پیام خوزستان

آخرين مطالب

چرا از حشرات می‌ترسیم؟ علمي

چرا از حشرات می‌ترسیم؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - زومیت / در این سیاره همراه حدود 10 کنتیلیون حشره زندگی می‌کنیم، اما بسیاری از مردم از موجوداتی مانند حشرات هراس دارند. علت ترس از حشرات و عنکبوت‌ها چیست؟
ترس از حشرات یا اِنتومووبیا و ترس از عنکبوت یا آرکانوفوبیا هر دو از فوبیاهای رایج در میان انسان‌ها هستند، اما شایع‌تر از آن ترس کلی از حشرات است. برخی از دانشمندان بررسی کرده‌اند چرا بسیاری از ما با دیدن این موجودات کوچک واکنش ترس یا بیزاری را از خود نشان می‌دهیم.
بازار
ترس‌های منطقی
یکی از دلایل ترسناک بودن حشرات این است که بسیاری از حشرات مانند کک‌هایی که موجب مرگ سیاه در قرن 14 شدند یا پشه‌های ناقل مالاریا که در طول تاریخ میلیون‌ها نفر را وحشت‌زده می‌کردند، واقعا می‌توانند آسیب‌رسان باشند.
مگس تسه‌تسه می‌تواند حامل انگل‌هایی باشد که باعث تریپانوزومیاز آفریقایی (بیماری خواب) می‌شود. در صورتی که تریپانوزومیاز آفریقایی درمان نشود، می‌تواند موجب مرگ شود. عنکبوت‌های بیوه سیاه از زهرآگین‌ترین عنکبوت‌های جهان هستند. فقط یک نیش آن‌ها می‌تواند موجب شود قربانی روانه بیمارستان شود. حشرات انگلی مانند کنه‌ها ناقل بیماری‌ هستند، درحالی‌که حشراتی مانند زنبورها دارای نیش قدرتمندی هستند که می‌تواند در حدود 5 تا 8 درصد از افراد واکنش‌های آلرژیک ایجاد کند.
بنا به باور پژوهشگران، انسان‌ها ترس از عنکبوت‌ها، حشرات و مارها را تکامل داده‌اند تا از برخوردهای بالقوه خطرناک با این موجودات جلوگیری کنند. بنابراین، ترس ما از عنکبوت‌ها و حشرات ممکن است نوعی واکنش تکاملی باشد.
شرکت‌کنندگان مطالعه‌ای که در مجله‌ی Journal of Experimental Psychology منتشر شد، تصاویری را نگاه کردند که حاوی تهدیدهای بالقوه‌ای مانند مارها و عنکبوت‌ها و همچنین تصاویری از گیاهان بود. در طول بررسی، شرکت‌کنندگان توانستند مارها و عنکبوت‌ها را سریع‌تر از گل‌ها پیدا کنند. این امر نشان می‌دهد ازنظر تکاملی به گونه‌ای توسعه پیدا کرده‌ایم که نسبت‌به هر گونه تهدید بالقوه‌ی هرچند کوچک، محتاط باشیم.
ژن ترس از حشرات وجود دارد؟
دکتر جفری لاکوود، نویسنده کتاب ذهن آلوده در پاسخ به این سوال‌ها که چرا انسان‌ها از حشرات می‌ترسند و این موضوع که آیا اضطراب درمورد حشرات با تکامل انسان ارتباط دارد، می‌گوید ژنی وجود ندارد که تعیین‌کننده ترس ما از حشرات باشد.
یادگیری
بیزاری ما از عنکبوت‌ها و حشرات ممکن است بیشتر صفتی اکتسابی باشد. شواهدی وجود دارد که نشان می‌دهد ما انسان‌ها می‌توانیم ترس را از دیگران یاد بگیریم. برای مثال، گاهی فرد ممکن است از والدینش یاد بگیرد در اطراف کندو احتیاط کند.
بیزاری از حشرات
مردم از موجوداتی مانند عنکبوت‌ها و حشرات نمی‌ترسند، زیرا تهدید آن‌ها مشابه تهدید ناشی از خرس و شیر است. ما فکر نمی‌کنیم این جانوران بتوانند مانند سایر حیوانات بزرگ‌تر و تهاجمی بر ما غلبه کنند و ما را بکشند. درعوض، ترس ما از آن‌ها ارتباط نزدیکی با احساس انزجار دارد.
برخی از دانشمندان معتقدند ترس ما از حشرات بیشتر نوعی واکنش بیزاری است. انسان‌ها این پاسخ را برای اجتناب از انواع خطرات مانند سموم، غذای فاسد و محیط‌های ناامن تکامل داده‌اند.
حشراتی مانند مگس‌ها و سوسک‌ها اغلب از غذاهای فاسد، جانوران مرده و مدفوع تغذیه می‌کنند. بنابراین، وقتی آن‌ها را در خانه یا بشقاب غذای خود می‌بینیم، این واکنش انزجار در مغز ما فعال می‌شود. از سوی دیگر، حشراتی مانند شپش، کک و ساس می‌توانند به خانه‌های ما هجوم آورند و دردسر زیادی ایجاد کنند. موریانه‌ها که چوب‌های خانه را می‌خورند، مثال دیگری هستند که می‌توانند خسارت‌های زیادی به بار آورند.
پژوهشگرانی که ارتباط تنفر و ترس را بررسی می‌کنند، از اصطلاح «واکنش پس کشیدن» برای توصیف تمایل انسان به دور ماندن از چیزی ناآشنا یا نفرت‌انگیز استفاده می‌کنند. درست همان‌طور که از مدفوع و غذای فاسد به دلیل توانایی آن‌ها برای بیمار کردن خود منزجر می‌شویم، از حشرات نیز دوری می‌کنیم. به‌عنوان مثال، سوسک‌ها یکی از ترسناک‌ترین بندپایان هستند و به دلیل خوبی هم از آن‌ها منزجر هستیم. آن‌ها به دلیل علاقه به غذای فاسد و دلایل دیگر می‌توانند بیماری را گسترش دهند.
روانشناسان متوجه شده‌اند ترس انسان از حشرات غالباً نوعی ویژگی محافظت‌کننده در طول تکامل بوده است. نان کپک‌زده یا لاشه‌ای که پوسیده است، موجب می‌شود بیشتر مردم از مصرف غذای فاسد خودداری کنند و دچار بیماری نشوند.
حشرات متفاوت هستند
درنهایت، ممکن است از حشرات بترسیم زیرا بسیار متفاوت از ما به‌نظر می‌رسند. انسان‌ها و حشرات پیوند تکاملی نزدیکی با هم ندارند. علاوه بر ظاهر عجیب این جانوران، شاید وقتی شاهد فعالیت آن‌ها در گروه‌های بزرگ هستیم، از آن‌ها می‌ترسیم. به‌گفته‌ی برخی از پژوهشگران، مشاهده تعداد زیادی حشره در یک جا می‌تواند انسان را بترساند و به باورهای ارزشمند ما درمورد فردیت آسیب بزند. به‌عبارت‌دیگر، مشاهده انبوهی از ملخ‌ها که با هم فعالیت می‌کنند، می‌تواند موجب ضعیف شدن باور افراد درمورد کارهایی شود که به‌تنهایی می‌توانند انجام دهند. البته، این طرز فکر درباره ترس از حشرات خیلی رایج نیست.
حشرات آن‌قدرها که فکر می‌کنیم بد نیستند
حشرات برای اکوسیستم‌ها کارهای زیادی انجام می‌دهند. آن‌ها ضایعات را تجزیه و زنجیره غذایی را تأمین می‌کنند. حشرات شکارچی مانند عنکبوت، کفشدوزک و سنجاقک حشرات مزاحمی مانند مگس، پشه و شته‌ها را دور نگه می‌دارند. کرم‌های خاکی با افزودن مواد مغذی به خاک به رشد غذا کمک می‌کنند. زنبورها، که به‌خوبی شناخته نشده‌اند، مسئول گرده‌افشانی محصولات زراعی و درختانی هستند که غذا و اکسیژن را تأمین می‌کنند، بنابراین، بسیاری از حشرات برای اکوسیستم مهم هستند و باید قدر آن ها را بدانیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1119476/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هویزه در وضعیت خطرناک تنفسی

«زاده‌عطارها» همچنان زیر ذره‌بین کادر فنی فولاد

مشترکان پرمصرف خوزستانی پیامک هشدار و اخطار قطع برق دریافت می‌کنند

40 تقاطع اهواز هوشمند می‌شوند

جریمه قاچاقچی یخچال فریزر در ماهشهر

شهیدمحمدحسین سواری شهید زندگی کرد

گرامیداشت چهلمین روز درگذشت والده مکرمه سردار شهید علی حیاتی

خوزستان در خط مقدم مقابله با تجاوز رژیم صهیونیستی

آغاز کشت قراردادی ذرت در دزفول

دستگیری صیادان غیرمجاز ماهی با برق در رودخانه شاوور

‍مدیرعامل سابق پرسپولیس، سرپرست بدنسازی شد

پنج شرط بانک مرکزی برای فعالیت سکوهای فروش طلا

ساداتیان: اروپایی‌ها نمی‌خواهند سرشان در ماجرای ایران بی‌کلاه بماند

گرامی مقدم: قبل از اینکه وارد مذاکره شویم، باید تفاهماتی را در پشت صحنه داشته باشیم

اعلام نرخ جدید نان در خوزستان

ویدئویی متفاوت از بازیگر یوزارسیف، کفِ خیابان‌های تهران!

نگین معتضدی: وَلعِ نقش اول بودن را ندارم

رامبد جوان: دست آنها که از جنگ نفع می‌برند از ایران کوتاه باد

بازی افتخاری رضا عطاران در آخرین پلان سریال "سه در چهار"

معرفت بالای کریم قربانی بازیگر سریال های طنز تلویزیون بعد فوت همسرش

ضرورت رعایت نکات بهداشتی در گرد و غبار و گرما

ضرورت همکاری فوری برای حل بحران آب شور در خرمشهر و آبادان

هوشمندسازی 40 تقاطع در اهواز

اهدای اعضای بیمار مرگ مغزی در اهواز

حمایت از پویش نه به تیراندازی مراسم در باغملک

آماده‌سازی معابر مسکن مهر شوشتر

جواب رییس لالیگا به کورتوا: 20 روز استراحت کن!

مهروز ساعی سرمربی خودخوانده تکواندوی بانوان/ چرا کسی این انتخاب را گردن نمی‌گیرد؟

علیجانوف با پرسپولیس توافق کرد

فیبا: زنان بسکتبال ایران مدعی صعود به سطح اول آسیا هستند

پخش زنده هفته سوم لیگ والیبال ملت‌ها 2025 از شبکه سه

بیانیه تند حمید استیلی و استعفا از پرسپولیس!

قرعه‌کشی محصولات ایران خودرو برگزار شد

فروش نفت آرامکو به چین به بالاترین سطح 2 سال اخیر می‌رسد

جهش تولید در صنایع پتروشیمی کرمانشاه

عارف: نظر حاکمیت کماکان انجام مذاکره با اقتدار است

شکدم از زبان شکدم

دزفول، تامین کننده 40 درصد مرغ خوزستان

از «اوپنهایمر» تا «خدای جنگ»

تصاویری که صابر ابر از صحنه و پشت صحنه سریال «تاسیان» منتشر کرد

فیلم سینمایی «تعارض» از 24 تیر در اکران آنلاین

نتونستم عشقم رو به زبون بیارم

این هوش مصنوعی، بیماری‌ها را با دقت 92 درصد تشخیص می‌دهد!

جریمه عرضه‌کنندگان محصولات ساخت و ساز غیراستاندارد در خوزستان

اجرای بیش از 200 کیلومتر عملیات بهسازی راه‌های خوزستان از ابتدای امسال

افزایش 100 درصدی ظرفیت پست برق فوق توزیع شیرین‌شهر

ایمن سازی دام‌های سبک شوشتر علیه بیماری‌های واگیردار دامی

استقلال سراغ دیگر گزینه‌های خارجی ساپینتو می‌رود

تلاش لامین یامال برای یادگرفتن زبان چینی

پاسخ منفی 2 گزینه هاشمیان برای حضور در کادر فنی پرسپولیس/ در انتظار معرفی فرد جدید