری رویترز ، آژانس بین‌المللی انرژی روز جمعه (20 تیر) اعلام کرد که با وجود برآوردها درباره مازاد عرضه بازار جهانی نفت ممکن است با محدودیت روبه‌رو باشد، زیرا پالایشگاه‌ها برای پاسخگویی به تقاضای سفرهای تابستانی، نرخ عملیاتی خود را افزایش داده‌اند.
این آژانس که به کشورهای صنعتی مشاوره می‌دهد، پیش‌بینی کرده است عرضه جهانی نفت در سال جاری میلادی 2 میلیون و 100 هزار بشکه در روز افزایش می‌یابد؛ رقمی که 300 هزار بشکه در روز بیشتر از برآورد پیشین است.
در مقابل، تقاضای جهانی تنها 700 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت که نشان‌دهنده مازاد قابل‌توجهی در بازارهای جهانی نفت است.
با وجود این تحولات، آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرده است که بالا رفتن مقدار بهره‌گیری پالایشگاه‌ها از ظرفیت پالایشی برای پاسخگویی به تقاضای سوخت برای سفرهای تابستانی و تولید برق، عرضه نفت در بازار را محدود کرده و لغو کاهش روزانه 548 هزار بشکه‌ دیگر از کاهش عرضه داوطلبانه اضافه هشت کشور ائتلاف تولیدکنندگان عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) و متحدانش (اوپک‌پلاس) در ماه اوت تأثیر چندانی بر کاهش محدودیت‌ها نداشته است.
این آژانس در گزارش ماهانه خود آورده است: تصمیم هشت عضو اوپک‌پلاس برای تسریع در لغو کاهش عرضه داوطلبانه، با توجه به عوامل بنیادی محدودتر، نتوانسته بازارها را به‌طور معناداری به حرکت درآورد.
شاخص‌های قیمت نیز به بازار فیزیکی نفت با محدودیت عرضه بیشتر نسبت به مازاد سنگین ذخیره‌سازی‌های نفت اشاره دارند.
این سخنان مشابه پیام اخیر وزیران نفت و انرژی عضو اوپک‌پلاس و مدیران عامل شرکت‌های بزرگ نفتی است که اعلام کرده‌اند لغو کاهش عرضه داوطلبانه هشت عضو ائتلاف به افزایش ذخیره‌سازی‌ها منجر نشده است و بازارها همچنان با کمبود روبه‌رو هستند.
در معاملات روز دوشنبه هفته گذشته (16 تیر)، قیمت نفت در واکنش به تصمیم روز شنبه (14 تیر) هشت عضو اوپک‌پلاس حدود 2 درصد افزایش یافت و به 70 دلار برای هر بشکه رسید؛ این در حالی‌ است که قیمت نفت در روز جمعه (20 تیر) نزدیک به 69 دلار معامله شد.
به‌عنوان نمونه‌هایی از شاخص‌های قیمت که نشان‌دهنده بازار با محدودیت عرضه هستند، آژانس بین‌المللی انرژی به حاشیه سود قوی پالایش و حق بیمه‌ای که نفت برای تحویل فوری نسبت به عرضه بعدی دریافت می‌کند اشاره کرده است؛ ساختاری که به‌عنوان پیش‌بهین (Backwardation) شناخته می‌شود.
این آژانس اعلام کرده است: اسپردهای زمانی فوری در ساختار پیش‌بهین شدید هستند و حاشیه سود پالایشگاه‌ها با وجود افزایش ضمنی ذخیره‌سازی‌ها، سالم باقی مانده است.
در بخش دیگری از گزارش، آژانس بین‌المللی انرژی به افزایش تقاضا در تابستان نیمکره شمالی اشاره و اعلام کرده است که تقاضای نفت به‌طور معمول در فصل تعطیلات افزایش می‌یابد، زیرا مردم بیشتر سفر می‌کنند، پروازها افزایش می‌یابد و مصرف سوخت خودروها بالا می‌رود.
بر اساس این گزارش، مقدار بهره‌گیری پالایشگاه‌ها از ظرفیت نفت خام از ماه مه تا اوت امسال روزانه 3 میلیون و 700 هزار بشکه افزایش خواهد یافت تا تقاضای سوخت برای سفر در نیمکره شمالی را پوشش دهد.
در عین حال مصرف نفت خام برای تولید برق که به‌طور معمول برای رفع نیازهای تهویه مطبوع در فصل گرم انجام می‌شود، به حدود روزانه 900 هزار بشکه خواهد رسید؛ موضوعی که محدودیت بیشتری در بازار ایجاد می‌کند.
با وجود این، آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرده که پیش‌بینی رشد تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی تنها 700 هزار بشکه در روز است؛ رقمی که کمترین مقدار از سال 2009 به شمار می‌آید، به‌ جز سال 2020 که تقاضا به‌دلیل همه‌گیری کووید کاهش یافت.
این آژانس همچنین اعلام کرده است که اگرچه هنوز برای نتیجه‌گیری درباره تأثیر تعرفه‌های آمریکا بر کاهش تقاضا زود است، اما بیشترین افت در داده‌های اخیر به کشورهایی ازجمله چین، ژاپن، کره جنوبی، ایالات متحده و مکزیک مربوط بوده است که در معرض آشفتگی تعرفه‌ای قرار دارند.
برآوردهای آژانس بین‌المللی انرژی درباره تقاضای نفت در پایین‌ترین حد محدوده صنعت قرار دارد؛ زیرا این آژانس انتظار دارد گذار انرژی سریع‌تر از برخی پیش‌بینی‌کنندگان دیگر باشد.
در مقابل، اوپک پیش‌بینی کرده است که تقاضای جهانی نفت در سال جاری میلادی 1 میلیون و 300 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت؛ رقمی که تاحدودی دو برابر برآورد آژانس بین‌المللی انرژی است.
بر اساس گزارش ماهانه، آژانس بین‌المللی انرژی پیش‌بینی کرده است که در سال آینده میلادی، رشد تقاضای جهانی نفت به‌طور میانگین 720 هزار بشکه در روز خواهد بود؛ رقمی که 20 هزار بشکه در روز کمتر از برآورد پیشین است. در مقابل، رشد عرضه جهانی نفت در سال آینده یک میلیون و 300 هزار بشکه در روز برآورد شده است که نشان‌دهنده مازاد عرضه در بازار خواهد بود.

http://www.khozestan-online.ir/Fa/News/1119718/عرضه-در-بازار-نفت-محدودتر-از-برآوردهای-کنونی-است
بستن   چاپ