پیام خوزستان

آخرين مطالب

چراغ صنایع‌دستی خوزستان روشن است مقالات

چراغ صنایع‌دستی خوزستان روشن است
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان -

پیام خوزستان


همشهری آنلاین-مریم جعفری: همه‌گیری ویروس کرونا که از اسفندماه 1398 بر بسیاری از فعالیت‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی کشور در استان‌های مختلف کشور سایه افکنده، فعالان حوزه صنایع‌دستی را نیز تحت‌تأثیر قرار داده و سبب شده بسیاری از هنرمندان این بخش در سراسر کشور ماه‌های سختی را پشت‌سر بگذارند؛ موضوعی که در خوزستان نیز محسوس بود، اما همه فعالان این حوزه و حمایت‌های صورت گرفته سبب شد چراغ صنایع دستی این استان همچنان روشن بماند و حالا هنرمندان خوزستانی خود را برای دوران پسا کرونا آماده می‌کنند.
این موضوع درحالی‌است که برخی صنایع دستی استان‌خوزستان از اهمیت و قدمت بسیار بالایی برخوردارند. ازجمله می‌توان به دست‌بافی در منطقه شوشتر اشاره کرد محصولات نازک‌کاری چوب در دزفول نیز از کیفیت ممتازی برخوردارند و به سبب مناسب بودن قیمت، قابل عرضه در بازارهای مختلف داخلی و خارجی‌ هستند.
با این وجود، صنایع‌دستی موجود در خوزستان، علاوه بر انواع دست‌بافت‌ها، شامل گونه‌های مختلف فراورده‌های چوبی، نمدمالی، گیوه دوزی، ورشوسازی، سبدبافی، ساخت محصولات نقره‌ای و قلم‌زنی روی طلا و نقره است.
صدور مجوزهای جدید
همه این قابلیت‌ها درحالی به‌عنوان توانمندی‌هایی درمسیر توسعه اقتصادی خوزستان مطرح است که تلاش فعالان این عرصه در استان سبب شده در دوران همه‌گیری ویروس کرونا نیز چراغ صنایع‌دستی خوزستان همچنان روشن بماند؛ آمارهای اعلام شده ازسوی اداره‌کل صنایع‌دستی استان نشان می‌دهد درطول سال‌گذشته، 617پروانه تولید انفرادی دراین استان صادر و 318 پروانه نیز دراین بخش تمدید شده‌است.
علاوه‌براین، دراین مدت برای 380 صنعتگر این حوزه نیز کارت شناسایی صادر شده‌است؛ موضوعی که نشان می‌دهد حوزه صنایع‌دستی خوزستان اگرچه در دوران همه‌گیری ویروس کرونا با مشکلات عدیده‌ای در حوزه تولید و فروش مواجه شده، اما نتوانسته هنرمندان و تلاشگران این عرصه را دچار رکود و رخوت کند.
ارائه تسهیلات حمایتی
برهمین اساس هم هست که معاون صنایع‌دستی اداره‌کل میراث‌فرهنگی خوزستان اعلام می‌کند در بازه زمانی سال‌های 97 تا 99، 116 نفر از فعالان این حوزه از مزایای بیمه برخوردار شده‌اند؛ موضوعی که نشان می‌دهد حضور علاقه‌مندان به این حوزه دراستان همچنان سیر صعودی دارد.
«شکرالله قاسمی» همچنین از اختصاص تسهیلات حمایتی به فعالان این حوزه در استان خبر می‌دهد و می‌گوید که سال‌گذشته در حوزه مشاغل خانگی (پشتیبان)، 23میلیارد و 100میلیون ریال به 36نفر اختصاص یافت و این درحالی‌است که 48نفر هم برای دریافت تسهیلاتی درحدود 10میلیارد ریال، به بنیاد برکت معرفی شده‌اند.
وی ادامه می‌دهد که 97نفر نیز برای دریافت تسهیلات کرونا در انتظار تخصیص هستند. همچنین 80 نفر هم برای تسهیلات بلاعوض معرفی شده‌اند که از این تعداد 23 نفر درمجموع حدود 924میلیون ریال دریافت کرده‌اند.
فعالیت‌های انجام شده
این آمارها درحالی ارائه می‌شود که طی یک دو سال‌گذشته طرح‌های مختلفی نیز باهدف توسعه و ترویج تولید صنایع‌دستی در خوزستان اجرا شده یا در دست اجراست که ثبت شهرهای ملی بوریابافی (رفیع) و احرامی‌بافی (شوشتر)، افتتاح بازارچه دائمی صنایع‌دستی «شهید هادی کجباف» در اهواز، طراحی و چاپ تمبر آثار شاخص صنایع‌دستی استان خوزستان و اهدا به موزه‌های تمبر سراسر کشور و تجلیل از پیشکسوتان و حامیان صنایع‌دستی بخشی از این فعالیت‌ها محسوب می‌شود.
همچنین عقد قرارداد در راستای ثبت دزفول به عنوان «شهر جهانی کپوبافی»، طراحی و نمونه‌سازی محصولات صنایع‌دستی در رشته‌های زیورآلات سنتی و دست‌بافته‌های بختیاری، پیگیری باززنده‌سازی رشته ترکه‌بافی، پیگیری روند پروژه ثبت شهرستان اندیکا به عنوان «شهر ملی دستبافته‌های عشایر بختیاری» و اجرای پروژه ثبت نشانه جغرافیایی برای 3 رشته‌شهر کارت‌بافی اندیکا، سفره‌آردی اندیکا و چوقای اندیکا از دیگر اقدام‌هایی است که باهدف توسعه و ‌ترویج تولید صنایع‌دستی درماه‌های اخیر انجام شده‌است.
افزایش صادرات
نگاهی به حوزه‌های فعالیت صنعتگران خوزستانی نشان می‌دهد این استان در عرصه صنایع‌دستی قابلیت‌های متکثری دارد که بهره‌گیری از آنها می‌تواند در توسعه صادرات استان موثر باشد؛ همچنان‌که براساس آمارهای اعلام شده ازسوی اداره‌کل میراث فرهنگی این استان، آمار صادرات صنایع‌دستی خوزستان در سال 1398، 5میلیون دلار و در رشته‌های گلیم، زیلو، حصیر بوریا، زیورآلات سنتی، سفال، شیشه دست‌ساز و مصنوعات مسی بود که این آمار نسبت به مدت مشابه سال قبل آن حدود یک میلیون‌دلار افزایش داشته است.
دراین میان باید اشاره کرد که دست‌بافته‌های تولید شده دراستان خوزستان شامل 6 رشته ملحفه بافی، سجاده بافی، چوخابافی، عبابافی، چفیه، مقنعه و جاجیم بافی است که تولید و عرضه بیش‌تر درفصل‌های مختلف سال، متفاوت است؛ موضوعی که اگرچه پس‌از همه‌گیری ویروس کرونا با چالش‌های عدیده‌ای مواجه شد، اما فعالان این حوزه امیدوارند با حمایت مسئولان مربوط، بتوانند در دوره پسا کرونا سودآوری مناسبی داشته باشند.
ازسوی دیگر خراطی و نازک‌کاری چوب هم از دیگر صنایع‌دستی خوزستان است که در شهرستان‌های دزفول و بهبهان رواج بیشتری دارد. علاوه‌براین چوب قلیان، زیرقلیان، پایه آباژور، شمعدان، چوب لباسی و نمکدان ازجمله محصولات چوبی هنرمندان صنایع‌دستی استان به‌حساب می‌آید که طرفداران بسیاری در نقاط مختلف کشور دارند.
انواع صنایع‌دستی خوزستان
قلم‌زنی طلا و نقره نیز از دیگر محصولات صنایع‌دستی هنرمندان خوزستانی محسوب می‌شود که در اهواز، خرمشهر و آبادان افراد زیادی دراین بخش مشغول فعالیت هستند. درگذشته بیشتر هنرمندان آبادانی به تولید انواع زینت‌آلات طلا می‌پرداختند، اما درسال‌های اخیر در اهواز و خرمشهر نیز تولید این نوع محصولات صنایع‌دستی رونق گرفته‌است و برخی کارگاه‌های فعال دراین بخش، علاوه‌بر قلم‌زنی این نوع محصولات، انواع فراورده‌های نقره‌ای سیاه‌قلم نیز تولید می‌کنند. محصولات این حوزه، بیشتر شامل انواع گردن‌بند، دست‌بند، مدال، گلدان و انواع سرویس‌های چای‌خوری و میوه‌خوری است.
ازسوی دیگر گیوه‌دوزی نیز در شهرهای بهبهان و دزفول متداول است گیوه را زنان درفولی به هنگام فراغت در خانه می‌بافند و سپس به کارگاه‌های گیوه‌دوزی عرضه می‌کنند. در دزفول نوعی گیوه به نام «چتری» تهیه می‌شود که رویه آن از نوعی پارچه دست‌باف به نام پارچه چتری و تخت آن از چرم است.
ش ورشوسازی نیز از دیگر هنرهای با ارزش دستی دراستان خوزستان است. مراکز عمده ساخت ظرف‌ها و وسایل ورشویی در خوزستان، شهرهای دزفول، شوشتر و بهبهان‌ هستند. با اینکه این صنعت سابقه‌ای طولانی دارد، اما درسال‌های اخیر به‌دلیل رواج استیل از یک سو و عدم عرضه کافی و در نتیجه کمی سطح درآمد و دستمزد دریافتی ازسوی دیگر، سبب شده بیشتر صنعتگران این رشته به کسب دیگری بپردازند.
سبدبافی نیز درخوزستان از صنایع دستی رایج است. دراین استان به‌دلیل فراوانی درخت خرما و وجود نخلستان‌های متعدد، تهیه انواع سبد با استفاده از برگ و خوشه درخت خرما از دیرباز رواج داشته است. تعداد قابل‌توجهی از زنان و مردان خوزستانی هنگام فراغت از کار خانه یا بیرون، به بافت انواع سبد می‌پردازند. تولید این محصول بیش تر در خرمشهر و دزفول متداول است و سفال‌گری نیز بیشتر در شهرهای آبادان و شوشتر رواج دارد.
کد خبر 632880

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/333125/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

طرح 550 هزار هکتاری کشاورزی باید در اولویت مجلس پیش رو باشد

جای خالی ستاره‌ آلومینیوم در جام حذفی (عکس)

لزوم ایمن سازی نقاط حادثه خیز جاده‌های خوزستان

انجام 10 عمل اهدای اعضا در خوزستان جهشی بی سابقه

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

آغاز ثبت‌نام برنامه‌های روز و هفته جهانی نجوم از فردا

دوربین مخفی از پشت پرده کمبود شیرخشک/ ویدئو

توضیحات رئیس سازمان خصوصی‌سازی درباره نحوه واگذاری سرخابی‌ها

نمایش درخشان دو دروازه‌بان پیکان مقابل مس

ادامه حیات، دغدغه دولت برای واگذاری سرخابی‌ها

پیام وزیر ورزش به‌ مناسبت روز فرهنگ پهلوانی و ورزش زورخانه‌ای

شوک بزرگ به دنیای کشتی؛ پایان عصر تیلور - یزدانی

گزارشگری هادی عامل در جام تختی

زمین چمن باشگاه ذوالجناح در انتظار لیگ ملی

راز لگد تاریخی کلینزمن؛ مقابل تراپاتونی گریه کردم!

آغاز بازی های انتقامی پرسپولیس و اوسمار

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

بعضی از رنج ها‌‌‌‌‌‌‌ را نمیشه حل کرد!

داستانک/ انسان های بازنده

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

رزرو شهریار مغانلو برای پرسپولیس!

رونمایی از کتاب «هنر فرازان» در برج آزادی

سرخپوشان پایتخت درصدد انتقام از آلومینیوم اراک/ بازی راحت سپاهان برای صعود در خوزستان

کمین ترکیبی حزب الله برای کاروان نظامی صهیونیست‌ها در «کفرشوبا»

حمله موشکی مقاومت به پایگاه نظامیان صهیونیست در جنوب لبنان

پیروزی خانگی صنعت‌نفت آبادان برابر استقلال خوزستان

اوقات شرعی هفتم اردیبهشت ماه به افق آبادان و خرمشهر

تداوم سیر افزایش دما در آبادان و خرمشهر

تجمع حمایت از طرح نور فراجا در دزفول

برگزاری نماز جمعه در همه شهر‌های گیلان

قاسمپور: با این واگذاری فصل آینده قرارداد بازیکنان 40-50 میلیارد است/مگر فولاد خوزستان کم هزینه کرده که اینجای جدول است؟

حزب‌الله لبنان کاروان نظامی اشغالگران را در کمین پیچیده‌ای به دام انداخت

آزادی 6 مرزبان بازداشت شده در شرق کشور

سارقان مسلح احشام در دام پلیس آبادان

کمین ترکیبی حزب الله لبنان برای کاروان نظامی صهیونیست‌ها در کفرشوبا

مقاومت برخی کشورهای اروپایی برای ممنوعیت واردات ال‌ان‌جی از روسیه

هفتاد اثر موزه شوش، مرمت شد

سریال ناکامی کاراته خوزستان ادامه دارد!

دیدار یحیی السنوار با نیروهای مقاومت در خیابان‌های غزه

جام کشتی تختی اهواز؛ نتایج فینال پنج وزن نخست مشخص شد