پیام خوزستان

آخرين مطالب

یک پژوهشگر اقتصادی:

از هر سه ایرانی یک نفر فقیر است! علمي

از هر سه ایرانی یک نفر فقیر است!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - یک پژوهشگر اقتصادی نوشت: آمارها نشان می‌دهد در زمینه کاهش فقر دستاورد ویژه‌ای نداشتیم و به جایی رسیده‌ایم که در سال 1402 حدود 30‌درصد جمعیت ما زیرخط فقر هستند که نزدیک به 26 میلیون نفر را شامل می‌شود. از هرسه ایرانی یک نفر زیر خط فقر قرار دارد.

زهرا کاویانی در گزارشی نوشت: دو موضوعی که بعد از انقلاب برای سیاستگذاران مهم بوده و راجع به آن صحبت و برنامه‌ریزی می‌شد، بحث کاهش فقر، کاهش نابرابری و مسئولیت‌های اجتماعی دولت بوده است. دولت همیشه خود را در قبال بهداشت و آموزش و... مسئول می‌دانسته و شعارها بر این اساس بوده و واقعاً در این شعارها نیز صادق بوده و می‌خواستند که فقر و نابرابری را کاهش دهند و از همان ابتدای انقلاب تلاش‌های زیادی شد. در راستای کاهش نابرابری، مصادره‌هایی انجام شد و بنیادهایی مانند بنیاد مستضعفان و یا برای کاهش فقر، کمیته امداد تشکیل شد و همه اینها در این راستا بوده که دولت مسئولیت اجتماعی خود را انجام دهد. سوال اینجاست که بعد از نیم قرن تلاش، اکنون در چه وضعیتی قرار داریم و این تلاش‌ها ثمر داشته یا خیر.
آمارها نشان می‌دهد در زمینه کاهش فقر دستاورد ویژه‌ای نداشتیم و به جایی رسیده‌ایم که در سال 1402 حدود 30‌درصد جمعیت ما زیرخط فقر هستند که نزدیک به 26 میلیون نفر را شامل می‌شود. از هرسه ایرانی یک نفر زیر خط فقر قرار دارد.
وقتی خودمان را با دنیا مقایسه می‌کنیم، می‌بینیم همزمان که نرخ فقر در کشور ما افزایش پیدا می‌کرده، در دنیا این روند به‌صورت کاهشی طی می‌شده است. در زمانی نزدیک به پنج سال حدود 10 واحد ‌درصد به نرخ فقر ما اضافه شده و این درحالی است که با وجود کشورهای فقیر زیاد اما نزدیک به پنج‌درصد از واحد فقر در جهان کم شده است.
بنابراین تصویری که از فقر و نابرابری در کشور می‌بینیم با اهداف و آرمان‌های اولیه انقلاب خیلی فاصله دارد.
در مورد کاهش نابرابری، یک روند کاهشی داشتیم که از سال 1397 تقریباً از بین رفت اما با وجود این روند کاهشی نمی‌توانیم آن را دستاورد ویژه‌ای بدانیم و وقتی متوجه آن می‌شویم که خود را با دنیا مقایسه کنیم. وقتی نقشه جهان را پیش روی خودمان بگذاریم، ایران را در بین کشورهایی می‌بینیم که نابرابری در آن بالا است و در بین 156 کشور دنیا، ایران رتبه 41 را به لحاظ بالا بودن ضریب جینی و بد بودن وضعیت نابرابری داراست.
در مورد وظیفه‌های اجتماعی سیاستگذاران نیز باید گفت اگر در نحوه سیاستگذاری‌ها در برخی مسائل مانند مقابله با تورم و ایجاد رشد اقتصادی و... تشتت آرا وجود داشته، اما در حوزه آموزش و بهداشت تقریباً همه دولت‌ها و سیاستگذاران اتفاق نظر داشتند که باید در این حوزه سرمایه‌گذاری کرد و باید خدمات را زیاد کرد و همیشه در این زمینه اجماع وجود داشته است.
در بخش آموزش، دیدگاه بر این بوده که باید به صورت رایگان باشد و حتی در سال‌های اول دهه 70، 20‌درصد از بودجه کشور به آموزش اختصاص پیدا می‌کرد و به برخی اهداف اولیه مثل بالا بردن نرخ ب سوادی رسید. در سال 1976 میلادی، نرخ باسوادی ما با دنیا بسیار فاصله داشت اما توانستیم خود را به میانگین‌های جهانی برسانیم و امروز نرخ باسوادی در ایران حدود 2‌درصد از نرخ جهانی نیز بالاتر است.
اما ناکارآمدی‌های دولتی در اقتصاد خود را در بخش آموزش نشان داده است، در واقع کوچک شدن کیک اقتصاد ایران باعث شد تا نقش دولت در آموزش کمرنگ‌تر شود و برخی وظایف خود در حوزه آموزش را به بخش خصوصی واگذار کند که باعث شده هزینه‌کرد دولت به ازای هر دانش‌آموز در طول زمان یا ثابت بماند و یا کاهش پیدا کند. آمارها نشان می‌دهد هزینه‌کرد در آموزش در سال 1399 نسبت به سال 1373 تغییر خاصی نداشته است.
کاهش حضور دولت در آموزش دو پیامد داشته است؛ اول اینکه کیفیت آموزش دولتی را پایین آورده است و باعث شده دانش‌آموزانی که در بخش دولتی قرار دارند، از آموزش بی‌کیفیت بهره‌مند شوند که در آینده بر روی سرمایه انسانی کشور تاثیر منفی دارد. دومی که تیر خلاص به این بخش است، این است که بخشی از کودکان ما از آموزش محروم شده‌اند.
وقتی سهم رتبه‌های برتر کنکور را در دهک‌های مختلف بررسی می‌کنیم به این می‌رسیم که دهک دهم به تنهایی برابر باقی دهک‌ها است، یعنی کسانی می‌توانند از آموزش بهتری برخوردار باشند و رتبه‌های بهتری در کنکور بگیرند که در خانواده‌هایی با درآمد بالا حضور داشته‌اند.
با اینکه حدود 50‌درصد دانش‌آموزان در مدارس عادی و دولتی هستند اما کمتر از 10‌درصد رتبه‌های برتر کنکور را شامل می‌شوند که کاملاً افتراق بخش آموزش دولتی با غیردولتی را نشان می‌دهد.
کیفیت نامناسب این آموزش باعث شده ما از دنیا نیز عقب بمانیم، به‌عنوان نمونه متوسط جهانی در مورد ریاضی کلاس چهارم این است که 8‌درصد دانش‌آموزان در دنیا نتوانسته‌اند نمره قبولی را کسب کنند اما در ایران 32درصد دانش‌آموزان نتوانسته‌اند حداقل نمره را به دست بیاورند، این اتفاق متاسفانه در درس علوم و مهارت‌های نوشتن نیز به همین صورت است و از کشورهایی مانند بوسنی، امارات و بحرین عقب‌تر هستیم.
این فاصله زیاد در آینده باعث فاصله بین‌نسلی نیز خواهد شد و سرمایه اجتماعی را به خطر انداخته است، تیر خلاص این بخش نرخ بازماندگی کودکان 6 تا 11 سال از تحصیل است که متاسفانه روند روبه‌رشدی دارد. در سال تحصیلی 1399-1400 نرخ کودکان بازمانده از تحصیل حدود 5/1‌درصد بوده که در سال 1401 به 1/2‌درصد رسیده که حدود 900 هزار کودک 6 تا 11 سال را شامل می‌شود و البته اینها کودکانی هستند که شناسایی شدند و قطعاً بیشتر از این هستند چون برخی از کودکان فقط در مدرسه ثبت‌نام می‌کنند اما حضور فعالی ندارند.
در مورد بهداشت با بسیاری از استانداردهای جهانی برابر هستیم و روند بسیار خوبی را در 40 سال گذشته داشته‌ایم اما متاسفانه اتفاقی که در اقتصاد کلان کشور و کارکردهای آن در حال رخ دادن است در بحث بهداشت نیز خود را نشان داده است. در سال 1398 حدود 40‌درصد هزینه‌های بهداشت و سلامت توسط خود خانوار و از جیب پرداخت می‌شده است که متوسط جهانی آن حدود 20‌درصد است. این را باید اضافه کرد که هزینه بهداشت برخی خانوارها به صفر رسیده و دیگر نمی‌توانند برای آن هزینه کنند. یا 30‌درصد خانوارها در ایران اگر با هزینه عمل غیرمنتظره مواجه شوند، باید بیش از 10‌درصد درآمد سالانه خود را به آن اختصاص دهند که متاسفانه در حال افزایش است و این در حالی است که متوسط جهانی آن حدود 20‌درصد است. این روند باعث شده که برخی خانوارها صرفاً به خاطر یک عمل جراحی به زیر خط فقر رفته‌اند.
همیشه بخش فقر و نابرابری برای ما دغدغه بوده اما در اینجا یک علامت سوال ایجاد می‌شود که سیاست‌های ما در این حوزه از کجا به انحراف رفته است و با اقتصادی که در آن هستیم و می‌دانیم با چه ابرچالش‌هایی مواجه هستیم، آیا دولت مسئولیتی در قبال مسائل اجتماعی دارد؟

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/799990/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کواکبیان: مذاکره، خواست نظام است

انتقاد ابطحی از عملکرد دولت؛ آقای پزشکیان! یک تکانی به کابینه‌تان بدهید

خبرهای تازه سخنگوی دولت از فیلترینگ؛ ان‌شاالله شاهد رفع برخی محدودیت‌ها خواهیم بود

مادر شهید رئیسی: هنوز منتظرم ابراهیم از در بیاید

سخنگوی مرکز ملی فضای مجازی: تحریف نام خلیج فارس در گوگل مپ را پیگیری حقوقی می‌کنیم

دیدار وزیر خارجه ژاپن با عراقچی

خرمشهر نماد عشق و ایثار؛ گرامیداشت یاد شهید رئیسی و تداوم راه امام

نماینده شوش: قطعی های اخیر برق شرایط بهداشتی و زیستی را در معرض خطر قرار داده/ خبر افزایش نرخ بسته های اینترنتی موجی از نگرانی ها را ایجاد کرده

آغاز تکمیل عملیات آسفالت‌ریزی در فاز دوم محوطه فرودگاه اهواز

پایان برداشت کلزا در امیدیه

همایش بین المللی دیپلماسی مقاومت برگزار شد

نخستین ستاد اجرایی دهه محرم حسینیه اعظم زنجان

سازمان لیگ مقدمات جشن تراکتور را چید

نقض حکم تتلو با ماده 477 | آیا آزادی در راه است؟

پاسخ دندان‌شکن حماس به ادعا‌ها درباره آزادی «عیدان الکساندر»

صحبت‌های تند بهزاد داداش زاده علیه خداداد عزیزی؛ پول باعث شده انسانیت، شرافت و مردانگی از بین برود!

محل فینال جام حذفی اعلام شد

محل برگزاری فینال حذفی مشخص شد

قیمت لحظه ای طلا 23 اردیبهشت | بازار طلا منفجر شد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1404/02/23

پوشیدن لباس‌های برهنه در جشنواره کن ممنوع شد

قاب نوستالژیِ هدیه تهرانی و آتیلا پسیانی پربازدید شد

افشاگری شقایق دهقان از آشنایی تا جدایی از مهراب قاسم‌خانی

ادای احترام بازیگرِ دوست‌داشتنیِ نوروز رنگی به رضا عطاران

شباهت غیرمنتظره جناب خان به یکی از مهمانان برنامه!

دی‌کاپریو به دنیرو نخل طلا می‌دهد

پشت صحنه سریال «دل‌دار» با بازی محمدرضا غفاری

آهنگ جالب جناب خان برای پیمان یوسفی!

هیجان بازیگر فرانسوی برای همکاری با «اصغر فرهادی»

«بامداد خمار» جایگزین «آبان» از خرداد

جهان زودتر از تصور قبلی انسان به پایان می‌رسد

کاهش زمان تشخیص بیماری با طراحی شبکه عصبی پیچشی

آخرین مهلت ثبت‌نام در مسابقات ملی برنامه‌نویسی ICT Challenge

چه انتظاراتی از پرتاب نهم استارشیپ به فضا داریم؟

افتتاح هتل پنج‌ستاره اکسلسیور در جزیره کیش

حسین کلانی پیشکسوت پرسپولیس: علی پروین بزرگترین فوتبالیست تاریخ این مملکت بوده است

پیکان از داور بازی با نفت آبادان شکایت کرد

فدراسیون فوتبال نقش خودش در پرونده بیرانوند را رد کرد

ترکیب غیرعادی بارسا برای دربی سرنوشت‌ساز

فوتسال زنان رو دست بدی از ژاپن خورد!

درخواست برای ارسال فیلم فینال سنگین‌وزن به اتحادیه جهانی کشتی

لیگ قهرمانان آسیا؛ رونمایی از هشت تیم صعودکننده

گل اول بانوان چین تایپه به ایران  توسط

یک مجموعه داستان و رمان جدید در نمایشگاه کتاب

رونمایی از اعلان همایش ملی بزرگداشت فردوسی

پیام پزشکیان درپی درگذشت والده یک مقام دولت

خراسان نوشت: ایده جدید روی میز مذاکره

معاون پزشکیان: در این چهل‌وشش سال گام‌های بلندی برداشته شده اما با آنچه می‌خواستیم فاصله‌ زیادی داریم

در جلسه امروز مجلس با حضور وزیر کار چه گذشت؟

فرمانده نزاجا: همه موشک‌های ساخت نیروی زمینی ارتش هوشمند شده‌اند