پیام خوزستان
هانی‌زاده: مسائل منطقه هم در مذاکرات ایران و آمریکا در دستور کار قرار خواهد گرفت
پنجشنبه 11 ارديبهشت 1404 - 10:21:38
پیام خوزستان - نامه نیوز / یک تحلیلگر مسائل سیاست خارجی گفت: یکی از پروژه‌هایی که آمریکا تمایل دارد اجرایی کند، انتقال گاز ایران و سایر کشورهای خلیج فارس به اروپاست؛ پروژه‌ای که می‌تواند جایگزین گاز روسیه شود.
روند مذاکرات ایران و آمریکا مثبت ارزیابی می‌شود و بسیاری بر این باورند که دونالد ترامپ عزم راسخی دارد که آمریکا را از هر گونه تنش دور کند و با ایران به نتیجه برسد اما آیا واقعا چنین است؟
حسن هانی‌زاده، تحلیلگر مسائل سیاست خارجی، درباره این موضوع به «نامه‌نیوز» گفت: «سه دور مذاکره غیرمستقیم میان ایران و آمریکا در مسقطِ عمان و رمِ ایتالیا برگزار شد که هر دو هیئت ایرانی و آمریکایی آن را مثبت ارزیابی کردند. اگرچه آقای ویتکاف در سخنان خود دچار تناقض‌هایی بود، اما نشان داد که قصد دارد به یک توافق جامع با ایران دست یابد در این مذاکرات، بیشتر به مسائل کلی و چارچوب‌های اصلی پرداخته شد و قرار است کمیته‌های فنی و سیاسی در سطوح پایین‌تر تشکیل شده و مذاکرات جزئی‌تر را ادامه دهند. هرچند مسیر مذاکرات پرپیچ‌وخم خواهد بود، به نظر می‌رسد موضوعات منطقه‌ای نیز در دستور کار قرار خواهد گرفت. در حالی که مذاکرات روند مثبتی را طی می‌کند، برخی بازیگران خارجی تلاش می‌کنند تا این روند را تخریب کنند. برای مثال، دیدار رئیس موساد و وزیر امور راهبردی اسرائیل با ویتکاف و طرح این درخواست که به ایران امتیاز ندهید، در همین راستاست».
بازار
او ادامه داد: «پیش از آغاز دور اول مذاکرات، بنیامین نتانیاهو با وجود خطر تعقیب قضایی از سوی دادگاه لاهه، به آمریکا سفر کرد تا دونالد ترامپ را از دادن امتیاز به ایران منصرف کند، اما ترامپ واکنشی مثبت به او نشان نداد. در واقع، ترامپ به دنبال توافق با ایران است و به همین دلیل وزیر خارجه وقت خود، روبیو را که فردی یهودی و نزدیک به لابی‌های صهیونیستی است، از روند مذاکرات کنار گذاشت و مسئولیت را به ویتکاف سپرد».
این تحلیلگر مسائل سیاست خارجی همچنین بیان کرد: «ترامپ به مسائل جهانی از منظر اقتصادی و تجاری نگاه می‌کند و در پی کاهش هزینه‌های نظامی آمریکا در منطقه است. شکست‌های آمریکا در همراهی با رژیم صهیونیستی، هزینه‌های سنگینی برای این کشور داشته و ترامپ اکنون به دنبال بازسازی اقتصاد آمریکاست. در همین راستا، ایلان ماسک نیز اعلام کرده که قصد دارد در صورت به نتیجه‌رسیدن مذاکرات، هزار میلیارد دلار در ایران سرمایه‌گذاری کند که عمدتا در بخش نفت، گاز و معادن ایران است. یکی از پروژه‌هایی که آمریکا تمایل دارد اجرایی کند، انتقال گاز ایران و سایر کشورهای خلیج فارس به اروپاست؛ پروژه‌ای که می‌تواند جایگزین گاز روسیه شود و مسیر مستقیم صادرات انرژی از منطقه خلیج فارس به اروپا را فراهم آورد. این موضوع موجب نگرانی روسیه شده است، چرا که در صورت تحقق آن، نقش مسکو در بازار انرژی اروپا کاهش خواهد یافت. البته ایران اطمینان داده است که روابطش با آمریکا به کاهش روابط با روسیه منجر نخواهد شد».
هانی‌زاده در پایان گفت: «ایران پیش از ورود به مذاکرات چند شرط اساسی مطرح کرده است. نخست، موضوع غنی‌سازی هسته‌ای است که ایران بر حفظ آن تأکید دارد، اگرچه ممکن است درباره سقف آن مذاکره صورت گیرد، اما کنار گذاشتن کامل آن غیرقابل قبول است. دوم، توان نظامی ایران است که به‌عنوان خط قرمز مطرح شده است و سوم، حمایت ایران از فلسطین است. در هر حال مذاکرات اگر به نتیجه برسد باید این شروط در نتیجه آن تضمین شده باشد».

http://www.khozestan-online.ir/Fa/News/1092039/هانی‌زاده--مسائل-منطقه-هم-در-مذاکرات-ایران-و-آمریکا-در-دستور-کار-قرار-خواهد-گرفت
بستن   چاپ