پیام خوزستان

آخرين مطالب

توهم رؤیت هلال چیست؟ مقالات

توهم رؤیت هلال چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خبرآنلاین /وقتی عموم مردم در غروب آخرین روز ماه قمری به استهلال و جست‌وجوی هلال ماه نو اقدام می‌کنند، ممکن است برخی پدیده‌های دیگر را با هلال باریک ماه، اشتباه بگیرند یا حتی دچار توهم رؤیت هلال شوند، خطایی که 15درصد اقدام‌کنندگان به آن دچار می‌شوند.
ذوالفقار دانشی- گاه‌شماری قمری که به تقویم قمری هم معروف است، بر اساس حرکت ظاهری ماه در آسمان زمین تدوین شده است. تقویم قمری از دیرباز به‌عنوان گاه‌شماری محلی مورداستفاده قرار می‌گرفت، زیرا وضعیت نخستین هلال قابل‌مشاهده به موقعیت جغرافیایی ناظر روی زمین بستگی دارد و هیچ دو نقطه‌ای را نمی‌توان روی زمین پیدا کرد که همیشه وضعیت یکسانی ازنظر رؤیت‌پذیری هلال داشته باشند. آغاز ماه قمری هم ملاک ساده‌ای دارد: اگر نخستین هلال باریک ماه پس از غروب آفتاب دیده شود، فردا اولین روز از ماه قمری جدید است. البته در سال‌های اخیر، برخی کشورهای اسلامی معیارهایی متفاوت از رؤیت هلال با چسم غیرمسلح را برای آغاز ماه قمری تعریف کرده‌اند و به همین دلیل، اختلاف‌هایی به‌جز موقعیت جغرافیایی نیز در آغاز ماه‌های قمری تأثیر می‌گذارد.
در دین اسلام نیز برخی اعمال و احکام بر اساس تقویم قمری بنا شده است؛ اما تعریف تقویم قمری در شرع با تعریف نجومی آن تفاوت دارد و این «تقویم قمری شرعی» نیز همانند اوقات شرعی، بر اساس ملاک‌هایی تنظیم می‌شود که مراجع تقلید تعیین می‌کنند. در کشور ما مرکز تقویم مؤسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران مسؤولیت استخراج تقویم هجری قمری و اوقات شرعی را بر عهده دارد و این کار را بر اساس نظرات فقهی رهبر انقلاب، انجام می‌دهد.
اشتباه در استهلال
قرن‌ها است که در برخی ماه‌های قمری خاص مانند شعبان و رمضان، عموم مردم در آخرین غروب روز 28ام یا 29ام ماه قمری به استهلال می‌پردازند. آن‌ها پس از غروب آفتاب، افق غربی را به امید یافتن هلال باریک ماه نو جست‌وجو می‌کنند. بعضی وقت‌ها هلال ماه آن‌قدرها باریک نیست و به‌سادگی دیده می‌شود؛ اما در مورد هلال‌های جوان و بحرانی که حدود 16 ساعت یا کمتر از عمرشان می‌گذرد، (عمر هلال به زمانی گفته می‌شود که از مقارنه ماه و خورشید می‌گذرد. مقارنه زمانی است که فاصله مرکز ماه و مرکز خورشید از یکدیگر به حداقل یا صفر می‌رسد) اوضاع به این سادگی نیست. برخی از این هلال‌ها به‌قدری نازکند که با چشم غیرمسلح قابل‌تشخیص نیستند و فقط به کمک ابزار اپتیکی (دوربین دوچشمی یا تلسکوپ) می‌توان آن‌ها را دید. در چنین شرایطی، اشتباه‌هایی در استهلال اتفاق می‌افتد که هرازگاهی به اعلام اشتباه آغاز ماه قمری در برخی کشورهای اسلامی منجر می‌شود.
تجربه رصدگران نشان داده است که خیلی از مردم ممکن است ابرهای نازک، رد هواپیما یا پدیده طبیعی دیگری را با هلال ماه اشتباه بگیرند. بعضی وقت‌ها مژه‌ای جلوی چشم فرد قرار می‌گیرد و او به‌اشتباه، آن را به هلال تعبیر می‌کند. کارشناسان خبره‌ای که در ستاد استهلال دفتر رهبری مستقر هستند، گزارش‌های فراوانی از این نوع دریافت کرده‌اند که اشتباه بودن آن‌ها با پرس‌وجو در مورد وضعیت هلال، اوضاع جوی و مقایسه با تجربیات نجومی آشکار شده است.
توهم رؤیت
اما نوع دیگری از اشتباه وجود دارد که منجمان به آن «توهم رؤیت» می‌گویند و این، زمانی رخ می‌دهد که ماه در آسمان نیست ولی فرد تصور می‌کند که هلال ماه را می‌بیند. در یکی از معروف‌ترین آزمایش‌ها، یکی از رکوردداران رؤیت هلال چند نفر از افراد مدعی را در شب نیمه ماه قمری، به استهلال برد؛ آن‌ها ادعا کردند هلال را در افق غربی می‌بینند؛ بعد که به سمت مخالف برگشتند و طلوع ماه بدر را در افق شرقی دیدند، متوجه شدند که دچار «توهم رؤیت» شده‌اند.
توهم رؤیت، خطایی است که به ویژگی‌های ذهن انسان برمی‌گردد، بدین‌شکل که ذهن بعضی‌وقت‌ها که انتظار دیدن چیزی را داریم، تصویری از آن را مجسم می‌کند. این خطای شناختی فقط منحصر به استهلال نیست و می‌تواند برای همه، حتی رصدگران باتجربه هم پیش بیاید.
رصدگران وقتی تصور می‌کنند هلال را می‌بینند، چند کار انجام می‌دهند تا از واقعی بودن آن مطمئن شوند؛ مثلاً چند بار چشمان خود را باز و بسته می‌کنند، اگر هلال ناپدید شد، به‌احتمال‌زیاد توهم بوده است. در روشی دیگر، موقعیت هلال را در آسمان با عارضه‌ای روی افق نشان می‌کنند و دوباره جایی را که هلال در آن دیده شده بود، هدف می‌گیرند. اگر هلال دوباره دیده شد، به‌احتمال‌زیاد واقعی است؛ یا از دیگر همراهان خود می‌خواهند که تصویر را ببینند و مطمئن شوند که هلال، واقعی است.
تجربه نشان داده که توهم رؤیت تقریباً برای 15 درصد از افرادی که به استهلال اقدام می‌کنند، پیش می‌آید؛ به همین دلیل است که کارشناسان ستاد استهلال که رصدگران باتجربه نیز در جمعشان حضور دارند، پرسش‌های سخت‌گیرانه فراوانی را از گزارش‌دهندگان مطرح می‌کنند تا هر نوع اشتباه احتمالی در رؤیت هلال را آشکار کنند.
نکته‌ای در مورد ماه‌های 29 یا 30 روزه
منجمان قرن‌ها است که طول دقیق ماه قمری را 29٫53 شبانه‌روز اندازه گرفته‌اند و آن را دوره هلالی ماه نامیده‌اند. طبق تعریف، دوره هلالی عبارت است از فاصله زمانی بین دو هلال یکسان ماه (مثلاً ماه نو، ماه تربیع یا ماه کامل)؛ اما دوره هلالی، عدد صحیحی نیست و نمی‌توان از آن برای تقویم‌های سالانه و فعالیت‌های روزمره استفاده کرد؛ به همین جهت ماه‌های قمری یا 29 روزه خواهند بود یا 30 روزه.
ازآنجایی‌که میانگین طول ماه‌های قمری اندکی بیش از 29٫5 روز طول می‌کشد، پس تعداد ماه‌های 30 روزه هم کمی بیشتر از ماه‌های 29 روزه است. محاسبات نشان می‌دهد که حداکثر 4 ماه متوالی می‌توانند 30 روزه یا حداکثر 3 ماه متوالی می‌توانند 29 روزه باشند. بدیهی است که هیچ ماه قمری ازنظر نجومی، تفاوت خاصی با ماه دیگر ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/850778/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقاومت اسلامی عراق بحر المیت در فلسطین اشغالی را هدف قرار داد

حمله بی‌سابقه از خاک عراق به تل‌آویو

دزفول، دارای خاستگاه فرهنگی و تمدنی عمیق

مروری بر گل های برتر هفته 34 سری آ ایتالیا

حمله مقاومت اسلامی عراق به اهدافی در عمق فلسطین اشغالی

مقاومت اسلامی عراق برای اولین بار تل آویو را هدف قرار داد

حزب الله لبنان پادگان «برانیت» رژیم صهیونیستی را هدف قرار داد

حمله موشکی مقاومت عراق به تل‌آویو

بیانی: پرسپولیس و استقلال برای ما فرقی نمی‌کنند/ ذوب آهن شرافت خود را با هیچ چیز معاوضه نمی‌کند

بازگشایی بیشتر محور‌های مسدود شده عشایری و روستایی در خوزستان

خلاصه بازی آاس رم 0 - بایرلورکوزن 2

روانخواه: موقعیت های خوبی داشتیم اما ..

بادامکی: باید با هوادار سپاهان برخورد جدی شود

گل‌های برتر بوندسلیگای آلمان در ماه آوریل

لحظات فان دنیای فوتبال در هفته گذشته

اشکش: امیدواریم در پنج بازی آخر ورق را برگردانیم

پیغام جدید از پیرمرد حاشیه‌ساز سپاهانی در یک ویدئو

تحقق مطالبه کارگران شرکت کاغذپارس با حذف پیمانکار و افزایش مدت قرارداد کار

پیروزی استقلال آبی پوشان ملاثانی در فوتبال دسته اول

رفع 90 درصد آبگرفتگی‌های ناشی از بارندگی در اهواز

اعتراضات دانشجویی مقامات آمریکا را رسوا کرد/ دشمن از عملیات مقاومت یمن نگران است

خیزش دانشجویان جهان مهر تأییدی بر متخاصم بودن صهیونیست ها است

مسیر باشگاه رکسام با مالک جدیدش

نفربر‌های ارتش به کمک خیابان‌های دزفول آمدند+ تصاویر

پیرمرد هتاک ورزشگاه آزادی بازداشت شد!

دخالت سردار آزمون در درگیری بازیکنان رم و بایرلورکوزن برای آرام کردن فضای ملتهب

واکنش باشگاه سپاهان به حواشی مرد حاشیه‌ساز

موقعیت خطرناک رم و سردار آزمون در محوطه جریمه بایرلورکوزن که تبدیل به گل نشد

خلاصه بازی چلسی 2 - تاتنهام 0

بادامکی: هرجا سپاهان باشد حواشی هم هست

سعیدی: فحاشی 30 هزار پرسپولیسی را کسی ندید؟

داستان یک بازی؛ تاتنهام - آرسنال

رونمایی از جبهه جدید مقاومت + فیلم

100 خودرو در ابگرفتگی معابر دزفول گرفتار شدند

آبگرفتگی‌های در اغلب مناطق اهواز رفع شده است

همه چیز درباره آرنه اسلوت سرمربی جدید لیورپول

گل دوم چلسی به تاتنهام توسط جکسون

نخستین تصویر از بازگشت حجازی به استقلال

عیسی VAR می‌خواست تا به دکتر ثابت کند!

آتیلا حجازی سرپرست استقلال شد

بخشی از کتاب/زندگی تنها سایه‌ای است گذرا

کنایه علی جنتی به ماجرای حوزه علمیه ازگل

توصیه مهم آیت الله دوزدوزانی به مسئولان: به نام دین حرفی نزنید

جمع آوری تمام آب‌های سطحی در دزفول طی سه ساعت

روز جهانی آزادی مطبوعات World Press Freedom Day + شعار و پوستر

نقش آفرینی «محمد رضا سنگری» در ادبیات پایداری بی بدیل است

حمله مقاومت اسلامی بحرین به بندر ایلات برای اولین بار

پاسخ مریم به خواستگاری محمد

چهره ها/ استایل رنگی بازیگر زن سریال «گاندو» در ترکیه

ویدیویی شگفت انگیز از چرخش زمین و بازوی کهکشان راه شیری