پیام خوزستان

آخرين مطالب

10 نکته درباره فرمول نجات صندوق‌ها با افزایش سن و سابقه بازنشستگی

به بازنشسته ها که رسید مدیریت جهشی پرید؟ علمي

به بازنشسته ها که رسید مدیریت جهشی پرید؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - مگر بارها نگفته‌اند دولت قبل در پرداخت حقوق مرداد 1400 هم مانده بود و اینها هنوز مستقر نشده تأمین کردند و بعد ناگهان فوج فوج واکسن کرونا وارد کردند تا دیگر روزی 700 نفر نمیرند. این کارها جز با رشحاتی از عصای موسوی و دَم مسیحایی شدنی نیست. چرا آن عصا و دَم را در نجات صندوق‌های بازنشستگی به کار نمی‌بندند و سراغ فرمول های دنیوی و نئولیبرالی رفته‌اند؟

مصوبۀ مجلس کنونی دربارۀ افزایش سن بازنشستگی در قالب بررسی برنامۀ هفتم توسعه و با هدف نجات صندوق‌ها از بحران ورشکستگی کانون بحث‌های تخصصی و مردمی است و هر که از زاویه‌ای به آن می‌پردازد.
چون پای پول و منافع مادی و حال و آیندۀ کثیری از مردم در میان است و صحبت از امور انتزاعی نیست چشم و گوش همه متوجه این قضیه است و دولتیان و مجلسیان هم مراقب‌اند به گونه‌ای تفسیر نکنند که به اعتراض اجتماعی بینجامد.
راهکار مجلسیان توجه به سن و سابقۀ اشتغال است و به آنچه نپرداخته‌اند کاهش ورودی صندوق‌ها ( استخدامی‌های جدید) به سبب اشتغال نیروی کار خارجی یا بدهی‌های انباشتۀ دولت به صندوق‌هاست یا بیمه نبودن خدمات آنلاین و کاهش رشد اقتصادی به سبب تحریم‌ها. از این رو عجالتا سراغ دَم‌دست‌ترین راه حل رفته‌اند که همانا سن و سابقه است.
مشهور است که ملا نصرالدین پولی را در کوچه تاریک گم کرد و به خانه که رسید زن و فرزند را واداشت بگردند و پیدا کنند و با آنان تندی می‌کرد. پرسیدند: چرا چنین می‌کنی؟ پاسخ داد: پولی را در کوچۀ بالایی گم کرده‌ام. گفتند: خوب! همان جا بگرد و بیاب! گفت: اولا که آنجا تاریک است و اینجا روشن! ثانیا رهگذران کوچه بالایی بیگانه‌اند و نمی توانم وادارم‌شان به گشتن. در خانه اما اهل و عیال‌اند و گوش به فرمان!
حالا حکایت مجلسیان است. به جای آن که صندوق‌ها را با جلب سرمایه و افزایش ورودی ناشی از رشد اقتصادی و رفع تحریم‌ها و ازدیاد درآمد دولت و پرداخت بدهی‌های انباشته نجات دهند سراغ دم‌دست‌ترین فرمول رفته‌اند که همانا افزایش سن و سابقه است و تازه این هم تنها به تاخیر می‌اندازد. 
جدای این اشارات 10 نکته بیشتر اجتماعی و گاهی سیاسی هم به بهانه داستان بازنشستگی می‌توان یادآور شد:
1 . احتمال رد مصوبه در شورای نگهبان به لحاظ شرعی وجود دارد. چون شخص با امید به بازنشسته شدن در زمانی مشخص به استخدام درآمده و غش در معامله نتوان کرد.
مثلا اگر توافق اولیه بر 30 سال بوده نمی‌شود به 32 سال افزایش داد. می‌توان به استخدامیِ 20 ساله جدید گفت در 62 سالگی بازنشسته خواهی شد اما قرارداد و توافق پیشینیان بر 30 سال خدمت بوده است.
2. آموزه مشهور این است که «چو دخلت نیست خرج آهسته‌تر کن». اگر پول ندارند چرا از هزینه ها نمی‌کاهند؟ دست‌کم به لحاظ روانی افزایش هزینه‌ها اثر سوء دارد. چگونه می‌توان خبر افزایش بودجه صدا وسیمایی که صدا وسیمای اکثر مردم ایران نیست و در بهترین حالت به ارگان طیفی با 15 درصد پایگاه اجتماعی تبدیل شده را در کنار تضییقاتی از این دست قرار داد یا چرا این شایعه را تکذیب نمی‌کنند که حجاب‌بان‌های مترو حقوق هم دریافت می‌کنند و این تعارض ها توجیه فشار را دشوار می‌کند.
تصور کنید سرپرست خانواری از زن و فرزند بخواهد صرفه‌جویی کنند ولی خود او حاضر نباشد سیگارهای کمتری دود کند. بودجه را جاهای دیگر رسماً و عملاً دود می کنند و به اینجا که می‌رسند فشار می‌آورند. این حس با کاهش پایگاه اجتماعی آزارنده‌تر شده وگرنه زمان جنگ هم فشار بود. منتها این حس به جان و روان مردمان چنگ نمی‌زد.
3. برای خرید لباس جدید هم باید کمد را سبک کرد. داعیه اشتغال نیروی کار جدید با اصرار بر نگاه داشتن نیروی کار قدیمی سازگار نیست. این چه جور امید دادن به جوانان است وقتی حس کنند قرار نیست فضا برای آنان گشوده شود؟
4. یگانه جلوه حکومت دینی آیا کنترل پوشش زنان است یا این که متدینین امکان عبادات و توجه به معنویات را هم پیدا کنند؟ این که افراد مسن را بالاجبار به ادامه کاری که دیگر برای آنها لذت‌بخش نیست واداری و از امور عبادی و معنوی بازداری برگرفته از کدام متن دینی است؟
5. حق بیمه را کارگر و کارفرما طی سال‌ها پرداخته‌اند و سازمان تأمین اجتماعی امانت‌دار بوده حالا تنها ضلع تصمیم‌گیر حکومت شده است. هر سال قربان‌صدقه کارگران می‌روند و به اینجا که می‌رسند خودشان امکان تصمیم‌گیری ندارند. از حق تشکیل سندیکا هم محروم‌اند. با این همه تشکل‌های موجود هم با این مصوبه مشکل دارند.
وجه مهم‌تر این که صندوق برای رفاه بازنشسته‌ها ایجاد شد نه این که بازنشسته باید به فکر نجات آن باشد. به باور مصطفی ملکیان اصالت با انسان گوشت و پوست و خون‌دار است نه با مفاهیم انتزاعی. 
با این نگاه نمی‌توان به نام توسعه یا برنامه هفتم انسان گوشت و پوست و خون‌دار را ندید و آدم‌ها را در قالب عدد و رقم دید و سنجید.
6. مرکز بررسی‌های استراتژیک ریاست جمهوری در دولت قبل در سال 1395 پژوهشی انجام داد و بعد از اولویت‌بندی‌ها و از 7 مسیر توانست 100 مسأله و در واقع ابر‌مسأله را به ترتیب اولویت فهرست‌بندی کند. در آن فهرست بحران صندوق‌های بازنشستگی در ردیف 73 قرار داشت و در اولویت نبود. 5 مورد اول اینها بود: ضرورت اصلاحات ساختار اقتصادی، تأمین آب، بیکاری، فساد سیستمی و ناامیدی درباره آینده. 5 فقره بعد هم اینها: سرمایه اجتماعی، ریزگردها، پیامدهای بحران آب، فقر و نابرابری و رکود اقتصادی.
سیاست، فن اولویت‌هاست و از مجلس انقلابی می‌توان پرسید چگونه ناگهان سراغ مورد 73 رفتید ولی قبلی‌ها را وانهادید؟ شاید بگویند چون ما اهل مدیریت جهادی - جهشی هستیم جِدّ و جهد و جهش کردیم و ناگهان سر از مورد 73 درآوردیم. 
یا بگویند آن پژوهش مردود است و باطل چون کار نئو‌لیبرال‌ها بود و ما چرخ را از نو اختراع کردیم و به ترتیب اولویت در مجلس به این فقرات پرداختیم: در سال اول در مقابل احیای برجام سنگ انداختیم با مصوبه اقدامات راهبردی رفع تحریم ها. بعد سراغ کنترل فضای مجازی رفتیم با طرح صیانت. در گام سوم سعی بلیغ نشان دادیم در مصوبه حجاب و در گام چهارم هم به سن و سابقه بازنشستگی رسیدیم!
7. این همه اصرار بر آزادی انتخابات مجلس به خاطر این است که نماینده اکثریت مردم باشد نه اقلیت و کارشناسان به پارلمان راه یابند. آقای صادق لاریجانی رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام هم گفته است این مصوبه به کارهای کارشناسی نیاز داشت و لحاظ نشده. البته وقتی خبر را دقیق خواندیم دریافتیم در دیدار با فعالان کارگری استان مازندران این سخن را گفته‌اند و یادمان آمد ایشان نماینده استان مازندران در مجلس خبرگان رهبری است و انتخابات آن هم در پیش است.
همچنین به یاد آوردیم در روزگاری که ریاست دستگاه قضا را هم برعهده داشتند انتقاد از نظارت استصوابی در زمره خطاهای رسانه‌ای بود و خوش‌بختانه اکنون چنین نیست و شخص ایشان هم مانند گذشته درباره نظارت استصوابی نمی‌اندیشد. به دوسبب: نخست رد صلاحیت برادر به استناد همین اختیار و دیگری خروج از دایره فقیهان شورای نگهبان.
ربط این قضیه اما با سن وسابقه بازنشستگی چیست؟ این است گه گفته‌اند کارِ کارشناسی در مصوبه نشده. اما چرا نشده؟ چون نظارت استصوابی مجال راه‌یابی کثیری از صاحبان ایده و طرح ونظر را به مجلس را ستانده و تحمل هیچ حرف مخالفی را ندارند ولو از زبان آدمی چون مسعود پزشکیان که اصرار داشت از اصلاح‌طلبان صریح‌اللهجه فاصله بگیرد و مدام به نهج‌البلاغه استناد کند و هنجاری هم نشکند. 
8. در توجیه این مصوبه به واقعیت‌های موجود اشاره شده و دیگر کسی شعار نمی‌دهد بلکه مدام عدد و رقم ارایه می دهند. اما کاش استناد به عدد و رقم را به عرصه‌های دیگر هم تسری دهند و دست بردارند از طرح شعارهایی که مضحک بودن برخی از آنها مانند آنچه اولین وزیر کار دولت آقای رییسی مدعی بود.
9 . در صورت تأیید مصوبه و تبدیل آن به قانون چون از سال بعد اجرایی می‌شود موجی از تقاضای بازنشستگی تا پایان سال جاری را شاهد خواهیم بود. آیا برای این قضیه هم تدبیری اندیشیده‌اند یا وقتی اتفاق افتاد برای آن فکری می‌کنند مثل امور دیگر!
10. سرانجام این که چرا از مدعیان مدیریت جهادی و جهشی در این فقره - نجات صندوق های بازنشستگی از بحران ورشکستگی - معجزه‌ای سر نمی‌زند؟ مگر بارها نگفته‌اند دولت قبل در پرداخت حقوق مرداد 1400 هم مانده بود و اینها هنوز مستقر نشده تأمین کردند و بعد ناگهان فوج فوج واکسن کرونا وارد کردند تا دیگر روزی 700 نفر نمیرند. این کارها خرق عادت بشری است و جز با رشحاتی از عصای موسوی و دَم مسیحایی شدنی نیست. چرا آن عصا و دَم را در نجات صندوق‌های بازنشستگی به کار نمی‌بندند و سراغ فرمول های دنیوی و نئولیبرالی با اتکا به سن وسابقه رفته‌اند؟ 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/801921/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زخم‌های هورالعظیم در قاب مستند روایت می‌شود

بازیگر «سیب ممنوعه» به جرم قتل بازداشت شد!

چهره ها/ واکنش احساسی نیکی کریمی به درگذشت «شیوا ارسطویی»

ادعای عجیب چینی‌ها: با هوش مصنوعی دیپ‌سیک، جنگنده نسل ششمی ساختیم

سازوکار احداث نیروگاه‌های خورشیدی در ادارات اعلام شد

اقدامات بیمه دی برای جبران خسارت حادثه بندر شهید رجائی

رکورد آسیایی ایران تحت تاثیر احتیاط

مشت‌زنان 4 تیم به‌دنبال رسیدن به نیمه‌نهایی لیگ برتر

دولت‌ها چگونه با تورم مقابله می‌کنند؟

چالش جدی بازار مسکن؛ قیمت‌ها با درآمد خانوار هم‌راستا نیست

فارس: دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط آغاز شد

خبرنگار صداوسیما در مسقط: مذاکرات هنوز آغاز نشده است

معرفی وزیر اقتصاد به تعویق افتاد

حاجی‌دلیگانی وارد رقابت نایب‌رئیسی مجلس شد

برادر شهید رئیسی: یک یا دو بار در زمان ریاست‌جمهوری در محل کار شهید او را دیدم

فردا دیدار اعضای فراکسیون مستقلین مجلس با رئیس‌جمهور

چهارمین دور از مذاکرات هیئت‌های ایران و آمریکا آغاز شد

جزئیات دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا؛ گفتگوها هنوز آغاز نشده است

اجلاسیه «مجاهدان در غربت» با حضور رئیس جمهور برگزار می‌شود

پرسپولیس میزبان هوادار در حضور هواداران

اعتبار طرح‌های سرمایه‌ای انتقال نفت به حدود 19 همت رسید

از بازخوانی چهره ایران تا نسل‌کشی غزه؛ اروپا در دوراهی منافع و وجدان؟ / قاره اروپا در بازاندیشی فهم در باره انسانیت و امپریالیسم

افزایش دسته جمعی قیمت انواع سکه و طلای 18 عیار؛ نیم و ربع سکه چقدر گران شد؟ | جدول قیمت ها

موزه انقلاب و دفاع مقدس خانه جشنواره فیلم مقاومت شد

نه بزرگ سازمان لیگ به تراکتور؟

بمباران شیمیایی سردشت فراموش نشده است؛ اما چه اقدامی برای جانبازان شده؟

ضرورت عدم انصراف اذهان از موضوع فلسطین

روشنایی جاده کمربندی بندرامام به آبادان

خرید تضمینی گندم در خوزستان از مرز یک میلیون و 205 هزار تن گذشت

فرهاد قائمیان بانی آزادی 10 زندانی شد

حماس: جهان باید یک «نه» قاطع به نتانیاهو بگوید

افزایش رطوبت و شرجی در خوزستان/ گرد و خاک در راه است

تقدیر از 2000 مامای خوزستانی/ 6 ماما در جمع نمونه‌های کشوری

کشف 33 هزار لیتر سوخت قاچاق در شوش

چهره ها/ بازیگر خواب و بیدار تولدش را جشن گرفت

جدیدترین خبر از فیلمی با بازی امیر جدیدی و هدی زین‌العابدین

«بی‌ سروصدا» صاحب پوستر شد

رونمایی از تریلر رسمی سریال «سووشون»

صفر تا صد ماجرای خرس در پشت صحنه پایتخت 7

آیا اینترنت TD-LTE جایگزین مناسبی برای فیبر نوری است؟

رویای کیمیاگران محقق شد؛ تبدیل سرب به طلا در برخورددهنده هادرونی بزرگ

پیش‌بینی وزش باد، افزایش شرجی و دما در خوزستان

بزی که بره آهو را به فرزندی پذیرفت!

ماموریت بزرگ آسنسیو؛ رهبر رئال در ال‌کلاسیکو!

پروژه حفاری در آب‌های عمیق خزر از سر گرفته می‌شود

محرومیت 12 بازیکن از هفته حساس لیگ یک

توقف نگران کننده دختران فوتسال ایران در آسیا

خلاصه والیبال فولاد ایران 3 - ناخون تایلند 2

دیدار رئیس انجمن کراسفیت با وزیر ورزش و جوانان

حریفان دختران تنیس ایران در بیلی‌جین کینگ‌کاپ مشخص شد