نیاز صنعت برق به گاز، تعمیرات اساسی را در فصل گرم دشوار کرده است
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه ناترازی انرژی نسبت به سالهای گذشته افزایش یافته و در ماههای گرم سال بهدلیل نیاز به تولید برق، مصرف گاز همچنان بالا باقی میماند، گفت: در این شرایط حتی در ماههای گرم امکان کاهش برداشت گاز وجود ندارد؛ موضوعی که برنامهریزی برای انجام تعمیرات اساسی را با چالش مواجه میکند، اما امیدواریم با تلاش مضاعف بتوانیم این مشکلات را پشت سر بگذاریم.
تورج دهقانی در گفتوگو با خبرنگار شانا با اشاره به اینکه میدان گازی پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی جهان است و ایران بیش از 20 سال است که بهصورت مشترک با کشور قطر از این میدان گاز برداشت میکند، یادآور شد: مقدار برداشت روزانه ایران از این میدان مشترک گازی بیش از 700 میلیون مترمکعب است.
وی با بیان اینکه در سالهای پیش رو، با افت فشار و کاهش تولید در پارس جنوبی مواجه خواهیم شد، زیرا این میدان وارد نیمه دوم عمر خود میشود، اظهار کرد: در چنین شرایطی، بهکارگیری روشهای ازدیاد برداشت یا حفظ و نگهداشت تولید ضروری است که یکی از مهمترین این روشها، اجرای طرح فشارافزایی است.
آغاز اجرای طرح فشارافزایی پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره طرح فشار افزایی پارس جنوبی توضیح داد: سالها موضوع اجرای طرح فشارافزایی مطرح بود و مطالعات مفهومی و مهندسی پایه آن در دست انجام قرار داشت. در این زمینه با تأخیرهایی روبهرو بودیم، اما سرانجام تصمیمهای لازم برای اجرای این طرح اتخاذ شد.
دهقانی با تأکید بر اینکه اواخر سال گذشته و بر پایه مطالعات مفهومی، هفت قرارداد برای هفت هاب طراحیشده به امضا رسید، گفت: این قراردادها با چهار شرکت اکتشاف و تولید ایرانی دارای سابقه فعالیت در توسعه پارس جنوبی، از سوی شرکت ملی نفت ایران امضا شد و مدیریت راهبردی آنها نیز به تازگی طی نامهای به صورت رسمی به شرکت نفت و گاز پارس واگذار شد.
وی تأکید کرد: برنامهریزی برای فراهم کردن مقدمات اجرایی این طرح آغاز شده است تا بتوانیم این قراردادها را به بهترین شکل ممکن عملیاتی کرده و به اهداف از پیش تعیین شده دست یابیم.
حفاری چاههای جدید برای نگهداشت تولید گاز
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس در پاسخ به پرسشی درباره حفاری چاههای اینفیل (درونمیدانی) گفت: میدان پارس جنوبی وارد نیمه دوم عمر خود شده است و در چنین شرایطی، انجام برخی اقدامها توجیهپذیر میشود. نخستین اقدام، اجرای طرح فشارافزایی است و اقدام دیگر، حفاری چاههای بیشتر درونمیدانی خواهد بود.
دهقانی اضافه کرد: در چارچوب طرح موسوم به اینفیل که شامل حفاری 35 حلقه چاه است، هماکنون چهار دکل در حال فعالیت هستند. یکی از این چاهها در اواخر سال گذشته تکمیل و وارد مدار تولید شد، دو چاه دیگر هم بهزودی آماده بهرهبرداری میشود. سایر دکلها نیز در موقعیتهای مختلف میدان مشغول عملیات حفاری هستند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه محدود به این 35 حلقه چاه نیستیم، فاز دوم حفاری نیز در یکی دو ماه گذشته تعریف و مطالعات مهندسی مخزن آن انجام شده است. همچنین مکانهای مناسب برای فاز دوم طراحی شده و مصوبات مربوطه بهزودی ابلاغ میشود.
چالشهای جدید در تعمیرات اساسی پارس جنوبی
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس درباره تعمیرات اساسی سکوهای تولیدی پارس جنوبی گفت: ایران 39 سکوی دریایی در این میدان مشترک دارد که در فاصلهای بیش از 100 کیلومتر از خشکی قرار گرفتهاند. این سکوها شامل 37 سکوی تولید و دو سکوی پشتیبانی با حدود 300 حلقه چاه است که روزانه بیش از 700 میلیون متر مکعب گاز برداشت و به ساحل و پالایشگاه ارسال میکنند.
دهقانی با اشاره به اینکه گاز برداشتی از مخازن، گازی پرفشار و با دمای بالا است، بنابراین نیازمند مراقبت، تعمیرات، نگهداری و بهرهبرداری بهینه است و بر اساس استانداردهای مدرن و پیشرفته جهان باید از این داراییها بهخوبی محافظت کنیم، تصریح کرد: با توجه به اینکه بخش عمدهای از این داراییها وارد نیمه دوم عمر خود شدهاند و نیاز به مراقبت بیشتری دارند، انجام فعالیتهای تعمیرات و نگهداری از اهمیت ویژهای برخوردار است.
وی با بیان اینکه برای نیمه اول سال، برنامهریزی دقیقی برای انجام تعمیرات حساس انجام میدهیم تا در نیمه دوم و با آغاز فصل سرما، با توقفهای احتمالی و پیشبینینشده مواجه نشویم، اظهار کرد: تعمیرات امسال آغاز شده و در فاز 14 به مراحل پایانی خود نزدیک میشود.
انجام تعمیرات اساسی منظم و هدفگذاریشده
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس با بیان اینکه فاز بعدی تعمیر و نگهداری مربوط به فاز 12 است و برنامهای جامع تدوین شده است که در ماههای پیشرو عملیات تعمیرات اساسی در سکوها و خطوط لوله انجام میشود، ادامه داد: با توجه به زیرساختها، امسال تعمیرات اساسی منظم بهصورت هدفگذاریشده انجام میشود تا با حداقل انحراف، این تعمیرات را بهطور مؤثر پیش برده و حداکثر نرخ برداشت را در ماههای آینده از این میدان مشترک داشته باشیم.
دهقانی با اشاره به تفاوت مهم تعمیرات اساسی امسال نسبت به سالهای گذشته، گفت: در سالهای قبل، تعمیرات اساسی مستلزم خاموشی و توقف برداشت بود، زیرا ناترازی انرژی در نیمه اول سال به این شدت وجود نداشت و امکان توقف برداشت بهراحتی فراهم بود؛ اما امسال روند توقف برداشت سکوها همزمان با تعمیرات تغییر کرده است.
مدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس بیان کرد: متأسفانه در سالهای اخیر ناترازی انرژی تشدید شده و در ماههای گرم سال بهدلیل افزایش مصرف گاز برای تولید برق، امکان کاهش برداشت گاز وجود ندارد. این موضوع میتواند اجرای تعمیرات اساسی را با چالش مواجه کند، اما امیدواریم با تلاش مضاعف بتوانیم این موانع را پشت سر بگذاریم.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1102315/