پیام خوزستان

آخرين مطالب

مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی:

1401، سال نفس‌گیر سوخت‌رسانی/ بحران‌های پرشمار سوخت‌رسانی مدیریت شد وزارت نفت

1401، سال نفس‌گیر سوخت‌رسانی/ بحران‌های پرشمار سوخت‌رسانی مدیریت شد
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی گفت: سال 1401 به‌دلیل حوادث طبیعی، شرایط جوی و روند رو به رشد مصرف فرآورده، سال سوخت‌رسانی‌های ویژه بود که با تلاش و کوشش شبانه‌روزی کارکنان، همه این بحران‌ها به‌خوبی مدیریت شد.

سال 1401 را می‌توان یکی از پرمشغله‌ترین سال‌ها در حوزه تأمین و توزیع سوخت کشور دانست. فروردین 1401 بود که با رشد مصرف بنزین در بخش حمل‌ونقل، جواد اوجی، وزیر نفت درباره نزدیک شدن ارقام ظرفیت پالایشی و مصرف بنزین به یکدیگر و پرداخت سالانه 80 میلیون دلار یارانه سوخت در کشور هشدار داد. رشد مصرف بنزین در بخش حمل‌ونقل پس از افول دوساله ایام کرونا، گرمای بی‌سابقه هوا در تابستان، رشد مصرف برق کشور، نیاز مبرم به سوخت نیروگاهی، کاهش بی‌سابقه و پایدار دمای هوا در زمستان، سوخت‌رسانی در سیل‌ تابستانی و چند زلزله در نقاط مختلف کشور سبب شد شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی به‌عنوان واحد تأمین و توزیع سوخت کشور، سال سختی را در حوزه تأمین و توزیع سوخت پشت سر بگذارد که البته این شرکت به‌عنوان تنها واحد تأمین و توزیع سوخت در کشور، با تلاش شبانه‌روزی کارکنان خود، این بحران‌های پرشمار را یکی پس از دیگری مدیریت کند و از این آزمون سربلند بیرون بیاید. تأمین سوخت ناوگان زمینی، هوایی، دریایی و ریلی کشور، در کنار این عملیات‌های ویژه از سوی مدیران و کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در ستاد تا تمامی نواحی سی‌وهفت‌گانه این شرکت در طول سال که به‌دلیل مصرف قابل‌ملاحظه و عددهای بسیار بزرگ مصرف گاز و برق بود، پارسال به‌خوبی مدیریت و بدون کمترین نارضایتی از سوی نهادهای دولتی، خصوصی و مردم مدیریت شد. شانا در گفت‌وگو با جعفر سالاری‌نسب، مدیر عملیات شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، چالش‌های پی‌درپی و نحوه مدیریت عملیات‌های ویژه تأمین سوخت را مرور کرده‌ است که از نظرتان می‌گذرد:
سال 1401 پس از افول دوساله مصرف به‌دلیل شیوع ویروس کرونا، با افزایش خیره‌کننده مصرف نوروزی کلید خورد، توزیع سوخت در این روزها چگونه مدیریت شد؟
بله سال 1401 را با سوخت‌رسانی نوروزی در شرایطی آغاز کردیم که پس از دو سال از گذشت شیوع ویروس عالم‌گیر کرونا و فروکش کردن بیماری کرونا، حجم سفرها به مقدار قابل‌ملاحظه‌ای افزایش یافته و مصرف بنزین کشور در روز 28 اسفندماه 1400، با ثبت رکوردی تازه به 131 میلیون لیتر رسیده بود. با توجه به پیش‌بینی‌ها برای افزایش مصرف در نوروز، کارکنان ستاد و مناطق شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در آماده‌باش کامل بودند تا سوخت را به بهترین شکل ممکن بدون کوچک‌ترین وقفه به‌دست مردم برسانند.
رقم مصرف بنزین در این ایام در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (سال 1400)، به‌طور میانگین به بیش از 107 میلیون لیتر در روز رسیده بود. همکاران ما به‌صورت 24 ساعته در مبادی تولید و توزیع حضور داشتند تا رشد 30 درصدی مصرف را به بهترین شکل ممکن تأمین و مدیریت کنند و خوشبختانه با تدابیر اندیشیده‌شده و ذخیره‌سازی‌های مناسب در ایام نوروز، بنزین نوروزی سال 1401 بدون کمترین کمبود و چالشی توزیع شد.
تابستان سال 1401 داغ‌ترین روزها در چند سال گذشته را تجربه کردیم. در شرایطی که وضع شبکه توزیع برق در کشور حاکی از کمبود 14 تا 15 هزار مگاواتی برق در تابستان سال 1401 بود و همین موضوع حساسیت سوخت‌رسانی به نیروگاه‌ها را دوچندان می‌کرد، باران‌های سیل‌آسای تابستانی اغلب نقاط کشور را فراگرفته بود و این بار شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی باید در کنار رشد فزاینده مصرف در بخش خودرویی، تأمین سوخت نیروگاهی، همچنین تأمین سوخت نقاط سیل‌زده را نیز به انجام برساند. در این ایام چه گذشت؟
بله پس از فراغت از سوخت‌رسانی نوروزی، رشد خیره‌کننده مصرف سوخت خودروها در کشور ادامه یافت و در تابستان به اوج خود رسید، به‌نحوی که مصرف در بعضی از روزهای تابستان رکورد ‌زد و به‌طور میانگین به بیش از 110 میلیون لیتر رسید. در چنین شرایطی، با گرمای شدید هوا و کمبود برق و کاهش ساعت کار ادارات به‌منظور مدیریت مصرف برق، اهمیت سوخت‌رسانی نیروگاهی نیز دوچندان شد و شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی تمامی ظرفیت ناوگان و زیرساخت‌های لجستیکی خود را برای تأمین و توزیع مناسب سوخت به‌کار گرفت. در این شرایط باران‌های سیل‌آسای ابتدای مردادماه کل کشور را فراگرفت و سوخت‌رسانی به مناطق سیل‌زده نیز آغاز شد. تهران، کرمان و فارس از مهم‌ترین مناطقی بودند که درگیر این بحران بودند. پس از وقوع طوفان و سیل در منطقه امامزاده داوود (ع) در غرب تهران، بلافاصله کارگروه بحران شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در منطقه تهران و انبار کن تشکیل شد. امکانات، نفت‌کش‌ها و نیروهای عملیاتی و رؤسای نواحی شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در حالت آماده‌باش قرار گرفتند و شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی منطقه تهران عضو تیم کمیته مدیریت بحران شد و شبانه‌روزی اوضاع را رصد و کنترل می‌کرد. خوشبختانه به تأسیسات، انبارها و جایگاه‌ها آسیبی وارد نشده بود، اما سیل در برخی روستاها خساراتی وارد کرده بود و در برخی نقاط مثل فیروزکوه، نفت سفید و محموله‌های ویژه ارسال شد و سوخت‌رسانی به خودروهای امدادی راهداری نیز در دستور کار قرار گرفت.

پیام خوزستان


در کرمان نیز شرایط ویژه بود، اما خوشبختانه کمبودی در ذخایر نبود و سیل در این منطقه نیز آسیبی به تأسیسات وارد نکرده بود. بارگیری فرآورده در انبارهای منطقه کرمان طبق روال عادی ادامه داشت و همه جایگاه‌های فعال بودند و سوخت‌رسانی به مردم و خودروها در همان دقایق اولیه انجام شد. سیل بیشتر در نواحی شهربابک و حوزه شهرستان رفسنجان اتفاق افتاده بود، اما در همه مناطق، مدیریت بحران نشست‌هایی را پیش‌بینی کرد و سوخت‌رسانی ویژه به این نواحی و نظارت بر سوخت‌رسانی در همه مناطق استان کرمان در دستور کار قرار گرفت. در همین حال سوخت خودروهای سنگین راهداری تأمین شد و رؤسای نواحی از طریق ستاد مدیریت بحران نسبت به ارسال محموله‌های ویژه اقدام می‌کردند.
در منطقه فارس نیز از ابتدای اعلام باران‌های سیل‌آسا، هشدارهای جدی برای تأمین سوخت‌رسانی پایدار به مسئولان نواحی داده شد و با جایگاه‌داران نیز گفت‌وگو شد تا خللی در سوخت‌رسانی به‌وجود نیاید. در نشست ستاد بحران نیز مقرر شد تأمین سوخت جایگاه‌ها با توجه به ادامه بارش‌های رگباری در چند روز آینده، با آمادگی کامل و با قوت ادامه یابد که این اعلام آمادگی به رؤسای نواحی در سراسر منطقه اعلام شد و با تأمین سوخت گرمایشی و خودروهای امدادی منطقه، تلاش کردیم کمبودی در این منطقه نیز به‌وجود نیابد.
چالش بعدی در سوخت‌رسانی چه زمانی بود؟
به محض مدیریت این بحران‌ها و سوخت‌رسانی به مسافران روزهای پایانی تابستان در شهریورماه، ذخیره‌سازی سوخت زمستانی آغاز شد. شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی طبق روال هر ساله ذخیره‌سازی سوخت در مخازن خود را به‌منظور تأمین سوخت زمستانی از شهریورماه آغاز می‌کند. تأمین سوخت نیروگاه‌ها در زمستان 1401 و افزایش مصرف سوخت نیروگاهی از دیگر بحران‌های سوخت‌رسانی در سال 1401 بود. با برودت بی‌سابقه و پایدار هوا و بارش فراگیر برف و باران در تمامی نقاط کشور از شمال تا جنوب بیشتر نیروگاه‌های نیمه‌شمالی کشور از جمله شیروان، نیشابور، فردوسی، قائم، شریعتی، گیلان پره‌سر، دماوند، پرند، بعثت، سبلان، سهند، شهید رجایی، قزوین، منتظرقائم و کرمانشاه با کمبود روبه‌رو بودند. با توجه به رشد مصرف خانگی و نیروگاهی، شرکت گاز به‌دنبال افزایش بی‌سابقه مصرف گاز در بخش خانگی (بیش از 700 میلیون مترمکعب در روز) با افت فشار در برخی سرشاخه‌های خطوط از جمله خراسان شمالی و شمال کشور روبه‌رو شده بود که البته از سوی شرکت گاز به‌سرعت مدیریت و تأمین شد. افزایش برداشت از ذخایر نیروگاهی، باعث شده بود دیگر امکان تأمین سوخت نیروگاهی از طریق گاز به‌طور کامل وجود نداشته باشد و در چنین شرایطی سوخت مایع جایگزین نیاز نیروگاه‌های سراسر کشور شد. در شرایطی که امکان رساندن گاز به نیروگاه‌ها وجود نداشت، شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی با تشکیل کارگروهی که هر روز در مدیریت عملیات با حضور نمایندگانی از مدیریت تأمین و توزیع، اچ‌اس‌ئی، برق حرارتی و دیسپچینگ شرکت ملی گاز و برق تشکیل جلسه می‌داد، عملیات‌ سوخت‌رسانی نیروگاهی را دوچندان کرد و به کل ظرفیت ناوگان سوخت‌رسان آماده‌باش داد، حتی تلاش شد با راه‌اندازی و به‌کارگیری ناوگان ریلی در دو منطقه کشور، ظرفیت ناوگان حمل‌ونقل زمینی آزاد و در جهت ارسال سوخت به نقاطی که چالش داشتند، از این ظرفیت استفاده شود.

پیام خوزستان


هم‌زمانی این عملیات با توزیع روزانه بیش از 112 میلیون لیتر بنزین در کشور به بخش خودرو، آن هم با به‌کارگیری بخش زیادی از ظرفیت ناوگان حمل‌ونقل هم‌زمان شده بود، این در شرایطی بود که برای نخستین بار در زمستان، مصرف سوخت خودروها نه‌تنها کاهش نیافته بود، بلکه همچنان رو به رشد بود. شرایط بسیار سختی بود و حجم زیادی از فرآورده‌های تولیدی در پالایشگاه‌ها باید از جنوب به سمت شمال می‌رسید. جایگاه‌های عرضه سی‌ان‌جی‌ برای مقطع کوتاهی حدود یک هفته تا 10 روز قطع بودند و با به‌کارگیری بخش دیگری از زیرساخت‌های حمل‌ونقل، بنزین جایگزین تأمین ‌شد. سرما ماندگار شده بود و برف و باران نیز بسیار شدید بود، به نحوی که برخی موارد جاده‌ها نیز به‌دلیل شرایط بارندگی بسته شده بودند، اما توانستیم نفت‌گاز موردنیاز نیمه شمالی کشور را تأمین کنیم.
در این ایام تا روزانه 45 میلیون لیتر نفت‌گاز به بخش نیروگاهی ارسال می‌شد که اگر ظرفیت هر نفتکش را 30 هزار لیتر در نظر بگیرید، نزدیک هزار و 400 نفتکش در روز می‌شود که از بندرعباس تا تهران حدود چهار روز زمان می‌برد. این حجم از سوخت‌رسانی در کنار توزیع روزانه بیش از 100 میلیون لیتر بنزین، عملیاتی بسیار پیچیده، حجیم و وقت‌گیر بود که خوشبختانه با تلاش شبانه‌روزی مدیران و کارکنان شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی، جایگاه‌داران و رانندگان زحمتکش ناوگان حمل‌ونقل فرآورده با موفقیت مدیریت شد و ابتدای اسفندماه، با افزایش دمای هوا، شرایط مساعد و ذخیره‌سازی سوخت نوروزی 1402 آغاز شد.

پیام خوزستان


حدود 4 تا 5 هزار نفتکش در عملیات ویژه تأمین سوخت زمستانی در زمستان سال 1401 درگیر بودند. در ایام برودت بی‌سابقه دمای هوا در دی‌ماه، همچنین روزانه حدود 30 میلیون لیتر نفت کوره منتقل می‌کردیم که با این حساب، در مجموع، 5 تا 6 هزار نفتکش درگیر سوخت‌رسانی به نیروگاه‌ها بودند و در مجموع روزانه 70 میلیون لیتر سوخت به نیروگاه‌ها ارسال می‌شد. همه این اتفاق‌ها در شرایطی رخ داد که توزیع بنزین و نفت‌گاز بخش حمل‌ونقل، همچنین تأمین نفت‌گاز دیگر بخش‌ها از جمله کشاورزی و صنایع شامل صنایع سیمان، صنایع خرد مثل مرغداری‌ها و گلخانه‌ها را نیز به‌عهده داشتیم. یکی از دلایل موفقیت ما در بحث تأمین سوخت سال 1401 به‌ویژه سوخت زمستانی، حجم ذخیره‌سازی مناسب بود که با رشد فزاینده مصرف در بخش نیروگاهی و حمل‌ونقل، به‌طور مرتب و به‌ویژه در پایان سال، نسبت به ترمیم موجودی ذخایر اقدام کردیم.
موارد ویژه سوخت‌رسانی دیگری هم وجود داشت؟
بله تأمین سوخت موردنیاز کشور در شرایط ویژه‌ای نظیر زلزله‌ خوی، زلزله هرمزگان و سوخت‌رسانی به زائران ایام اربعین، سوخت‌رسانی‌های ویژه‌ای بودند که در کنار این عملیات حجیم و نفس‌گیر توزیع سوخت، به‌صورت ویژه انجام و مدیریت شدند. تأمین سوخت مناطق سیل‌زده، زلزله‌زده و تأمین سوخت موردنیاز روستاییان در ایام سرد سال در کنار لزوم ذخیره‌سازی برای انبارها از دیگر جنبه‌های چالش‌برانگیز تأمین و توزیع سوخت کشور در سال 1401 بود که تا وقتی کمبودی وجود نداشته باشد، کمتر شخصی متوجه حجم این عملیات خواهد بود.
گفت‌وگو: آرزو عطایی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/734063/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پایداری برق منطقه بین الحرمین شوشتر بانصب ترانسفورماتور

ساخت ربات‌های صنعتی هوشمند برای خطوط تولیدی

توقیف 3 فروند لنج باری حامل سوخت قاچاق

آماده‌سازی ویژه دقیقی برای جدال حساس مقابل استقلال

توقیف لنج‌های صیادی حامل گازوئیل قاچاق در آبراه اروند

ایران غافلگیری‌های زیادی برای نتانیاهو تدارک دیده است

فردا؛ بسته شدن جاده دیلم به زیدون

جریمه سنگین باشگاه فولاد خوزستان

محصول خارجی استقلال خوزستان برای گل سرنوشت ساز

آخرین قیمت سکه و طلا در بازار آزاد

تفاوت ورق‌های st37 و st52

اوقات شرعی اهواز، 28 فروردین 1403

غیبت 5 بازیکن گل‌گهر برابر استقلال خوزستان

برگزاری جشن تکلیف 400 دانش آموز در هندیجان

برنامه هفته‌های پنجم و ششم لیگ برتر فوتبال امید

پیام دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی در پی عملیات «وعده صادق»

کشف محموله غیر مجاز ماهی‌های تالابی در شادگان

عملیات اخلاقی، عادلانه و عاقلانه

تایید واگن‌ها باید جهادی باشد تا مردم متضرر نشوند

برگزاری مراسم تکیه‌خوانی و عَلَم‌کشی در شمیران

برگزاری سومین سالگرد شهادت سردار سید محمد حجازی در خرمشهر + تصاویر

اهدای بسته‌های معیشتی به خانواده‌های زندانیان دزفول

ضمانت بانکی جایگزین مالیات تولیدکنندگان

پنتاگون جزئیات جدیدی درباره حمله ایران فاش کرد

دولت سه لایحه جدید به مجلس ارسال کرد

سرعت‌ عمل بالای روسیه در احیای ظرفیت پالایشی آسیب‌دیده

قیمت سکه و طلا در بازار آزاد 28 فروردین ماه

عملیات وعده صادق معادلات را به نفع محور مقاومت تغییر می‌دهد

آزادی 4 زندانی جرائم غیر عمد از زندان شوشتر

واکنش چمران به جوابیه سازمان شهرداری‌ ها؛ تأیید واگن‌ ها را به تأخیر نیندازید

فروش مدال قهرمان کوراش جهان برای آزادی زندانیان اسفراین

تایتل: تفاوت ورق‌های st37 و st52

آغاز سرمایه‌گذاری صندوق توسعه ملی در میدان‌های نفت و گاز

دیدار تشکل‌های شاهد و ایثارگر با معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری

اهتمام مدیریت شهری اهواز بر تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام

نگرانی چمران برای دیرکرد واردات واگن مترو از چین | کاری کنید مردم متضرر نشوند

کشت گندم به روش خاکورزی در خرمشهر

7 هزار و 552 رای جایگزین حبس در کرمان صادر شده است

بیانیه دانشگاه هنر درباره عملیات وعده صادق

نوسان قیمت طلا و سکه در بازار رشت تا ساعت 10:30

بخش خصوصی و کارگری هم مشمول قانون کاهش ساعت کار کارمندان می‌شوند؟

باران رحمت در کیش؛ شب پرتلاش نیروهای شرکت عمران، آب و خدمات برای جلوگیری از آب‌گرفتگی معابر جزیره

برداشت 750 هزار بشکه نفت با تفکیک‌گرهای سیار در نفت و گاز گچساران

قیمت نفت بالای 90 دلار ایستاد

پیشتازی نفت و گاز مارون در دستاوردهای فنی بار اول

بهره‌برداری از یک جایگاه عرضه سوخت در منطقه کردستان

پرداخت بیش از 19 همت ‌تسهیلات‌ مسکن ملی خودمالکی در خوزستان

برداشت ‌و خرید دانه کلزا توسط بخش خصوصی آغاز شد

چرا صهیونیست‌ها از واکنش علی کریمی تعجب کردند؟+ عکس

معدوم سازی بیش از 600 تن فرآورده‌های خام دامی ناسالم در خوزستان