پیام خوزستان

آخرين مطالب

سیاره نهم اصلا سیاره نیست! علمي

سیاره نهم اصلا سیاره نیست!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خبرآنلاین /بر اساس شبیه‌سازی‌ها و شواهد جدید، ممکن است سیاره نهمی وجود نداشته باشد و بی‌نظمی‌های حاشیه منظومه شمسی علت دیگری داشته باشند.
در بخش خارجی منظومه شمسی، دور از گرما و نور خورشید، همه چیز اندکی عجیب و غریب است. در این بخش، خوشه‌هایی از سنگ‌ها در مدارهای عجیبی می‌چرخند. برخی ستاره‌شناس‌ها این رفتار عجیب را به وجود سیاره‌ای نادیده و عظیم مرتبط می‌دانند که در حاشیه‌های منظومه شمسی مخفی شده است.
تاکنون جستجوی سیاره فرضی نهم به دلایل زیاد بی‌نتیجه مانده است. یکی از این دلایل عجیب می‌تواند این باشد که سیاره نهمی وجود ندارد و هرگز وجود نداشته است؛ اما در این صورت چگونه می‌توان مدار عجیب اجرام یادشده را توجیه کرد؟ مقاله‌ای جدید راه‌حلی احتمالی دارد: ستاره‌ای بیگانه.
البته ستاره‌ی یادشده حالا در منظومه شمسی نیست. بلکه زمانی حدود میلیاردها سال پیش احتمالا از نزدیکی منظومه شمسی عبور کرد، مدار اجرام واقع در بخش خارجی منظومه شمسی را برهم‌زد و آن‌ها را به مسیرهایی عجیب فرستاد. برخی از این اجرام خارجی احتمالا در نهایت در فاصله نزدیکی از خورشید قرار گرفتند و حالا به قمرهای تبدیل شده‌اند که توسط سیاره‌های غول‌پیکر به دام انداخته شدند.
گروهی از اخترفیزیک‌دان‌ها به رهبری سوزان فالزنر به نتیجه‌گیری فوق رسیدند. آن‌ها برای بررسی تأثیر ستاره‌هایی با جرم و فاصله‌ی متفاوت بر بخش خارجی منظومه شمسی، شبیه‌سازی‌های کامپیوتری را اجرا کردند. آمیت گوویند یکی از اخترفیزیکدان‌ها توضیح می‌دهد:بهترین نتیجه‌ی سازگار برای بخش خارجی منظومه شمسی در شرایط کنونی که با شبیه‌سازی‌ها به آن رسیدیم، ستاره‌ای اندکی سبک‌تر از خورشید با حدود 0٫8 جرم خورشیدی بود. این ستاره از فاصله‌ی 16٫5 میلیارد کیلومتری خورشید که 110 برابر فاصله بین زمین و خورشید و اندکی کمتر از چهار برابر فاصله‌ی نپتون، خارجی‌ترین سیاره منظومه شمسی است، عبور کرد.
بخش زیادی از مواد داخل منظومه شمسی در یک آرایش دیسک کمابیش تخت قرار گرفته‌اند. وقتی خورشید در حدود 4٫6 میلیارد سال پیش ستاره‌ی نوزادی در حال چرخش بود، مواد حاصل از ابر گاز اطرافش به دور آن چرخیدند و باعث رشدش شدند. به‌مرورزمان این مواد چرخشی در یک دیسک مسطح شدند. این دیسک شباهت زیادی به توپ خمیر پیتزایی داشت که با چرخش به‌صورت تخت درمی‌آید.
موادی که خورشید نبلعیده بود، بعدا منظومه شمسی و تمام سیاره‌ها و سیارک‌ها و قمرها را شکل دادند. از آنجا که هیچ اتفاق مخرب بزرگی برای منظومه شمسی رخ نداد، دیسک کمابیش به همان محل قرارگیری سیاره‌ها، سیارک‌ها و قمرها گفته می‌شود.
با این‌حال بخش خارجی منظومه شمسی متفاوت است. مجموعه‌ای از سنگ‌ها در آن سوی نپتون به دور خورشید می‌چرخند که به آن‌ها اجرام فرانپتونی یا TNO می‌گویند. این اجرام در زاویه‌هایی بسیار شیب‌دار می‌چرخند. برخی از این زاویه‌ها به‌قدری شدید هستند که گویی جرم به‌جای استوا در مدار قطب‌های خورشید می‌چرخد.
به گفته‌ی برخی دانشمندان، مدار برخی اجرام فرانپتونی منطبق با تأثیر گرانشی سیاره‌ای تا پنج برابر جرم زمین است. فضا مملو از اجرام است و هرچند امروزه تقریبا هیچ ستاره‌ای در فاصله بسیار نزدیک از خورشید قرار ندارد، شاید در گذشته ستاره‌های بیشتری در نزدیکی منظومه ما بودند؛ زیرا ستاره‌ها معمولا از ابرهایی مشترک متولد می‌شوند و زندگی خود را در محیط‌های نسبتا شلوغ آغاز می‌کنند.
فالزنر و همکارانش بیش از سه‌هزار شبیه‌سازی را اجرا کردند. آن‌ها ستاره‌های مختلف و فاصله‌ی عبورشان از منظومه‌ی شمسی را اندکی دستکاری و نتایج را با مدارهای شناخته‌شده‌ و هم‌مرکز خوشه‌های TNO مقایسه کردند. براساس یافته‌ها، ستاره‌ای اندکی کوچک‌تر از خورشید که از بخش خارجی منظومه شمسی گذشت، می‌تواند عامل ایجاد مدارهای درهم‌ریخته‌ی اجرام این منطقه باشد.
عبور ستاره‌ی یادشده باعث ایجاد مدارهای عجیب اجرامی مثل 2008 KV42 و 2011 KT19 شده است که در خلاف جهت سیاره‌ها با زاویه تقریبا عمود می‌چرخند. این اجرام عامل شکل‌گیری نظریه‌هایی درباره سیاره نهم بودند. همچنین بر اساس شبیه‌سازی‌ها، تا 7٫2 درصد ازجمعیت اصلی TNO به سمت خورشید در جهت داخل منظومه شمسی حرکت کرده‌اند. سیمون پورتگیس زوارت از دانشگاه لیدن هلند می‌گوید:برخی از این اجرام احتمالا توسط غول‌های گازی به دام افتاده و به قمر آن‌ها تبدیل شده‌اند. این پدیده نشان می‌دهد چرا سیاره‌های خارجی منظومه‌ی شمسی دو نوع قمر متفاوت دارد.
پژوهش جدید هنوز با نتیجه‌گیری قطعی فاصله دارد. دلایل زیادی در توضیح اینکه چرا هنوز سیاره نهم را رصد نکرده‌ایم، وجود دارد. در وهله‌ی اول این سیاره‌ی احتمالی بسیار کم‌نور و بسیار دور است. همچنین داده‌های کافی را در اختیار نداریم؛ زیرا به سختی می‌توان اجرام دور از خورشید را رصد کرد، بنابراین داده‌های موجود احتمالا حاصل سوگیری در انتخاب هستند که تنها به داده‌های موجود با فناوری فعلی محدود هستند.
با این‌حال، ایده‌ی پرواز ستاره از کنار منظومه شمسی غیرمحتمل نیست، بلکه راه‌حلی منظم است. به گفته‌ی فالزنر، زیبایی این مدل در سادگی‌اش است؛ زیرا می‌تواند تنها با اشاره به یک دلیل به پرسش‌های بی‌پاسخ زیادی درباره منظومه شمسی پاسخ دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/951559/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

امروز بیرق مبارزه حق علیه باطل به دست مقام معظم رهبری است

اطلاعیه مهم سپاه پاسداران درباره سردار نیلفروشان

پیکر شهید سردار نیلفروشان پیدا شد + جزئیات

بیانیه روابط عمومی سپاه درباره پیدا شدن پیکر شهید نیلفروشان

اطلاعیه سپاه : پیکر شهید سردار نیلفروشان کشف شد/ مراسم تشییع اطلاع‌رسانی می‌شود

روز 370 طوفان الاقصی | گلوله‌باران اطراف بیمارستان

آغاز برداشت انار از باغات سردشت

پیکر سردار نیلفروشان کشف شد +جزئیات مراسم تشییع

میز خطاطی اسامی و القاب حضرت معصومه (س) برپا شد

حزب الله : نیروهای ما برای نبردی سخت آماده هستند/ انبارهای تسلیحات ما در وضعیت خوبی قرار دارد

تعمیرات سالیانه واحد های نیروگاهی سد کارون 3

بیانیه‌های حزب الله لبنان درخصوص حملات موشکی گسترده

کشتی فرنگی نونهالان کشور/ خوزستان به عنوان قهرمانی رسید

مقاومت زمام امور را در دست دارد/ حزب الله: جنگ با اسرائیل تازه شروع شده است

وضعیت قرمز آلودگی هوا در خرمشهر / 6 شهر خوزستان در وضعیت قرمز و نارنجی

حزب الله: انبار‌های تسلیحات ما در وضعیت خوبی قرار دارد

32 طرح بازآفرینی شهری در استان خوزستان مصوب شده است

روابط عمومی سپاه: پیکر سردار نیلفروشان کشف شد | مراسم تشییع اطلاع‌رسانی می‌شود

اطلاعیه مهم روابط عمومی سپاه

آغاز رقابت دوباره شهرداری ورامین و زاگرس جنوبی

پس از چند روز بی خبری؛ پیکر شهید نیلفروشان کشف شد

پیکر سردار نیلفروشان کشف شد/ مراسم تشییع اطلاع‌رسانی می‌شود

«ببعی قهرمان» بهترین پویانمایی جشنواره کودک و نوجوان

مرضیه برومند و هنرمندان خارجی داور یک رویداد تئاتری

کارگردان «شهر خاموش»: باران کوثری علاوه بر ممنوع‌الکاری، ممنوع‌الحضور هم هست!

صداوسیما: مرجعیت خبری اکثر مردم ایران داخل مرزها و رسانه ملی است

فیلم آلمانی «60 دقیقه» برای پخش از شبکه تهران دوبله شد

بزرگداشت استاد علی نصیریان برای هنر آفرینی در سینمای کودک

«برمودا»؛ چهره‌های قهرکرده و کامران نجف‌زاده

شلیک به شعور مخاطب؛ آقای جبلی این چه سریالی است؟

مژده لواسانی و بهرام افشاری در پشت صحنه «سیصد»

اولین میکرو ربات حلقوی با توانایی شنا کردن در مایعات چسبناک

چین لباس فضایی مخصوص راهپیمایی بر سطح ماه را معرفی می‌کند

قدرتمندترین انفجارات کیهان

جزئیات جدید از معافیت اجاره املاک مسکونی

چهار تیم طلاهای روز دوم لیگ تکواندو را کسب کردند

همه در انتظار خشن‌ترین ورژن هادی چوپان

تحلیلی از روابط مالی صنعت بلاگری یا اینفلوئنسری

پیش بینی قیمت دلار 21 مهر 1403

شعر همیشگی باران نیکراه

من نشستم بروی!

پزشکیان، روز حافظ را تبریک گفت

واکنش ایران به اقدام تروریستی در پاکستان علیه معدنچیان

مقام امنیتی اسرائیل: تصمیمی درباره پاسخ به ایران گرفته نشده است

سپاه بیانیه داد؛ پیکر سردار نیلفروشان کشف شد

دستورکار سفر آتی و دوجانبه پزشکیان به عشق‌آباد مشخص شد

پیام تسلیت رهبر انقلاب در پی درگذشت مرحوم پورمحمدی

واکنش ایران درخصوص حمله صهیونیست‌ها به صلح‌بانان سازمان ملل در لبنان‌

بازرس سابق سازمان ملل: «وعده صادق 2» پاسخی به اقدامات تحریک‌آمیز رژیم صهیونیستی بود

برپایی میز خطاطی اسامی و القاب حضرت معصومه(س) در حرم بانوی کرامت