پیام خوزستان

آخرين مطالب

زبانی که عدد ندارد؛ چگونه پیراها نظریه‌های دیرینه زبان‌شناسی را به چالش کشیده‌اند؟ علمي

زبانی که عدد ندارد؛ چگونه پیراها نظریه‌های دیرینه زبان‌شناسی را به چالش کشیده‌اند؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - زومیت / در اعماق جنگل‌های بارانی آمازون، مردمی زندگی می‌کنند که زبان منحصر‌به‌فرد آن‌ها هرآنچه را درباره زبان و شناخت انسانی می‌دانیم، به چالش می‌کشد.
زبان «پیراها» از دهه‌ها پیش زبان‌شناسان را مجذوب خود کرده‌ و البته میان آن‌ها اختلاف‌نظر نیز ایجاد کرده‌ است، چرا که به‌نظر می‌رسد زبان این مردم واژه‌هایی برای بیان مقادیر عددی دقیق ندارد و اعدادی مانند سه، چهار، پنج و امثال آن در شیوه زندگی آن‌ها بی‌تاثیر است.
فرهنگ شگفت‌انگیز پیراها ما را با سوالات عمیقی درباره ماهیت ذهن انسان روبرو می‌کند: آیا زبان ویژگی‌ جهانی و از پیش تعیین‌شده و ذاتی یا مهارتی انعطاف‌پذیر است که توسط فرهنگی که به آن سخن می‌گوید شکل می‌گیرد؟
بازار
پیراها مردمی بومی هستند که در کنار رودخانه مایسی، یکی از شاخه‌های آمازون در شمال‌غربی برزیل زندگی می‌کنند. آن‌ها با جمعیتی در حدود 700 نفر، سبک زندگی نیمه‌کوچ‌نشینی در جنگل‌های بارانی دارند و معمولا در روستاهای کوچکی با جمعیت 10 تا 15 نفر سکونت می‌کنند.
آن‌طور که آی‌اف‌ال ساینس می‌نویسد، مشهورترین تلاش برای درک زبان پیراها از سوی دنیل اورت انجام شد که در سال 1983 در قالب پایان‌نامه‌اش زبان آن‌ها را به پرتغالی توصیف کرد. او در اواخر دهه 1970 ابتدا به آمازون فرستاده شد تا زبان بومی آن‌ها را بیاموزد، انجیل را آموزش دهد و آن‌ها را به دین مسیحیت دعوت کند؛ اما درنهایت وی ماموریت تبلیغی‌اش را رها کرد و بخش زیادی از عمر خود را به مطالعه فرهنگ بومیان اختصاص داد و در چند دانشگاه معتبر به موقعیت استادی دست یافت.
گزارش‌های اولیه دنیل اورت در دهه 1980 نشان می‌داد که زبان پیراها دارای کلماتی برای یک (hói) و دو (hoí) است که تنها با یک تغییر کوچک در لحن از هم متمایز می‌شوند. بااین‌حال، او در مطالعه‌ای در سال 2005، استدلال کرد که زبان پیراها واژه‌ای برای اعداد ندارد و کلمات hói و hoí درواقع معنایی شبیه «مقدار کم» و «مقدار بیشتر» دارند. در این زبان، همچنین کلمه‌ای به نام baàgiso وجود دارد که معنایی مانند «جمع کردن» یا «تعداد زیاد» دارد. بنا به استدلال اورت، زبان پیراها مقادیر را به صورت «مقداری» و «بیشتر» توصیف می‌کند و هرگز اعداد دقیق را بیان نمی‌کند. همچنین، این زبان واژه‌ای برای تعیین‌کننده‌های کمی مانند «همه»، «هر»، «هر یک»، «اکثر» و «کم» ندارد.
اورت همچنین ادعا کرد که زبان پیراها فاقد واژه‌هایی برای رنگ است و فرهنگ آن‌ها هیچ مفهومی از تاریخ یا وجود فراتر از دو نسل گذشته ندارد، هیچ افسانه‌ای درباره‌ی منشا ندارد و آثار هنری تولید نمی‌کند. به این ترتیب، این باور در ذهن اورت شکل گرفت که این ویژگی زبانی به‌طور عمیق در فرهنگ آن‌ها ریشه دارد و به‌شدت بر شیوه تفکرشان تاثیر می‌گذارد.
اورت متوجه شد که حتی پس از ماه‌ها آموزش مداوم، بزرگسالان روستا هنوز قادر به درک مفاهیم عددی نیستند. او در مقاله‌ سال 2005 نوشت: «در سال 1980، به درخواست پیراها، من و همسرم دوره‌ای از کلاس‌های شبانه در شمارش و سوادآموزی را آغاز کردیم. سه فرزندم (که در آن زمان 9، 6 و 3 ساله بودند) نیز در برنامه آموزش مردان و زنان پیراها شرکت داشتند. هر شب به مدت هشت ماه، همسرم تلاش می‌کرد به مردان و زنان پیراها یاد بدهد که به زبان پرتغالی تا عدد ده بشمارند. پس از هشت ماه تلاش روزانه، بدون اینکه نیازی باشد آن‌ها را برای حضور در کلاس فرابخوانیم (تمام جلسات با اشتیاق زیاد توسط خودشان آغاز می‌شد)، مردم به این نتیجه رسیدند که نمی‌توانند این مطالب را یاد بگیرند و کلاس‌ها متوقف شد».
کالب، پسر دنیل اورت پس از بزرگ‌شدن در آمازون تصمیم گرفت راه پدرش را در زمینه زبان‌شناسی ادامه دهد. شواهد روایی دنیل اورت توسط مطالعه‌ی کالب در سال 2011 تایید شد. وی ازطریق مجموعه‌ای آزمایش‌، دریافت که پیراها نمی‌توانند به‌طور پیوسته وظایف ساده ریاضی را انجام دهند.
در یکی از آزمایش‌ها، به 14 نفر از بزرگسالان یک روستای پیراها یک ردیف قرقره‌های نخ نشان داده شد. سپس از آن‌ها خواسته شد با استفاده از بادکنک‌های خالی، ردیفی مشابه بسازند، یعنی به همان تعداد بادکنک در یک خط قرار دهند. هدف این بود که مشخص شود آیا آن‌ها می‌توانند بدون استفاده از عدد، تعداد اشیاء را درست تشخیص داده و تطبیق دهند یا نه. نتیجه این بود که در تعداد کم (مثلا 1 یا 2)، تطبیق درست انجام می‌شد، اما وقتی تعداد بیشتر می‌شد (مثلا 4 یا بیشتر)، دقت آن‌ها کاهش می‌یافت و دیگر نمی‌توانستند تطبیق دقیقی انجام دهند.
آثار دنیل اورت دنیای زبان‌شناسی را تکان داد و باعث بروز جنجال‌های زیادی شد. اورت از زبان پیراها استفاده کرد تا نظریه‌های قدیمی نوام چامسکی، زبان‌شناس برجسته‌ را به چالش بکشد. طبق نظریه زبان چامسکی، انسان‌ها با توانایی ذاتی برای یادگیری زبان به دنیا می‌آیند. طبق این دیدگاه، مغز ما به‌طور ذاتی برای درک الگوها، صداها و ویژگی‌های خاص زبان برنامه‌ریزی شده است و با اینکه زبان‌های جهان بسیار متنوع‌اند، همه آن‌ها از یک مجموعه قوانین جهانی پیروی می‌کنند که نمی‌توان از آن‌ها چشم‌پوشی کرد.
از دیدگاه اورت، زبان پیراها نظریه چامسکی را زیر سؤال می‌برد، زیرا زبان آن‌ها تحت‌تاثیر نیروهای فرهنگی منحصر‌به‌فرد شکل گرفته بود، نه چارچوبی ذاتی که در مغز انسان‌ها وجود داشته باشد.
بااین‌حال، بسیاری از زبان‌شناسان در مخالفت با تحقیقات اورت اظهار داشته‌اند که او در تحلیل ویژگی‌های دستوری زبان پیراها اشتباه کرده است. آن‌ها همچنین می‌گویند شواهدی وجود ندارد که نشان دهد در فرهنگ پیراها مفهوم عدد و کمیت وجود ندارد.
صرف‌نظر از موضع هر شخص در این بحث، نمی‌توان منکر این موضوع شد که زبان پیراها یکی از جالب‌ترین نمونه‌های برجسته تنوع زبانی محسوب می‌شود که تاکنون شناخته شده است. این زبان به روشنی نشان می‌دهد که تجربه انسانی یکسان و کلی نیست و حتی روش‌های ما در صحبت کردن، شمارش، به خاطر سپردن و استدلال کردن می‌تواند به شکل‌هایی متفاوت باشد که هنوز به‌خوبی آن‌ها را درک نکرده‌ایم.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1115550/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استراحت ذهن از راه مطالعه ممکن است

پیداشدن شکار لاشه هرمس توسط مرد روستایی

حضور مادر شهیدان محمد و حسن باقری در گلزار شهدای بهشت‌ زهرای تهران

پیام تقدیر و تشکر رئیس ستاد کل نیروهای مسلح از حضور حماسی مردم در مراسم تشییع شهدای اقتدار

روایت رسانه‌ چینی درباره بازدید وزیر دفاع ایران از ناوشکن پیشرفته «کایفنگ»

عارف: در جنگ تحمیلی 12 روزه بخش غالب حملات سایبری پاسخ داده شد

فتاح: اشتباه دشمن این است که نمی‌داند شهدا به نظام اسلامی قدرت می‌دهند

تشکیل کارگروه حقوقی در مجامع بین‌المللی برای پیگیری تجاوز اخیر اسرائیل

وقتی قباد غیرتی میشه

من فقط با آقایون موقر هم کلام میشم

ای کاش هایی که برای دخترها در سریال ها پیش اومده

بهترین نقش‌های یک بازیگر؛ جواد عزتی

سید جواد هاشمی: دیگر هیچ‌ کجای دنیا جرئت تعرض به ایران را ندارد

راز موفقیت انسان مدرن در تسخیر جهان: زیستن در دل سخت‌ترین اقلیم‌های آفریقا

ورود چهار فروند کشتی حامل کالا‌های اساسی به بندر امام خمینی

تقویم لیگ برتر فوتسال 1404 چگونه است؟

لیگ ملت‌ها؛ برد سرنوشت‌ساز قهرمان المپیک

خلاصه والیبال کانادا 2 - لهستان 3

صحبت های روبرتو پیاتزا بعد از برتری تیم ملی والیبال در مقابل آرژانتین

نامه رؤسای هیئت‌های بدنسازی در اعتراض به مهندسی انتخابات

تقابل قهرمانان فوتبال ایران قبل از شروع لیگ

طراح تحریم‌های ایران: هزینه بیشتری در انتظار آمریکا و اسرائیل است

علی لاریجانی: حضور مردم پاسخ دندان شکنی به دشمن بود

دیپلمات ایرانی: آتش‌بس با درخواست طرف مقابل برقرار شد

شکار سالم پهپاد‌های اسرائیلی در جنگ 12 روزه

سی‌ان‌ان: اولویت در مذاکرات با ایران باید بازگرداندن بازرسان آژانس باشد

وقتی سیروان خسروی عاشق میشه

لیسانس گرفتی که زنِ یک مرد آس و پاس بشی؟

کیت بلانشت مخاطبان این سریال را شوکه کرد

وویجر 1 در آستانه نقطه عطفی تاریخی: رسیدن به فاصله یک روز نوری از زمین در 2026

انقلاب تلویزیونی بزرگ در لیگ برتر انگلیس

13 سال پیش در چنین روزی، ماریو بالوتلی با دو گل، آلمان را از یورو 2012 حذف کرد

بلندقامت‌ترین خط حمله تاریخ تشکیل می‌شود!

بمب النصر؛ مربی محبوب رونالدو می‌آید

پیام تسلیت کنفدراسیون آسیا پس از شهادت 2 اسکیت‌باز

دبیر: کشتی به ما آموخته اگر مقاومت کنیم، پیروزیم

اولین واکنش مرتضی شریفی به مصدومیت تلخ

عطایی: در روزی که خیلی خوب نبودیم بازی را بردیم!

زنده از بلگراد: ایران- آلمان

آسمان مرکز و نیمه غربی برای پروازهای عبوری بین المللی بازگشایی شد

گزارش صداوسیما از شک و تردیدها درباره موفقیت حمله آمریکا در نابودی برنامه هسته‌ای ایران

صحبت‌های شنیدنی مردم در حاشیه مراسم تشییع شهدا

بقایی: پس از 38 سال بمباران سردشت همچنان خواهان اجرای عدالت هستیم

سفیر ایران در ارمنستان: اطلاعاتی دریافت کردیم که از برخی کشورهای همسایه ریزپرنده وارد ایران شده است

شمخانی امشب به 20:30 می‌آید

عطریانفر: انسجام بر پایه دشمن مشترک بود/ ما در جریان نفوذ دشمن ضعیف بودیم

سردار قاآنی: تا اینجا موفق بودیم، از این به بعد هم با موفقیت جلو می‌رویم

پیشنهاد متفاوت زیدآبادی درباره آزادی یا مرخصی فوری زندانیان سیاسی

پزشکیان: از حسین بن علی(ع) آموخته‌ایم تن به ذلت ندهیم

بروجردی: مجلس همکاری با آژانس را تعلیق کرد