پیام خوزستان

آخرين مطالب

سالمندی؛ موفقیت یا چالش؟ مقالات

سالمندی؛ موفقیت یا چالش؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان- دکتر پژمان بختیاری‌نیا با اشاره به اول اکتبر (9 مهرماه) روز جهانی سالمندان و برگزاری هفته سالمندان از 6 تا 12 مهرماه اظهار کرد: هر ساله مصادف با اول اکتبر و به منظور آگاه‌سازی در زمینه پیری و سالمندی یک هفته به عنوان هفته سلامت سالمندان  تعیین می‌شود که امسال این هفته با عنوان "تاب‌آوری و مشارکت زنان سالمند "نامگذاری شده است.

وی افزود: سالمندی جمعیت‌ یکی‌ از بزرگترین‌ موفقیت‌های بشری است‌ که‌ مرهون پیشرفت‌ و رشد تکنولوژی، گسترش مراقبت‌های بهداشتی‌ اولیه‌، پیدایش‌ تکنولوژی‌های جدید در پیشگیری، تشخیص‌ و درمان بیماری‌ها، بهبود شرایط‌ اقتصادی ـ اجتماعی‌ و به‌ دنبال آن کاهش‌ مرگ و میر، افزایش‌ زاد و ولد و امید به زندگی است‌. این‌ در حالی‌ است‌ که‌ این‌ موفقیت‌ بزرگ، بدون برنامه‌ریزی، آمادگی‌ و سیاست‌گذاری صحیح‌ می‌تواند به‌ یکی‌ از چالش‌های بزرگ کشورها تبدیل شود.

پیش‌بینی پیش گرفتن جمعیت سالمند از جوانان

سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز عنوان کرد: سالمند شدن جمعیت‌، پدیده‌ای رو به‌ افزایش‌ در سراسر دنیا و از جمله‌ ایران است و پیش‌بینی‌ می‌شود در سال ٢٠٥٠، تعداد سالمندان جهان برای اولین‌ بار در طول تاریخ‌ بشر بر تعداد اشخاص جوان پیشی‌ بگیرد. طبق‌ آمار سازمان بهداشت‌ جهانی‌ تعداد سالمندان کل‌ جهان تا سال ٢٠٥٠ به‌ 2 میلیارد نفر خواهد رسید.

بختیاری‌نیا بیان کرد: آخرین‌ پیش‌بینی‌های جمعیتی‌ جهان نشان می‌دهد در سال 1990 در بدو تولد امید به زندگی 64.2 سال بود و این رقم در سال 2019 به 72.6 سال رسیده است و انتظار می‌رود این‌ رقم‌ در سال ٢٠٥٠ از مرز 77.1 سال بگذرد. در سال ٢٠١٩ از هر ١١ نفر در جهان یک‌ نفر ٦٥ سال و بالاتر داشت در حالی‌ که‌ پیش‌بینی‌ می‌شود این‌ رقم‌ در سال ٢٠٥٠ به‌ یک‌ نفر از هر ٦ نفر برسد.

وی افزود: در سال ٢٠١٨ برای اولین‌ بار در تاریخ‌، تعداد افراد ٦٥ سال و بالاتر در جهان از تعداد افراد زیر پنج سال بیشتر شد. نکته‌ حائز اهمیت‌ دیگر اینکه‌، در این‌ سال‌ها سرعت‌ رشد افراد ٨٠ سال و بالاتر نسبت‌ به سایر سنین‌ بیشتر بوده است‌ و تعداد این‌ افراد از ١٤٣ میلیون نفر در سال ٢٠١٩ به‌ ٤٢٦ میلیون نفر در ٢٠٥٠ خواهد رسید یعنی‌ سه‌ برابر خواهد شد.

شیب تند افزایش جمعیت سالمندی در ایران

سرپرست مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: سرشماری‌های انجام شده در ایران نیز مبین‌ روند رو به‌ رشد جمعیت‌ سالمند است‌. جمعیت‌ سالمندی ایران در حدود ٤٢ سال، از ٥ درصد در سال ١٣٥٥ به‌ ١٠ درصد در سال ١٣٩٨ رسیده است. مجدداً در حدود ٢١ سال یعنی تا سال ١٤٢٠ به‌ ٢٠ درصد خواهد رسید یعنی مجددا جمعیت‌ سالمندی دو برابر خواهد شد این‌ در حالی‌ است‌ که‌ در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته‌ جهان، دو برابر شدن جمعیت‌ سالمندی در طول بیش‌ از 100 سال اتفاق افتاده است‌.

بختیاری‌نیا بیان کرد: بنابراین ایران از جمله‌ کشورهای واجد بالاترین‌ شیب‌ و شتاب افزایش‌ جمعیت‌ سالمندی در جهان است‌.

لزوم برنامه‌ریزی صحیح با افزایش جمعیت سالمند

وی بیان کرد: افزایش‌ سریع‌ جمعیت‌ سالمندان کشور، واقعیتی‌ غیرقابل‌ انکار است‌ و تأثیر قابل‌توجهی‌ بر افراد سالمند، خانواده آن‌ها و جامعه‌ دارد. در صورت برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری‌های صحیح‌، این‌ افزایش‌ جمعیت‌ می‌تواند فرصت‌ مناسبی‌ برای همه‌ باشد در غیر این‌ صورت، مشکلات جدی برای سالمندان، خانواده‌ها و جامعه‌ به‌ همراه خواهد داشت.

سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: آگاهی‌ یافتن‌ از تغییرات سنی‌ جمعیت‌ و برنامه‌ریزی سیاسی‌ ـ اقتصادی مبتنی‌ بر آن، می‌تواند در موفقیت‌ برنامه‌ها و سیاست‌گذاری‌ها، بسیار اهمیت‌ داشته‌ باشد. متناسب‌ با ویژگی‌های همه‌ جانبه‌ این‌ گروه سنی‌، باید سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی جامع‌ انجام شود.

توصیه‌هایی برای افزایش تاب‌آوری سالمندان

بختیاری‌نیا با اشاره به هفته ملی سالمندان درمورد تاب آوری سالمندان بیان کرد: تاب‌آوری یعنی داشتن انعطاف لازم برای بازگشتن به حالت عادی. کسی که این ویژگی را در خود دارد و آن را تقویت می‌کند، کسی است که با ناامیدی، شکست و سختی روبه‌رو می‌شود اما می‌تواند همه چیز را به گونه‌ای کنترل کند که بازگشت به روند عادی زندگی ممکن شود.

وی افزود: مصیبت‌ها، حوادث، فقدان‌ها و اتفاقات ناخوشایند از زندگی آدم‌ها دور نمی‌مانند. کسی که تاب‌آوری را به ‌خوبی می‌شناسد و آن را در خود تقویت می‌کند از همه این‌ها می‌گذرد و در کشاکش روزهای سخت زندگی دوام و تاب می‌آورد.

سرپرست مرکز بهداشت خوزستان بیان کرد: افراد صرف نظر از زمینه‌های اقتصادی- اجتماعی‌، تجارب شخصی‌ و محیط‌ اجتماعی‌، توانایی‌ ایجاد تاب‌آوری را دارند و تاب‌آوری بالا به‌ طور قابل‌ توجهی‌ با نتایج‌ مثبت‌ از جمله‌ پیری موفقیت‌آمیز، افسردگی‌ پایین‌تر و طول عمر بیشتر همراه است‌.

وی با اشاره به برخی روش‌های تقویت تاب آوری بیان کرد: سالمندان باید حواس‌شان به سلامتی شان باشد و خودمراقبتی را فراموش نکنند. توصیه می‌شود با تقویت حس بخشش در خود از بند کینه‌ها و عقده‌ها رها شوند، از تجربه‌های خود برای دیگران بگویند و آن‌ها را با دیگران در میان بگذارند.

سرپرست معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز افزود: سالمندان باید سبک زندگی‌ سالمی داشته باشند مثلا خوب بخوابند و خوب بخورند. در زندگی منظم باشند و با هدفمندی به لحظه‌هایشان معنا بدهند. به خودشان اجازه تجربه احساسات مختلف را بدهند و احساسات‌شان را سرکوب نکنند.

بختیاری‌نیا ادامه داد: در صورت نیاز، سالمندان باید برای مدیریت بهتر احساسات‌شان به مشاور و روان‌شناس مراجعه کنند. برای حل مشکلات، منتظر ننشینند و ابتکار عمل را به‌ دست بگیرند و مسائل را حل کنند. سالمندان باید بدانند به چه حمایت‌ها و پشتیبانی‌هایی در زندگی نیاز دارند و از کمک این پشتیبانان بهره ببرند. روی نکات مثبت هر چیز دست بگذارند و با مثبت‌اندیشی عاقلانه و واقع‌بینانه روحیه‌شان را بالا ببرند.

حفظ سلامت سالمندان با مشارکت اجتماعی

وی با تاکید بر مشارکت اجتماعی سالمندان گفت: در حال حاضر موضوع سالمندی‌ به‌ عنوان یکی‌ از چالش‌ برانگیزترین‌ موضوعات حوزه سلامت‌ شناخته‌ می‌شود. در این‌ دوران به‌ علت‌ تغییرات زیستی‌، عملکرد جسمانی‌ و روانی‌ فرد کاهش‌ می‌یابد و از طرف دیگر، جامعه‌ نیز کمتر انتظار فعالیت‌ و حضور فعال سالمندان را دارد. این‌ دو عامل‌ عملاً زمینه‌ کاهش‌ مشارکت‌ در فعالیت‌های‌ اجتماعی‌ و به‌ دنبال آن انزوای‌ اجتماعی‌ سالمندان را ایجاد می‌کند.

وی افزود: طبق‌ اعلام سازمان بهداشت‌ جهانی‌، مشارکت‌ اجتماعی‌ یکی‌ از ارکان بسیار مهم‌ در سالمندی‌ موفق‌ بوده و از اجزای‌ کلیدی‌ در  عملکرد فرد سالمند به‌ شمار می‌رود و از مشارکت‌ اجتماعی‌ به‌ عنوان راهکاری‌ مؤثر در پاسخگویی‌ به‌ نگرانی‌ جوامع‌ از سالمند شدن جمعیت‌ یاد شده است.

بختیاری‌نیا گفت: مشارکت‌ اجتماعی‌ فرایند مداخله‌ آگاهانه‌، داوطلبانه‌ و گروهی‌ افراد با توجه‌ به‌ علایق‌شان در فعالیت‌های‌ اجتماعی‌ مانند فعالیت‌های‌ مذهبی‌، سیاسی‌، سرگرمی‌ و داوطلبانه‌ است که‌ در دو شکل‌ رسمی‌ و غیر رسمی‌ قابل‌ اجرا است. مطالعات انجام شده در حوزه سالمندشناسی‌ نشان داده که‌ مشارکت‌ اجتماعی‌ در سالمندان با نتایجی مانند بهبود وضعیت‌ عملکردی‌، سلامت‌ جسمی‌ - روحی‌، ارتقای کیفیت‌ زندگی‌، شادمانی‌، حمایت‌ عاطفی‌، بهبود رضایت‌ از زندگی‌، ارتقای اعتماد به‌ نفس‌ وی‌، کاهش‌ میزان بستری‌ در آسایشگاه‌های‌ سالمندی‌ و همچنین‌ کاهش‌ ابتلا به‌ بیماری‌ها، مرگ و میر و خودکشی‌ همراه است‌ که باید به این موضوع توجه شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/378438/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معرفی نفرات برتر رده سنی نوجوانان دختر کاراته قهرمانی کشور

موفقیت‌های فولاد اکسین مرهون تلاش‌های کارگران است

ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان در دستور کار قرار گیرد

داستانک/ انسان های بازنده

عشق زندگی می بخشد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

به سردار سلیمانی گفتم اسارت شما هزینه زاست، به‌دست دشمن بیفتید چه؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

آزادی 6 مرزبان ایرانی از طالبان (+عکس)

نوه نلسون ماندلا: اراده فلسطینی‌ها الهام بخش ماست

توسعه دزفول در گرو اجرای طرح‌های مصوبه سفر استاندار خوزستان

آزادی 63 پناهجوی افغان از بازداشت پلیس در پاکستان

کنکوری های اروند در حال رقابت با یکدیگر

سردار فدوی: امام خمینی (ره) خبیثان آمریکایی و صهیونیسم را مورد حمله مستقیم قرار داد/ 92 درصد از کشورهای جهان طی 200 روز گذشته، همان مطالب 60 سال پیش امام خمینی در خصوص آمریکا را تکرار کردند

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند