پیام خوزستان

آخرين مطالب

ماجرای انهدام جاده‌ای توسط نیروی هوایی ارتش که آزادسازی خرمشهر را تسهیل کرد/ قرار بود پس از آزادسازی خرمشهر جنگ تمام شود؟ شهرستان ها

ماجرای انهدام جاده‌ای توسط نیروی هوایی ارتش که آزادسازی خرمشهر را تسهیل کرد/ قرار بود پس از آزادسازی خرمشهر جنگ تمام شود؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، ساعت 3 بعدازظهر روز دوشنبه سوم خرداد 1361 از جبهه‌ی خرمشهر خبر رسید که نیروهای ایرانی این شهر را پس از 20 ماه مبارزه و مقاومت از اشغال ارتش بعثی بیرون آورده‌اند. آزادسازی خرمشهر نتیجه‌ی عملیات «الی بیت‌المقدس» با رمز «یا علی بن ابی طالب» بود که با همکاری فوق‌العاده‌ی نیروهای ارتش و سپاه، روز جمعه دهم اردیبهشت 1361 در جبهه‌های جنوب آغاز شد.
یکی از نکات قابل تامل این عملیات نقش کلیدی ارتش بود که در طی این سال‌ها کمتر به آن پرداخته شده است. نیروی هوایی ارتش طی عملیات الی بیت‌المقدس دو ماموریت اصلی موفقیت‌آمیز انجام داد که هر کدام به نوبه‌ی خود نقشی اساسی در آزادسازی خرمشهر داشتند: یکی انهدام پل استراتژیک عراق روی اروندرود که توسط خلبان محمود اسکندری در روز 17 اردیبهشت یعنی یک هفته پس از شروع عملیات بیت‌المقدس انجام شد، انهدام این پل باعث محاصره‌ی چهل هزار نیروی عراقی و قطع ارتباطات آن‌ها با عقبه و آماد و پشتیبانی‌شان شد. دیگری انهام جاده‌ی جفیر- طلاییه در فردای آن روز – 18 اردیبهشت - که جلوی حرکت نیروهای پشتیبانی عراق را می‌گرفت.
جنگ سه ماه دیگر تمام می‌شود و ما شما را برمی‌گردانیم حسینعلی ذوالفقاری همان خلبانی است که در راس عملیات دوم قرار داشت. او ماموریتی چنین سنگین را در 28 سالگی انجام داد؛ ماموریتی که قطعا مشخص بود هواپیمایش را خواهند زد. ذوالفقاری بلافاصله پس از ریختن بمب‌ها روی نقطه‌ی هدف با اجکت کابین عقب بیرون پرید و تا هشت سال بعد در اسارت دشمن بعثی باقی ماند... او ماجرای این پرواز حیاتی را در کتابی با عنوان «آذرخش و رقص فانتوم‌ها» که اخیرا توسط انتشارات سوره‌ی مهر منتشر شده برای صادق وفایی این‌طور تعریف کرده است:
فتح‌المبین که به پایان رسید، من از معلم‌های گردان آموزشی پایگاه یکم شده بودم که تازه تشکیل شده بود... از آن‌جا به عنوان یکی از معلم‌های گردان آموزشی به مشهد مامور شدم... بعد از مدتی که در مشهد بودیم، روز 17 اریبهشت دیدیم دو اف 5 B به پایگاه مشهد آمدند و من و جناب سرگرد اسکندری را احضار کردند... محمود به شوخی به من گفت: «حسین چه مدل خرمایی دوست داری؟» [کنایه از مردن و خرمای نذری]... برای انجام این پرواز برای‌مان چتر نجات آوردند. چون صندلی هواپیمای اف‌فور همه‌چیزش در صندلی پرانش است. ولی اف 5 های B همان‌طور که صحبت‌شان را کردیم، قدیمی بودند و صندلی‌های‌شان چتر نداشت. سوار هواپیما شدیم و بچه‌ها برای‌مان فاتحه خواندند و شوخی کردند... وقتی رسیدیم [تهران] رفتیم پیش سرهنگ [فریدون] ذوالفقاری فرمانده‌ی گردان 11 شناسایی... رفتم یک فانتوم سریال 66 برداشتم و رفتم همدان نشستم. یک اف‌فور تازه و نو بود. همدان که نشستم، جناب سرهنگ (علیرضا) یاسینی پای هواپیما آمد و به شوخی گفت: «خب به سلامتی، بناست خرمای شما را هم بخوریم دیگر!»... به هر کسی این ماموریت‌ها را نمی‌دادند. یاسینی سریع گفت: «حسین جان، هواپیمایت آماده است.» گفتم: «بابا! تازه رسیده‌ام!» گفت: «نه، باید سریع بروی!» رفتم یک هواپیمای 55 را که قدیمی‌تر از قبلی بود برداشتم و به دزفول رفتم.
... بعد از دعای کمیل، وقتی با بچه‌ها صحبت می‌کردیم گفتند سرهنگ (محمد) معین‌پور فرمانده نیروی هوایی و سرهنگ بهرام هوشیار فرمانده دِسِک نیروی هوایی در عملیات بیت‌المقدس آمده‌اند. بیت‌المقدس عملیات گسترده‌ و وسیعی بود. به خاطر همین جناب هوشیار خودش آمده بود.
... در این ماموریت گفتند توانگریان و اکبر زمانی با هم، من و محمد اعظمی هم با هم، پورفرزانه هم استندبای که اگر یکی از هواپیماهای ما خراب شد جایگزین شود. هواپیمای لیدر، که توانگریان بود 9 بمب ناپالم داشت و قرار بود وقتی ناپالم‌هایش را زد، به‌سرعت مانور زیگزاگی بدهد و من از پشت سرش جاده را بزنم.
... دوازده بمب روی بال‌ها نصب شده بود و شش بمب هم در شکم هواپیما. تا آن زمان هیچ خلبانی، با اف‌فوری که این میزان بمب داشت، پرواز نکرده بود. یعنی فول! به همین خاطر هیچ باک اضافه‌ای هم نداشتیم. هواپیما با همان سوخت خودش و زیرش هم تماما بمب! وقتی رفتم پای هواپیما، عظمتش مرا گرفت! خود اف‌فور که برای خودش عظمتی است، حالا آن همه بمب هم زیرش بسته‌اند! بچه‌های نگهداری تا ما را دیدند ادای احترام کردند و گریه‌شان گرفت. چون می‌دانستند پروازی است که... [برگشتی در کارش نیست]
صبح هجدهم اردیبهشت ما را صدا کردند و به پست فرماندهی رفتیم. در اتاق هدف، معین‌پور و هوشیار، طرح پرواز را آوردند و هوشیار خودش بریفینگ را شروع کرد. خطرناک‌ترین هدفی که امکان دارد خلبان جنگنده در جنگ بزند، مسیر مستقیم است. جاده‌ی جفیر طلاییه هم، جاده‌ای مستقیم بود که لشکرهای 5 و 6 زرهی عراق با یک لشکر پیاده، به‌سرعت در آن، در حال عقب‌نشینی بودند. بعد از این‌که بچه‌های ما در ابتدای عملیات از کرخه و کارون گذشته بودند، این‌ها دیدند زورشان نمی‌رسد. به خاطر همین داشتند نیروهای‌شان را سریع عقب می‌کشیدند که هم خرمشهر را از دست ندهند، هم مواظب بصره باشند. داشتند به‌سرعت در جادهای که خودشان ساخته و آسفالت کرده بودند، عقب‌نشینی می‌کردند. به ما هم دستور رسید این جاده باید زده شود! برای همین آن همه بمب زیر هواپیمای من بود.
... باید [جاده] خراب می‌شد که عقب‌نشینی‌شان با مشکل روبه‌رو شود. دشت هویزه هم همان‌طور که می‌دانید از شن است. آن موقع هم رودخانه باعث باتلاقی شدنش می‌شد و تنها چیزی که می‌توانست در آن حرکت کند، تانک و زره‌پوش بود که شنی داشت.
وقتی بریف شدیم، گفتند: «باید چهار کیلومتر از این جاده را بزنید. برنمی‌گردید. فقط سعی کنید بپرید بیرون و زنده بمانید! جنگ سه ماه دیگر تمام می‌شود و ما شما را برمی‌گردانیم.» خندیدم. هوشیار چون مرا از پایگاه همدان می‌شناخت گفت: «ذوالفقاری؟» او یک دستورالعمل از قرارگاه خاتم‌الانبیا آورده بود که فرمانده قرارگاه در آن نوشته بود: «در انجام ماموریت اهتمام بلیغ گردد! این ملت دیگر طاقت فاجعه‌ی هویزه را ندارد!» یعنی تاکید کرده بودند باید هر طور شده هدف را بزنیم! همه‌ی فشار هم روی من بود.
بعد از بریفینگ، هوشیار بغلم کرد و پیشانی‌ام را بوسید. به توانگریان هم با جدیت گفت: «بمب‌هایت را که زدی، جینک می‌کنی!» مانور جینک این است که وقتی خلبان بمب‌هایش را می‌زند، به‌شدت به چپ و راست زیگزاگ می‌کند که پدافند او را نزند.
بنا بود توانگریان در هواپیمای جلویی این کار را بکند تا من بتوانم بمب‌هایم را دقیق بزنم. خوشان هم می‌دانستند هواپیمای من با این همه بمب، وقت لازم دارد تا چهار کیلومتر جاده را درست بکوبد. صد درصد هم مورد هدف واقع می‌شود. بمب‌ها را هم که گفتم معمولا در دویست پایی یعنی شصت متری رها می‌کردیم. در بدترین حملات، خلبان چهار تا شش ثانیه وقت داشت بمبش را بزند و فرار کند...
بعد از بریف ما را از زیر قرآن رد کردند. معین‌پور، فرمانده نیرو، به من گفت: «می‌دانم خیلی سنگین است. ناراحت نیستی؟» گفتم: «نه! اصلا صفایی دارد برای خودش! جناب سرهنگ نگران نباشید! اگر ما نرویم، خرمشهر آزاد نمی‌شود. باید برویم. حالا قرعه به نام ما خورده. فقش شما مواظب خانواده‌های‌مان باشید!» خب من آن موقع جوان‌ترین [28 ساله] لیدر نیروی هوایی بودم.
... روی جاده که رسیدم، بمب‌ها را زدم و گذاشتم روی افتر برنر... وقتی بمب‌ها را زدم یک گردش به راست شدید کردم و از نتیجه بمب‌هایی که زده بودم لذت بردم. کامیون‌هایی که روی جاده بودند، همه مهمات داشتند و منفجر شده بودند. بقیه هم داشتند منفجر می‌شدند. همه‌ی نیروهای‌شان هم جاده را رها کرده و ریخته بودند توی دشت. چون جاده روی هوا بود! خوشحال بودم. اعظمی هم تکبیر می‌گفت! به او گفتم: «نگاه کن! حالش را ببر!» ناگهان دیدم موتور راستم آتش گرفت و موتور چپم هم دچار اُور هیت [حالتی که موتور با گرمای بیش از حد و غیرمجاز کار می‌کند.] فهمیدم ما را با شلیکا زده‌اند و موشک نخورده‌ایم.
چاره‌ای نبود. سر جایی که قرار بود دور بزنیم، به‌سرعت گشتم که دیدم موتورم آتش گرفته است. وقتی آتش گرفتیم، اعظمی دوباره تکبیر گفت. یک‌دفعه فریاد کشید: «الله اکبر! حسین آتش گرفتیم!» گفتم: «آرام!... آرام!» وقتی گشتیم، فایر هندل را کشیدم و موتور راست را خاموش کردم. وقتی این دسته را می‌کشیدم ماده‌ی خاموش‌کننده وارد موتور و باعث می‌شود دود سفیدی از پشت هواپیما بیرون بزند. گفتم با همان وضعیت ادامه بدهیم... من اجکت نکردم. ناگهان چیزی نفهمیدم و آن لحظه همان وقت بود که از هواپیما بیرون پرت شدم. بعد دیدم باد خنک به صورتم می‌خورد و در میدان مین هستم. ... اگر معین‌پور نگفته بود شما را می‌زنند و سه ماه بعد جنگ تمام می‌شود دور می‌زدم و برمی‌گشتم. (صص 201-214)
25957
برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1910622

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/872308/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصویر قدیمی از شهید سلیمانی با لباس احرام

زاکانی: در دولتم به بخش خصوصی تکیه می‌کنم

تعیین 344 صندوق اخذ رای در خارج از کشور برای انتخابات

ملت فلسطین در معرض وحشیانه‌ترین جنایات تاریخ قرار دارد

چرا ورزشگاه آزادی میزبان فینال حذفی نیست؟

کام مدعیان شیرین شد

قوامی: آزادی حمید نوری توان دیپلماسی دولت سیزدهم را می‌رساند

خیران بافقی زندانی آزاد کردند

تشکر باقری از نقش مثبت عمان در آزادی «حمید نوری»

500 زندانی جرایم غیرعمد با کمک بنیاد مستضعفان از زندان آزاد شدند

«همسایه شما، زهره» کارکرد روان درمانی دارد

خوزستان ‌صدرنشین‌ خرید گندم در کشور/ خرید تاکنون بیش از یک میلیون و 605 هزار تن

تشییع و خاکسپاری پیکر نماینده اسبق شهرستان خمینی شهر

نماز عید قربان در ویرانه‌های غزه/ایمان و مقاومت در اوج جنگ

مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان خبر داد: خرید بیش از یک میلیون و 605 هزار تن گندم تاکنون

خورشید مصنوعی چین به میدان مغناطیسی دست یافت

توسعه گردشگری ورزشی هدف بازدید مدیرکل گردشگری دبیرخانه شورای عالی مناطق آزاد از مجموعه المپیک کیش

هشدار جدی به آلمان؛ شکست نزدیک است!

7 برد و 5 تساوی حاصل کار شطرنج‌بازان ایران در مسابقات رده‌های سنی آسیا

معوقات حق الزحمه داوران دوومیدانی پرداخت می‌شود

زمان برگزاری فینال جام حذفی اعلام شد

تیم ملی تنیس ایران در رقابت‌های دیویس کاپ هشتم شد

درگذشت صدرا روحانی

مدیر حوزه‌های علمیه: حوزه از هیچ کاندیدایی حمایت نمی کند

کوثری: بزرگان جبهۀ انقلاب پیگیر اجماع نامزدها هستند

جلیلی: حداقل یازده سال روی شعارمان کار کردیم

بنیاد مستضعفان 500 زندانی جرایم غیرعمد را آزاد کرد

گردان‌های القسام: آزادی قدس نزدیک است + ویدئو

کتاب خاطرات شاعران حماسه خراسان منتشر شد

بارش‌های رگباری باران و تگرگ برای هرمزگان پیش‌بینی شد

اوقات شرعی اهواز، 27 خرداد 1403

بررسی پرونده هتل ولنجک در کمیسیون ماده پنج

بررسی پرونده هتل ولنجک در کمیسیون ماده 5

حماس: ملت فلسطین در معرض وحشیانه‌ترین جنایات تاریخ قرار دارد

چمران: پرونده هتل ولنجک در کمیسیون ماده پنج بررسی شد

بهُت و حیرت مجری و تحلیلگران اینترنشنال از آزادی حمید نوری!

سازمان لیگ صدای اعتراضات را شنید؛ ورزشگاه فینال جام حذفی تغییر می‌کند؟

هوای شهر اهواز در وضعیت «قرمز» آلودگی قرار گرفت

چمران: مالک هتل ولنجک اجازه تغییر کاربری ندارد

آنچه وزیر شهید برای آزادی حمید نوری انجام داد

نخعی‌راد: آزادی حمید نوری دستاورد سیاست‌های اقتدارگرایانه دولت سیزدهم بود

هر فرد باید چه دوزی از ویتامین D را مصرف کند؟

چهره ها/ ترلان پروانه از استایل متفاوتش رونمایی کرد

لیگ مردمی «پدر خوانده» برندگان خود را شناخت

ماموریت سخت در چالش مهم مناظره

«خاطرات یک حلزون» جایزه انسی 2024 را برد

یارانه پنهان واقعا به چه کسانی می‌رسد؟

انتشار پوستر تیم ملی فوتبال انگلیس با عکس «هری کین»

توافق پرسپولیسی‌ها برای تمدید قرارداد 4 بازیکن

رونمایی از 12 مسافر قطعی المپیک پاریس