پیام خوزستان

آخرين مطالب

حقوق یک سال کار کارگران، پول 2 متر آپارتمان! علمي

حقوق یک سال کار کارگران، پول 2 متر آپارتمان!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - براساس قیمت‌های بانک مرکزی، با یک سال دستمزد کارگران که به طور کامل پس‌انداز شود، در تهران فقط 2 متر خانه می‌شود خرید که اگر کارگر اضافه کار و نوبت‌کاری و شب‌کاری داشته باشد، می‌تواند با یک سال حقوق، دومتر و ده سانتیمتر خانه بخرد.

مساله مسکن، همواره یکی از دغدغه‌های اصلیِ کارگران و بازنشستگان بوده است؛ کارگران یک ماه کار می‌کنند و بیش از نصف آن را در یک روز به صاحبخانه می‌دهند.
شوک‌درمانی‌های ارزی از سال 99 به بعد، هزینه‌های ساخت مسکن را افزایش داد، اما در کنار آن، بحران سرمایه‌گذاری در سایر بخش‌های اقتصاد، سرمایه‌های انبوه را به سمت بازار مسکن هدایت کرد به گونه‌ای که سرمایه‌گذاران بزرگ و کوچک دیگر کمتر تمایلی به سرمایه‌گذاری در بخش‌های مولد اقتصاد دارند و ترجیح می‌دهند یا در بازار ساخت مسکن یا خیلی ساده‌تر در بازار خرید و فروش مسکن، سرمایه‌گذاری کنند؛ بازار مسکن یکی از معدود بازهایی‌ست که سود تضمینیِ چند ده درصدی یا در مواردی چند صد درصدی دارد.
تورم سنگین مسکن در یک بازه هفت، هشت ماهه
در یکی دو سال اخیر و به طور مشخص از زمستان 1401، تورم بخش مسکن شتاب بیشتری گرفته است؛ اگر پیش از این شیب‌های متداولِ تورم این بخش در محدوده‌ی ده درصد بود، بعد از زمستان سال قبل، این شیب صعودی بی‌سابقه پیدا کرد؛ مقایسه قیمت مسکن در تهران در دو بازه‌ی زمانیِ آبان سال 1401 و اردیبهشت 1402، نشان از گرانی حداکثر 80 درصدی هر متر مربع مسکن در مناطق مختلف پایتخت دارد؛ یک آپارتمان 50 متری در غرب تهران که در آبان سال قبل، یک میلیارد و 650 هزار تومان قیمت داشت، در انتهای اردیبهشت به نرخ 3 میلیارد تومان خرید و فروش شد.
در چنین اوضاعی، تورم سنگین بخش مسکن روی اجاره خانه نیز تاثیر گذاشته است و کالایی‌سازیِ شدید مسکن، فصل جدیدی از محرومیت برای دهک‌های فرودست‌تر به وجود آورده است؛ نه تنها دهک‌های پایین بلکه گروه‌های متعلق به طبقه متوسط مثل کارگران متخصص و سایر سطوح، معلمان رسمی و پرستاران نیز امروز با مشکل حادی به نام اجاره خانه دست و پنجه نرم می‌کنند؛ شما اگر ماهی 20 میلیون تومان حقوق بگیری، نمی‌توانی اجاره خانه‌های 10 تا 15 میلیون تومانیِ محلات متوسط تهران را بپردازی. یک کارگر متخصصِ شرکت تبلیغات که ماهی 20 میلیون حقوق می‌گیرد و پدر یک فرزند است؛ می‌گوید: من تا امسال، آپارتمانِ سه‌خوابه‌ی 90 متری اجاره کرده بودم، اما امسال هرجا می‌روم، اجاره‌ی چنین آپارتمانی دیگر کمتر از 18 میلیون تومان نیست! من مجبورم خانه‌ی کوچک‌تر بگیرم یا مثل خیلی‌های دیگر از تهران بروم.
اصل 31 قانون اساسی چه شد؟
با این اوصاف، تعهدگریزی دولت در زمینه‌ی تامین مسکن بسیار برجسته‌تر می‌شود؛ اصل 31 قانون اساسی، تامین مسکن برای «همه» با اولویتِ «کارگران و روستانشینان» را از وظایفِ حاکمیتی دولت می‌داند؛ به راستی دولت چقدر به این وظیفه‌ی گریزناپذیر عمل کرده است و تا کجا به تعهدات اصولی خود پایبند مانده است؟
در این رابطه پای صحبت‌های احسان سهرابی (فعال کارگری) نشستیم؛ او کارگران را این روز‌ها درگیر دو دغدغه‌ی جدی می‌داند: دغدغه‌ی مسکن به اضافه‌ی نان شب؛ سهرابی می‌گوید: در روز‌های اخیر، هفتمین جلسه شورای عالی مسکن به ریاست رئیس جمهور برگزار شد که در این نشست طبق رویه سال‌های گذشته سقف مجاز افزایش اجاره‌بها در شهر تهران 25 درصد و سایر شهر‌ها 20 درصد تعیین شد؛ این خبر را مقامات وزارت راه و شهرسازی به عنوان یک دستاورد مثبت در رسانه‌ها اعلام کردند؛ گویا شورای عالی مسکن برای مردم معجزه کرده است! کدام صاحبخانه‌ای در تهران به 25 درصد افزایش اجاره رضایت می‌دهد؛ آیا هیچ سرشماری از قرارداد‌های تمدید شده در سال جاری کرده‌اند که چقدر افزایش نرخ واقعی داشته‌اند؟ واقعاً این 20 درصد و 25 درصد، چقدر بازتاب اجرایی داشته است؟ به عقیده بنده کمتر از ده درصد!
سهرابی تاکید می‌کند: اگر اطلاعات آماری دقیق و خانه به خانه تهیه شود، مشخص می‌شود که کمتر از 10 درصدِ موجران در سراسر کشور به مصوبه‌ی شورای عالی مسکن تمکین کرده‌اند؛ مصوبه‌ای که ضمانت اجرایی ندارد چه تغییر مثبتی می‌تواند ایجاد کند؟
او از طرح‌های غیرموفقِ دولت‌ها که صرفاً در اسامی آن‌ها عبارتِ «مسکن» آمده، انتقاد می‌کند، طرح‌هایی که برای کارگران و بازنشستگان مفید نبوده و نتوانسته منجر به خانه‌دار شدنِ آن‌ها شود: «مسکن ملی، مسکن جوانان، مسکن مهر، فقط نام‌ها تغییر می‌کند و هر طرح بار مالی سنگین از طریق تعاونی‌ها و کارگزاران به جامعه‌ی متقاضی تحمیل می‌کند بدون دستاورد و البته بدون امکانات‌سنجیِ درست. تعاونی‌های مسکنی داریم که سال‌ها پیش باید خانه‌های مردم را تحویل می‌دانند، اما هیات‌مدیره‌هایی که پول مردم را گرفته‌اند امروز معلوم نیست کجا هستند؛ خانه‌های مسکن مهری داریم که ثبت‌نام‌کنندگان از سال 86 تا امروز منتظر تکمیل و تحویل آن‌ها هستند؛ به جای اینکه مدام طرح جدید بدون پشتوانه بدهند، اول اشکالات طرح‌های سابق را برطرف نمایند.»
یک سال حقوق، پولِ دو متر آپارتمان!
«مسکن هم دیگر رویا شده است» سهرابی با بیان این جمله یک محاسبه‌ی ساده انجام می‌دهد: براساس قیمت‌های بانک مرکزی، با یک سال دستمزد کارگران که به طور کامل پس‌انداز شود، در تهران فقط 2 متر خانه می‌شود خرید که اگر کارگر اضافه کار و نوبت‌کاری و شب‌کاری داشته باشد، می‌تواند با یک سال حقوق، دومتر و ده سانتیمتر خانه بخرد؛ البته این مربوط به قیمت‌های بانک مرکزی است نه قیمت‌های بنگاه‌های معاملات املاک؛ قیمت‌های واقعی بیشتر است این دو متر، اندازه‌ی یک قبر برای بعد از حیات است نه خانه برای زیستن، تازه وقتی یک سال چیزی نخوری، هیچ نپوشی و جایی نروی! با این حساب، کارگران دیگر نمی‌توانند در کلانشهر‌ها زندگی کنند، نه می‌توانند خانه بخرند و نه اجاره کنند؛ اگر بخواهند در کلانشهر‌ها بمانند، باید در پارک‌ها چادر بزنند!
یک سال دستمزد کارگرانی که حداقل حقوق را می‌گیرند، حدود 110 میلیون تومان است، با این پول در مناطق برخوردار پایتخت فقط یک متر آپارتمان می‌شود خرید و در مناطق پایین‌تر، به زحمت 1.5 یا دو متر آپارتمان؛ با این حساب، کارگر اگر یک سالِ تمام کل حقوق خود را پس‌انداز کند به شرط اینکه آن شیب چند ده درصدی تورم مسکن، به صفر برسد و متوقف شود، در پایان سال، دو متر آپارتمان می‌تواند بخرد؛ اگر سی سال قیمت مسکن ثابت بماند، با پس‌اندازِ سی سال کارِ کارگری، سی تا دو متر یعنی 60 متر آپارتمان می‌شود خرید. اما این معادلات فقط روی کاغذ به جواب می‌رسد در عمل، یک معادله‌ی گنگ و چندمجهولی‌ست که راه حلی ندارد، لااقل راه حل آن در دست کارگران و مزدبگیران نیست.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/736673/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آنچه در افتتاحیه «نشریاری» گذشت

6 عنوان کتاب یک محقق مازندرانی رونمایی شد

مالک شریعتی: اگر زنگنه دوباره وزیر نمی‌شد، در کرسنت محکوم نمی‌شدیم

محمدرضا باهنر: بخشی از رای‌ها در انتخابات 1403 به علت ترس بود

سخنگوی دولت: در حال فراهم کردن مقدمات سفر پوتین به تهران هستیم

رئیس مجلس درگذشت مادر شهیدان خوراکیان را تسلیت گفت

رحیمی جهان‌آبادی: همین که مذاکرات به بن‌بست نرسید، نشانه بسیار خوبی است

شکوری راد: ایده وفاق نباید به تقسیم مناصب تقلیل پیدا کند

ضرغامی: بسیاری از بزرگان ما نمی‌دانند چگونه با نسل جدید صحبت کنند

مخبر: یکی از بزرگترین موفقیت‌های شهید رئیسی این بود که ویژگی‌های امام و رهبری در جانش جا گرفته بود

آیت‌الله جوادی آملی با آیت‌الله سیستانی دیدار کرد

قیمت طلا و سکه امروز 22 ادریبهشت 1404

خوش‌بینی (OP) به 0.85 دلار رسید: تحلیل حرکت احتمالی به سمت 1.00 دلار

عقب‌نشینی آمریکا نتیجه مقاومت ملت ایران و هدایت‌های رهبر انقلاب است

بحث ناموس ماست‌ باید جلوی کشتی ها گرفته شود

نتانیاهو: اسرائیل به آتش‌بس یا آزادی زندانیان متعهد نیست

اوحدی: همایش دیپلماسی مقاومت با حضور پزشکیان و اژه‌ای برگزار می شود

ورود 66 هزار تن گندم به بندر امام خمینی (ره)

ورود ویتکاف به تل‌آویو برای آزادی زندانی دو تابعیتی در غزه

پلمب مرکز غیرمجاز دندانپزشکی در آبادان

پلیس فتا خوزستان مانع از دست رفتن سرمایه یک شهروند دربازار ارز دیجیتال

اتاق VAR دو دیدار حساس در اختیار داوران زن

وزش باد و گردوخاک در راه خوزستان

نفرات برتر رقابت‌های شطرنج نابینایان و کم‌بینایان خوزستان معرفی شدند

برگزاری نشست انضباطی حادثه‌دیدگان بازی با تراکتور

جنوب و مرکز خوزستان تا پنجشنبه شرجی خواهد بود

تأکید نماینده اهواز بر حمایت از فولاد اکسین در مسیر توسعه صنعت

خالی شدن آسمان غزه از هواپیماهای اسرائیلی در آستانه آزادی تبعه آمریکایی توسط حماس

قرارداد بیفوما با تیمی غیر از سپاهان و پرسپولیس؟

راهیابی هنرمندان دورودی به جشنواره ملی خرمشهر

طلا و سکه ریزشی شد؛ طلای 18 عیار گرمی چند؟ | جدول قیمت ها

همکاری پالایشگاه آبادان با شرکت دانش‌بنیان

ماجرای اظهارنظر بیژن عبدالکریمی درباره آبادان چه بود؟ + ویدئو

رفع تنش آبی شهر بانه در طرح اضطرای انتقال آب از سد چراغ‌ویس

مورد عجیب VAR بازی حساس: کابل‌های روکار!

جلسه شورای شهر اهواز لغو شد

سیاوش چراغی پور: از صدایم ناراضی بودم چون پشت تلفن همه فکر میکردند من خانومم!

پیام نصرالله مدقالچی از بیمارستان: حالم خوب است

نظر دکتر الهی قمشه ای درباره تغییر نام «خلیج فارس»

بررسی بازخوردهای «پایتخت 7» در فضای مجازی

10 کارتونی که متولدین دهه شصت تا ابد فراموش نخواهند کرد

راز عکس شگفت‌انگیز «آقای مجری» پس‌ از سال‌ها فاش شد!

چهره ها/ عکسی شیک از بازیگر نقش الهام در «جان سخت»

بازسازی نمای جانبی راه شیری توسط تلسکوپ «گایا»

مسجد جامع شوشتر در یک قدمی ثبت جهانی قرار دارد

معبد اینشوشیناک زیگورات چغازنبیل مرمت شد

کشت برنج در حوضه‌های آبی خوزستان ممنوع شد

تولد 3 گوزن زرد ایرانی در پارک ملی کرخه از ابتدای امسال

کشف پرونده کلاهبرداری ارز دیجیتال توسط پلیس فتای خوزستان

سخت‌ترین حریف ایران در لیگ ملت‌ها ٢٠٢5