پیام خوزستان

آخرين مطالب

عباس سلیمی‌نمین :شیبانی یک خط‌ امامی واقعی بود اجتماعی

عباس سلیمی‌نمین :شیبانی یک خط‌ امامی واقعی بود
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - همشهری آنلاین -حمیدرضابوجاریان: عباس شیبانی چهره‌ای است که در انتخابات دوره‌های مختلف، چه در مجلس شورای اسلامی و چه در شورای اسلامی شهر تهران، نامش در میان اسامی موردحمایت جریان‌های سیاسی ظاهرا مخالف با یکدیگر دیده می‌شود. اتفاقی که سبب شده است حتی منتقدان شیبانی از او به نیکی یاد کنند و شیبانی را فردی در خط انقلاب بخوانند و بدانند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
با این حال، برخی جریان‌های ضدانقلاب به استناد برخی نقدهای شیبانی و صراحت در بیان آنها، مدعی شده‌اند این سیاستمدار کهنه‌کار منتقد حکومت در جمهوری اسلامی بوده است. اما آیا به‌راستی اینچنین بوده است؟ چرا شیبانی توانسته است میان گروه‌های سیاسی داخل کشور جایگاهی خاص پیدا کند؟ برای پاسخ به این سؤال با «عباس سلیمی‌نمین» پژوهشگر تاریخ ایران و کسی که در سال‌های اخیر با او گفت‌وگوی مفصلی درباره انقلاب داشته است به گفت‌وگو نشسته‌ایم.

پیام خوزستان

در حالی به چهلمین روز درگذشت دکترعباس شیبانی نزدیک می‌شویم که برخی جریان‌ها تلاش دارند اظهارنظرهای صریح و بی‌پرده شیبانی را نشانه‌ای دال بر تبدیل شدن او به یکی از منتقدان جمهوری اسلامی جلوه دهند. آیا با توجه به شناختی که از دکتر شیبانی دارید، او در سیر زندگی سیاسی خود خصوصا در سال‌های اخیر به منتقد جمهوری اسلامی تبدیل شده بود؟ اگر دکتر شیبانی چنین نگاهی را داشت علی‌القاعده باید موضعی از او در این‌باره به ثبت رسیده باشد؛ چراکه او انسان آزاده‌ای بود و طبیعتا اگر نگاهی را که برخی درباره‌اش مطرح می‌کنند در او شکل گرفته بود باید در جایی منعکس می‌شد. چنین چیزی را حداقل من ندیده‌ام. البته ما در سال99گفت‌وگوی مفصلی را درباره مذاکرات شورای انقلاب که ایشان منشی جلسه بود داشتیم. همان موقع هم البته برای ایشان سخت بود که مسائل را بازگو و دقیق آن را بیان کنند. در ایام قبل از فوت نیز این موضوع برای ایشان بسیار سخت‌تر شده بود و ما مطلبی را که نشان دهد ایشان از امام(ره) یا انقلاب فاصله گرفته باشد ندیدیم. دکترشیبانی به شکل قطعی از نهضت آزادی فاصله گرفت و به تفکر امام(ره) پیوست و در این ماجرا راسخ بود. در اینکه او نیرویی انقلابی بود ادله فراوانی وجود دارد که اثبات می‌کند ایشان با جریان انقلاب همدلی و همراهی جدی و خلل‌ناپذیری تا آخرین لحظات زندگی خود داشتند.
به‌نظر می‌رسد منشا این موضوع را می‌توان در تغییر موضع دکتر شیبانی به‌عنوان مؤسس نهضت آزادی که در نهایت به سمت انقلاب متمایل شد و به جرگه انقلابیون پیوست دانست. ارزیابی شما از دلایل جدایی شیبانی از نهضت آزادی و پیوستن‌اش به حزب جمهوری اسلامی در آن مقطع چه بود؟ در ابتدا بسیاری از شخصیت‌های سیاسی با نهضت آزادی بودند و عضویت آن را پذیرفتند. اما کم‌کم این افراد هر یک به دلایل مختلف از این جریان فاصله گرفتند. افرادی مانند شهید چمران و آیت‌الله طالقانی ازجمله این چهره‌ها و شخصیت‌ها بودند که از نهضت آزادی جدا شدند. به‌عنوان مثال، آیت‌الله طالقانی به این دلیل از نهضت آزادی فاصله گرفت که دفاع مهندس بازرگان را از عباس امیرانتظام نادرست می‌دانست و این موضوع سبب رویارویی جدی او با نهضت آزادی و در نهایت جدایی او از این جریان شد. شهید چمران نیز به این شکل از این جریان فاصله گرفت و مواضع آن را نقد می‌کرد و آن را نمی‌پذیرفت. این درست است که شیبانی خود یکی از اعضای مؤسس نهضت آزادی بود اما او نیز از این قاعده مستثنی نبود. شیبانی در مقطعی از زمان به این نتیجه رسید که بین تفکر مهندس بازرگان و تفکر امام(ره) یکی را انتخاب کند و از این رو، او تفکر امام(ره) را پذیرفت و ازجمله شخصیت‌های بسیار راسخ و پایدار در دفاع از امام و اندیشه‌های ایشان بود.
با توجه به توضیحی که دادید، شاهد این هستیم که شیبانی در سپهر سیاسی کشور به‌عنوان فردی شناخته و معرفی می‌شود که جریان‌های سیاسی شناخته شده کشور در دو دایره اصولگرایی و اصلاح‌طلبی او را فردی مورداحترام می‌دانند و حتی در انتخابات مختلف نام او در میان افراد موردحمایت این جریان‌ها قرار دارد. به‌نظر شما شیبانی چگونه توانست چنین جایگاهی را در حوزه سیاسی کشور که با چالش‌های حزبی شدیدی روبه‌رو است به‌دست بیاورد؟ دکتر شیبانی شخصیت مورداحترامی بود اما در عین حال مواضع خاص خود را داشت. مواضع او از مواضع امام(ره) سرچشمه گرفته بود. اینکه می‌گویم مواضع او از مواضع امام سرچشمه می‌گرفت به این معنا نیست که امام(ره) گرایشی ندارند و نگرش سیاسی خاصی را دنبال نمی‌کردند بلکه به این معناست که مواضع ایشان مواضعی است که جناحی نیست. مواضع شیبانی نیز اینگونه بود و منش سیاسی او را نمی‌توان در چارچوب جریان‌های سیاسی مرسوم دسته‌بندی کرد. او به‌دنبال کار حزبی و گروهی نبود و مسئله و مواضع یک حزب را دنبال نمی‌کرد بلکه مواضع عموم و انقلاب را دنبال می‌کرد و این موضوع را می‌توان دلیل اصلی چرایی وثوق او درمیان جریان‌های سیاسی دهه‌های گذشته دانست. من معتقدم نیازمند این هستیم که شخصیت‌هایی مانند شیبانی داشته باشیم. گرچه بر این باورم شخصیت‌هایی مانند او در کشور کم نداریم. هنوز هستند افرادی که براساس منافع گروهی عمل نمی‌کنند و حرف و عملشان براساس مصالح عمومی جامعه و انقلاب است. افرادی که نه تعلق‌خاطر به گروه و جریانی دارند و نه اظهارات‌شان برای خوشامد جریان‌هاست حتی اگر اظهارات‌شان در تقابل با منافع گروه‌های سیاسی باشد.
کد خبر 738550

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/398866/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است

ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان در دستور کار قرار گیرد

داستانک/ انسان های بازنده

عشق زندگی می بخشد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

به سردار سلیمانی گفتم اسارت شما هزینه زاست، به‌دست دشمن بیفتید چه؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

آزادی 6 مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)

نوه نلسون ماندلا: اراده فلسطینی‌ها الهام بخش ماست

توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان

آزادی 63 پناهجوی افغان از بازداشت پلیس در پاکستان

کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر

سردار فدوی: امام خمینی (ره) خبیثان آمریکایی و صهیونیسم را مورد حمله مستقیم قرار داد/ 92 درصد از کشورهای جهان طی 200 روز گذشته، همان مطالب 60 سال پیش امام خمینی در خصوص آمریکا را تکرار کردند

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند