پیام خوزستان

آخرين مطالب

سیگنال مرموزی که گمان می‌رفت از اعماق فضا آمده، درواقع متعلق به ماهواره‌ای مرده بود علمي

سیگنال مرموزی که گمان می‌رفت از اعماق فضا آمده، درواقع متعلق به ماهواره‌ای مرده بود
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - زومیت / سال گذشته، ستاره‌شناسان یک انفجار قدرتمند امواج رادیویی را شناسایی کردند. پژوهشگران حالا می‌گویند این سیگنال از ماهواره از کارافتاده رله 2 آمده است.
سیگنال رادیویی مرموزی که اخترشناسان در ابتدا تصور می‌کردند یک «انفجار رادیویی سریع» یا FRB از نقطه‌ای بسیار دورتر از مرزهای کهکشان راه شیری است، در واقع از یک ماهواره‌ی سال‌ها از کار افتاده‌ی ناسا به نام رله 2 (Relay 2) سرچشمه گرفته بود.
انفجار رادیویی جعلی در ابتدا توسط تلسکوپ رادیویی مسیر‌یاب میدان دید کیلومترمربعی استرالیا (ASKAP) در ژوئن 2024 شناسایی شد؛ در آن زمان این تلسکوپ در حال اسکن آسمان نیم‌کره‌ی جنوبی بود. نکته‌ی قابل توجه سیگنال یادشده این بود که انفجار امواج رادیویی تنها کمتر از 30 نانوثانیه طول کشید که بسیار کوتاه‌تر از بیشتر FRB-ها است؛ اما آن‌قدر قوی بود که تمام سیگنال‌های دیگر آسمان را تحت‌الشعاع قرار داد.
بازار


آدام دلر، اخترفیزیک‌دان دانشگاه فناوری سوینبرن و عضو تیم پژوهشی به اسپیس دات‌کام گفت: «این کشف کاملاً اتفاقی زمانی رخ داد که ما در حال جست‌وجو برای FRB-هایی بودیم که از کهکشان‌های دوردست منشأ می‌گیرند. نکته‌ی جالب اینجاست که با وجود اینکه حدود 20 سال از شناخته شدن FRB-ها می‌گذرد، ما هنوز به منشأ دقیق آن‌ها پی نبرده‌ایم؛ اما بیشتر نظریه‌های قابل قبول به جرمی کیهانی به نام مگنتار یا به بیان دقیق‌تر، ستاره‌ای نوترونی با مغناطیس بسیار قوی اشاره دارند.»
ماهواره‌ی رله 2 در سال 1964 به‌عنوان بخشی از برنامه‌ی رله‌ی ناسا به فضا پرتاب شد. این فضاپیما در مدار میانی زمین قرار داشت و تا سال 1965 فعال بود، اما تا سال 1967 تمام سیستم‌های آن از کار افتادند.
کلنسی دبلیو. جیمز، از مؤسسه‌ی اخترشناسی رادیویی دانشگاه کرتین، درباره‌ی رله 2 می‌گوید: «این ماهواره به عنوان یکی از نخستین ماهواره‌های مخابراتی، بخشی از تاریخ فضا است. ماهواره‌های قدیمی زیادی دیگر در مدار باقی نمانده‌اند؛ اما ما مطمئنیم که این سیگنال از سوی خود ماهواره فرستاده نشده؛ زیرا هیچ‌کدام از سیستم‌هایش نمی‌توانستند چنین سیگنالی در حد نانوثانیه تولید کنند.»
این انیمیشن نمایی از پراکندگی تصادفی انفجارهای رادیویی سریع (FRB) در آسمان را نشان می‌دهد.
به‌گفته‌ی جیمز، در زمان دریافت سیگنال، ماهواره رله 2 در فاصله‌ی حدود 4500 کیلومتری از زمین قرار داشت. اگرچه این فاصله ممکن است زیاد به نظر برسد، در مقایسه با منابع معمولی انفجارهای رادیویی سریع (FRB) بسیار نزدیک است؛ چرا که این سیگنال‌ها معمولاً از فاصله‌هایی تا 9٫1 میلیارد سال نوری سرچشمه می‌گیرند. در واقع، نزدیک‌ترین منبع FRB که تاکنون شناسایی شده و تنها نمونه‌ای که در کهکشان خودمان دیده شده، در فاصله‌ی حدود 30هزار سال نوری قرار دارد.
ناامیدی اولیه ناشی از واقعی نبودن FRB، با این حقیقت جبران شد که چنین کشفی از سر اتفاق بسیار شگفت‌انگیز است. این کشف حالا یک معمای تازه را پیش روی دانشمندان گذاشته: هنوز کسی نمی‌داند چطور ماهواره‌ای از کار افتاده مانند رله 2 توانسته سیگنالی به این قدرت و مشخصات بفرستد که بتوان آن را با FRB اشتباه گرفت.
تصویرسازی ماهواره‌ی رله 2 ناسا در حال عبور از ابری از گاز یونیزه یا پلاسما.
پژوهشگران اطمینان دارند که سیگنال کشف‌شده یک انتشار عمدی نبوده است؛ چرا که نه‌تنها ماهواره‌ی رله 2 بیش از 58 سال است که از کار افتاده، بلکه حتی زمانی هم که فعال بود، اصلاً توانایی ارسال پالس‌های رادیویی به این کوتاهی را نداشت.
یکی از فرضیه‌ها این است که سیگنال ناشی از تخلیه الکترواستاتیکی (ESD) بوده؛ یعنی تجمع بار الکتریکی که در نهایت به جرقه‌ای مانند برق ناگهانی منجر شده است. فرضیه‌ی دیگر این است که شاید دقیقاً در همان لحظه‌ای که تلسکوپ ASKAP مشغول مشاهده آن بخش از آسمان بوده است، یک ریزشهاب‌سنگ به ماهواره برخورد کرده و ابر کوچکی از پلاسمای باردار ایجاد کرده باشد.
جیمز توضیح داد که ESD اساساً همان جرقه‌ای‌ست که وقتی پایتان را روی فرش می‌کشید و به دوستی (دشمنتان) شوک وارد می‌کنید، ایجاد می‌شود. او ادامه داد: «فضاپیماها وقتی از میان گازهای یونیزه‌شده یا همان پلاسما در بالای جو زمین عبور می‌کنند، باردار می‌شوند و وقتی این بار الکتریکی به حد کافی بالا می‌رود، جرقه ایجاد می‌شود. فضاپیماهای جدیدتر را با موادی می‌سازند که از تجمع بار جلوگیری کند، ولی وقتی رله 2 ساخته شد، این موضوع هنوز چندان شناخته‌شده نبود. پس ممکن است به دلیل قدیمی بودن جرقه‌ای بزرگ زده باشد.»
بر اساس یک فرضیه، برخورد ریز شهاب‌سنگ باعث ایجاد سیگنال ساختگی FRB در ماهواره رله 2 شده است
جیمز در مورد فرضیه‌ی برخورد ریزشهاب‌سنگ، توضیح داد که طبق برخی پیش‌بینی‌ها، این ذرات فوق‌العاده ریز غبار کیهانی با وزن بسیار ناچیز، ممکن است هنگام برخورد با ماهواره‌ها، امواج رادیویی تولید کنند؛ اما برای این کار باید با سرعتی حدود 70هزار کیلومتر در ساعت حرکت کنند. جیمز افزود: «براساس یک برآورد، فکر می‌کنیم ریزشهاب‌سنگی با جرم 22 میکروگرم شاید می‌توانسته چنین جرقه‌ای تولید کند.»
اما مشکل فرضیه‌ی ریزشهاب‌سنگ آن است که طبق مدل‌های موجود، سیگنال تولیدی باید در حد میکروثانیه و نه نانوثانیه طول می‌کشید. از سویی، ریزشهاب‌سنگ‌های 22 میکروگرمی بسیار نادرند. تخمین جیمز و همکارانش این بود که تنها یک درصد احتمال دارد تلسکوپ ASKAP دقیقاً در لحظه‌ای که چنین ذره‌ای با ماهواره برخورد کند، به آن نقطه از آسمان نگاه کند.


آیا FRB-های قبلی نیز ممکن است جعلی بوده باشند؟
با کشف اخیر، اکنون این پرسش مطرح می‌شود: نکند سایر FRB-هایی که کشف شده‌اند، در واقع «شبه-FRB»هایی مانند همین مورد اخیر از ماهواره‌ی رله 2 باشند؟ اما تیم پژوهشی خیلی زود خیالمان را راحت کرد. جیمز گفت: «پاسخ کوتاه این است که اصلاً چنین احتمالی وجود ندارد. اکثر تلسکوپ‌هایی که امروزه FRB شناسایی می‌کنند، دقیقاً مشخص می‌کنند که آن سیگنال از کجا آمده و کهکشان میزبانش کدام است؛ چیزی که یک ماهواره نمی‌تواند داشته باشد. این ابزارها در تعیین جهت سیگنال‌ها بسیار دقیق هستند و فوراً می‌توانند منشأ غیرنجومی را حذف کنند.»
جیمز همچنین توضیح داد اگر واقعاً ماهواره‌ای بتواند به‌طور معجزه‌آسا یک سیگنال جعلی FRB ایجاد کند، تنها حالت ممکن این است که کسی عمداً آن را برنامه‌ریزی کرده باشد تا سیگنال پراکنده‌ای مشابه FRB بفرستد و ما را سر کار بگذارد! که در این صورت هم می‌توانیم منشأ جهت آن را شناسایی کنیم و ببینیم آنجا ماهواره‌ای وجود دارد یا نه.
پژوهش در پایگاه مقالات علمی آرکایو منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1117215/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیکر سرلشکر ایزدی در خانه ابدی‌‌اش آرام گرفت

دیدار و گفت‌وگوی پزشکیان و الهام علی‌اف در حاشیه اجلاس اکو

البرادعی: حمایت از حملات اسراییل به ایران، مشارکت در نقض حقوق بین‌الملل است

واشنگتن‌پست: اروپا خواستار مذاکره با ایران است اما حمله آمریکا کار را سخت کرده است

پزشکیان: ایران همچنان مذاکره و دیپلماسی را راهکار موثر حل اختلافات می‌داند

رئیس ستادکل نیروهای مسلح: در صورت تکرار خطای صهیونیست‌ها، طرح بیچاره‌کننده اجرا می‌شود

هوتن شکیبا: آقای تهماسب کنترلم می‌کرد

رضا شاهرودی: مایلی‌کهن با سرنوشت من بازی کرد!

فراستی: مهران غفوریان کمدین را ترجیح میدهم تا کاراکتر جدی

یکی از تلخ‌ترین لحظات سریال «شب دهم»

رونمایی از گلر جدید استقلال؛ تا پایان امروز

واکنش سپاهان؛ تصمیمی بر تعطیلی سایر رشته‌ها نداریم

پیاتزا استراحت را در بلگراد ممنوع کرد

نوستالژی والیبال ایران - آمریکا 2015

آماده‌باش به رقبا؛ ایران برای هفته سوم کامل شد

خبر خوش به لیگ ملت‌ها؛ غول والیبال دنیا برگشت

فینالیست‌های المپیک پاریس: از ایران می‌ترسیم!

مهمانان ویژه تمرین تیم ملی ایران در بلگراد

نفس راحت پیاتزا؛ ستاره محبوبش برگشت

دیدار اردوغان و پزشکیان در جمهوری آذربایجان

لاوروف: امیدواریم که توافق آتش‌بس بین ایران و اسرائیل پایدار باشد

هیجان‌ زده شدن حامد بهداد از استقبال بی‌نظیر از فیلم «پیر پسر»

آواز زیبای محمدرضا هدایتی در مسجد جامع عباسی اصفهان

رشد فروش سینما با پایان تجاوز اسرائیل به خاک ایران

اقدام نوید محمدزاده در اینستاگرام خبرساز شد!

کاش همه یه رفیق مثل رضا پروانه داشتن!

بیگانگان سفید؛ حقایق شنیده نشده از موجودات فرازمینی مرموز

ردپای مصرف بالای برق در استخراج غیرمجاز رمزارزها

معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی: امسال 1.8 میلیون تن برنج در کشور تولید می شود

واکنش شریعتمداری به احتمال مذاکره با آمریکا: خر عیسی را به مکه نبرید!

تخت‌روانچی: مصوبه مجلس به این معنا نیست که ما قرار است همکاری خود با آژانس را قطع کنیم

کاری کن که مختار وارد میدان نشود

پدر و پسر مشهور سینمای ایران در یک قاب

دیدار رییس سازمان سینمایی با سینماگران آسیب‌دیده از حملات رژیم صهیونیستی

«تابستانی که برف آمد» راهی اسپانیا می‌شود

سوژه داغ هفته؛ از فوت بازیگر پیشکسوت سینما تا نوید محمدزاده که ناگهان به سیم آخر زد!

ایران- کوبا؛ تمرین مشترک زیر نظر پیاتزا

وحدت و مقاومت مردم خوزستان سد محکمی در برابر تجاوزات رژیم صهیونیستی است

تیم بازرسان آژانس، ایران را ترک کردند

اصلا منو دوست داری؟

فرهاد اصلانی و فریبا کوثری در «از یاد رفته» هم‏‌بازی شدند

سوتی بامزه صدا و سیما؛ تبدیل کوله پشتی به کیف دوشی

آیا هوش مصنوعی، قدرت تفکر را از ما می‌گیرد؟

باشگاه استقلال: قایدی رویاست اما شاید محبی را بگیریم

دیدار معاون بهداشت و درمان بنیاد و مدیرکل بنیاد مازندران با خانواده‌های شهدای حملات تروریستی آمل

پروازهای داخلی به روال عادی بازگشت

امیر دریادار سیاری: میهن‌پرستی نیروهای مسلح و حمایت مردم دشمن را به زانو درآورد

مراسم تشییع سرلشکر شهید ایزدی در قم

سفیر روسیه: بریتانیا، فرانسه و آلمان در تجاوز به ایران با آمریکا و اسرائیل همدست بودند

آرزوی رامبد جوان برای ایران