پیام خوزستان

آخرين مطالب

چرا روی زمین همه چیز رنگارنگ است؟ علمي

چرا روی زمین همه چیز رنگارنگ است؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خبرآنلاین / زمین جانوران اولیه شبیه زمین ما نبود، همه چیز قهوه‌ای مات، خاکستری و سبز بود، اما امروز همه چیز رنگارنگ است؛ از پرهای خیره‌کننده طاووس‌ گرفته تا شکوفه‌ی گل‌ها، داستان رنگارنگ شدن زمین، داستان فرگشت است. اما چگونه و چرا این انفجار رنگ اتفاق افتاد؟
همه چیز با چشم‌ها شروع شد
تحقیقات اخیر دانشمندان، سرنخ‌هایی از چگونگی این فرگشت می‌دهد. سفر به این دنیای رنگارنگ با تکامل بینایی آغاز شد، که در ابتدا بیش از 600 میلیون سال پیش تنها برای تشخیص نور از تاریکی بود. این توانایی احتمالاً در ارگانیسم‌های اولیه، مانند باکتری‌های تک‌سلولی، به وجود آمد و به آن‌ها اجازه داد تا تغییرات محیطی خود، مانند جهت نور خورشید را تشخیص دهند. با گذشت زمان، سیستم‌های بینایی پیچیده‌تر به وجود آمدند و به ارگانیسم‌ها اجازه دادند طیف وسیع‌تری از نور را درک کنند.
به عنوان مثال، بینایی سه‌رنگی (trichromatic vision)، توانایی تشخیص سه طول موج متمایز مانند قرمز، سبز و آبی تقریباً 500-550 میلیون سال پیش در برخی جانوران به وجود آمد. این اتفاق با انفجار کامبرین (حدود 541 میلیون سال پیش) همزمان شد و نشان‌دهنده تنوع سریع حیات و توسعه یافتن سیستم‌های حسی پیشرفته مانند بینایی بود.

پیام خوزستان


اولین حیوانات با بینایی سه‌رنگی بندپایان بودند، بعد بینایی سه‌رنگی 420-500 میلیون سال پیش در مهره‌داران پدید آمد. این سازگاری به حیوانات باستانی کمک کرد تا در محیط حرکت کرده و شکارچیان یا طعمه را به روش‌هایی تشخیص دهند که جانورانی با بینایی تک‌رنگی قادر به آن نبودند.
شواهد فسیلی از تریلوبیت‌ها، بندپایان دریایی منقرض‌شده‌ای که بیش از 500 میلیون سال پیش در دریاها پرسه می‌زدند، نشان می‌دهد که آن‌ها چشمان مرکب داشتند. یعنی چشمانی با لنزهای کوچک متعدد داشتند که هر کدام بخشی از میدان دید را ثبت کرده و تصویری موزاییکی تشکیل می‌داد. این چشم‌ها می‌توانستند چندین طول موج را تشخیص دهند و با افزایش دید حیوان و توانایی تشخیص حرکت، او یک مزیت تکاملی در محیط‌های دریایی کم‌نور داشت. حالا ارگانیسم‌ها پیش از اینکه خودشان رنگی شوند، می‌توانستند رنگارنگ ببینند.

پیام خوزستان


زندگی رنگارنگ با گیاهان آغاز شد
اولین موج رنگ‌آمیزی چشمگیر از گیاهان آمد. گیاهان اولیه شروع به تولید میوه‌ها و گل‌های رنگارنگ، مانند قرمز، زرد، نارنجی، آبی و بنفش کردند تا جانداران را برای کمک به پخش کردن دانه و گرده‌افشانی جذب کنند. مدل‌های تحلیلی بر اساس تنوع گیاهی کنونی نشان می‌دهند که میوه‌های رنگارنگ، که تقریباً 300-377 میلیون سال پیش ظاهر شدند، همراه با حیواناتی که بذر را پراکنده می‌کرد، تکامل مشترک داشتند. گل‌ها و گرده‌افشان‌هایشان، حدود 140-250 میلیون سال پیش، پدید آمدند. این رویداد نقطه عطفی در پالت رنگی زمین بودند.
ظهور گیاهان گلدار (آنژیوسپرم‌ها) در دوره کرتاسه، بیش از 100 میلیون سال پیش، انفجاری از رنگ را به ارمغان آورد، زیرا گل‌ها برای جذب گرده‌افشان‌هایی مانند زنبورها، پروانه‌ها و پرندگان، رنگ‌های روشن‌تر و زنده‌تری نسبت به دانه‌ها تکامل دادند.

پیام خوزستان


رنگ در حیوانات
رنگ‌آمیزی آشکار در حیوانات کمتر از 140 میلیون سال پیش پدید آمد. قبل از آن، حیوانات عمدتاً قهوه‌ای و خاکستری مات بودند. این زمانبندی نشان می‌دهد که تکامل رنگ اجتناب‌ناپذیر نبوده است. در عوض، عوامل اکولوژیکی و تکاملی آن را شکل داده‌اند که می‌توانستند تحت شرایط مختلف به نتایج متفاوتی منجر شوند. رنگ‌های زنده اغلب به عنوان نوعی سیگنال برای جذب جفت، دفع شکارچیان یا تثبیت سلطه تکامل یافتند. حتی احتمالاً انتخاب جنسی نقش مهمی در هدایت این تغییرات ایفا کرده است.
دایناسورها برخی از واضح‌ترین شواهد رنگارنگی اولیه حیوانات را ارائه می‌دهند. ملانوزوم‌های فسیل‌شده (ساختارهای سلولی حاوی رنگدانه به نام اندامک) در دایناسورهای پردار مانند آنکیورنیس، پرهای قرمز زنده‌ای را نشان می‌دهد. این پرها احتمالاً اهداف نمایشی داشتند و تناسب اندام را به جفت‌ها نشان می‌دادند یا رقیبان را مرعوب می‌کردند. به همین ترتیب، فلس‌های فسیل‌شده یک مار 10 میلیون ساله سبز و سیاه نشان‌دهنده استفاده اولیه از رنگ برای سیگنال دادن یا استتار است.

پیام خوزستان


قورباغه‌ها
تکامل رنگ همیشه سرراست نیست. برای مثال، قورباغه‌های سمی را در نظر بگیرید. این دوزیستان کوچک رنگ‌های خیره‌کننده‌ دارند، آبی، زرد، قرمز و... اما نه برای جذب جفت؛ بلکه برای اینکه به جانوران دیگر هشدار دهند که سمی هستند که این پدیده به عنوان آپوزماتیسم (aposematism) شناخته می‌شود.
با این حال برخی دیگر از جانوران که به همان اندازه سمی هستند حتی می‌توانند در محیط محو شود و با استتار جانوران دیگر را از خود دور کنند. پس چرا سیگنال‌های هشداردهنده تکامل یابند در حالی که استتار نیز می‌تواند شکارچیان را دفع کند؟ پاسخ در جامعه شکارچیان محلی و پیامد تولید رنگ نهفته است. در مناطقی که شکارچیان یاد می‌گیرند رنگ‌های زنده را با سمی بودن مرتبط کنند، رنگ‌آمیزی آشکار یک استراتژی بقای مؤثر است و شاید در محیط‌های دیگر، محو شدن در محیط کارساز باشد.

پیام خوزستان


بینایی انسان و زندگی رنگارنگ
برخلاف بسیاری از پستانداران که بینایی دو رنگی (dichromatic vision) دارند و رنگ‌های کمتری را می‌بینند، اکثر پستانداران اولیه از جمله انسان‌ها بینایی سه‌رنگی دارند. این به ما امکان می‌دهد طیف وسیع‌تری از رنگ‌ها، از جمله قرمزها را درک کنیم و این احتمالاً به اجداد ما کمک کرد تا میوه‌ها را در جنگل‌ها پیدا کنند. این قابلیت به احتمال زیاد در دادن سیگنال‌های اجتماعی نیز نقش داشت. اما جالب است بدانید که ما گل‌ها را متفاوت از گرده‌افشان‌هایی مانند زنبورها می‌بینیم. به عنوان مثال، زنبورها می‌توانند الگوهای فرابنفش را تشخیص دهند، که نشان می‌دهد چگونه رنگ متناسب با نیازهای اکولوژیکی یک گونه تنظیم شده است.

پیام خوزستان


دنیایی که هنوز در حال تغییر است
پالت رنگی زمین ثابت نیست. تغییرات آب و هوایی، از بین رفتن زیستگاه‌ها و تأثیر انسان در حال تغییر انتخاب ابتدایی ما و سایر جانداران بر رنگ‌آمیزی هستند و به طور بالقوه چشم‌انداز بصری آینده را تغییر می‌دهند. به عنوان مثال، برخی از گونه‌های ماهی که در معرض آب‌های آلوده قرار می‌گیرند، رنگ‌های زنده‌شان را از دست می‌دهند، زیرا سموم تولید رنگدانه یا ارتباط بصری را مختل می‌کنند.
همانطور که به گذشته نگاه می‌کنیم، داستان رنگ‌های زمین یک داستان تحول تدریجی است که با انفجارهایی از نوآوری همراه بوده است. از دریاهای باستانی که تریلوبیت‌ها برای اولین بار جهان را رنگی دیدند تا نمایش‌های خیره‌کننده پرندگان و گل‌های مدرن، حیات در زمین بیش از نیم میلیارد سال است که بوم خود را نقاشی می‌کند. فصل بعدی این داستان پر جنب و جوش چه چیزی را در خود جای خواهد داد؟

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1111968/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور 194 جواز تاسیس با پیش بینی اشتغالزایی بیش از 3 هزار نفر در خوزستان

عکس هنری و تازه بازیگر زیبای سریال نون خ

واکنش مادرشوهر به کبودی صورت عروسش!

تصویر سپند امیر سلیمانی از روز زایمان همسرش

چهره ها/ قاب خانوادگی مجری تلویزیون در هیئت

هفتاد میلیون تومن پول از حساب مشترک برای اون پسر برداشتی؟

عکس روز ناسا از چتر کیهانی

بازداشت عاملان تیراندازی مراسم تشییع در باغملک

مناسبت روز/ سه‌شنبه، 10 تیرماه

آلودگی هوا در 13 شهر خوزستان؛ 6 شهر در وضعیت خطرناک

تداوم وزش بادهای جنوب شرقی در آب‌های شرقی هرمزگان

مواد غذایی را از مراکز معتبر و مجاز تهیه کنید

عابدینی: کریم را راضی کنید سرمربی پرسپولیس شود

جمالپور: حیف است شاهد فروپاشی استقلال خوزستان باشیم

کیوو: همیشه نیمه پر لیوان را می‌بینم

پیش‌بینی اکلستون از آینده همیلتون و فرستاپن

برگزاری نشست تخصصی فدراسیون‌های وزنه‌برداری و تکواندو

حذف دسته 102 کیلوگرم به ضرر وزنه‌برداری ایران شد

برگزاری رقابت‌های پاراشطرنج با جایزه 20 میلیون ریالی

حضور استاندار گیلان و سخنگوی وزارت خارجه در مراسم تشییع شهدای آستانه‌اشرفیه

ادای احترام استاندار سیستان و بلوچستان به شهدای گمنام شهر ادیمی

مهران، کربلای کوچک ایران؛ قهرمانی که خدا آزادش کرد!

لیبرمن: رویارویی بعدی با ایران دشوارتر است

داستانِ ازدواج ساده نرگس محمدی با علی اوجی

وقتی شوهرت مخفی کاری میکنه

وقتی شبنم مقدمی در نقش مادرشوهر سنگ تموم میزاره

من کار نکنم پول از کجا بیارم؟

رفع تصرف 97 هزار متر مربع از اراضی ملی در خوزستان

بررسی ترکیب احتمالی تیم ملی فوتبال زنان ایران در جام ملت‌های آسیا

واکنش مدودف به حذف غیرمنتظره در دور اول ویمبلدون

ویژگی مثبت «پیاتزا» در تیم ملی والیبال

اینزاگی با الهلال، گواردیولا را شکار کرد

قدردانی لاریجانی از رشادت‌های مردم و مدیریت خوزستان در جنگ تحمیلی 12 روزه

عراقچی: فکر نمی‌کنم مذاکرات به این سرعت از سر گرفته شود

دستیار قالیباف: طراحی دشمن تمام نشده و می‌خواهند به انسجام ملی ضربه بزنند

راز بقای سوسمارهای شب پس از برخورد شهاب‌سنگ به دایناسورها چه بود؟

چالش سوپرجام برای ساپینتو با 30 روز تمرین

ترس تانک روس از قهرمان ایرانی

سقوط 2 پله‌ای کاروان نصف و نیمه ایران در مسابقات جهانی کارگران

هشت + چهار جای خالی در لیست استقلال!

ردپای دشمن در زمستان سخت انرژی؟

اختصاصی بانکداری ایرانی؛ گزارش عملکرد شرکت بیمه دی در سال 1403 و چشم‌انداز سال 1404

📑 دیدارها و بازدیدهای استاندار خوزستان در هفته‌ای که گذشت

از احترام نظامی به عشق وطن تا بازگشت به ریل پیروزی

هاشمیان: هیچ پیشنهادی از پرسپولیس ندارم

برانکو در دادگاه؛ به من ربطی ندارد!‌‎

خلاصه بازی اینتر 0 - فلومیننزه 2

گل دوم فلومیننزه به اینتر توسط هرکولس

تنش در شارلوت؛ دعوای میختاریان با سرمربی حریف!‏

سردار آزمون در آستانه غیبت از تورنمنت کافا