اروپا از آب گلآلود آمریکا نخبه میگیرد / 75 درصد دانشمندان در فکر فرار از سرزمین آرزوها
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - به گزارش خبرنگار علم و فناوری ایسکانیوز؛ «اورزولا فُن دِر لایِن»، رئیس کمیسیون اروپا، در مراسمی در دانشگاه سوربن از طرح «اروپا را انتخاب کنید» رونمایی کرد تا این منطقه را به عنوان یک مرکز پیشرو در جهان در زمینه تحقیق، نوآوری و آزادی علمی معرفی کند.
او در سخنرانی خود، مشوقهای مالی برای جذب استعدادهای علمی، از جمله بسته 566 میلیون دلار برای سالهای 2025 تا 2027 را برای تبدیل اروپا به «آهنربای جذب محققان» تشریح کرد.
فون در لاین اظهار داشت: من متقاعد شدهام که علم همچنان سوخت پیشرفت و رشد جوامع ماست. بدون ایدهها و پیشرفتهایی که از تحقیقات علمی حاصل میشود، پیشرفت دیر یا زود راکد میشود. متأسفانه، نقش علم در دنیای امروز زیر سوال رفته است. سرمایهگذاری در تحقیقات بنیادی و همچنین پژوهش های آزاد و باز زیر سوال رفته است.
او در انتقاد ضمنی از سیاستهای دونالد ترامپ، گفت که حمله به علم آزاد و باز یک «اشتباه محاسباتی بزرگ» است.
او افزود: من معتقدم که علم کلید آینده ما در اروپا است. بدون آن، ما به سادگی نمیتوانیم به چالشهای جهانی امروز - از سلامت گرفته تا فناوریهای جدید، از آب و هوا گرفته تا اقیانوسها - رسیدگی کنیم.
رئیس کمیسیون اروپا هیچ مقصر خاصی را برای تضعیف تحقیقات آزاد و باز معرفی نکرد، اما اظهارات او در پی کاهش بودجه علمی در ایالات متحده توسط دولت ترامپ، از جمله بودجه ناسا و بنیاد ملی علوم، و به طور خاص هدف قرار دادن تلاشهای تنوع و برابری، مطرح میشود.
رئیس کمیسیون اروپا در سخنرانی خود گفت: بیش از هر زمان دیگری، باید از علم حمایت کنیم. علمی که جهانی است و توسط همه بشریت به اشتراک گذاشته شده و وحدتبخش است. همه ما میتوانیم توافق کنیم که علم گذرنامه، جنسیت، قومیت یا حزب سیاسی ندارد!
او افزود: ما معتقدیم که تنوع، دارایی بشریت و مایه حیات علم است. این یکی از ارزشمندترین کالاهای جهانی است و باید از آن محافظت شود.
فون در لاین نامی از ترامپ نبرد، ولی اشارات فراوان او به اهمیت تحقیقات «آزاد و باز» شکی در مورد هدف نهایی او باقی نگذاشت: تبدیل هرج و مرج آمریکا به فرصتی برای اروپا.
از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید، او کاهشهای گستردهای در بودجه فدرال اعمال کرده است که آژانسهای علمی، مؤسسات تحقیقاتی و مراکز پزشکی را از میلیاردها دلار کمک مالی محروم کرده و توانایی آنها را برای ادامه مطالعات حیاتی که نیاز به بودجه قابل اعتماد و پایدار دارند، به خطر انداخته است. برنامههای متمرکز بر تغییرات اقلیمی، سرطان، بیماری آلزایمر و پیشگیری از ایدز از قبل تحت تأثیر قرار گرفتهاند.
ترامپ در درخواستی جدید از کنگره خواست تا هزینههای موسسه ملی بهداشت (NIH) را 37 درصد و هزینههای بنیاد ملی علوم (NSF) را بیش از 50 درصد کاهش دهد، اقدامی که دولت اعلام کرد با هدف «تمرکز مجدد سرمایهگذاریها» در حوزههای اولویتدار، مانند هوش مصنوعی، انرژی کوانتومی و هستهای، و «پایان دادن به هزینههای علوم زیستی» انجام میشود.
این سیاستها با مقاومت مواجه شده و دههها اجماع 2 حزبی را برهم زده است و باعث هشدارهایی شده است؛ مبنی بر اینکه کاهشهای فدرال آنقدر عمیق هستند که میتوانند ظرفیت آمریکا را برای رقابت با سایر اقتصادهای پیشرو به خطر بیندازند.
یک مطالعه اخیر توسط دانشگاه آمریکایی تخمین زده است که کاهش 25 درصدی هزینههای تحقیق و توسعه عمومی، تولید ناخالص داخلی کشور را «به میزانی قابل مقایسه» با کاهش تجربه شده در دوران رکود بزرگ کاهش میدهد.
به موازات آن، ترامپ کمپینی را علیه دانشگاههای نخبه برای از بین بردن برنامههای تنوع آنها آغاز کرده و تهدید به کاهش بودجه فدرال و تغییر رژیمهای مالیاتی آنها کرده است.
سخنرانی رئیس جمهور فرانسه در محکومیت سیاستهای ترامپ امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه، که بلافاصله پس از رئیس کمیسیون صحبت کرد، در محکومیت ترامپ بسیار صریحتر از فون در لاین بود.
او گفت: چند سال پیش، هیچ کس نمیتوانست تصور کند که یکی از بزرگترین دموکراسیهای جهان، برنامههای تحقیقاتی را به بهانه اینکه کلمه تنوع در آن برنامه وجود دارد، لغو کند.
او افزود: هیچ کس نمیتوانست فکر کند که این دموکراسی بسیار بزرگ در جهان، که مدل اقتصادی آن به شدت بر علم و نوآوری آزاد بنا شده است، چنین اشتباهی مرتکب شود. اما ما اینجاییم!
رهبر فرانسه هرگونه «دستور» که به دولتها قدرت دهد تا دانشمندان را در مورد آنچه میتوانند یا نمیتوانند تحقیق کنند، تحمیل کنند، رد کرد. مکرون 2 حوزه خاص - سلامت زنان و اقدامات اقلیمی - را که دولت ترامپ هدف قرار داده است، نام برد.
او گفت: جان انسانها نیز در معرض خطر است. این پیشرفت بشریت ماست که زیر سوال میرود. این یک ضرورت اخلاقی و انسانی است.
دانشمندان به فکر ترک آمریکا طبق گزارش مجله «نیچر»، برخی از دانشمندان در ایالات متحده، به دلیل اختلال گسترده در برنامههای تحقیقاتی خود در نتیجه دولت ترامپ، در حال حاضر به فکر ترک کشور هستند.
نیچر میگوید از زمان روی کار آمدن رئیس جمهور در ژانویه، دولت او هزاران شغل را در آژانسهای کلیدی بهداشت عمومی و علمی کاهش داده، بودجه تحقیقاتی در برخی زمینهها را مسدود کرده و کمکهای مالی را که با دستور کار سیاسی آن همسو نیستند، لغو کرده است.
به عنوان مثال، در ماه فوریه، بنیاد ملی علوم در پاسخ به دستور اجرایی کاهش هزینهها از سوی رئیس جمهور، مجبور به کاهش کارکنان شد - که بسیاری از آنها بعداً به کار خود بازگشتند.
همین فرمان اجرایی به ایلان ماسک -شریک دزد و رفیق قافله ترامپ - اجازه داد تا با اره برقی به دولت فدرال حمله کند و به کاهش گسترده نیروی کار در سازمانهای متعدد منجر شود.
در وبسایت رسمی اتحادیه اروپا آمده است: اتحادیه اروپا به عنوان یک مرکز پیشرو در جهان برای تحقیق و نوآوری با آزادی علم، محیطی ایدهآل برای پیشرفت شغلی شما ارائه میدهد.
اتحادیه اروپا با داشتن انبوهی از فرصتهای مالی پایدار و قابل پیشبینی و امکانات پیشرفته، محققان را قادر میسازد تا روی پروژههایی کار کنند که واقعاً میتوانند در آنها تغییر ایجاد کنند. شما به یک جامعه پویا و بینالمللی از استعدادهای برتر خواهید پیوست که همگی به یافتن راهحلهایی برای بزرگترین چالشهای جهان متعهد هستند.
اروپا کیفیت زندگی عالی، از جمله مراقبتهای بهداشتی و آموزش مقرون به صرفه، شرایط کاری عالی و امنیت اجتماعی قوی را برای شما و خانوادهتان ارائه میدهد. همچنین از آزادیها و حمایتهای مبتنی بر ارزشهای ما بهرهمند خواهید شد.
باز بودن علم فون در لاین گفت که اروپا هر آنچه را که برای پیشرفت علم لازم است، دارد. سرمایهگذاری پایدار و مداوم، زیرساختها، تعهد به علم باز و مشارکتی، به علاوه دسترسی به آموزش و مراقبتهای بهداشتی با کیفیت وجود دارد.
او افزود: اولویت اول این است که اطمینان حاصل شود که علم در اروپا باز و آزاد باقی میماند. این کارت ویزیت ماست. ما باید هر کاری که میتوانیم برای حفظ آن انجام دهیم؛ اکنون بیش از هر زمان دیگری.
او اذعان کرد که حوزههایی وجود دارد که اتحادیه اروپا باید در آنها بهتر عمل کند، به عنوان مثال، محققان اغلب در مقایسه با برخی دیگر از نقاط جهان با انبوهی از بروکراسی پیچیده روبهرو هستند، اما کمیسیون آماده است تا مستقیماً با این موضوع مقابله کند.
او همچنین گفت: ما میخواهیم اروپا همچنان در خط مقدم تحقیقات بنیادی باشد. ما میخواهیم اروپا در فناوریهای اولویتدار از هوش مصنوعی گرفته تا کوانتوم، از فضا، نیمهرساناها و میکروالکترونیک گرفته تا سلامت دیجیتال، ژنومیک و بیوتکنولوژی پیشرو باشد. ما میخواهیم دانشمندان، محققان، دانشگاهیان و کارگران بسیار ماهر اروپا را انتخاب کنند.
رئیس کمیسیون اروپا با اشاره به اینکه آزادی تحقیقات علمی میتواند در قانون جدید منطقه تحقیقاتی اروپا گنجانده شود، گفت اولویت اصلی تضمین باز و آزاد ماندن علم در اروپا است.
تامین مالی عنصر دوم «انتخاب اروپا» تأمین مالی است و علاوه بر بسته 500 میلیون یورویی برای سالهای 2025 تا 2027، کمیسیون قصد دارد یک «کمک هزینه فوقالعاده» هفت ساله تحت نظر شورای تحقیقات اروپا (ERC) ایجاد کند تا به ارائه پشتیبانی بلندمدتتر از درخشانترین دانشمندان از سراسر جهان کمک کند.
فون در لاین اظهار داشت: ما اکنون میخواهیم از مؤسسات دولتی و خصوصی حمایت کنیم تا ارتباط بهتری با کارگران و محققان بسیار ماهر برقرار کنند و ورود محققان برتر را تسریع و سادهتر کنند. زیرا جذب بهترینها از سراسر جهان به معنای معرفی بهترینهای اروپا است.
به گفته فون در لاین، کمیسیون اروپا میخواهد کشورهای عضو تا سال 2030 به هدف سه درصد از تولید ناخالص داخلی برای سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه دست یابند و اعلام کرد که در حال آمادهسازی پیشنهادهای بلندپروازانهای برای تأمین بودجه بودجه بلندمدت بعدی است. او همچنین در سخنرانی خود به قانون نوآوری اروپا و استراتژی استارتاپ و توسعه اشاره کرد تا به کاهش موانع نظارتی و سایر موانع کمک کند و دسترسی استارتاپهای اروپایی به سرمایههای خطرپذیر را آسانتر کند.
تناقضات آمریکا در جذب نخبگان به گزارش آسوشیتدپرس، «آنا کلی»، سخنگوی کاخ سفید، در پاسخ به اعلامیه اتحادیه اروپا گفت: آمریکا به جذب و پرورش بهترین استعدادها در علم، تحقیق و فراتر از آن ادامه خواهد داد.
با این حال، نظرسنجی از بیش از هزار و 200 دانشمند آمریکایی توسط مجله علمی «نیچر» در پایان ماه مارس نشان داد که سه چهارم آنها به دلیل ترامپ در حال بررسی ترک کشور هستند و اروپا و کانادا گزینههای اصلی برای جابهجایی هستند.
فرانسه به دانشمندان آمریکایی پناه می دهد سخرانی رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا پس از اقدام قبلی دانشگاه اکس-مارسی در جنوب فرانسه انجام شد که برنامه «مکان امن برای علم» خود را در ماه مارس اعلام کرد. این برنامه «محیطی امن و محرک» را برای محققانی که مایل به دنبال کردن کار خود بدون آزار و اذیت هستند، فراهم میکرد و به صراحت خطاب به دانشمندان آمریکایی بود که ممکن است احساس کنند دولت فعلی آنها را دوست ندارد.
دانشگاه اکس- مارسی در جنوب فرانسه با دیدن بیمهریهای دولت ترامپ به دانشمندان، با این وعده و وعیدها محققان آمریکایی را که مایل به ادامه کار خود بدون آزار و اذیت هستند، به سمت خود کشانده است.
این موسسه خود را به عنوان یک بازیگر اصلی در تحقیقات اروپایی معرفی میکند که به زیرساختهای پیشرفته، همکاریهای بینالمللی عمده و پشتیبانی قوی از دانشمندانی که روی موضوعات تحقیقاتی پیشگامانه و آیندهنگر کار میکنند، دسترسی دارد.
این برنامه محققان را، چه وظایف آموزشی داشته باشند و چه نداشته باشند، هدف قرار میدهد و یک قرارداد استخدامی به همراه بودجه تحقیقاتی تا سه سال ارائه میدهد. قرارداد استخدامی به مشخصات داوطلب بستگی دارد، اما دانشگاه بودجه تحقیقاتی تا سقف 326 هزار دلار و کمک هزینه جابهجایی نامشخص را وعده داده است.
اریک برتون، رئیس دانشگاه اکس-مارسی، گفت: ما انتظار داریم بتوانیم تا 16/3 میلیون دلار برای یک برنامه سه ساله جمعآوری کنیم و با موسسات محلی برای استقبال از حدود 15 محقق همکاری کنیم.
او افزود: میزان بودجه نشان میدهد که این موسسه در واقع میتواند 50 متخصص آمریکایی را جذب کند.
همانطور که نیچر اشاره میکند، حقوق در اروپا عموماً کمتر از محققان آمریکایی با سطح تجربه مشابه است، اما برای برخی از دانشمندان نقل مکان به نزدیکی سواحل مدیترانه قابل قبولتر از اخراج شدن به دست ترامپ است.
آزادی دانشگاهی به چه معناست؟ آزادی دانشگاهی مفهومی اخلاقی و حقوقی است که این عقیده را ابراز میکند که آزادی از پرسش برای اعضای هیات علمی برای مأموریت آکادمیک و همچنین اصول آکادمیک ضروری است و محققان باید در تدریس یا ابراز عقاید یا حقایق (از جمله آنهایی که برای گروههای سیاسی بیرونی یا مقامات ناخوشایند هستند) آزاد باشند بدون این که هدف سرکوب از دست دادن شغل یا حبس، قرار بگیرند.
در حالی که هسته اصلی آزادی دانشگاهی دانشمندانی را که در یک ظرفیت دانشگاهی فعالیت میکنند -به عنوان معلمان یا محققانی که دیدگاههای علمی را ابراز میکنند- پوشش میدهد، یک تفسیر گستردهتر این مفهوم، این اقدامات حفاظتی شغلی را به سخنان دانشمندان درمورد موضوعات خارج از تخصص حرفهای خود گسترش میدهد. این آزادی نوعی از آزادی بیان است.
آزادی آکادمیک یک موضوع بحثبرانگیز است و بنابراین محدودیتهایی در عمل دارد. به عنوان مثال، در ایالات متحده، مطابق «بیانیه 1940 در مورد آزادی علمی و تصدی» از انجمن استادان دانشگاه آمریکا که به طور گسترده به رسمیت شناخته شده، اساتید باید مراقب باشند که از موضوعات مناقشهبرانگیز که ارتباطی با موضوع مورد بحث ندارند، خودداری کنند. وقتی در ملاء عام سخن میگویند یا مینویسند، میتوانند بدون ترس از سانسور یا انضباط سازمانی، نظرات خود را ابراز کنند، اما باید خویشتنداری نشان دهند و به وضوح نشان دهند که از طرف مؤسسه خود صحبت نمیکنند.
کرسی استادی آکادمیک با تضمین اینکه اساتید فقط به دلایلی از قبیل بیکفایتی حرفهای و رفتارهایی که موجب محکومیت خود جامعه دانشگاهی میشود، از آزادی دانشگاهی حمایت میکند.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1099678/