پیام خوزستان
بازیابی آرامش روانی جامعه پس از بحران
چهارشنبه 11 تير 1404 - 19:18:51
پیام خوزستان - یک متخصص روانشناسی بالینی با اشاره به اینکه در شرایط کنونی، فضای روانی جامعه بیش از هر زمان دیگری تحت تاثیر رویداد‌های تنش‌زا قرار گرفته است، راهکار‌های کاربردی برای بازیابی آرامش در جامعه را تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای استان خوزستان ، دکتر پگاه فرخ‌زاد اظهار کرد: در شرایطی که از شبکه‌های اجتماعی تا اخبار لحظه‌ای، ذهن افراد را به‌طور مداوم در معرض حجم بالایی از اطلاعات، نگرانی‌ها و تنش‌ها قرار می‌دهد، حفظ آرامش نه‌تنها یک نیاز فردی بلکه یک مسئولیت جمعی است.
وی با اشاره به اینکه فضای روانی جامعه بازتابی از احساسات، افکار و رفتار‌های اعضای جامعه است، افزود: وقتی اکثریت افراد در اضطراب، نگرانی، ترس یا خشم به سر می‌برند، این احساسات به دیگران نیز منتقل می‌شود که این اضطراب جمعی می‌تواند باعث کاهش اعتماد اجتماعی، بروز رفتار‌های هیجانی و حتی تصمیم‌گیری‌های نادرست بشود.
فرخ‌زاد ادامه داد: نقش هر فردی در حفظ آرامش جامعه بسیار مهم است که با کنترل هیجانات خود، پرهیز از شایعه‌پراکنی، گسترش امید و همدلی می‌تواند نقش مؤثری در ایجاد فضای روانی مثبت ایفا کند و حتی ساده‌ترین کار‌ها مانند گوش دادن همدلانه به دیگران، نشر اخبار موثق و توجه به سلامت روان خود می‌تواند تاثیر چشم‌گیری در کاهش تنش‌های اجتماعی داشته باشد.
این درمانگر کودک و نوجوان بیان کرد: به‌طور کلی، آرامش جامعه از درون تک‌تک افراد آن می‌جوشد و در دورانی که فضای روانی به‌سرعت تحت تأثیر عوامل مختلف قرار می‌گیرد، هوشیاری، همدلی و مسئولیت‌پذیری ما نسبت به سلامت روان خودمان و دیگران می‌تواند راهی برای عبور از بحران‌ها و ساختن یک جامعه آرام‌تر و انسانی‌تر باشد.
وی اظهار کرد:، اما این آرامش در فضای روانی جامعه به سادگی به دست نمی‌آید و با اقداماتی در سطح فردی و جمعی می‌توان آن را تقویت کرد که چند راهکار کاربردی برای برقرار کردن آرامش در جامعه توصیه می‌شود.
فرخ‌زاد در خصوص جزئیات این راهکار‌ها توضیح داد: اول اینکه از خودمان شروع کنیم؛ یعنی مدیریت هیجانات از جمله کنترل خشم، اضطراب و ناامیدی در برخورد با دیگران نقش مهمی دارد، چون مثبت‌اندیشی و گفت‌و‌گو‌های سازنده و انتشار انرژی مثبت از یک فرد به اطرافیان منتقل می‌شود.
این متخصص روانشناسی بالینی به پرهیز از شایعه‌پراکنی و نشر اطلاعات نادرست به‌عنوان راهکار دوم اشاره کرد و گفت: در بحران‌ها، اخبار نادرست منجر به وحشت عمومی می‌شود و هرکس باید مسئولانه رفتار کند و فقط اطلاعات موثق را در صورت لزوم منتشر کند.
وی اضافه کرد: راهکار سوم این است که تقویت گفت‌و‌گو و همدلی، یعنی گوش دادن فعال و درک احساسات دیگران، تنش‌ها را کاهش می‌دهد و از طرفی درگیری‌های اجتماعی و خانوادگی نیز با گفت‌وگوی محترمانه قابل حل هستند.
فرخ‌زاد با تاکید بر نقش رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی اظهار کرد: رسانه‌ها باید نقش آرامش‌بخش، امیدآفرین و آگاه‌کننده ایفا کنند و همچنین کاربرانی شبکه‌های اجتماعی نیز باید محتوا‌هایی منتشر کنند که آرامش را فرهنگ‌سازی و تقویت کند.
این درمانگر کودک و نوجوان با بیان اینکه آموزش به افراد و فرهنگ‌سازی از کودکی آغاز می‌شود، گفت: آموزش مهارت‌های زندگی، حل تعارض، تاب‌آوری و هم‌زیستی مسالمت‌آمیز در مدارس و خانواده‌ها باعث کاهش تنش‌های اجتماعی در آینده و حمایت روانی در بحران‌ها خواهد شد.
وی ادامه داد: برای این منظور، دسترسی عمومی و خدمات روانشناسی و مشاوره در بحران‌ها می‌تواند آرامش را به جامعه برگرداند.
فرخ‌زاد تاکید کرد: در مجموع، آرامش روانی جامعه از میلیون‌ها رفتار کوچک و فردی ساخته می‌شود که اگر هر فردی نقش خود را در آرام‌سازی اطرافیان ایفا کند، جامعه‌ای خواهیم داشت که در برابر بحران‌ها مقاوم‌تر و انسانی‌تر است.

http://www.khozestan-online.ir/Fa/News/1116811/بازیابی-آرامش-روانی-جامعه-پس-از-بحران
بستن   چاپ