پیام خوزستان

آخرين مطالب

«تاسیان» بازسازی یک دهه، بازخوانی یک دلباختگی فرهنگی

«تاسیان» بازسازی یک دهه، بازخوانی یک دلباختگی
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - برنا / «تاسیان» سریالی است میان خاطره و خیال؛ روایتی عاشقانه‌ از دل تاریخ معاصر که با بازی‌های خوب، فضاسازی دقیق و نگاهی زنانه، سوگ و سیاست را در هم تنیده است.
سریال «تاسیان» به کارگردانی تینا پاکروان، نه صرفاً یک درام تاریخی یا ملودرام عاشقانه، بلکه ترکیبی حساب‌شده از هر دو است؛ ترکیبی که مخاطب امروز را، با نگاهی نو، به روز‌هایی بازمی‌گرداند که هنوز از دل تاریخ بیرون نیامده‌اند. تاسیان در ادامه تجربه موفق «خاتون» نشان می‌دهد که پاکروان نه فقط دغدغه روایت، که وسواس در جزییات زیبایی‌شناسانه و شناخت تاریخی دارد. سه قسمت آغازین تاسیان ثابت می‌کند که این سریال با فرمی قابل دفاع و محتوایی دغدغه‌مند، آمده تا در میان محصولات شتاب‌زده شبکه نمایش خانگی، قد علم کند.
نگاه پاکروان در «تاسیان» به وضوح از مرحله آزمون و خطا عبور کرده است. همان کارگردانی که زمانی «لس آنجلس تهران» را ساخت، حالا با دقتی پژوهش‌محور و ظرافتی قصه‌گو، یک تهران دهه پنجاهی را بازسازی کرده است؛ تهرانی که کوچه‌پس‌کوچه‌هایش، پاتوق‌های فرهنگی‌اش، لهجه و اصطلاحات مردمش و حتی تلفن‌خانه میدان فردوسی‌اش، در خدمت روایت قرار گرفته‌اند. قسمت‌های ابتدایی به خوبی پایه‌های اصلی سریال را بنا می‌گذارند؛ ماجرای یک عشق به‌ظاهر یک‌طرفه میان امیر و شیرین که روی بستری از تحولات اجتماعی و سیاسی سال‌های پیش از انقلاب تصویر شده است.
اما «تاسیان» تنها به رابطه پسر فقیر و دختر پولدار اکتفا نمی‌کند. پاکروان در اینجا هم مانند «خاتون»، از تاریخ صرف به سمت تاریخ داستان‌پردازی‌شده حرکت می‌کند. آنچه سریال را از دام «تاریخ‌نمایی» صرف نجات می‌دهد، همین تعادلی است که میان حوادث تاریخی و قصه‌های انسانی برقرار شده است. قصه‌ای که اگرچه با روایتی آشنا آغاز می‌شود، اما رفته‌رفته به سطوحی از درام می‌رسد که می‌توان آن را همدلانه، موثر و حتی آزاردهنده دانست؛ مانند اپیزود هشتم، مرگ ناگهانی منوچهر با بازی رضا بهبودی که تلخی‌اش همسو با مفهوم واژه «تاسیان» یعنی سوگ و اندوهی عمیق از دوری، غیاب و خاموشی است.
بازی‌ها بی‌شک از نقاط قوت تاسیان‌اند. بابک حمیدیان در نقشی کاملاً متفاوت، شخصیتی ساخته که هم‌زمان پدر، مدیر و درگیر منافع و عقاید است. هوتن شکیبا در نقش جوانی عاشق و بی‌قرار، تکراری ولی همچنان قابل‌باور است. مهسا حجازی در قامت شیرین، یکی از کشف‌های مهم تاسیان است؛ دختری از طبقه بالا با شکلی نو از آزادی‌خواهی که مخاطب را به یاد زنان جسور «خاتون» می‌اندازد. نازنین بیاتی، پانته‌آ پناهی‌ها و صابر ابر نیز هر یک نقش‌های خود را با درک درست از زمانه و شخصیت اجرا کرده‌اند.
جدا از روایت و بازیگری، باید به طراحی صحنه و لباس اشاره کرد؛ جایی که پاکروان در خلق یک تهران دهه پنجاهی موفق عمل کرده است. از کلاه‌ها و مانتو‌های رنگی گرفته تا چیدمان کارخانه‌ها و کتاب‌فروشی‌ها، همه در خدمت حس نوستالژیک و هم‌زمان واقع‌گرایانه‌اند. به همان اندازه که داستان درباره عشق و مبارزه است، تصویر‌ها نیز درباره رنگ و فضا و حس هستند. «تاسیان» از معدود سریال‌هایی ا‌ست که زیبایی را نه به عنوان زرق و برق، بلکه به مثابه عنصر روایی جدی می‌گیرد.
بازار
با وجود امتیاز‌های پررنگ «تاسیان» در بازیگری و طراحی صحنه، از نظر بصری با نوعی کم‌تحرکی مواجهیم که شاید نه به دلیل ضعف، بلکه در پی یک انتخاب آگاهانه رخ داده است. کارگردانی تینا پاکروان در برخی صحنه‌ها به جای بهره‌گیری از حرکت‌های پویا و قاب‌بندی‌های پیچیده، ترجیح داده به ثبت لحظاتی ایستا بسنده کند که به‌نوعی سادگی و تمرکز بر دیالوگ‌ها و کنش‌های درونی شخصیت‌ها را در اولویت قرار می‌دهد. این شیوه، اما همیشه موفق نیست؛ گاه موجب گسست در ریتم روایت شده و مخاطب را از فضای احساسی سکانس‌ها دور می‌کند. مثلاً در برخی مکالمه‌های دونفره، فاصله‌ی زمانی و تصویری بین بازیگران، به‌گونه‌ای است که حس هم‌زمانی یا تنش میانشان به درستی منتقل نمی‌شود. اگر این زبان بصری برآمده از آگاهی و خواست فیلمساز باشد، می‌توان آن را تلاشی برای فروتنی در برابر داستان و پرهیز از جلوه‌فروشی تکنیکی تلقی کرد؛ هرچند در مواردی، این سادگی به قیمت افت پویایی و کشش تصویری تمام شده است.
یکی دیگر از وجوه مهم «تاسیان»، بهره‌گیری از چهره‌های فرهنگی و سیاسی معاصر ایران، از نقش کوتاه احمدرضا احمدی تا چهره‌پردازی جوانی مسعود کیمیایی و حضور شخصیت‌هایی، چون بهرام بیضایی و عباس کیارستمی است. این سریال تلاش کرده ادای دینی به بزرگان فرهنگ معاصر باشد. چنین رویکردی، مخاطب علاقه‌مند به تاریخ سینما و ادبیات را نیز با خود همراه می‌کند و نشانه‌ای از شناخت پاکروان از بستر فرهنگی ایران در آن دوران است.
در نهایت، «تاسیان» به معنای دقیق واژه‌اش نزدیک می‌شود؛ اندوهی شیرین از دل روابط عاشقانه، سیاست، مبارزه و فقدان. قصه امیر و شیرین، فقط روایت یک عشق ناکام نیست، بلکه تماشاگر را به سفری می‌برد در دل یک تاریخ معاصر پرچالش؛ تاریخی که شاید بسیاری از مخاطبان جوان آن را تنها از خلال کتاب‌ها یا خاطرات دیگران شنیده‌اند. «تاسیان» اگر همین مسیر را ادامه دهد، می‌تواند یکی از دستاورد‌های مهم شبکه نمایش خانگی در سال‌های اخیر باشد؛ نمونه‌ای از اینکه چگونه می‌توان هم قصه گفت، هم تاریخ را نشان داد و هم مخاطب را درگیر کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1097806/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حواشی بازی استقلال 0-0 چادرملو

حواشی بازی نفت آبادان و پیکان

انتقال رایگان بیفوما به پرسپولیس در دسترس!

بمب نقل و انتقالات پرسپولیس ترکید؛ بیفوما باز هم شاگرد کارتال شد!

پنالتی دادن به روش پت و مت!

کارشناسی داوری بازی استقلال و چادرملو

حواشی بازی فولاد و استقلال خوزستان

صحبت های تارتار درباره عملکرد کارتال و نقل و انتقالات پرسپولیس

صحبت های غلامحسین پیروانی درباره صعود فجر به لیگ برتر

پرسپولیس بیفوما با تماس کارتال نهایی شد

پیمان جبلی: رادیو همیشه پیشرو بوده است؛ تجلیل از خبرنگار غزه

روز قهرمانی تراکتور از بهترین روزهای زندگیم بود؛ کمالوند: صنعت نفت به لیگ برتر صعود می‌کند

حواشی بازی گل گهر و شمس آذر

اشک‌های پیمان یوسفی بعد از کادو جالب برنامه 1001

ویدیو باشگاه استقلال برای پیوستن سیدورف

وضعیت استقلال با جباری از دیدگاه تارتار سرمربی گل گهر

کارشناسی داوری بازی فولاد و استقلال خوزستان

خلاصه بازی آتالانتا 2 - رم 1

کادوی جالب جناب خان برای پیمان یوسفی و شوخی با کلمات قصار او در گزارش‌ها

ویدیویی جالب از پیمان یوسفی بعد از دیدار با ولز در جام جهانی

آخرین اخبار از نقل و انتقالات استقلال و پرسپولیس

اظهارات خصمانه وزیرخارجه آمریکا علیه ایران

خواستار سوریه‌ای متحد و یکپارچه هستیم

فراز کمالوند: پیکان را با قدرت شکست دادیم

شهرداری آستارا 0 – 3 آریو اسلامشهر: جدال حساس در هفته پایانی با صنعت نفت

نیروی زمینی 2 – 0 نفت مسجدسلیمان: خداحافظی بختیاری ها با لیگ یک

رهایی نفس‌گیر کودک 5 ساله فهرجی از دست آدم‌ربایان

چه تیمی همراه فجرسپاسی به لیگ برتر صعود می کند؟ یک سهمیه و چهار مدعی/ معمای صعود در اسلامشهر حل می شود نه تهران!

دیدار نماینده اهواز، مدیران صباانرژی و گروه ملی فولاد با مدیرعامل فولاد اکسین

دیدار معاون سرمایه انسانی شرکت معدنی و صنعتی گهرزمین با معاون منابع انسانی و امور اجتماعی شرکت فولاد خوزستان

حواشی جنجالی و باورنکردنی بازی خیبر و پرسپولیس

کارشناسی داوری بازی تراکتور و نساجی

سعید اخباری سرمربی چادرملو: هفت هشت بازیکن استقلال آرزوی هر سرمربی هستند

گل قیچی برگردون تماشایی و محشر سانتیاگو مونتیل در لیگ برتر آرژانتین

شوخی جناب‌ خان با تیپ و استایل پیمان یوسفی؛ سلطان کت ایران هستی!

مهدی تارتار سرمربی گل گهر: اگر نکونام می ماند وضعیت استقلال از این بهتر بود

شعرخوانی جالب جناب‌خان برای پیمان یوسفی

نعیم قاسم: امام خامنه‌‌ای مایه افتخار و مباهات ماست

در دیدار عراقچی با وزیر امور خارجه امارات عربی متحده چه گذشت؟

برگزاری نشست مدیران کل وزارت خارجه‌های ایران و ترکیه

اختصاصی/ آبادان غرق در شادی

از آقا یحیی خیلی یاد گرفته‌ام؛ عسگری: از سپاهان و چند تیم دیگر پیشنهاد دارم

لیگ یک: هلهله در آبادان، نفت یک قدم تا صعود

سقوط تلخ شهر اولین‌ها به لیگ دو!

فراز، برنده جنگ استقلالی‌ها در آبادان/ گلزنی بازیکن اسبق استقلال برای کمک به صعود تیم پرطرفدار

نعیم قاسم: سوریه باید متحد باشد؛ تصرف فلسطین برای نتانیاهو غیرممکن است

فجر قهرمان شد؛ تکلیف صعود را هفته پایانی مشخص می‌کند/ شهرراز و نفت مسجدسلیمان سقوط کردند+ نتایج و جدول لیگ آزادگان

صنعت نفت با شکست پیکان نزدیک ترین تیم به لیگ برتر شد

نتایج 9 دیدار هفته 33 لیگ آزادگان

صنعت نفت 2 – 0 پیکان: هلهله در آبادان