پیام خوزستان

آخرين مطالب

کشف تاریخی زیر سوال رفت؛ قدیمی‌ترین دهانه برخوردی زمین جوان‌تر از تصور قبلی است علمي

کشف تاریخی زیر سوال رفت؛ قدیمی‌ترین دهانه برخوردی زمین جوان‌تر از تصور قبلی است
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - زومیت / دهانه‌ای برخوردی در استرالیا که ادعا می‌شد قدیمی‌ترین عارضه زمین‌شناسی از این نوع در دنیا است، احتمالا تنها 2٫7 میلیارد سال عمر و 16 کیلومتر قطر دارد.
در بیابان‌های خشک شمال‌غرب استرالیا، داستانی زمین‌شناسی شکل گرفت که ابتدا همه‌چیز را تغییر داد و سپس، خودش زیر ذره‌بین رفت. در مارس 2025، گروهی از دانشمندان اعلام کردند دهانه‌ای در پیلبارا کشف کرده‌اند که طبق ادعای آن‌ها، قدیمی‌ترین اثر برخوردی روی زمین است؛ ساختاری به‌ظاهر انقلابی که در اثر برخورد شهاب‌سنگ به وجود آمده و قدمتش به 3٫5 میلیارد سال پیش بازمی‌گشت. این دهانه‌ی عظیم با قطر تخمینی بیش از 100 کیلومتر، حتی ممکن بود نقشی کلیدی در شکل‌گیری نخستین پوسته‌ی قاره‌ای ایفا کرده باشد. اما موضوعی که آغازگر شور و هیجان بود، خیلی زود به بحثی تازه بدل شد.
بازار
اما مدت زیادی نگذشت که گروهی دیگر از زمین‌شناسان با یافته‌هایی تازه، ادعا‌ها درباره‌ی دهانه‌ی پیلبارا را زیر سؤال بردند و قدمت واقعی دهانه را بسیار جوان‌تر تخمین زدند. مطالعه‌ی جدید، هم سن و هم اندازه‌ی این دهانه را به‌شدت زیر سؤال برده و روایتی متفاوت از تاریخ زمین ارائه داده است. این اختلاف‌نظر بار دیگر یادآور شد که تفسیر تاریخ زمین از دل سنگ‌ها، همیشه به‌سادگی ممکن نیست.
تا پیش از ساختار پیلبارا، قدیمی‌ترین دهانه برخوردی مورد تأیید، ساختار یارابوبا در غرب استرالیا با قدمت 2٫23 میلیارد سال بود. اگرچه این ساختار به‌خودی خود باستانی به‌شمار می‌رود، پژوهشگران مدت‌ها در تلاش بودند تا نمونه‌ای کهن‌تر کشف کنند که اغلب با شکست مواجه می‌شد؛ زیرا دهانه‌های بسیار قدیمی‌تر ممکن است در طول زمان، بر اثر فرسایش، دفن‌شدگی یا دیگر فرآیندهای زمین‌ساختی، ناپدید شده باشند.
انتشار خبر کشف دهانه‌ای با قدمتی بیش از 3٫5 میلیارد سال در منطقه‌ی پیلبارا، صحرایی خشک در شمال غربی استرالیا، جامعه‌ی زمین‌شناسی را در ماه مارس 2025 غافلگیر کرد. گزارش‌ها می‌گفتند این دهانه بیش از 100 کیلومتر قطر دارد و احتمالاً برخوردی که آن را پدید آورده، در شکل‌گیری نخستین پوسته‌ی قاره‌ای ناحیه نقش داشته است. تیم پژوهشی کاشف ساختار، پیش‌تر نیز فرض کرده بودند انرژی لازم برای ایجاد چنین پوسته‌ای تنها می‌توانسته از طریق برخوردهای کیهانی بسیار عظیم تأمین شده باشد.
بر پایه‌ی فرضیه، انفجار حاصل از برخورد، با پرتاب مقدار عظیمی از مواد و سنگ‌های مذاب به بیرون، ساختارهایی آتشفشانی در گوشته ایجاد کرده که بعدها، به پوسته قاره‌ای تبدیل شده‌اند. اما مطالعه‌ی تازه این سناریو را زیر سؤال برده است. به‌گفته‌ی پژوهشگران، دهانه فقط حدود 2٫7 میلیارد سال قدمت دارد؛ یعنی حدود 800 میلیون سال جوان‌تر از تخمین اولیه. همچنین، قطر واقعی آن احتمالاً حدود 16 کیلومتر است، نه بیش از 100 کیلومتر. اگر این محاسبه صحیح باشد، چنین دهانه‌ای دیگر از توان اثرگذاری بر شکل‌گیری قاره‌ها برخوردار نبوده است.
جالب است که هر دو گروه از روش‌هایی مشابه برای تعیین قدمت دهانه استفاده کردند. پژوهشگران از تاریخ‌گذاری پرتوسنجشی یا رادیومتریک کمک گرفتند؛ روشی که بر پایه‌ی بررسی ایزوتوپ‌های رادیواکتیو در سنگ‌ها عمل می‌کند. با‌این‌حال، هیچ‌کدام از دو پژوهش نتوانستند به‌طور دقیق زمان برخورد را مشخص کنند. در غیاب داده‌های مستقیم، پژوهشگران به اصل کلیدی زمین‌شناسی «قانون برهم‌چینی» تکیه کردند: قانونی که می‌گوید لایه‌های سنگی قدیمی‌تر در زیر لایه‌های جوان‌تر قرار می‌گیرند.
تیم اولیه، ساختارهایی به نام «مخروط پاشیده» را در سنگ‌های مخروط‌مانند رسوبی 3٫47 میلیارد ساله کشف کرده بودند. این ساختارها، اثرات باقی‌مانده از امواج ضربه‌ای حاصل از برخوردهای بزرگ هستند و وجودشان در چنین لایه‌ای، نشان می‌داد که برخورد احتمالاً در همان دوره‌ی زمانی رخ داده است. اما بررسی جدیدتر، این تفسیر را با شواهد جدید به چالش کشیده است.
ارون جی. کاووسی، مدرس ارشد دانشکده علوم زمین و سیاره‌ای در دانشگاه کرتین و الکس برنر، پژوهشگر پسادکتری در بخش علوم زمین و سیاره‌ای دانشگاه ییل، در یادداشتی منتشرشده در کانورسیشن نوشته‌اند: «مخروط‌های پاشیده را نه‌تنها در همان سنگ‌های بسیار قدیمی یافتیم، بلکه در لایه‌های آتشفشانی جوان‌تری هم که حدود 2٫77 میلیارد سال قدمت دارند، مشاهده کردیم.»
بر اساس تحلیل کاووسی و برنر، وجود ساختارهای مخروط‌مانند در لایه‌های جوان‌تر نشان می‌دهد که برخورد شهاب‌سنگ نمی‌تواند پیش از 2٫77 میلیارد سال پیش رخ داده باشد. البته این عدد نیز نشان‌دهنده‌ی قدمت دقیق دهانه نیست. گروه پژوهشی در حال انجام بررسی‌های ایزوتوپی در محل هستند تا سن دقیق‌تر ساختار را مشخص کند.
در پایان، کاووسی و برنر نتیجه‌گیری می‌کنند: «دهانه‌ای با قطر 16 کیلومتر، هیچ شباهتی به ساختاری ندارد که در ابتدا تصور می‌شد. چنین برخوردی نه توان تغییر سرنوشت قاره‌ها را داشته و نه نقشی در ظهور حیات ایفا کرده است. منطقه‌ی پیلبارا پیش از این برخورد شکل گرفته و دیگر دوره‌ی آغازین خود را پشت سر گذاشته بود.»
یافته‌های مطالعه در نشریه‌ی ساینس ادونسز منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1120445/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دستگیری اراذل و اوباش سابقه‌دار در بهبهان

شتاب در توسعه متوازن صنعت پتروشیمی

ظرفیت انتقال فرآورده‌ها در پالایشگاه آبادان افزایش می‌یابد

خرد و کلان گزارش می دهد/ رشد 72 درصدی حق بیمه تولیدی بیمه دی در بهار

دنیای پرداخت گزارش می دهد/ اپلیکیشن دی‌دار راهی نوین برای ارائه خدمات بیمه‌ای

شور تابستانی کودکان و نوجوانان در فرهنگسراهای کیش

اعزام آتش‌نشان‌های اروندان برای مهار آتش‌سوزی هورالعظیم

کاهش شمار دکل‌های حفاری آمریکا برای یازدهمین هفته پیاپی

پایش آخرین اقدام‌ها در طرح‌های توسعه‌ای پارس جنوبی

پیامدهای تعطیلی بزرگ‌ترین پالایشگاه رژیم صهیونیستی

مریم امیرجلالی شرکت کننده «شام ایرانی» را سنگ روی یخ کرد!

اگه پیدا نشه چی...؟

«از یاد رفته» با صدای نیما مسیحا می‌آید

تولد اولین گاومیش شبیه‌سازی‌شده جهان از طریق سزارین

هشدار اورژانس خوزستان درباره افزایش موارد غرق‌شدگی با آغاز فصل گرما

رئیس بنیاد شهید: خانواده‌های شهدای حمله اخیر رژیم صهیونیستی تحت پوشش بیمه دی قرار می‌گیرند

برگزاری دومین نوبت آزمون سراسری 1404 همزمان با سراسر کشور در کیش

بهینه‌سازی و افزایش ظرفیت پست برق 132 کیلوولت جراحی در شهر چمران

اتصال صددرصد مشاوران املاک مجاز خوزستان به سامانه کاتب

رسانه ازبک: مهاجم استقلال به نفتچی می‌رود

خلاصه فینال ویمبلدون 2025

فرمانده نزاجا: پاسداری از استقلال و تمامیت ارضی را وظیفه‌ای همیشگی می‌دانیم

عارف: با کسی به دنبال جنگ نیستیم و با گفت‌وگو مشکلات قابل حل است

ادعای جدید ترامپ درباره حمله متجاوزانه به تاسیسات اتمی ایران

بازدید رئیس جمهور از وضعیت خانواده‌های جنگ زده

دستیار رئیس مجلس: مذاکره ذاتا قابل انجام است اما زمان، موضوع و چگونگی آن محل بحث است

بهترین نقش‌های یک بازیگر؛ پرویز پرستویی

کنایه تند حسام نواب صفوی به وطن فروشان دربرنامه ققنوس

وداع شاپرک با رهی...

فکر کنم از طلا فروشی دنبالم بود

امکان ساخت رگ‌های خونی جدید در بدن با کمک نانوسیلیکات

رقص گاومیش‌ها در آغوش دز؛ فرار از گرمای سوزان دزفول

31 واحد نانوایی دولتی پخت نان کامل در خوزستان راه‌اندازی شد

قاتل بیشه‌زارهای دزفول دستگیر شد

لزوم تسریع در انتقال اتباع غیرقانونی از خوزستان به کشورشان

شناسایی نقاط آسیب‌پذیر از پشه آئدس در خوزستان

اتصال 100 درصدی مشاوران املاک مجاز خوزستان به سامانه کاتب

مس رفسنجان دیگر بازیکن هم ندارد!

مدافع تراکتور سه ساله تمدید کرد

15 هزار لهستانی در انتظار تیم ملی والیبال ایران

لیست پرستاره ژاپن برای هفته سوم لیگ ملت‌ها

صعود راحت والیبالیست‌های نوجوان ایران به مرحله دوم قهرمانی آسیا

صعود 4 تیم به پلی‌آف لیگ برتر پینگ‌پنگ

برنامه کامل 36 دیدار هفته سوم لیگ ملت‌های والیبال

موافقت طارمی با جدایی از اینتر

سپاهان سرانجام از رضاوند رونمایی کرد

افت تولید فولاد و خودرو و جهش تولید لوازم خانگی در 1403

جزئیات حراج شمش طلا مرکز مبادله اعلام شد

پیام نخستین حضور رئیس‌جمهوری در نفت چه بود؟

تدوین برنامه‌ای منسجم برای نوسازی دستگاه‌های حفاری