پیام خوزستان

آخرين مطالب

محل گزش مار و عقرب را تیغ نزنید؛ زهر به سرعت منتشر می‌شود فرهنگی

محل گزش مار و عقرب را تیغ نزنید؛ زهر به سرعت منتشر می‌شود
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - متخصص مسمومیت‌ها و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز گفت: وجود گرمای شدید هوا در بیشتر ماه‌های سال، زمینه‌ساز فعالیت بالای حیوانات زهردار مانند مار و عقرب است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما استان خوزستان ، دکتر علی‌حسن رحمانی توضیح داد: آغاز فصل گزش‌ها معمولاً از هفته دوم فروردین‌ماه است و اوج آن در اردیبهشت‌ماه و خردادماه دیده می‌شود. موارد گزش در تیرماه کاهش پیدا می‌کند و با توجه به شرایط اقلیمی، ممکن است در مردادماه مجددا افزایش یابد.
دکتر رحمانی افزود: البته در شهریورماه و مهرماه نیز مواردی از گزش گزارش می‌شود، ولی شدت آن کمتر است. بین 80 تا 90 درصد گزش‌های مار و عقرب کشور در خوزستان اتفاق می‌افتد. به طوری‌که حتی در فصل‌های سرد مانند پاییز و زمستان نیز بیمارانی را به دلیل مار یا عقرب گزیدگی در بیمارستان بستری می‌کنیم.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز اظهار داشت: معمولا در کل کشور 20 تا 30 هزار مورد گزش در سال ثبت می‌شود که از این تعداد، حدود 5 هزار مورد به خوزستان اختصاص دارد. بیمارستان رازی اهواز، مرکز ارجاع گزش بزرگسالان در استان است و به‌طور متوسط روزانه 10 تا 15 مورد بستری ناشی از مار یا عقرب گزیدگی دارد. استان خوزستان یکی از استان‌های ارجاع کشور در این زمینه است و از نظر آمار و شدت گزش، خوزستان نه‌تنها در ایران، بلکه در سطح جهان هم در رده‌های نخست قرار دارد.
این متخصص مسمومیت‌ها عنوان کرد: فعالیت‌های عشایری، فصل ییلاق، کشاورزی و انجام مشاغلی در فضای باز مانند فعالیت‌های ساختمانی و بنایی، باعث افزایش تماس مستقیم مردم با این جانوران می‌شود و حضور در محیط‌های طبیعی، خطر مواجهه با مار، عقرب، عنکبوت و زنبور را بیشتر می‌کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره گونه‌های مهم و خطرناک عقرب‌ها در خوزستان توضیح داد: تمام عقرب‌ها زهر دارند، اما از میان آنها، سه گونه از نظر شدت سمیت مهم‌ترند که دو موردشان بسیار خطرناک هستند؛ خطرناک‌ترین گونه، عقرب گادیم (Hottentotta) می‌باشد که زرد رنگ است و چنگال‌های سیاه دارد. این گونه کشنده‌ترین عقرب در ایران و حتی در جهان محسوب می‌شود و بیش از 95 درصد مرگ‌ومیر‌های ناشی از عقرب‌گزیدگی در کشور، مربوط به این نوع است.
وی ادامه داد: شایع‌ترین گزش‌ها توسط عقرب توسن اتفاق می‌افتد که زرد رنگ است، اما خطر مرگ ندارد و اغلب موجب علائم موضعی مانند درد و التهاب می‌شود.
دکتر رحمانی عنوان کرد: عقرب سیاه گونه دیگری از انواع عقرب‌هاست که گزش آن بیشتر در کودکان، خطرناک است و با سم عصبی، ممکن است باعث تشنج و مرگ در اطفال شود. این عقرب در بزرگسالان، باعث ایجاد اسپاسم عضلانی شدید می‌شود، اما تا به امروز در استان، مرگ‌ومیر ناشی از آن نداشته‌ایم.
این متخصص مسمومیت‌ها اظهار کرد: برخلاف تصور عمومی، رنگ یا اندازه عقرب تعیین‌کننده شدت زهر نیست؛ یک عقرب زرد کوچک ممکن است کشنده باشد، در حالی که عقرب سیاه بزرگ گاهی تنها موجب درد موضعی می‌شود.
دانشیار دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در ادامه به ویژگی‌های زهر و علائم حیاتی گزش اشاره کرد و گفت: زهر عقرب گادیم باعث تخریب گلبول‌های قرمز خون می‌گردد، به طوری که ادرار بیمار کاملاً خونی می‌شود و تفاوتی با کیسه‌ی خون ندارد و در ادامه، اختلال انعقادی، نارسایی کلیه، نارسایی تنفسی و مرگ اتفاق می‌افتد.
وی افزود: آنچه که اهمیت دارد این است که در بسیاری از موارد، محل گزش قابل مشاهده نیست و علائم اولیه مانند درد یا تاول هم دیده نمی‌شود و عوارض سمی تا 48 ساعت بعد ظاهر می‌شود. بنابراین، در این شرایط تاکید می‌شود بیمار حتی اگر علائم خفیف داشته باشد، حتما باید در مرکز درمانی بستری شود.
دکتر رحمانی همچنین درباره مار‌های زهردار رایج توضیح داد: در ایران، 95 درصد مار‌ها زهردار نیستند. اما مار جعفری (Echis carinatus) شایع‌ترین مار زهردار ایران است. این مار کوچک، 20 تا 30 سانتی‌متر طول دارد، بسیار تهاجمی است و با مالیدن فلس‌ها به هم، صدای هشدار ایجاد می‌کند.
وی اظهار داشت: دیگر گونه‌ها شامل گرزمار، افعی زنجانی، افعی دماوندی، مار شاخ‌دار، افعی دم‌عنکبوتی و کبرای سیستان و بلوچستان هستند. مار جعفری با اینکه اندازه کوچکی دارد، عامل بیش از 80 درصد گزش‌های خطرناک در کشور به شمار می‌رود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز درباره اقدامات اولیه در مواجهه با گزش بیان کرد: اگر امکان دارد، عکس یا نمونه حیوان را (با رعایت ایمنی) برای شناسایی به مراکز درمانی ارائه دهید. حیوان را از بدن جدا کنید؛ چون ممکن است چند بار نیش بزند. در این شرایط فرد آسیب‌دیده به خصوص کودکان را آرام کنید و اندام گزیده شده را بی‌حرکت و پایین‌تر از سطح قلب نگه دارید. زیورآلات یا لباس‌های تنگ را از عضو آسیب‌دیده خارج کنید.
دکتر رحمانی همچنین توصیه کرد: هرگز محل نیش را تیغ نزنید و یا مک نکنید، چون زهر به سرعت منتشر می‌شود و این کار هیچ کمکی نمی‌کند. از کمپرس، فشار دادن، یا بستن محکم عضو گزش‌خورده بپرهیزید؛ این اقدامات می‌توانند آسیب را بیشتر کنند.
این متخصص مسمومیت‌ها گفت: هر علامت غیرعادی مانند درد شدید، تورم، خارش، کبودی، تغییر رنگ ادرار یا مشکلات تنفسی باید به عنوان زنگ خطر تلقی شود و چنانچه فرد مار یا عقرب را نشناسد، باید فوراً به مرکز درمانی مراجعه کند؛ تاخیر در مراجعه، مهم‌ترین عامل مرگ‌ومیر است.
وی اظهار داشت: در تمامی مراکز درمانی پادزهر موجود است ولی مراکز ارجاع اصلی در استانی مانند خوزستان، بیمارستان رازی برای بزرگسالان و فوق‌تخصصی ابوذر برای کودکان است.
دکتر رحمانی در خصوص راه‌های پیشگیری از گزش، به مردم توصیه کرد: هنگام فعالیت در فضای باز مانند زمین‌های کشاورزی یا دامداری باید از پوشش محافظ، دستکش، چکمه و لباس مناسب استفاده کنید و پیش از پوشیدن کفش یا لباس، آن را به خوبی بررسی نمایید. البته در مناطق آپارتمانی نگرانی زیادی وجود ندارد، اما در خانه‌های ویلایی و روستایی باید هوشیارتر باشید. همچنین تاکید می‌شود از خوددرمانی هنگام گزش توسط مار یا عقرب به شدت اجتناب کنید؛ چون اقدام اشتباه می‌تواند آسیب را شدیدتر و درمان را سخت‌تر کند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1119351/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عامل تروریستی وابسته به سرویس بیگانه در مازندران دستگیر شد

آیا حمله به زندان اوین سبب حذف جاسوسان اسرائیل شد؟

واکنش مشاور رهبر انقلاب به طرح موضوع عدم کفایت سیاسی رئیس‌جمهور

ضرورت احیای پروژه ملی بندر خشک در خوزستان

کیک تولد عجیبی که ترلان پروانه برای تولدش انتخاب کرد

بازیگر «مرد عنکبوتی» پس از حضور در فیلم جدید کریستوفر نولان: یک عمر منتظر این لحظه بودم

جواد عزتی: هر لحظه که دلم بخواد می‌توانم بازیگری را کنار بذارم

دانشمندان تفاوت‌های ساختاری را در مغز افراد روان‌آزار شناسایی کرده‌اند

غنی سازی اوقات فراغت دانش آموزان دزفولی در 150 کانون فرهنگی هنری مساجد

لزوم رعایت بهداشت فردی برای پیشگیری از ابتلا به اسهال خونی

وقوع دما‌های 49 درجه و بالاتر در اغلب مناطق خوزستان

مدیرعامل فجرسپاسی: ورزشگاه پارس به لیگ برتر می‌رسد/ 2 بازیکن مطرح و 3 سرباز جذب می‌کنیم

امیرحسین اسفندیار به تیم والیبال «چلم» لهستان پیوست

تیم کهکشانی ایتالیا برای هفته سوم لیگ ملت‌های والیبال

ستاره لیگ ایران به ترکیه کوچ کرد!

پیروزی سخت والیبال نوجوانان ایران مقابل اندونزی

ارائه گزارشی از دیدار مدیرکل دفتر مسکن و تسهیلات رفاهی بنیاد با خانواده شهدای اقتدار به استاندار یزد

افزایش 23 درصدی تقاضای انرژی جهان تا 2050

عبدالرضا داوری: تندروها دنبال احیای پروژه انسدادند

گزارش سردار جلالی به سرلشکر موسوی درخصوص جنگ

تصاویری از منزل تخریب شده دانشمند شهید باکویی که همراه خانواده‌اش به شهادت رسید

سخنگوی قوه قضاییه: شبکه‌های دشمن در داخل شناسایی شدند

فکت جالب درباره بازیگر "تاسیان" که قطعا نمی‌دانستید!

تیزر تازه ای از فیلم سینمایی «خانه ارواح» منتشر شد

دیدار جبلی با اکبر عبدی و عوامل سریال «سبزواران»

پشت صحنه‌ای صمیمی و جالب از سریال "پایتخت"

در خطر بودن سلامت شهروندان در صورت تداوم آتش‌سوزی هورالعظیم

بن‌بست در پروژه بازگشت علی کریمی به استقلال

قلی زاده غایب بزرگ لخ پوزنان در سوپرجام لهستان

آنتتوکومپو: احتمالاً در میلواکی می‌مانم

اعتراف جالب رسانه لهستانی درباره تیم ملی ایران

بخشنامه بخشودگی جرایم تسهیلات زیر 700 میلیون به بانک ها رسید

نرخ بلیط پروازهای اربعین تعیین شد

عملکرد جهادی نفت در جنگ 12 روزه/ پالایشگاه‌ها دراوج فعالیت

شهیده «بعاج‌زاده» افتخار خوزستان و نماد مقاومت است

ضرورت مدیریت کشت جهت پیشگیری از بحران آب شور در آبادان و خرمشهر

بروجردی: بر اساس نیاز کشور غنی‌سازی می‌کنیم

رامبد با کارناوال جدایی‌اش از جناب‌خان را رسمی کرد

فرشته حسینی: بسیاری از بستگان و خانواده ما مجبور شدند ایران را ترک کنند!

علاقه محمد ولی‌زادگان به بازیِ حامد بهداد از زمان نوجوانی و هنرستان

روزهای کوتاه‌تر تابستان در راه‌اند؛ زمین در هفته‌های آتی قرار است سریع‌تر بچرخد

تاریخ‌سازی در فصل 2025 تنیس جهان

انتقال مهدی طارمی به فنرباغچه قطعی شده است؟

انتخاب گرت بیل: توپ طلا را به دمبله بدهید

ستاره آرژانتین هم‌ تیمی جدید حسین خانزاده در لوبه

پاسخ منفی طارمی به پیشنهاد الوصل امارات

وصول یک هزار و 63 نامه سفر ریاست جمهوری در بنیاد شهید استان ایلام

مرشایمر: ایران با موشک‌های خود، خاک اسرائیل را به توبره کشید

کوثری: تصمیم‌گیری در مورد مذاکره تنها پس از محاکمه آمریکا و رژیم صهیونیستی امکان‌پذیر است

ماجرای پر ندادن کفتر‌های کیانوش گرامی طی اتفاقات 12 روزه ایران