پیام خوزستان

آخرين مطالب

انتقاد شدید از «صیاد»»/ درباره بنی‌صدر فیلم ساخته اید یا شهید صیاد شیرازی؟! فرهنگی

انتقاد شدید از «صیاد»»/ درباره بنی‌صدر فیلم ساخته اید یا شهید صیاد شیرازی؟!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - فرهیختگان / شهر پر از بیلبوردهای تبلیغاتی است که در آن مردم را به تماشای یک فیلم فرامی‌خواند، اما در بیشتر این تابلوها، جای قهرمان داستان، یعنی «شهید علی صیاد شیرازی» خالی است و حضور «ابوالحسن بنی‌صدر» به‌عنوان مهم‌ترین قطب منفی اثر در آن‌ها پرتکرارتر است.
فیلم سینمایی «صیاد» هم در واقعیت به جای شناساندن چهره ویژه‌ای همچون «شهید علی صیاد شیرازی» به مخاطبان جوان‌تر سینما و تبدیل آن به «اسم خاص» در ذهنیت این دسته از تماشاگران به‌طور ناخواسته به بیان خصوصیات و ویژگی‌های بنی‌صدر می‌پردازد و به اثری پرتره، اما در مورد بدمن ماجرا تبدیل می‌شود.
«صیاد» پس از «پایی برای پرواز» و «کلبه» سومین فیلم بلند داستانی «جواد افشار» محسوب می‌شود که اگر نسبت به دو ساخته قبلی بدتر نباشد به‌هیچ‌وجه بهتر نیست. در واقع افشار در دومین پروژه بلندپروازانه‌اش پس از سریال پرهزینه «کیمیا» به سراغ روایت بخش‌هایی از زندگی فرمانده نیروی زمینی ارتش رفته ولی از نتیجه کار چنین برمی‌آید که فیلم هنوز تبدیل به یک «اثر» نشده و در حد کلیپ‌ها و آیتم‌های نمایشی تلویزیونی باقی مانده است.
قرار فیلم‌ساز با ما احیاناً این است که در هنگام تماشای صیاد به شناخت دقیق‌تری از این قهرمان دست یابیم و احساس مثبت‌مان نسبت به او را برانگیخته کنیم که در این‌صورت می‌توان به تیم تولید این فیلم به‌خاطر نیت خیرشان آفرین گفت، اما وقتی که وارد جهان بی‌منطق و پادرهوای اثر می‌شویم تمام آن تحسین‌های اولیه را از فیلم‌سازش پس می‌گیریم!
صیاد که در ادامه پروژه ساخت فیلم و سریال در مورد فرماندهان دفاع مقدس قرار دارد نه‌تنها مانند بیشتر آن‌ها به فرم نمی‌رسد بلکه اساساً «شناخت سوژه» برایش تبدیل به «مسئله اساسی» نمی‌شود و فیلم مدام دور آدم‌ها و موضوعات متعدد می‌چرخد و بدون آن که آورده‌ای برای مخاطبش داشته باشد به تیتراژ پایانی می‌رسد. ما قرار است از پس تماشای کشمکش میان صیاد شیرازی با بنی‌صدر و همراهانش به شناخت دقیق‌تری از قهرمان داستان برسیم، 
ولی فیلم‌ساز با نابلدی تمام، زاویه‌دید دوربینش را به‌طرف بنی‌صدر سوق می‌دهد و در مقایسه با صیاد شیرازی پرداخت بیشتر و حتی به شکل ناخواسته نگاه همدلانه‌تری نسبت به او دارد! به همین خاطر هم است که فیلم مصالح لازم برای بیان تفسیرهای زمان‌پریشانه را فراهم می‌کند و اکت‌ها و تصمیمات سیاسی رئیس‌جمهور مخلوع را در ترازوی امروز می‌گذارد. 
این البته تنها ایراد مهم و اساسی صیاد نیست و ما به‌عنوان مخاطب سینما نسبت به چرایی حضور او در عملیات‌های مختلف و دفاعش از نیروهای نظامی و همچنین ایده‌اش مبنی بر همگرایی سپاه و ارتش در میدان نبرد هیچ درکی پیدا نمی‌کنیم. اینجا دقیقاً نقطه‌ای بود که فیلمنامه‌نویس باید پیش از هر چیز فکرش را می‌کرد و از انگیزه‌های درونی و بیرونی برای حضور همه‌جانبه در جنگ پرده برمی‌داشت تا تماشاگر نسبت به چندوچون اقدامات او به‌درستی آگاه می‌شد و صیاد را به همراه تمام ویژگی‌های مثبت و نقاط ضعفش در راه پرداخت و قوام شخصیت درک می‌کرد، اما فیلمنامه و اجرا در یک اتحاد نامبارک دست به ساخت اثری زده‌اند که همان اطلاعات و محفوظات پیشینی ما در مورد شهید صیاد شیرازی را به شکلی ابتر و فشرده تکرار می‌کند؛ با این تفاوت که مطالعه آنچه بر این شهید در طول دوران حیاتش گذشته ما را از تماشای این فیلم کاملاً بی‌نیاز می‌کند.
تعدد موضوعات که رفت‌وآمد آدمک‌ها به درون قاب را منطقی جلوه می‌دهد مورد دیگری است که اجازه ساخته‌شدن شخصیت سینمایی کاراکتر محوری ماجرا را نمی‌دهد. در واقع بیننده نمی‌تواند با وجوه سینمایی شخصیت صیاد ارتباط بگیرد و برای قرارگرفتن در مسیر قصه، حفره‌های عمیق و پر ناشدنی روایت را باتوجه‌به پیش‌فرض‌های خود جلو ببرد.
این البته تنها جنبه منفی این شیوه از روایت نیست و باید اشاره کرد که فیلم‌ساز عجله زیادی دارد تا توجه مخاطب را از اصل به سمت حاشیه بکشاند و او را با پرش ذهنی مواجه کند؛ حاشیه هم چیزی جز پرداختن به بگومگوی فرماندهان سپاه و ارتش در چادر فرماندهی و شوخی سطحی با اسامی عملیات‌های مختلف و اشاره به مسئله ایرانیت و ساختن یک دیگری در برابر زبان عربی نیست. 
فیلم در ادامه هم راه را بر ارائه تفسیرهای زمان‌پریشانه و آناکرونیستی باز می‌گذارد و برای نزدیک‌کردن احوال شهید صیاد شیرازی به حال اکنون سازندگانش از هیچ تلاشی دریغ نمی‌کند و قرائتش از دفاع مقدس را موضوع تفسیرهای مد روز قرار می‌دهد. 
حضور «مارال بنی‌آدم» به‌عنوان همسر شهید نیز حتی باوجود پیوند زناشویی‌اش در واقعیت بیرونی با «علی سرابی» هم مصداق ندارد و ما نمی‌فهمیم که بیان احوالات درونی شهید صیاد شیرازی از زبان همسرش از کدام منطق سینمایی پیروی می‌کند. علی‌القاعده فیلم باید می‌توانست منطق استفاده از صدای مارال بنی‌آدم به‌عنوان راوی را توجیه‌پذیر جلوه دهد و اثر را با نماهایی از همسر شهید در مقام روایت‌کننده ماجرا به تصویر دربیاورد، اما حتی این اتفاق در تدوین هم نمود پیدا نکرد تا اثر به کلیپی مطول از صدای توپ و تانک که توانایی حفظ راکورد صحنه را هم ندارد بدل شود. در واقع، فیلم‌ساز همسو با بیلبوردهای تبلیغاتی فیلمش در سطح شهر از شهید صیاد شیرازی به‌عنوان «مک‌گافین» آدم‌های مسئله‌داری همچون «بنی‌صدر» و همپالگی‌هایش بهره برده که این اتفاق در نوع خودش جالب‌توجه است. 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1094161/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درس شیرین ریاضی با «معلم خصوصی»

امیدواری بغداد و دوحه درباره نتایج مثبت مذاکرات ایران و آمریکا

3 هدف عراقچی از سفر به پاکستان

توئیت کایا کالاس درخصوص گفتگوی تلفنی با عراقچی

وزیر خارجه پاکستان برای مذاکرات ایران و آمریکا آرزوی موفقیت کرد

رئیس مجلس خبرگان: مالیات ارزش افزوده از مواد غذایی حذف شود

بازدید حسابرس کل هیئت حسابرسی وزارت ورزش و جوانان از ورزشگاه آزادی

دستور تجهیز فوری مدرسه روستای صلیحاویه صادر شد

گرامیداشت شهیدان انسانیت و ترویج فرهنگ مقاومت

انجام 20 پرواز حج تمتع از طریق شرکت هواپیمایی عربستان

کمین و حملات نیروهای مقاومت به نظامیان صهیونیست/ هلاکت و زخمی شدن چند اشغالگر در غزه/ مخالفت گسترده در سرزمین‌های اشغالی برای گسترش عملیات نظامی/ نافرمانی نیروهای اسرائیلی از حضور در غزه برای گسترش جنگ

محکومیت میلیاردی فولاد خوزستان در کمیته وضعیت

آواز خواندن مهدی دارابی در شرایط سخت پرواز +فیلم

پیش‌بینی قیمت کاردانو برای 15 اردیبهشت : تحلیل فنی و احتمال عبور از سطح مقاومت 0.80 دلار

بررسی مشکلات و ظرفیت‌های شهرستان

اکران آنلاین «سه جلد» از 16 اردیبهشت

خاطره خنده‌دار صحرا اسداللهی از قند دزدیدن در دوران کودکی

چهره ها/ شباهت فوق العاده «نفس بازغی» به مادرش در این عکس قدیمی

صحرا اسداللهی: جرقه علاقه بازیگری در من از 7 سالگی زده شد

بیوگرافی «مل گیبسون»/ یکی از جذاب‌ترین های هالیوود

سکانس بهترین فیلم‌های ایرانی به مناسبت «روز بازیگر»

سن زیستی بالاتر از سن واقعی با افزایش خطر ابتلا به زوال عقل همراه است

ایتالیا می‎‌خواست رافینیا را از برزیل بدزدد!

کسب اولین جام ستاره انگلیسی به روایت انیمیشن

درویش: قلی‌زاده مشکلش را حل کند!

سیوهای وحشتناک دخیا در فصل 2024-2025

رونمایی از قوانین جدید و جالب والیبال

دلایل عدم دعوت از کاپیتان تیم ملی والیبال

تنیس‌باز برجسته، سرمربی تیم ملی نوجوانان شد

تیزر مسابقات کشتی آزاد جام تختی در اصفهان

پیشروی داور زن ایرانی هاکی روی یخ در عرصه بین‌المللی

ناهید کیانی: دغدغه‌هایم را به وزیر گفتم

8 مربی فوتبال در صف دوشیدن عربستان

رضا درویش: لخ‌پوزنان مخالف جدایی قلی‌زاده است

سرپرست نظارت بر صادرات مواد نفتی منصوب شد

رشد دوباره قیمت جهانی طلا

گام بلند پالایشگاه شهید هاشمی‌نژاد در تحول دیجیتال

لبه تیغ؛ سرگشتگی انسان معاصر در مواجهه با مرگ

صحبت های شنیدنی از الهی قمشه ای

واکنش رسانه‌های خارجی به رونمایی از موشک بالستیک جدید ایران

مقام دولت سیزدهم: از نقاط قوت شهید رئیسی ضعف‌نمایی می‌شد

دلایل یک اصلاح‌طلب که به استیضاح همتی رای مثبت داد

بوسیدن موشک هایپرسونیک ایرانی توسط فیلمساز آمریکایی

خبرنگار وال‌استریت‌ژورنال: عراقچی و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت‌وگو کردند

حریف استقلال پاسخ داد: جوسازی نکنید!

آقاجانپور: مقابل پرسپولیس هم برای برد بازی می‌کنیم

نقد تند عباس عبدی به ارسال پیامک‌های حجاب؛ بیهوده مقاومت نکنید، این سنگر قابل دفاع نیست | ناموسی کردن خطوط قرمز ما را به بن‌بست می‌رساند

سازمان لیگ موافقت کرد؛ استقلال خوزستان - تراکتور در تبریز

طلا و سکه بالا رفت؛ جدول جدیدترین قیمت طلای 18 عیار و انواع سکه را ببینید

تقدیر از کارگر نیشکرکار خوزستانی در اوج تحریم‌ها: سلطانی کاظمی، الگوی مقاومت در کشاورزی صنعتی