پیام خوزستان

آخرين مطالب

بحران صندوق های بازنشستگی؛ صدای این آژیر خطر به گوش کسی خواهد رسید؟ علمي

بحران صندوق های بازنشستگی؛ صدای این آژیر خطر به گوش کسی خواهد رسید؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - طی یک دهه آینده یعنی زمانی که دهه شصتی‌ها به سن بازنشستگی برسند، بحران یا حتی فاجعه‌ای بزرگ را به همراه خواهد داشت که شاید ابعاد آن در حد یک بحران ملی باشد.

«متولدین اولین سال دهه 1350 به سن 60 سالگی و بازنشستگی رسیده‌اند.» این گزاره را زمانی که در کنار پیوستن متولدین پرشمار دهه شصت به جمعیت بازنشستگان کشور در یک یا دو دهه آینده قرار می‌دهیم، متوجه خواهیم شد که صندوق بازنشستگان کشوری با چه بحران جدی‌ای در آینده مواجه خواهد شد.
رسیدن متولدین دهه 1350 به سن بازنشستگی و سالمندی در شرایطی است که پیش از این اظهارات سجاد پادام، مدیرکل سابق بیمه‌های اجتماعی وزارت کار مبنی بر ناچارشدن فروش جزایر قشم و کیش برای پرداخت حقوق بازنشستگان در آینده، خبرساز شده بود. هرچند گوینده این جملات خیلی زود برکنار شد، اما صورت‌مساله بحران در صندوق بازنشستگان همچنان به قوت خود باقی است.
بسیاری از ناظران نسبت به بحران بزرگ در صندوق‌های بازنشستگی هشدار می‌دهند و پیش‌بینی‌های تلخ و ترسناکی را از آینده ارائه می‌نمایند. حالا مساله این است که در هزار توی صندوق بازنشستگی کشور چه خبر است که هر چند وقت یک بار، نگرانی‌ها نسبت به آن اوج می‌گیرد؟ مساله دیگر این است که چرا تاکنون راه حلی مناسب و درخور در این حوزه اندیشیده نشده است؟
بازنشستگی‌ها رو به افزایش
به گفته مهدی شریفیان عضو کمیسیون اجتماعی مجلس، در حال حاضر 18 صندوق بازنشستگی در کشور داریم که بیشتر از 23 میلیون بازنشسته و مستمری‌بگیر اصلی را تحت پوشش دارند. این صندوق‌ها به دو دوسته صندوق‌های تابع وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و سایر صندوق‌های تخصصی و صنفی تقسیم می‌شوند.
از این 18 صندوق فقط دو صندوق تأمین اجتماعی و صندوق بیمه اجتماعی کشاورزان و روستائیان و عشایر دارای نرخ رشد مناسب هستند و مابقی در تأمین نقدینگی دچار مشکل هستند. عدم موفقیت صندوق‌ها در بنگاه‌داری، تولید ارزش و ثروت، بدهی دولت‌های مختلف به این صندوق‌ها و نبود نظام تنظیم‌گر از عوامل اصلی این بحران اقتصادی در صندوق‌های بازنشستگی کشور است.
یکی دیگر از عوامل آسیب‌زای این مساله وابستگی این صندوق‌ها به منابع دولتی است. این صندوق‌ها برای جبران مافات، گا‌ه دست به افزایش حق بیمه زده‌اند، گاهی هم شاغلان را افزایش داده‌اند با این هدف که میزان وابستگی صندوق‌ها به بودجه عمومی کاهش بیاد که هیچ کدامشان تا این لحظه جواب گو نبوده است.
بنابر اعلام مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی طبق قانون بودجه 1402، مبلغ 331 هزار میلیارد تومان برای حمایت از صندوق‌های بازنشستگی در نظر گرفته شده که 207 هزار میلیارد تومان مربوط به صندوق بازنشستگی کشوری، 112 هزار میلیارد تومان جهت کمک به صندوق تأمین اجتماعی نیرو‌های مسلح و 11.3 هزار میلیارد تومان بابت صندوق بازنشستگی فولاد و وزارت اطلاعات تعیین شده‌ است.
همچنین، پرداخت دولت برای حقوق که بیش از 60 درصد از منابع این صندوق‌ها را تشکیل می‌داد، تا سال 1400 به 66 درصد رسیده است؛ یعنی بیش از 50 درصد منابع سالیانه این صندوق‌ها را بودجه دولتی تامین می‌کند.
تمامی آمار‌های اخیر از این امر حکایت دارند که اکنون بحران ورشکستگی صندوق‌های بازنشستگی زنگ خطری است که صدای آن بلندتر از هر زمان دیگری به گوش می‌رسد. موضوعی که می‌تواند تاثیراتی خطرناک و مخرب را بر اقتصاد کشور بر جای بگذارد.
صدای آژیر‌ بحران
کارشناسان بر این باور هستند که وقوع فاجعه بزرگ در صندوق بازنشستگان کشور نه حالا، بلکه در یک دهه آینده اتفاق خواهد افتاد. یعنی زمانی که دهه شصتی‌ها در صف ورود به دوران بازنشستگی قرار می‌گیرند. دهه شصتی‌ها جمعیتی هستند که به سختی وارد بازار کار شدند و هنوز هم بخشی از جویندگان کار و بیکار‌های کشور را تشکیل می‌دهند و تا چند صباحی دیگر وارد سن بازنشستگی و سالمندی می‌شوند.
جمعیت‌شناسان می‌گویند با توجه به این که در دهه 60 سیاست‌های مهار جمعیت به درستی پیش نرفت، کشور با عدم توازن میزان جمعیت مواجه شد. به صورتی که رقم رشد از ٦ در دهه پنجاه به ١.٦ در مقطع کنونی رسیده است و همین موضوع باعث شده میزان افراد شاغل حال حاضر به نسبت افراد شاغل در دهه‌های گذشته به شدت کاهش یابد و همین امر موجب پایین‌آمدن میزان پرداخت حق بیمه توسط شاغلان شده است.
در یک وضعیت استاندارد جهانی، نسبت تعداد شاغلین به تعداد مستمری‌بگیران، 6-7 نفر شاغل به 1 نفر مستمری‌بگیر است. یعنی در شرایط مطلوب به ازای هر یک بازنشسته، شش تا هفت شاغل ماهانه باید به صندوق مبلغی را بپردازند.
اگر تعداد این 6-7 نفر به کمتر از سه نفر برسد صندوق ورشکسته محسوب می‌شود. یعنی نباید این تعداد به کمتر از 3 نفر برسد. نرخ پشتیبانی صندوق بازنشستگی کشوری ایران در حال حاضر حدود 3 نفر و به گفته بسیاری دیگر زیر 3 نفر است. در هر صورت این محدوده خطری جدی محسوب می‌شود.
این مساله طی یک دهه آینده یعنی زمانی که دهه شصتی‌ها به سن بازنشستگی برسند، بحران یا حتی فاجعه‌ای بزرگ را به همراه خواهد داشت که شاید ابعاد آن در حد یک بحران ملی باشد. اگر از هم اکنون میزان پرداختی شاغلان به ازای هر یک نفر بازنشسته 3 نفر است، در یک دهه آینده شاهد مورد عجیب معکوس شدن تعداد بیشتر بازنشستگان به شاغلان خواهیم بود. یعنی تعداد کمتر شاغلان در کشور نسبت به مستمری بگیران بازنشسته.
راه‌کار: اصلاحات ساختاری
مساله قابل توجه در موضوع صندوق‌های بازنشستگی این است که این سازمان‌ها رشد کمی بسیاری داشته‌اند. این رشد باعث شده همزمان تعداد افراد شاغل در آن‌ها بالا برود. همچنین موضوع ساز و کار سنتی و عدم به کار بستن مناسب تکنولوژی جدید برای دریافت مطالبات خود از ذینفعان و کارفرمایان، مساله‌ی هزینه‌ساز دیگری است که سازمان‌ها باید در جهت مرتفع‌ نمودن آن تلاش کنند. همین مسائل موجب افزایش هزینه‌های سازمان‌ها شده که اقدامات جدی در جهت اصلاح ساختاری مدیریت هزینه بیش از هر زمان ضروری است.
در کشور‌های پیشرفته یکی از راه‌کار‌ها جهت اصلاحات ساختاری در سازمان صندوق‌ها، حضور مشارکتی بیمه‌پردازان است. به این صورت که نظام بازنشستگی، چندلایه شده و صندوق به وکالت از فرد، بخشی از موجودی خود را سرمایه‌گذاری می‌کند و متناسب با میزان بازدهی، فرد نیز منتفع شده و فرد ریسک شرایط اقتصادی را می‌پذیرد. البته نوآوری در این لایه می‌تواند به این صورت باشد که در درجه اول ورودی‌های صندوق در یک ساختار تنظیم‌شده به سمت سرمایه‌گذاری مناسب، هدایت شده و در درجه دوم تعداد صندوق‌ها کم شده و درنهایت یک یا دو صندوق مزایای معین در کشور فعال شود.
بحث اصلاحات پارامتریک شامل سن و سابقه و محاسبه حقوق، باید پس از اصلاحات ساختاری مورد توجه جدی قرار گیرد. به این صورت که بعد از اصلاحات ساختاری و مدیریت هزینه‌ها و دیگر موارد، باید به سراغ تغییرات در فاکتور‌های سن و مزایای بازنشستگی برویم. البته پرداختن به این موضوع بدون زیربنای اصلاحات ساختاری نتیجه معکوس و متضررشدن بیشتر افراد جامعه را در پی خواهد داشت.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/731344/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرودگاه بصره تهدید برای فرودگاه آبادان

جویندگان گنج در دزفول ناکام ماندند؛ حفر تونل 150 متری

انتصاب سرپرست مدیریت استاندارد، سلامت، غذا و دارو کیش

بازخواست سرمربی توسط مالک در زمین!

اشلوت: انگیزه داشتیم و نزدیک بود آرسنال را ببریم

گفت و گو با علی یزدانی قهرمان تورجهانی تنیس خلیج فارس

اهدای جوایز علی یزدانی توسط دنیامالی، وزیر ورزش

جانشین تاج در جشن تراکتور اعلام شد

چهارمین شکست متوالی شاگردان آنچلوتی؛ رئال مادرید حریف بارسلونای فلیک نمی‌شود

پیکر مطهر شهید ناصر جوهر زاده کارمند بنیاد شهید بعد از قریب به 39 سال شناسایی و به آغوش وطن بازگشت

دلیل افزایش استقبال سرمایه‌گذاران از طلای بورسی چیست؟

پیش بینی قیمت دلار 22 اردیبهشت 1404؛ چشمک مذاکرات به بازار ارز

مرحله دوم سود سهام عدالت چه زمانی واریز می‌شود؟

بازگشت مرسدس بنز به ایران؛ چهار سواری محبوب در یک قدمی بازار

آیا ال.جی و سامسونگ به ایران بازمی‌گردند؟

خبر خوش وزیر کار برای مستمری‌بگیران تامین اجتماعی

ارزیابی عراقچی از دور چهارم مذاکرات؛ مواضع ایران و آمریکا مقداری بهم نزدیک شده؛ اکنون امید بیشتری برای پیشرفت داریم

مقام آمریکایی: هیچ چیزی درباره آنچه از ایران می‌خواهیم، تغییر نکرده است

مراسم امضای اسناد همکاری ایران و ازبکستان

وزیر خارجه آلمان: همه مسیر‌های مذاکرات با ایران برای نتیجه مثبت هموار است

واکنش لارنس نورمن به توضیحات عراقچی درباره غنی سازی پس از دور چهارم مذاکرات

المانیتور به نقل از منابعی در عمان: مذاکرات ایران و آمریکا ظاهراً در مسیر درستی پیش می‌رود

مقام سابق میز ایران در ارتش اسرائیل: ما شاهدیم که چگونه نتانیاهو و ترامپ در مسائل مختلف مربوط به خاورمیانه از یکدیگر فاصله می‌گیرند

واکنش آذری جهرمی به مقابله مثل با تغییر احتمالی نام خلیج فارس توسط ترامپ

با اعلام تراکتور؛بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز – آفتاب نو | اخبار ورزشی

تهران و خوزستان چشم انتظار؛ مذاکرات ادامه‌دار پرسپولیس و بیفوما

گوهری در وضعیت بیرانوند قرار گرفت!

روایت زهره سعیدی از امید کانت برای نجات عصر آشوب / پاسخ فیلسوف قرن هجدهم به مسائل امروز ما؟ / مقایسه مبنا و فرجام اخلاق کانت باآموزه‌های نهج‌البلاغه

جنگ تمام عیار دو استقلالی برای صعود/ آبادان، شهر آرزوهای هافبک اسبق استقلال

بازی با استقلال خوزستان در اهواز جشن قهرمانی در تبریز

خوزستان شایسته میزبانی از نمایشگاه بین‌المللی نفت و گاز است

بازرگان دستور آزادی‌ اموال‌ مصادره‌شده آمریکایی‌ها را صادر کرد

فولاد قهرمان لیگ برتر شد

آخرین قیمت طلا و سکه پس از مذاکرات چهارم

لزوم مشارکت بیشتر شرکت‌های نفتی در توسعه زیرساخت‌های خوزستان

جذاب‌ترین سریال‌های کره‌ای که حتما باید آن‌ها را دید!

ویدئویی از بهتاشِ «پایتخت» که متعجب‌تان می‌کند!

تیتراژ متفاوت سریال خاطره انگیز «پهلوانان نمی‌میرند»

شروع طوفانی 2 فیلم «صددام» و «خانه ارواح»

شکل و شمایل سوفیا لورن در 19 سالگی

چهره ها/ قاب تازه 2 بازیگر فیلم «ابد و یک روز» پربازید شد

بازیگر منفورِ «جان سخت» در نمایشگاه کتاب سوژه عکاسان شد

دانشمندان تمامی ماده گمشده جهان را پیدا کردند

امید فولاد خوزستان، قهرمان مسابقات زیر 21 سال ایران شد

جنون خرید در فوتسال؛ اعتبار بانکی عامل اصلی قهرمانی!

توجیه عجیب سرمربی ساحلی درباره حذف تیم ملی!

«درسا ویسی»نایب قهرمان جهان شد، برنامه روز سوم نمایندگان ایران

دنیامالی: در جشن قهرمانی تراکتور شرکت نمی‌کنم

اعلام لیست 14 نفره تیم ملی وزنه‌برداری ایران

چهارمین برد ساحلی‌بازان هندبال ایران در مسابقات قهرمانی آسیا