پیام خوزستان

آخرين مطالب

ماه هرگز میدان مغناطیسی قوی نداشت؛ پس سنگ‌های آن‌ چگونه مغناطیسی شده‌اند؟ علمي

ماه هرگز میدان مغناطیسی قوی نداشت؛ پس سنگ‌های آن‌ چگونه مغناطیسی شده‌اند؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - زومیت / شبیه‌سازی‌ها نشان می‌دهند که چگونه تأثیر برخورد سیارک توانسته میدان مغناطیسی ضعیف ماه را در اوایل حیاتش تقویت کند.
ماموریت‌های آپولوی ناسا نمونه‌هایی از سنگ‌های ماه را برای مطالعه به زمین آوردند. در دهه‌های بعد، اطلاعات زیادی از آن سنگ‌ها به دست آمد؛ اما یک معما همچنان باقی مانده است: بسیاری از این نمونه‌های سنگی نشانه‌هایی از قرارگیری در معرض میدان‌های مغناطیسی قوی مشابه با میدان مغناطیسی زمین را نشان می‌دهند، در حالی که ماه امروزه چنین میدانی ندارد. پس این سنگ‌های ماه چگونه مغناطیسی شده‌اند؟
تلاش‌های زیادی برای توضیح سنگ‌های مغناطیسی ماه صورت گرفت. آخرین نظریه که از سوی دانشمندان MIT ارائه شده است، بیان می‌کند که برخورد سیارکی بزرگ به‌طور موقت باعث تقویت میدان مغناطیسی ضعیف ماه در دوران اولیه‌اش شد و این تغییر ناگهانی دقیقا در برخی از نمونه‌های سنگی ماه به ثبت رسیده است.
بازار
مشاهدات فضاپیماهای مدارگرد، به‌همراه نتایجی که اوایل امسال از مأموریت‌های چانگ‌ای 5 و چانگ‌ای 6 چین اعلام شد، عمدتاً با وجود دست‌کم یک میدان مغناطیسی ضعیف در ماهِ اولیه سازگار هستند؛ اما چنین میدانی از کجا آمده است؟
میدان‌های مغناطیسی معمولاً در اجرام سیاره‌ای در نتیجه‌ی فرآیندی به‌نام دینامو شکل می‌گیرند که درجریان آن، فلزات مذاب در هسته دراثر از دست‌رفتن تدریجی گرما، شروع به همرفت (جابه‌جایی گرمایی) می‌کنند. مشکل اینجاست که هسته‌ی کوچک ماه آغازین، گوشته‌ای داشت که دمای آن چندان پایین‌تر از هسته نبود؛ بنابراین، همرفت قابل‌توجهی در کار نبوده تا دینامویی قوی به‌وجود آورد.
نمونه‌ی قمری 60015 ناسا در محفظه‌ی نگهداری نمونه‌های قمری در مرکز فضایی هیوستون، در مرکز فضایی جانسون ناسا به نمایش گذاشته شده است.
فرضیه‌هایی برای چگونگی شکل‌گیری دیناموی مرکزی در ماه مطرح شده‌اند. به عنوان مثال براساس تحلیلی در سال 2022، در یک میلیارد سال اول، زمانی که سطح ماه از سنگ مذاب پوشیده شده بود، سنگ‌های غول‌پیکری در حین سرد و جامد شدن ماگما تشکیل شدند. مواد معدنی سنگین‌تر به سمت هسته فرو رفتند و مواد سبک‌تر، پوسته را شکل دادند.
نویسندگان آن مطالعه استدلال کردند که با گذر زمان، لایه‌ای از تیتانیوم درست زیر سطح بلورین شد و از آنجایی که این لایه چگال‌تر از مواد معدنی سبک‌تر زیرین بود، سرانجام به قطعاتی شکسته و از میان گوشته به سمت پایین فرو رفت (پدیده‌ای به‌نام واژگونی گرانشی). تفاوت دمای سنگ‌های سردترِ در حال فروریزش با هسته‌ی داغ‌تر، باعث ایجاد همرفت شد و این همرفت‌ها میدان‌های مغناطیسی به تناوب قوی ایجاد کردند؛ این فرآیند می‌تواند توضیح دهد که چرا برخی از سنگ‌های ماه اثر مغناطیسی دارند و برخی ندارند.
برخورد سیارکی عامل احتمالی تشدید میدان مغناطیسی ماه بوده است.
اما شاید اصلاً نیازی به وجود میدان مغناطیسی ناشی از دینامو نباشد. برای مثال، نویسندگان مطالعه‌ای در سال 2021 معتقد بودند که تحلیل‌های قبلی روی نمونه‌های ماه ممکن است در حین فرآیند آزمایش دچار تغییر شده باشند. آن‌ها دوباره نمونه‌هایی از مأموریت آپولو 16 در سال 1972 را با استفاده از لیزرهای CO₂ حرارت دادند تا از تغییر در مواد حامل مغناطیس جلوگیری کنند. آن‌ها نتیجه گرفتند که هرگونه اثر مغناطیسی در آن نمونه‌ها را می‌توان با برخورد شهاب‌سنگ‌ها یا دنباله‌دارها به سطح ماه توضیح داد.
آماده برای برخورد
در سال 2020، دو نفر از نویسندگان مقاله‌ی جدید، بنجامین وایس و رونا اوران از مؤسسه MIT، شبیه‌سازی‌هایی را برای پاسخ به معما انجام دادند: آیا برخوردی عظیم می‌تواند عامل ایجاد پلاسمایی باشد که میدان مغناطیسی ضعیف ماه (تولید‌شده توسط خورشید) را به قدری تقویت کند که بتوان میزان مغناطیس ثبت‌شده در سنگ‌های ماه را توضیح داد. به نظر می‌رسد نتایج این شبیه‌سازی در آن زمان این احتمال را رد کردند.
تقویت میدان مغناطیسی دینامو‌ی ماه توسط برخوردی به اندازه‌ی حوضه‌ی ایمبریوم در استوای مغناطیسی.
این بار پژوهشگران با فرضیه‌‌ای جدید بازگشتند که درواقع عناصری از هر دو نظریه‌ی دینامو و برخوردِ تولیدکننده‌ی پلاسما را ترکیب می‌کند و همچنین اثر موج ضربه‌ای ناشی از برخورد را در نظر می‌گیرد.
پژوهشگرها برای آزمایش فرضیه جدید، با تمرکز بر برخوردی در ابعاد آنچه حوضه‌ی ایمبریوم ماه را ایجاد کرده و همچنین شبیه‌سازی‌هایی از ابر پلاسما، شبیه‌سازی‌هایی را از برخورد ایجاد کردند. فرض اولیه آن‌ها این بود که ماه آغازین دارای دینامویی بود که میدانی مغناطیسی حدود 50 برابر ضعیف‌تر از میدان زمین تولید می‌کرد. نتایج نشان دادند که یک برخورد بزرگ، مثلاً توسط سیارک توانسته ابری از پلاسما ایجاد کند که بخشی از آن به فضا پراکنده شده و باقی‌مانده به سمت دیگر ماه جریان پیدا کرده و میدان مغناطیسی ضعیف موجود را برای حدود 40 دقیقه تقویت کرده است.
نمونه‌های تازه ماه می‌توانند نشانه‌هایی از ضربه‌های برخوردی را آشکار کنند
عامل کلیدی در فرآیند تقویت میدان مغناطیسی، موج ضربه‌ای ناشی از برخورد اولیه است. این موج ضربه‌ای به امواج لرزه‌ای شباهت دارد و صخره‌های اطراف را به طوری لرزانده که چرخش‌های زیراتمی‌ آن‌ها در راستای میدان مغناطیسی تازه‌ تقویت‌شده هم‌راستا شده‌اند. وایس این اثر را به پرتاب یک دسته‌ی 52 تایی کارت بازی در هوا درون یک میدان مغناطیسی تشبیه کرده است: اگر هر کارت یک سوزن قطب‌نما داشت، مغناطیس آن پس از برخورد با زمین، جهت تازه‌ای به خود می‌گرفت.
سناریوی فوق پیچیده است و بدون شکل به نوعی تصادف خوش‌یمن نیاز دارد؛ اما شاید برای تأیید یا رد آن زیاد منتظر نمانیم. پاسخ ممکن است در تحلیل نمونه‌های تازه‌ی ماه نهفته باشد که نه‌تنها نشانه‌هایی از مغناطیس بالا، بلکه نشانه‌هایی از شوک (ضربه‌ی برخوردی) نیز دارند. (در گذشته، نمونه‌های اولیه ماه اگر نشانه‌ای از شوک داشتند، معمولاً کنار گذاشته می‌شدند.)
دانشمندان امید دارند مأموریت‌های سرنشین‌دار آینده‌ی ناسا در برنامه‌ی آرتمیس بتوانند به معما پاسخ دهند، چرا که بازگرداندن نمونه‌ها از جمله اهداف اصلی این مأموریت‌ها است. البته، همه‌چیز به بودجه‌ی آینده‌ی ناسا بستگی دارد که در حال حاضر با کاهش قابل توجهی روبه‌روست، هرچند تا این لحظه، آرتمیس 2 و 3 همچنان طبق برنامه پیش می‌روند.
مقاله در مجله ساینس‌ادونسز منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1111639/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیانیه سازمان سینمایی در پی تجاوز به خاک ایران

مصاحبه دیده نشده از هومن سیدی و آزاده صمدی 16 سال قبل

تهیه کننده سینما: آماده‌ایم برای مجاهدت در راه وطن

تعریف های جناب خان از محمود پاک نیت

کارگردان «پیش‌مرگ» حمله نظامی رژیم صهیونیستی را محکوم کرد

گابریل ماگالائش: هالند یک هیولای قدرتمند است

بُهت و شوک بازیکنان و اعضای تیم ملی والیبال پس از پایان بازی با آمریکا و شنیدن خبر تجاوز رژیم صهیونیستی به خاک ایران

رئیس سازمان انرژی اتمی: نشت پرتویی در نطنز نداشتیم

فایننشال تایمز: تصمیم اسرائیل برای حمله به ایران دوشنبه گذشته گرفته شد

پیام فرمانده کل سپاه به رهبر انقلاب: به‌زودی درهای جهنم به روی صهیونیست‌ها باز می‌شود

رایزنی نتانیاهو با سران چند کشور در پی حمله رژیم‌صهیونیستی به ایران

تصاویر کمتر دیده شده از شهید باقری در نوجوانی

پوستر معنادار سایت رهبر انقلاب با هشتگ رژیم کودک‌کش

وال استریت ژورنال: مذاکرات عمان پوششی برای حمله اسرائیل بود

تصاویری دردناک از پرتاب شدن پیکر کودکی در نزدیکی محل ترور شهید طهرانچی

واکنش‌ احزاب سیاسی درخصوص حمله اسرائیل به ایران

صدای انفجار در غرب تهران شنیده شد

اولین آمار غیررسمی از حمله رژیم صهیونیستی به تهران؛ 329 مجروح و 78 شهید

پزشکیان: پاسخ قدرتمند ایران، دشمن را از اقدام احمقانه خود پشیمان خواهد کرد

فرهاد قائمیان: آماده سربازی برای ایرانم

مردا که یه دختر ببینن عاشقش میشن!

من سرباز این وطنم، ما را برای سرخم کردن تعلیم ندادن

عکس جذاب و تازه شهناز سریال «وضعیت سفید»

ارادتمند علی (ع) نباشی به چه می ارزی؟

«وحشی» بدون جواد عزتی چه می‌شد؟

هوشنگ توکلی: کشتار غیرنظامیان، هیچ توجیهی ندارد

تا صدای اذان از گلدسته ها بلنده نا امیدی گناه کبیرست

رابطه خاص مسعود فراستی با امیرالمومنین (ع)

واکنش جمعی از هنرمندان در پی حملات اسرائیل به ایران

فرهاد قائمیان: آماده سربازی برای ایرانم؛ هنرمندان در این مقطع به هم‌گرایی برسند

واکنش محسن چاوشی به حمله تروریستی اسرائیل: لگد کردی، لگد میشی...

ویرایشگر جدید هوش مصنوعی ویدئوی «متا» معرفی شد

زاکربرگ برای توسعه هوش جامع مصنوعی آستین‌ها را بالا زد

توسعه کسب و کار نانویی با افزایش ظرفیت تولید گرافن به 140 تُن در سال

چه بلایی سر فضانوردان پس از بازگشت از فضا می‌آید؟

8 شاهکار باستانی که علم هنوز از توضیح آن‌ها عاجز است

وقتی ChatGPT مشاور عشقی می‌شود، شکست حتمی است!

آیا ChatGPT برای بقا حاضر است جان انسان‌ها را فدا کند؟

تکذیب مورد اصابت قرار گرفتن پالایشگاه آبادان

قهرمان وزنه‌برداری آسیا: دست در دست هم اسرائیل را شکست می‌دهیم

قربانی: تا قرآن را داریم نباید از هیچ دشمنی بترسیم

کتاب سفیر سایق آمریکا در ویتنام منتشر شد

پیروزی تیم ملی والیبال زنان برابر استرالیا در جام‌ ملت‌های آسیا

خون و سرعت، داستان تلخ دوچرخه‌سواران!

دومین برد ژاپن در لیگ ملت‌های والیبال

ورود کمیته پارالمپیک به کلاس بندی پزشکی ورزشکاران نابینا پس از حاشیه های جودوکاران

لی: به شاگردانم افتخار می‌کنم؛ مقابل اندونزی باید بهتر آماده باشیم

ایران - اسلوونی؛ لطفا استارت بردن را بزنید

بُهت و شوک بازیکنان و اعضای تیم ملی والیبال پس از پایان بازی با آمریکا و شنیدن خبر تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران

وزیر ورزش و جوانان: پاسخ قاطع ایران به رژیم صهیونیستی دل مردم و قهرمانان را شاد خواهد کرد