پیام خوزستان

آخرين مطالب

علم ریاضی چه زمانی اختراع شد؟ علمي

علم ریاضی چه زمانی اختراع شد؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - سیناپرس / انسان‌ها ده‌ها هزار سال پیش شروع به شمارش کردند، اما چه زمانی موفق به کشف حساب پیشرفته، جبر و حتی انجام محاسبات دیفرانسیل و انتگرال شدند؟
به نقل از ال‌اس، ریاضیات اساس همه علوم است و از زمانی که انسان‌ها شروع به شمارش کردند، راه درازی را پیموده‌اند. اما چه زمانی مردم شروع به حل معادلات ریاضی کردند؟ پاسخ این سوال کمی پیچیده است.
از آنجایی که تصور می‌شود ریاضیات محض با شمارش متفاوت است، همچنین به دلیل اینکه بسیاری از انواع پیشرفته ریاضیات مانند حساب دیفرانسیل و انتگرال، تنها در چند صد سال گذشته توسعه یافته‌اند، شرح تاریخچه این علم کمی دشوار است.
بازار
تاریخچه شمارش
انسان‌ها نمی‌توانستند بدون فهمیدن نحوه شمارش اولیه، بر ریاضیات محض و پیچیده تسلط پیدا کنند و شواهد نشان می‌دهد که گونه انسان‌ها ده‌ها هزار سال پیش در حال شمارش بوده است.
استخوان «ایشانگو»(Ishango) از منطقه «کنگو»(Congo) در آفریقا نشان می‌دهد که گونه «انسان خردمند»( Homo sapiens) حداقل 20 هزار سال است که نوعی از شمارش را انجام می‌دهد. این استخوان 10 سانتی‌متری که احتمالاً متعلق به یک بابون یا گربه وحشی است، در دهه 1950 میلادی پیدا شد.
پژوهشگران معتقدند که ده‌ها شیار موازی که روی سطح آن ایجاد شده، نوعی شمارش از یک شیء ناشناخته بوده است. «الکساندر مارشاک»(Alexander Marshack) باستان‌شناس در سال 1970، استدلال کرد که این یک تقویم قمری شش ماهه است.
استخوان ایشانگو
همچنین استخوان دیگری موسوم به «لبومبو»( Lebombo) وجود دارد که در دهه 1970 در جنوب آفریقا کشف شد و متعلق به حدود 43 هزار سال پیش است. این استخوان نیز با شیارهای بریده شده پوشیده شده است و ممکن است یک شمارش برای 29 روز یک ماه قمری یا برای شمارش چرخه قاعدگی انسان بوده باشد.
«ینس هویروپ»( Jens Høyrup) مورخ ریاضیات از دانمارک می‌گوید: ریشه‌های بسیار باستانی شمارش هرگز قابل شناسایی نبوده است، اما ممکن است از مشاهدات آسمان شب توسط انسان‌های اولیه، قبل از ترک آفریقا الهام گرفته شده باشد.
وی افزود: در آن زمان هیچ نور مصنوعی وجود نداشته و فقط آتش‌های درون غارها روشن بودند و وقتی آلودگی نوری نباشد، ماه و ستارگان منظره‌ای شگفت‌انگیز برای تماشا هستند.
نقش سومریان در پیشرفت ریاضیات
گام بزرگ بعدی در ریاضیات با سومریان برداشته شد. آنها مخترع خط میخی که قدیمی‌ترین نوع نوشتار شناخته شده است، بودند.
سومری‌ها یکی از اولین تمدن‌های بین‌النهرین بودند و شهرهای آنها در منطقه‌ای که اکنون جنوب عراق است، حدود 4500 تا 1900 پیش از میلاد رونق داشته است. از جمله پیشرفت‌های کلیدی آنها، اختراع اعدادی بود که می‌توانستند روی لوح‌های گلی با علائم خط میخی بنویسند. آنها از «سامانه اعداد پایه 60»( sexagesimal number system) برای شمارش استفاده می‌کردند. این سامانه همچنان برای شمارش در مسائل مثلثات، ناوبری و زمان‌بندی استفاده می‌شود.
ریاضیات برخلاف شمارش ساده، مطالعه الگوها و روابط با استفاده از استدلال منطقی و مفاهیم انتزاعی است. سومریان باستان مفاهیم حساب مانند جداول ضرب و تقسیم و جبر را توسعه دادند که در آن مقادیر ناشناخته با نمادها نمایش داده می‌شدند. آنها همچنین فرمول‌هایی برای محاسبه مساحت مثلث‌ها، مستطیل‌ها و اشکال نامنظم ابداع کردند که با آنها زمین را اندازه‌گیری و سامانه‌های آبیاری را طراحی می‌کردند.
«دانکن ملویل»(Duncan Melville) ریاضیدان «دانشگاه سنت لارنس»( St. Lawrence) می‌گوید: این پیشرفت‌ها ناشی از دیوان‌سالاری رو به رشد سومریان بوده است.
وی افزود: نگه‌دارندگان سوابق نه تنها باید می‌دانستند چه چیزی به انبارهایشان وارد یا از آنها خارج می‌شود، بلکه باید می‌دانستند چه مقدار یا چه تعداد هستند.
کاتبان سومری بسته به آنچه اندازه‌گیری می‌شد، از نمادهای ریاضی مختلفی استفاده می‌کردند. آنها در کارهایی مانند یافتن مساحت یک مزرعه از روی اندازه‌گیری‌های آن از این سامانه‌های تبدیل استفاده می‌کردند.
«دانکن» می‌گوید: به این ترتیب ما شاهد آغاز هندسه حسابی و محاسباتی بودیم.
ریاضیات مدرن
علاوه بر پیشرفت‌های سومری‌ها و جانشینان بین‌النهرینی آنها، تخصص و نوآوری‌های اولیه در علم ریاضی از مصر باستان، یونان، هند و چین و بعدها از تمدن اسلامی سرچشمه گرفت.
علم ریاضیات در اوایل اروپای مدرن شکوفا شد. در آنجا دو دانشمند، هر دو ادعا کردند که حساب دیفرانسیل و انتگرال را اختراع کرده‌اند. اختراع آنها راهی برای تعیین مساحت هندسی محصور شده توسط هر منحنی و پیشرفت مهمی در ریاضیات بود که زیربنای بسیاری از مهندسی و علوم مدرن است.
یکی از آنها «آیزاک نیوتن»(Isaac Newton) بود که حساب دیفرانسیل و انتگرال را برای اثر خود در سال 1687 با عنوان «اصول ریاضی فلسفه طبیعی»(Principia Mathematica) اختراع کرد. یکی دیگر از آن دانشمندان، «گوتفرید ویلهلم لایبنیتس»(Gottfried Wilhelm Leibniz) از آلمان بود که چند سال قبل، یک سامانه ریاضی از دیفرانسیل و انتگرال منتشر کرده بود. نمادگذاری وی هنوز هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.
این دو مرد و حامیانشان درگیر مشاجره‌ای تلخ بر سر اینکه چه کسی شایسته‌ی تقدیر برای این اختراع است، شدند. این مشاجره‌ها شامل ادعاهایی مبنی بر اینکه «لایبنیتس» مخفیانه به دست‌نوشته منتشر نشده «نیوتن» نگاهی انداخته بود، می‌شد، اما مورخان اکنون فکر می‌کنند که «نیوتن» و «لایبنیتس» حساب دیفرانسیل و انتگرال را مستقل از یکدیگر توسعه داده‌اند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1101831/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صنعت نفت آبادان، بازمانده‌ای در ایستگاه پایانی لیگ یک فوتبال کشور

هوادار فولاد در رشت ناراحت از عدم صعود نفت آبادان!

پشت صحنه دیدنی از سریال «زیرخاکی»

ویدئوی دیده نشده از خوانندگی مهدی یغمائی در خانه دانشجویی بهنام بانی

قدر بدونیم، قبل از اینکه دیر بشه...

هجوم پروانه سفید به بلوط‌های اندیمشک

تلاش چندباره پسر شزنی برای زدن گل قیچی برگردان به پدرش در حاشیه مراسم اهدای جام به بارسلونا

یامال و برادر خردسالش یکی از سوژه‌های مراسم امشب اهدای جام قهرمانی لالیگا به بارسلونا بودند

تعویض مهدی طارمی با کوره‌آ

گل دوم آاس رم به میلان توسط لئاندرو پاردس در دقیقه 58

نیازمند را پرسپولیسی بدانید و تمام!

پایان درویش در پرسپولیس

پیش بینی قیمت دلار 29 اردیبهشت 1404

پیش بینی قیمت طلا و سکه 29 اردیبهشت 1404

دلار 23 هزار تومان ارزان شد؛ چرا کالاها گران ماندند؟

خرم: علت مقاومت مجلس مقابل تغییر ساعت آن است که دولت را به لحاظ سیاسی همسو با خود نمی‌داند

طعنه سنگین زیدآبادی به ادعای امیرحسین ثابتی درباره وزیر زن پزشکیان

بدون تعارف با مخبر؛ از دیدار با رهبر انقلاب بعد از سقوط بالگرد شهید رئیسی تا چالش‌های 50 روزه پس از شهید‌ جمهور

دیدار سه جانبه وزرای خارجه ایران، قطر و عمان

شبکه 12 رژیم صهیونیستی: عوامل ایران به بیمارستان محل بستری بنت نفوذ کرده بودند

دیدار رئیس‌جمهور با خانواده شهدای خدمت

گروسی: شکست دیپلماسی با ایران عواقبی جدی در پی دارد

عراقچی: روزی نیست که به شهید امیرعبداللهیان فکر نکنم

پزشکیان: توافق با آمریکا دست‌یافتنی است، اما به شرط پرهیز از رویکرد زورگویی

ادعای رویترز: سفر ترامپ به منطقه به شکل‌گیری نظم جدیدی در خاورمیانه انجامید

سؤال از وزیر کشور درباره نابسامانی در شورای شهر و شهرداری اهواز

پنالتی از دست رفته نفت آبادان مقابل آریو

بازگشت پیکان به لیگ برتر فوتبال با فرصت‌سوزی صنعت نفت

بازگشت دراماتیک پیکان به لیگ برتر؛ نفتی‌ها فرصت‌سوزی کردند!

نتایج زنده هفته پایانی لیگ آزادگان/ پیکان هم به لیگ برتر صعود کرد

طالب ریکانی، اسطوره محبوب آبادانی‌ها که امشب قاتل آرزوهای آنان بود

امیرحسین حسین زاده بدترین آقای گل تاریخ لیگ نشد!

نفت آبادان از صعود به لیگ برتر بازماند

بازگشت پیکان تهران به لیگ برتر در شب جنجالی آریو اسلامشهر

ناباورانه‌ترین پنالتی سال: شلیک به قلب آبادان!

اسطوره آبادان همه را ناامید کرد!/ تلخ ترین پنالتی برای خوزستان

پیام تبریک مدیرعامل شرکت فولاد اکسین خوزستان به مناسبت تجلیل از فرمانده سپاه ولی‌عصر (عج) خوزستان در همایش تجلی اخلاص

ناکامی صنعت نفت آبادان در صعود به لیگ برتر با پنالتی از دست رفته

لیگ دسته اول فوتبال| فرصت‌سوزی صنعت‌نفت، پیکان را لیگ برتری کرد/ ریکانی آبادانی‌ها را سوزاند +جدول و فیلم

آزادی 9 زندانی جرایم غیر عمد در استان البرز

ریکانی قلب آبادان را از کار انداخت (ویدیو)

شهدای خدمت، مظهر خدمت و ماندگار در خاطره مردم هستند

فوری؛ کار کاپیتان نفت به بیمارستان کشید/ پنالتی جان طالب ریکانی را به خطر انداخت

خاموشی‌های خوزستان ظاهر ماجراست، عمق فاجعه اقتصادی است

خودزنی طالب ریکانی پس از خراب‌کردن پنالتی مقابل آریو اسلامشهر و عدم صعود به لیگ برتر

«طالب ریکانی» پنالتی از دست داد و راهی بیمارستان شد!

تیزر سریال اجتماعی «محکوم» به کارگردانی سیامک مردانه

مصطفی زمانی و سارا بهرامی همبازی شدند

وقتی با بابات رفتی رستوران!

ویدئویی جالب از دوبله «شیرشاه» توسط محمدرضا علیمردانی