پیام خوزستان

آخرين مطالب

ادبیات فانتزی و چگونگی روایت تاریخ برای کودکان و نوجوانان/درباره «مقاومت» کمبود محتوا داریم اجتماعی

ادبیات فانتزی و چگونگی روایت تاریخ برای کودکان و نوجوانان/درباره «مقاومت» کمبود محتوا داریم
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - سخنرانان در آیین رونمایی از کتاب «بزرگ شدن در سپیدان» نویسنده را به خاطر استفاده درست از ادبیات فانتزی برای روایت جریان مقاومت در ادبیات کودک و نوجوان ستودند.
به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری دانشجو، کتاب «بزرگ شدن در سپیدان» نوشته زینب ایمان‌طلب یکشنبه (12 آذر 1402) با حضور یوسف قوجق، معصومه میرابوطالبی و نویسنده کتاب در سرای کتاب رونمایی شد.
معصومه میرابوطالبی در این نشست با بیان اینکه «بزرگ شدن در سپیدان» جذابیت دارد و برای مخاطب 10 سال به بالا نوشته شده است، گفت: مخاطب در نخستین مواجهه خود با ادبیات داستانی به جذابیت نیاز پیدا می‌کند و اگر اثر فاقد این مولفه باشد، رحمی به نویسنده نمی‌کند. در «بزرگ شدن در سپیدان» عنصر «جذابیت» رخ داده و از همان ابتدای داستان مخاطب با عدم تعادل در داستان مواجهه و سپس وارد یک جهان فانتزی می‌شود.
وی در ادامه به مقوله جهان‌سازی در رمان‌های فانتزی اشاره کرد و ادامه داد: ما می‌خواهیم جهانی بسازیم که واقعی نیست و باید قواعد خودش را داشته باشد. در این رمان نخستین قاعده ورود به جهان سپیدان است و به شرایط ویژه بچه‌ها ربط دارد؛ یعنی جنگ. پس از ورود به سپیدان بچه‌هایی را می‌بینیم که کوچک شده‌اند و این هم به جهان واقعی انسان‌ها مرتبط است.
میرابوطالبی گفت: سعید و سوده دو شخصیت داستان هستند. سوده برای ورود به جهان سپیدان اضطراب دارد، اما سعید نه و این نوع مواجهه دو شخصیت داستان با سپیدان، جذاب است. شخصیت‌پردازی‌های درست به انتقال مفهوم کمک بسیاری می‌کند. در کهن الگوها، هنگام سفر به جهانی فانتزی، وقتی به بالا سفر می‌کنیم موجوداتش از ما بهتر و وقتی به پایین زمین سفر می‌کنیم موجوداتش از ما پست‌تر هستند. اما شخصیت‌های صندوق جادویی با ورود به آن به جهانی موازی سفر می‌کنند که نه پست‌تر و نه بالاتر است.
تاریخ را با فرم داستان برای نوجوانان روایت کنیم
یوسف قوجق نیز در این نشست با اشاره به اینکه ساختن دنیای فانتزی برای مخاطب نوجوان الزاماتی دارد گفت: نویسنده از المان‌های مختلف استفاده‌هایی هوشمندانه برده و توانسته آن‌ها را کاملا در ساختار داستان خود بگنجاند. استفاده از صندوق جادویی برای مخاطب در کتاب جذابیت دارد.
این منتقد ادامه داد: صندوقچه می‌تواند نمادی برای جهان فانتزی و حتی رشد شخصیت مخاطب باشد. ما در داستان‌هایی که از نماد صندوقچه جادویی استفاده کرده‌اند، دیده‌ایم که چگونه این صندوقچه به رشد شخصیت مخاطب کمک می‌کند. سوده و سعید وقتی وارد صندوقچه می‌شوند، تحولشان شروع شده و پس از خروج از آن شخصیت‌های متحول شده‌ای هستند.
قوجق همچنین به نمادپردازی‌های موفق نویسنده اشاره کرد و گفت: در کتاب مفهوم مبارزه با دشمن به خوبی به کار گرفته شده است. نمادپردازی در ادبیات داستانی بویژه برای مخاطب کودک مهم و اساسی است. در این کتاب شاهدیم که کوچک شدن جثه مردم سرزمین سپیدان نشانه‌ای از تحقیر مردم توسط دشمنان است. داستان کتاب برای مخاطبانش کشش و تعلیق دارد و من همواره دوست داشتم بدانم سوده و سعید چه سرنوشتی دارند و برای مردم سپیدان چه اتفاقی رخ می‌دهد. همچنین در ژانر فانتزی تغییرات مکانی و زمانی به تواتر می‌تواند رخ بدهد و بر تعلیق و کشش داستان بی‌افزاید.
وی افزود: مولف کتاب از امکان کشف جهان‌های جدید استفاده کرده است. مخاطب در این اثر جهانی را تجربه می‌کند که مردمش از سوی گروهک‌های تکفیری تسخیر و تحقیر می‌شوند. گویی در این سرزمین مردم یک برده هستند. برای مخاطب داستان، سرگرمی مهم است و بنابراین به دنبال حادثه می‌گردد. مولف از این منظر باید بتواند در داستانش حادثه ایجاد کند که اگر چنین نکند و داستانش یکنواخت باشد مخاطب کتاب را پس می‌زند. در این کتاب، در هر فصل این تعلیق وجود دارد و مخاطب با آن همراه می‌شود. کوچک شدن جثه مردم سرزمین سپیدان نماد قابل فهمی برای کودکان و نوجوانان است. حتی خود شخصیت‌های اصلی داستان نیز به محض ورود به سپیدان و تجربه تحقیر در آنجا کوچک می‌شوند و این را می‌فهمند.
قوجق در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به این نکته که «بزرگ شدن در سپیدان» نمونه‌ای عالی از تولید اثری با محتوای استکبارستیزی است، گفت: معانی و مفاهیم عمیقی در کتاب برای مخاطب ایجاد شده و او را به فکر وادار می‌کند که بعد از این حوادث قرار است چه چیزی روی بدهد. این کتاب نمونه خوبی برای تولید محتوا درباره استکبارستیزی و مبارزه با قدرت‌های استکباری است. مخاطب باید با تاریخ معاصر از طریق داستان آشنا شود. مخاطب امروزی کودک و نوجوان حوصله خواندن کتاب‌های مستند تاریخی را ندارد و مطالعه آثاری، چون «بزرگ شدن در سپیدان» برای‌شان جذاب است. لازمه این کار استفاده از فرم داستانی برای انتقال پیام‌های تاریخی است. به طور مثال من در کتاب «تاریخ با طعم زغال اخته» از شخصیت‌های پیرزن و پیرمرد برای داستانم استفاده کردم که یکی مخالف و دیگری طرفدار رضا شاه است. این کتاب یک اثر داستانی درباره تاریخ انقلاب و پهلوی اول به حساب می‌آید.
زینب ایمان‌طلب نیز در این نشست، بخش‌هایی از این کتاب را قرائت کرد و در ادامه درباره اثر خود گفت: خانم کاهیار از انتشارات راه یار نگارش این کتاب را به من پیشنهاد داد و، چون خودم هم دغدغه آن را داشتم به دنبال نگارش این کتاب رفتم. از سوی دیگر از مشورت‌های رقیه فاضل برای انتقال ایده داستانی در کتاب استفاده کردم.
وی ادامه داد: در ادامه من وارد فضای پژوهشی شدم و گویی پیشنهاد این موضوع من را وارد صندوقچه جادویی کرد و به دنیای جدیدی آشنا ساخت. برای نگارش داستان به من نقاشی‌هایی از محاصره فوعه و کفریا هم داده شد تا بر اساس تصاویری از آوارگان جنگ، برای کتاب به ایده برسم. به هر حال من طی نگارش داستان بار‌ها گریستم و دنیای غم انگیزی را که خودم تجربه کرده بودم باید به کودکان منتقل می‌کردم و در عین حال به بحث مقاومت هم می‌پرداختم.
ایمان‌طلب درباره تصویرگری‌های کتاب نیز عنوان کرد: تصویرگری کتاب به انتقال مفهوم داستان کمک کرد و بازخوردم از مخاطبان داستان در این باره مثبت بوده است. از سوی دیگر درباره محتوا نیز بازخورد‌های خوبی داشتم. متاسفانه جای این محتوا، میان کتاب‌ها خالی بود و گویی با انتشار این اثر نمی‌توان آن را با کتاب‌های مشابه مقایسه کرد، چون اساسا کتابی در این باره وجود ندارد.
ایمان طلب یادآور شد: درباره مقاومت کمبود محتوا داریم و با اینکه تاریخ پر از داستان است، اما محتوای مقاومت تبدیل به داستان نشده است تا به کودکان و نوجوانان منتقل شود. باید این داستان‌ها با زندگی روزمره بچه‌ها درگیر شود تا بتوانند درکی از آن داشته باشند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/803293/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دکتر ظریف برای دیدار با مردم و جشن امضای کتابش به نمایشگاه کتاب می‌رود

زمان مذاکرات امروز ایران و آمریکا مشخص شد

واکنش واعظی به اقدام خلاف عرف گوگل درخصوص خلیج فارس

رفع موانع ترافیکی ایام حج در اهواز اولویت اصلی است

تجلیل از فرمانده بسیج فولاد اکسین خوزستان در نشست استانی حفظ آثار دفاع مقدس

تنش روی سکوها؛ داستان تمام نشدنی در فوتبال ایران

پایان جولان سارقان احشام در رامهرمز

نامه نگاری چمران با وزیر کشور و استاندار درباره وضعیت حریم تهران

دو پاس گل سینا تقدیم به گل‌محمدی

انتقاد رئیس شورای شهر تهران از وضعیت حریم تهران

تغییر ساعات بازدید از موزه ملی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در فصل گرما

چهره ها/ عکس جذاب طاهره سریال «لحظه گرگ‌و‌میش»

کنایه مجری مشهور تلویزیون آمریکا به ادعای تغییر نام خلیج فارس

در ساختار اداری و سیاستی کشور مسیری برای ترویج علم شکل نگرفته است

دوربین‌های دید در شب‌ به اندازه عینک می‌شوند

مناسبت روز/ یکشنبه، 21 اردیبهشت‌ماه

سند سواحل برای کیش؛ تثبیت رسمی مالکیت 60 متر حریم ساحلی به نام سازمان منطقه آزاد پس از نیم قرن

بهره‌برداری از 15 طرح پتروشیمی به ارزش 6 میلیارد دلار در 1404

واکنش مهدی مهدوی‌کیا از صعود هامبورگ به بوندسلیگا

نمایش درخشان ستاره ایرانی مقابل ببرها در بوندس‎‌لیگا

اعتراض فردین معصومی به مسابقه کشتی پسرش و زارع

پاداش 1700 دلاری فدراسیون به چوگان‌بازها

واکنش سوادکوهی به غیبت در جام تختی

شروع دلهره‌آور شاگردان عطایی در لیگ قهرمانان آسیا

لزوم هموار کردن مسیر فعالیت بخش خصوصی در صنعت نفت

رونمایی از 2 کتاب در غرفه وزارت خارجه در نمایشگاه کتاب

گشتی در نمایشگاه کتاب تهران

حمایت نوبخت از تیم مذاکره کننده ایرانی در آستانه دور چهارم مذاکرات

بخشایش اردستانی: در نهایت کمی قوی‌تر از برجام امتیاز می دهیم تا ترامپ خوشحال شود

شرط زیاده‌خواهانه ترامپ برای رفع تحریم‌ها؛ برنامه هسته‌ای ایران کاملا برچیده شود

جلالی‌زاده: اگر موضوع مذاکره به رفراندوم گذاشته شود حداقل 80 درصد مردم موافق هستند

منبع ایرانی: غنی‌سازی اورانیوم در خاک ایران خط قرمز قطعی تهران در مذاکرات است

دوشنبه، اعلام محل جشن قهرمانی تراکتور

موضع‌گیری رئیس جمهور لبنان درباره سلاح مقاومت

آغاز مرحله دوم انتخابات شهرداری‌ها در لبنان

خبر خوش برای استقلال رسید

قیمت سکه، طلا، طلای 18 عیار و … امروز یکشنبه 21 اردیبهشت 1404 +جدول

امضای سند همکاری نفت و گاز پارس و دانشگاه صنعتی شریف

قیمت سکه امروز 21 اردیبهشت 1404/ سکه امامی چند؟

خیزش بهاری نسیم برای بازگشت به ترکیب برنده

ادای احترام سریال «ناریا» به بازیگر درگذشته‌اش

برچسب هوشمند؛ پزشک آینده روی پوست شما

مطالبات کشاورزان و کاهش قطعی برق در کانون پیگیری استانداری

ضرورت ثبت نظام‌مند تاریخ شفاهی صنعت نفت

مجموعه مستند «نفت بوم» رونمایی شد

اسکوچیچ و بزرگ‌ترین پیش‌بینی این فصل لیگ برتر

سریع‎‌ترین هت‌تریک قرن لالیگا با پوکر تاریخی!

شوماخر آماده‌ درخشش در فرمول یک

گفتگوی سایت فدراسیون جهانی ووشو با ستاره طلایی ساندا ایران

سینر: از بازگشت به میادین خوشحالم