پیام خوزستان

آخرين مطالب

یادداشت تامل برانگیز عباس عبدی در باره افول باورهای دینی در جامعه ایران فرهنگی

یادداشت تامل برانگیز عباس عبدی در باره افول باورهای دینی در جامعه ایران
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - عباس عبدی نوشت:جایگاه اسلام در ایران در طول قرون بسیار برجسته بوده است، به‌طوری که تاریخ و فرهنگ و ادبیات و سیاست ایران در این 14 قرن بدون توجه به این عامل مهم قابل تحلیل و فهم نیست.

این موضوع از دوران صفویه شکل دیگری پیدا کرد و در انقلاب مشروطه نیز دچار تحولی متناقض و جدید شد، و قوت آن در انقلاب اسلامی اوج گرفت. ولی آنچه که در این میان جالب است، در چند دهه اخیر روند فرود آن آغاز شده، ابتدا با شیب اندک و در سال‌های اخیر با شیب تند.
نکته جالب این است که مطابق تحلیل‌های کلاسیک توسعه و جامعه‌شناسی؛ در ایران انتظار می‌رفت که در قرن 20 رو به افول می‌رفت، و این گزاره‌ای قطعی می‌نمود، ولی واقعیت برخلاف آن شد. البته این پدیده منحصر به ایران نبود، شاید در ایران شدیدتر بود، ولی در جوامع دیگر و حتی در جوامع غربی نیز نشانه‌هایی از این بازگشت به دین دیده می‌شد، که علل و عوامل همه آنها یکسان نبود. بگذریم. آنچه که در مورد ایران می‌توان یا می‌باید گفت این است که علت افول اخیر چیست؟
هر چند به لحاظ رسمی حکومت علاقه‌ای به پذیرش این امر بدیهی ندارد، زیرا آن را مترادف شکست خود می‌داند، ولی عدم پذیرش واقعیت، آن را تغییر نمی‌دهد، اتفاقاً اگر امروز پذیرفته شود، راه برای انجام اقدامات سازنده و جلوگیری از تشدید افول وجود دارد، در غیر این صورت و به قول امام علی؛ فرصت‌ها چون ابر می‌گذرند.
ابتدا باید پرسید که آیا شواهدی در اثبات این ادعا وجود دارد؟ چه شاهدی بهتر از اینکه رضایت برای سنجش رسمی آن داده نمی‌شود. آمار و مشاهدات رو به افول از حضور در مساجد، روزه گرفتن، و شواهد از پرداخت کمتر خمس و سهم، علایم مستقیم این ادعا هستند، البته برخی افراد در رد این به آمار و شواهد دیگر از جمله مناسک مذهبی ارجاع می‌دهند، مثل پیاده‌روی اربعین، یا زیارت‌های مشهد و جمکران و... البته می‌دانیم که اینها حواشی دین‌داری است و نه اصل آن، به همین علت هم به جز حج، حتی مشابه هیچ کدام از این رفتارها در صدر اسلام نبوده است.
اگر بخواهیم درباره میزان تحول دین‌داری مردم اظهارنظر کنیم باید شاخص‌های دقیق‌تری پیدا کرد که از یک سو سنجیدنی باشد و از سوی دیگر معتبر و معرف باشد. بهترین راه پرسیدن از خود مردم و نیز اندازه‌گیری برخی از رفتارهای معرف دین‌داری مثل عبادات پیش‌گفته در فروع دین و نیز کیفیت التزام به وجوه اخلاقی دین مثل پرهیز از محرمات از قبیل دروغ، غیبت و... و اجرای مکارم اخلاقی است که طبعا در صورت اجازه آمار و اطلاعات آن قابل تهیه است.
یکی از شاخص‌های مناسب، نام‌گذاری کودکان است. روند تحولات نام‌گذاری به خوبی توانسته است تحولات گرایش به مذهب را نشان دهد، در گذشته، همواره اسامی پرکاربرد اسامی مذهبی بودند، به‌طور متعارف حداقل 20 نام پرکاربردتر میان پسران نام‌های مذهبی بودند. این نسبت در مورد نام‌های دختران کمتر بود ولی همچنان زیاد بود. تحولات در فرهنگ نام‌گذاری از تهران آغاز و با چند سال فاصله به سایر مناطق کشور می‌رسد.
در آخرین آماری که از این ویژگی فرهنگی منتشر شده است، نه تنها شاهد چنین وضعی نیستیم بلکه تغییرات زیادی کرده است. آمار رسمی نشان می‌دهد که پنج نام اول که بیشترین کاربرد را دارند در استان تهران و در 9 ماه ابتدای سال 1401 به ترتیب برای پسران عبارتند از: امیرعلی، آراد، شاهان، علی و آیهان و برای دختران؛ نورا، ماهین، فاطمه، هانا و رُستا. این‌ها یعنی کل ماجرا تغییر کرده و اتفاقا در 10 سال اخیر شدت تغییرات نیز بالا بوده است.
این امر تبعات خطرناکی برای جامعه ایران دارد. زیرا وجود حکومت به نام دین و تقابل آن با ارزش‌های مورد پسند مردم، جامعه را به سوی قطبی شدن سوق می‌دهد و این خطرناک است، زیرا تحولات را از مسیر سازنده و تفاهمی و عقلایی خارج کرده و وارد عرصه احساسات و تقابل و تخریبی می‌کند.
امروز نیز شاهد آن هستیم که بار این تقابل به مساله حجاب و پوشش زنان منتقل شده است. تردیدی نیست که سرانجام این تقابل به زیان دین و فرهنگ غنی دینی در جامعه است. جوامع مشابه ایران که چنین تقابلی را تجربه نمی‌کنند، وضعیت دینی بسیار بهتری دارند، ولی در ایران به علت چنین تقابلی، ارزش‌ها و رفتارهای دینی در حال ریزش است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/627973/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شبا نذاره غصه و تنهایی مزاحمت شه!

ز دور باش حوادث دلم

جدیدترین خبر درباره معرفی وزیر اقتصاد به مجلس

کارشناس ضدانقلاب، «خلیج فارس» را هم فروخت!

ادعاهای نماینده ترامپ درباره برنامه‌ هسته‌ای ایران

عراقچی به پاپ جدید پیام داد

سازمان لیگ موافقت کرد/ استقلال خوزستان – تراکتور در تبریز

بازدید معاون وزیر نفت از غرفه فولاد اکسین خوزستان در نمایشگاه نفت و گاز 1404

امشب قسمت دوم پشت صحنه «پایتخت7» پخش می شود

چهره ها/ تجلیل از یک عمر تلاش هنری علیرضا داوودنژاد

خفت‌گیری خانم از آقا؟

از مسابقه «کارناوال» رامبد جوان چه می دانید؟

روایت رضا کیانیان از حکم اعدامش در دهه شصت!

کارمندان «مایکروسافت» حق ندارند از «دیپ‌سیک» استفاده کنند

سردترین سیاره ی شناخته شده کشف شد

تمدید قرارداد دروازه‌بان جوان بارسلونا تا 2028

تکواندو نونهالان جهان؛ رقبای چهار نماینده کشورمان مشخص شد

عموزاد: در فینال فنی خوردم که غافلگیر شدم

زارع: باید اشتباهات گذشته‌ام را جبران کنم

مراسم اهدای جام قهرمانی رقابت‌های کشتی جام تختی

رونمایی از 4 تجهیز تولید بار اول در نفت فلات قاره

تفاهم‌نامه قطعات راهبردی گوی‌های شناور امضا شد

تفاهم‌نامه همکاری برای توسعه زیرساخت‌های صادراتی نفت

معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در شرکت پایانه‌های نفتی

سامانه ارائه خدمات صنعت نفت رونمایی شد

افزایش قیمت نفت با کاهش تنش‌های تجاری چین و آمریکا

راه‌اندازی سامانه ارزیابی سازندگان ایرانی تجهیزات پتروشیمی

دومین روز از بیست‌ونهمین نمایشگاه نفت/ 2

افزایش قدرت چانه‌زنی پتروشیمی ایران با توسعه بازارها

وضع مالی بد فردوسی!

داره فعل مجهول رو درس میده!

چه کسی پشت پرده توهم ترامپ درباره خلیج فارس است؟

چرا اعرابِ مخالف برجام، حامی مذاکرات کنونی ایران و آمریکا هستند؟

تسنیم: مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا در عمان قطعی شد

دومین روز از بیست‌ونهمین نمایشگاه نفت/ 1

ازسرگیری حفاری اکتشافی در دریای خزر

پیش‌بینی گردوغبار و شرجی شدید در خوزستان؛ افزایش دما تا 40 درجه

طلسم استقلال بازهم شکسته نشد!

بررسی گزینه‌های پیشنهادی برای مدیریت اداره کل ورزش و جوانان خوزستان / از چهره‌های باسابقه تا مدیران جوان و قهرمان ورزشی

نشست هم‌اندیشی وزیر صنعت، معدن و تجارت با فعالان اقتصادی استان خوزستان برگزار شد

حسین کعبی: مسی و رونالدو هم به استقلال خوزستان بی‌احترامی کنند جلوی‌شان را می‌گیرم

باشگاه حاضر در کورس صعود بیاینه داد: آقایان VAR شخصی، سلیقه‌ای و برای یک تیم خاص نیست، برای اجرای عدالت است!

دستبرد بزرگ سپاهان از یحیی گل‌محمدی

اولین دعوای باجناق‌ها!

ازدواج سوم با مدرک فوق دکترای جامعه‌شناسی!

استقبال ویژه از «عادل فردوسی‌پور» در نمایشگاه کتاب

چهره ها/ واکنش محسن تنابنده به خبر تغییر نام خلیج‌فارس

4 سریال‌ کُره‌ای پربیننده در هفته‌های اخیر

افزایش توان تولید گرافن با راه‌اندازی تأسیسات جدید

جهش تجاری‌سازی فناوری‌های نو هوش مصنوعی در حوزه اچ‌اس‌ئی